Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 7 z 9)

Audioweb.cz » Projekty elektroniky » Leach_2016 - free

  Stránky: ««« 1 ... 5 6 7 8 9 »»»

RSS

Příspěvky [121 až 140 z 176]

Re: Leach_2016 - free

Já si teda k obědu dám dneska plněný papriky s bramborem.

(upravil reeb 26. 12. 2016 15:11)

Re: Leach_2016 - free

mechanik napsal:

Bez párovania tranzistorov a s minimálnymi degeneráciami to môže byť aj niekolko jednotiek voltov.

Max.stovky mV ne? Podle rozvážení diferáku. Jednotky voltů je chyba někde jinde..

Web

(upravil mechanik 26. 12. 2016 15:19)

Re: Leach_2016 - free

Možno som sa "sekol"... Každopadne menej než píšeš to bez párovania nebude.

Re: Leach_2016 - free

O mV nastavíš odpory v záporné zpětné vazbě tranzistorů diferáku.

Re: Leach_2016 - free

reeb napsal:
mechanik napsal:

Bez párovania tranzistorov a s minimálnymi degeneráciami to môže byť aj niekolko jednotiek voltov.

Max.stovky mV ne? Podle rozvážení diferáku. Jednotky voltů je chyba někde jinde..

I když jsem BCčka do diferáků nepároval, zřídka jsem se dostal výstupním offsetem nad 100mV.

Když nakoupíš kulometný pás BCček a osadíš tam bez měření dvě co šly za sebou, budou více než podobná (posledně, co jsem měřil hrst BC547C měly všecky multimetrovou betu 500 +- 10), tudíž ten offset bude spíš tak v řádu pár desítek mV maximálně.

(upravil dawsoo 26. 12. 2016 17:09)

Re: Leach_2016 - free

Zda DC servo či ne je otázka,v podstatě jde o to jakáže výsledná kvalita je požadována.. u různých jednoduchých zapojení a bastlů je to myslím uplně jedno,protože tam jsou dominující daleko horší a výraznější neduhy. Pokud se bavíme o maximalizaci na všech frontách,tak bych dnes možná dal přednost klasice,ale osazeným nepolarizovaným kondenzátorem s dobrou Tgd.

Při DC servu je defakto v signál cestě operák se všema jeho nelineritama + kond nejčastěji obyč miniaturní mizerná MKT folie na malý napětí v jeho ZV tvořící dolní propust = což rozhodně není žádná výhra. U Klasiky je tam sice jen ten koďan,ale bohužel nejčastěji tam z 90% prdne kdejaké prase (týká se i výrobců) dá polarizovanej elyt,což je ta nejhorší varianta samozřejmě ,takže si vyberte,oboje je naprd a přidává nějaké nelineární zkreslení a typickou kontaminaci do signálu.

ideální je zesik čistě DC kde není v signálu nikde žádný kondenzátor,já tak mam postavený celý řetězec krom beden (kde je to nejlepší co jsem si mohl dovolit) a rozdíl je slyšet oproti čemukoliv naprosto okamžitě i pro ignoranta.

Já osobně doporučuju když už je klasika bez DC serva tak dát do vazby alespoň slušnej Bipolár a na vstup folii nebo audio bipolár jako nejmenší zlo kde náklady jsou furt ok nula nula prdlačky smile)) a výsledek přijatelnej ... změřit to samozřejmě jde ,ale je předpoklad že zesilovač bude mít takové parametry aby tento neduh nebyl maskován jeho vlastním zkreslením či jinejma typickejma neduhama (PSRR,nestabilita, šum apod). Dohledat se o tom dá mraky literatury a i strýko gůgl nabídne když se správně zformuluje dotaz a něco o tom pokud mě paměť neklame je i v místní bibli od pana padesátpěttřicetčtyřky big_smile


Ale k věci: leach a jeho klony žádná ultra-fi záležitost, zde bych takovýhle věci asi vůbec neřešil a nechal tak jak to je a max udělal to co jsem napsal v posledním odstavci. Pokud je offset suboptimálním návrhem není snad problém dát precizní trimr dejme tomu čtvrtinový hodnoty pod emitorový degeneráky prvního diferáku.

Není co dodávat...

Re: Leach_2016 - free

A pomůže tam ten bipolár proti unipoláru něčemu, měřitelně?  Když na něm bude za provozu leda tak pár mV a to kdoví jestli?

(upravil dawsoo 26. 12. 2016 17:27)

Re: Leach_2016 - free

Jasně že jo pokud ne nepsal bych to.... vidět je to nejvíc dole a veprostřed pásma kde má slušnej zes ještě dobrý prametry kde to nepřekreje vocas Cdom z VAS a přechodový .... nikdy bych nepsal co jsem si sám neověřil a paradoxně je to slyšet ještě více než jen co ukáže měřák.... rozdíl je zejména v IMD a při thd kolem 0,00x% se to projeví také. Jak jsem psal myslím že i Self na to poukazuje a nejen on.

něco je např zde obecně:
http://www.reliablecapacitors.com/pickcap.htm

http://www.sg-acoustics.ch/forum/elco_distortion.png

Není co dodávat...

Re: Leach_2016 - free

dawsoo, myslíš niečo takéto?   
http://www.tme.eu/sk/details/ues1c471mh … nichicon/#   http://www.tme.eu/sk/details/ues1e471mh … nichicon/#

Mal som v pláne to skúsiť oproti tomu DC servu... Som rád že si k tomu niečo napísal.

(upravil Hazys 26. 12. 2016 17:27)

Re: Leach_2016 - free

Projeví se to výrazně v THD a IMD kde? na 20Hz?  Tam se obávám, že dominují zcela jiná zkreslení v reprodukčním řetězci, tvého ucha nevyjmaje a je zcestné řešit ten kondenzátor.

Nebo bylo myšleno něco jiného?

(upravil dawsoo 26. 12. 2016 17:29)

Re: Leach_2016 - free

Nevim jak sem vložit obrázek píše mi to tu v helpu nějaký to píčoviny ale postnul jsem příklad jak to vypadá při použití poláru vs bipolár.

mechanik:
Ano ale klidně i jiný značky nejen MUSE

Není co dodávat...

(upravil dawsoo 26. 12. 2016 17:29)

Re: Leach_2016 - free

sorry doublepost

Není co dodávat...

Re: Leach_2016 - free

Dovolím si upozornit na drobný detail. Kondenzátor ve zpětné vazbě znamená, že DC zesílení, které by jinak bylo třeba 20-50, spadne na 1. Takže bude-li nevyváženost vstupní dvojice např. 10 mV, s kondenzátorem bude těch 10 mV na výstupu, což reproduktorům nevadí. Bez kondenzátoru by tam bylo 200 až 500 mV, což už není dobré.
Až sem je to triviální a asi si ťukáte na čelo, proč omílám něco, co je všem dávno jasné.
Jde o to, že jiné zkreslení bude mít vstupní dvojice s vynulovaným offsetem dobrým párováním, případně trimrem v degeneračních odporech oproti dvojici s 10 mV nekorigovaným offsetem. A to zcela nezávisle na tom, jestli je tam nějaký kondenzátor, či nikoliv a jaké je DC na výstupu.
Takže pokud se někdo rozhodne, že bude mít celý zesilovač DC, patrně bude dobře párovat tranzistory, korigovat offset a díky tomu dostane menší zkreslení, které omylem přisoudí absenci kondenzátoru ve zpětné vazbě.
Takže moje doporučení je jednoduché: co nejlépe párovat vstupní tranzistory, měřením kontrolovat offset a jestli bude DC omezeno kondenzátorem, nebo DC servem, to už je víceméně jedno a každý si může vybrat, co se mu víc líbí.
P.S. nespoléhal bych se na shodnost tranzistorů z jednoho pásu, může to být a nemusí. V každém případě měřit zesílení a Ube při pracovním proudu v obvodu. Pořád se bavíme o bipolárech, u JFET to bez serva asi nepůjde.

(upravil BV 26. 12. 2016 17:54)

Re: Leach_2016 - free

ale bohužel nejčastěji tam z 90% prdne kdejaké prase (týká se i výrobců) dá polarizovanej elyt,což je ta nejhorší varianta samozřejmě ,takže si vyberte,oboje je naprd a přidává nějaké nelineární zkreslení a typickou kontaminaci do signálu.

Nejaké fakty by neboli? Čo je to "typická kontaminace"? Niečo typu "merať sa to nedá, ale ja to počujem"?Ešte raz, nejaké fakty, merania..Pretože doteraz je to len opakovanie nezmyslov z PR materiálov. Nemá to nič spoločného s realitou. Ten odkaz na "test" je typická ukážka nezmyselnej manipulácie,.. Merané tak, aby na kondenzátore bolo 50% AC zdroja signálu. Ale reč je o aplikácii ako väzobný kondenzátor, nie ako filter alebo S&H obvod !
Zásadná vec je, aby sa nejaké "neduhy" kondenzátora prejavili, musí byť na ňom nejaké AC (zmena napätia). Pri obyčajnom elyte napr. 100uF , za ktorým je "záťaž" 10k vstupnej impedancie nasledujúcehu stupňa ,bude pri vstupnom AC napätí napr. 1V úbytok možno 100uV. A skreslenie za ním ani nedokážeme zmerať. Ak sa použije napr. 10uF a záťaž bude 100R, tak je to niečo iné.  Ale to je blbá aplikácia nevhodnej súčiastky..
2 Elox
Bohužiaľ horšia, obvyklá možnosť je tá, že sa tam bez párovania "prdne" servo, ktoré síce ofset skoriguje, ale všetky (zbytočné) skreslenia zostanú. Hlavne že je to DC viazané a je tam servo..Prípadne sú použité nerovnaké DC "impedancie" pre vstup a NFB, takže ofset vznikne pri rovnakom biase ale na nerovnakých odporoch(napr. vstup 22k do zeme, v NFB deliči odpor napr 470R do zeme bez kondenzátora..).

Re: Leach_2016 - free

Elox:
Dobrej postřeh a ano je to částečně pravda,záleží na topologii jak moc ,nicméně s monolitickou dvojicí JFET + trimr lze mít offset 0mV i při DC gainu 28x což je třeba případ o kterém píšu. Srovnání bylo myšleno tak že je předpoklad stejného stroje za stejných podmínek a to ve třech variacích... klasika ,dc sevo a DC gain bez ko´danů. 

Apropos víte hoší jak mizerný maj polární elyty Tgd tgřeba na 1k či 10k? (zjednodušeně a hovorově ztrátová nelinearita dielektrika?) na 10kHz je to klidně 10000x víc než u folie! A i mezi MKP jsou rozdíly jak prase....  THD je hodně ošklivý žádná čistá harmonika ale věci podobný jitteru různý sukýnky okolo nosný frekvence apod .... zvukově to je kombiance zahuhlanosti slitosti tvrdosti a ostrosti.Ale kdo chce kam pomozme mu tam.Ozkoušejte a uvidíte či uslyšíte sami.  lol nakonec to nebudete dělat kuli nějakýmu debilnímu dawsoovi ale kuli sobě pokud chcete dostat ze svých hračiček maximum takže nechápu co je za problém?

Není co dodávat...

(upravil BV 26. 12. 2016 18:25)

Re: Leach_2016 - free

Apropos víte hoší jak mizerný maj polární elyty Tgd tgřeba na 1k či 10k? (zjednodušeně a hovorově ztrátová nelinearita dielektrika?) na 10kHz je to klidně 10000x víc než u folie! A i mezi MKP jsou rozdíly jak prase....  THD je hodně ošklivý žádná čistá harmonika ale věci podobný jitteru různý sukýnky okolo nosný frekvence apod

Vidíte niečo také "ošklivé"na obrázku? http://www.bvaudio.sk/Img/28V%20noload.png
Je to koniec bez záťaže (takže bez skreslení koncového stupňa), 28V RMS na výstupe. "Mizerný" polarizovaný elyt na vstupe (47uF do 10k) aj v NFB (470uF v sérii s 330R). Chce to fakty, nie PR..Ak tam nie je AC, nie je žiadne skreslenie. Nemá prečo vzniknuť.
Elyt v   ceste signálu - je to rovnaké ako pri čistom loopbacku, pod rozlíšením merania.
http://www.bvaudio.sk/TEMP/THD%20vs.%20f.png

(upravil dawsoo 26. 12. 2016 18:53)

Re: Leach_2016 - free

BV:
tak zkus to samé se zátěží kdy bude nfb těžce makat a porovnej si BP a polár v tom samým zapojení cool takovýhle podobný měřo umím taky naprázdno,to není žádná frajeřina ... ale ok jako pokus dobrý .... čím menší gain tím je AC napětí na tomto kondu vyšší to je snad jasný (viz Rs a Rf dělič ZV sítě) a ta nelinerita je vysoká i při mV napětích. První věc co dělám je že ten hnůj vyházím a nahrazuji vhodnějšími BP typy a nebo dva antiparalelně zapojené poláry,pokud není místo.

Nicméně dostali jsme se OT mrkněte se třeba k Samuelovi Groenerovi http://www.nanovolt.ch/resources/power_amplifiers/ tam je o tom v tom pedefku také nějaké povídání včetně naměřených hodnot,to doufám bude dostatečná autorita.Došel k velmi podobným závěrům.

Není co dodávat...

(upravil BV 26. 12. 2016 19:01)

Re: Leach_2016 - free

tak zkus to samé se zátěží kdy bude nfb těžce makat a porovnej si BP a polár v tom samým zapojení

A ako súvisí "makanie" NFB (aby si poradila so skresleniami konca) so skreslením  elytu na vstupe a v NFB??Inak skúsil som (obrázok, rovnaké napätie do 8R), nič sa nezmení, len pribudnú skreslenia  konca triedy B..Na tom kondenzátore (na vstupe aj v NFB) je stále rovnaké (skoro nulové) AC, takže nemá prečo (ako..) skreslovať. O záťaži konca nevie nič. Tož tak..
http://www.bvaudio.sk/Img/1k100W.png

čím menší gain tím je AC napětí na tomto kondu vyšší to je snad jasný

?????

Re: Leach_2016 - free

Sorry, ale neříká to vůbec nic, když tam není uvedeneno, vůči jakému odporu je ten kond.

(upravil danhard 26. 12. 2016 20:18)

Re: Leach_2016 - free

dawsoo napsal:

BV:
tak zkus to samé se zátěží kdy bude nfb těžce makat a porovnej

nfb maká stejně težce i bez zátěže ? smile

"nebo dva antiparalelně zapojené poláry" - mohl by jsi to namalovat, aby nedošlo k omylu ?

Příspěvky [121 až 140 z 176]

  Stránky: ««« 1 ... 5 6 7 8 9 »»»

Audioweb.cz » Projekty elektroniky » Leach_2016 - free

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£