Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 3)

Audioweb.cz » Reproduktorové výhybky » Prosim pomoc navrhnuť pas. vyhybku

  Stránky: 1 2 3 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 44]

Téma: Prosim pomoc navrhnuť pas. vyhybku

Zdar, v audio sa nepohybujem nejak často, ale mam tu rozostavaný projekt už veľmi dlhy čas, pár rokov.

Chcel by som Vás poprosiť o radu smerujucej k navrhnutiu pasivnej výhybky.

mam postavene bedničky s vnutornymy rozmermi pre vyškač a basak
35x25x20cm(17,5l) - stred(2,64l) =14,86l
a pre stred 14x14x9cm = 1,76l

reproduktory mám:
vyšky - ARV168
stredy - ARN4708
basy - ARN5608

viem niečo špekulovať aj v LSPcad ale ake hodnoty tam zadať? ako sa k nim dostať? dalo by sa nahodiť repraky uzavrieť bedničku a od každeho repraka vyviesť kabel von a potom to cez mikrofon zmerať? frek. charakteristiku? a podľa toho nejak vypočitať vyhybku? Vďaka

https://s15.postimg.cc/o1tkv0dp5/Fotografia0475.jpg
https://s15.postimg.cc/3x4m3a997/Fotografia0476.jpg

Re: Prosim pomoc navrhnuť pas. vyhybku

Ano smile první změřit jednotlivé repro v bedně a podle měření se realizuje výhybka smile Jak měřit najdeš na webu a nebo poptej někoho, kdo ti to změří. Až budeš mít data z měření, naučíš se "ladit" a nebo to zase někomu svěříš ale u tak levných repro bych do toho šel spíš svépomocí ono to měření a návrh sežere pár tisíc pokud nemáš kámoše co měří a udělá to za flašu.

Re: Prosim pomoc navrhnuť pas. vyhybku

S tímto osazením bych to viděl jenom jako první krok k tomu, se něco naučit a pak si postavit nějaký bedny. ARN5604 nepůjde nijak dolů, ARV161 taky není žádná hitparáda. V každým případě výhybka na třípásmo bude obsahovat minimálně 4 cívky a 5 kondenzátorů,  spíš víc, což nebude zadarmo.
Pokud jde o mě, střeďák bych prodal nějakýmu sběrateli, výškáč koupil třeba DT300 a postavil hotovej projekt, něco z tohohle: třeba UTM265,    je tam taky dvoupásmo s ARV161, otázka je, co od toho očekáváš. ARV 161 ukrutně směřuje,  a nad 8 kHz je to paprsek jak z paraboly, kaloty jsou na o dost líp. Já zrovna odladil ARN 5604 a DT99, což je výška za pár korun a jistě lepší než ARV161 nebo ARV3604.  V každým případě je ten vejškáč strašně daleko od středobasu, takže by to chtělo asi novou přední stěnu, protože to bude dělat ostudu na směrových charakteristikách v okolí dělicího kmitočtu. Jakpak tam bude držet zadní stěna? Doporučuju zalepit, a všechno servisovat dírou pro středobas, a věnovat úsilí stavbě podle nějakýho odladěnýho projektu.

Re: Prosim pomoc navrhnuť pas. vyhybku

Obávam sa, že náklady na výhybku vrátane merania niekoľkonásobne prekročia cenu zostatku uvažovanej sústavy. Postav si niečo overené a nešpekuluj. Pokiaľ  chceš niečo naozaj dobré tak to nezkúšaj s Teslami

Re: Prosim pomoc navrhnuť pas. vyhybku

Ano, kaed super postreh, berme to "jako první krok k tomu, se něco naučit a pak si postavit nějaký bedny".
Peniaze niesu nejaky problem. Aspon keby ma niekto nasmeroval k tomu čo potrebujem na zmeranie frek. charakteristiky, aky obvod z mikrofonom a aky soft do PC.

Napadlo ma ešte, neskušal tu nikto spraviť nejaky stereo trojitý zosilovač  s tým že na každy kanal zosilovača pojde na osobitny reprak, jeden zosik pre vyšky, druhy pre stredy a treti pre basy, a ku každemu koncáku výhybku pre vyšky stredy a basy.

Čím vytlmiť priestor pre stred? molitan? vytlmiť 100% alebo len vnutorne steny?

repraky sa montuju zvnutra takže zadna stena sa nebude lepiť, len cez nejake tesnenie na okná sa prišrubuje zadna stena.

(ja aj mám už repraky na ine bedny, to tu dám neskor teraz to nemam pri sebe.)

Re: Prosim pomoc navrhnuť pas. vyhybku

zkus trochu počíst  na repromania.net , dozvíš se všechno potřebný, před rokem jsem taky nevěděl skoro nic... hesla jsou ARTA, megaton m-1, Xsim, LSP lab, vituixcad, atd..

Re: Prosim pomoc navrhnuť pas. vyhybku

Pokud šroubovací zadní stěna, tak rozhodně nedoporučuju takhle "natupo"... Je lepší udělat zevnitř přírubu do které se zadní stěna vsadí. Varianta se třemi zesilovači (pro každé pásmo zvlášť) se běžně používá (ikdyž v Hifi, méně často, ale v profi to bývá prakticky jediné možné řešení). Říká se tomu tri-amp (pod tímto heslem najdeš vše potřebné)... akorát vyhýbka se zpravidla používá elektronická, zařazená před zesilovače, než pasivní za každým kanálem zvlášť.

Re: Prosim pomoc navrhnuť pas. vyhybku

Přidám pár odkazů:
TS parametry, elektroakustická měření, SW Holmimpulse.

Re: Prosim pomoc navrhnuť pas. vyhybku

diky za rady, ondra klofat, tomu rozumiem, čo sa tyka elektroniky tam som viac doma, vyhybky si viem vypočitať LSPcad je veľmi dobry na toto, navrhnuťplošak postaviť aj zosilovače neni problem. dosť ma to laka a potom si to nejak s vyhybkou doladim ale aj tak potrebujem nejake merania z bedničiek. zatiaľ diky, ja si to preštudujem odkazy a hesla od vas , vdaka

Re: Prosim pomoc navrhnuť pas. vyhybku

Ak to má za niečo stáť ten triamp treba DSP s 2in 6out napr. taký DIY modul https://www.minidsp.com/products/minids … in-8-x-out , alebo dajakú hotovú krabicu Sabine NAV, Ashly protea, DBX Driverack a p.
K tomu soft+mikrofón (audix TM1 a pod.) na meranie charakteristiky a dá sa to ušiť presne na miesnosť, kde to bude hrať. S klasickými priepusťanmi výsledok nebude obvykle lepší ako s pasívnou výhybkou.
To riešenie ide trochu do peňazí preto v HiFi svete sa vyskytuje v menšej miere a keď už tak v spojení s meničmi inej cenovej kategórie ako TVM...
Inák kaedov návrh sa mi celkom pozdáva aj keď je tam útlm nad 2kHz, keď sa to v PC na EQ trocha skoriguje malo by to byť dobré, ARV161 fakt nevie cinkať. Keď už chceš trojpásmo tak s iným výškačom, niekto tu skúša pomerne lacnejšie Daytony (cca 10€/ks), charakteristiky od výrobcu vyzerajú sľubne.
Na DT300 tu ale aj na iných forach poslednú dobu veľa ľudi nadáva. Tu ma napadá iba možnosť objednať aspoň 10ks prepísknuť ich, najlepšie 2ks si nechať a zvyšok poslať späť v rámci 14dni na vrátenie...

Re: Prosim pomoc navrhnuť pas. vyhybku

a nebo si koupit "tuningový" DT300 v reproobchodě, dostaneš k nim i měření a je to jistota. Já si koupil dva netunigový, že to dokážu sám, ale nějak to pořád není ono...

Re: Prosim pomoc navrhnuť pas. vyhybku

čim je dobre vytlmiť stred? cely priestor alebo stači steny?

Re: Prosim pomoc navrhnuť pas. vyhybku

celý priestor vytlmiť vatelínom

Re: Prosim pomoc navrhnuť pas. vyhybku

hm, tak toto veru nemam, ale skusim u kolegu alebo v radioamaterovy a keby som nezohnal tak dalo by sa nejaka obyčajna vata tam napchať?

Re: Prosim pomoc navrhnuť pas. vyhybku

vatelín je to, co je v podšívce kabátu, nebo v levným polštáři z ikei, takže máš, ani nevíš. Já si dycky dojdu pro odřezky do dílny, kde dělají čalouněnej nábytek.

(upravil TheLastUnicorn 30. 11. 2016 18:53)

Re: Prosim pomoc navrhnuť pas. vyhybku

boraicho: Hej, stačí. Ja dávam do komory pre streďák väčšinou vatu. Predsa si sa rozhodol neposlúchnuť rady a postaviť to? Ono to síce technicky akýsi význam má, no zvukovo to bude slabé. ARN4708 je ako streďák tupý, ARV168 je taktiež bieda, bedňa je hranatá, rozmiestnenie meničov nie celkom vhodné...a výhybka bude dosť drahá. Vážne si to nechceš rozmyslieť a postaviť niečo normálnejšie?

Re: Prosim pomoc navrhnuť pas. vyhybku

existuju nejake TS parametre alebo frek. charakteristiky. tých tesla repro?

Re: Prosim pomoc navrhnuť pas. vyhybku

Ja nechci byt spatnym radcem, ale proc pasivni vyhybku, kdyz to jde i aktivne...
Kvalita tech menicu a bedny, je takove, no rekl bych zoufalstvi.
Pasivni vyhybka, te vyjde spoustu penez i casu.
Kdyz to udelas treba i z kvalitnich soucastek, sezenes drat, namotas civky a pouzijes svitkove condy, stale to bude hrat uboze, dik tem menicum.
A bude to stat furu love, jenom ty condy a drat..
Ale existuje reseni..
Neskazis toho mnoho, nemusis delat zadny SVF /state variable filter/ ale postaci klasicka aktivni nastavitelna vyhybka
Vychazet se da naprikald z tohoto...
http://vyvoj.hw.cz/teorie-a-praxe/konst … hybka.html
Na misto tech koncaku, TDA2052, muzes klidne pouzit hotove moduly TPA3116, ale to je zbytecne i na basovou sekci.
Vzhledem na kvalitu menicu a jejich moznou odhulitelnost, si myslim, ze by postacovalo i PAM 8610.
Nebudes se hrat z dratem a velkymi condy, ale pouze z trimry a drobotinou na plosaku.
Kdyz si das na tom zalezet, tak to bude i portable a baterii krmitelne.
Nebudes mit straty v pasivni vyhybce a zjednodusi se ti konstrukce.
Penize usetrene odloz, neco priloz a postav si za cas, nejakou dospelejsi soustavu.
Poznatky a zkusenost se ti nestrati.
Ja sem slychal kdysi takove rceni, ze kdo si jednou postavi dobrou aktivni bednu, na pasivni se vykasle.

(upravil TheLastUnicorn 5. 12. 2016 19:44)

Re: Prosim pomoc navrhnuť pas. vyhybku

Což je samozřejmě píčovina, protože návrh aktivní výhybky obnáší totéž, co pasivní...akorát se vyhýbá na nevýkonové straně. A buď si jistý, že finančně taky neušetří nic.

Re: Prosim pomoc navrhnuť pas. vyhybku

Ja bych to videl jinak..
V dnesnim svete postindustrialnim, se Cu drat blbe shani, kondenzatory take, pokud nechce pouzit bipolary,, nebo rozmotat nejaky motor, aby usetril  na nakupu dratu.
Pak klicka, nebo neco na navijeni.. kostricky, nebo neco podobneho.. Kolik pak se za tim clovek nabeha?

Aktivni crossover, se da zbastlit za jeden weekend, nazehlit plosak, vyleptat, to je asi tak pul hodina a objednat soucastky, pokud to nebude zrovna z farnelu, ale treba z SOS, nebo TME, dojde to az domu.. Tudiz zadne shaneni, behani, paleni benalu...
Nejdrazssi polozka, bude asi nekolik modulu zesilovacu a nejaky zdroj. To vyjde asi na 20 USD..
Kuprikladu takovato aktivni vyhybka..
http://archive.siliconchip.com.au/cms/A … ticle.html
Nejdrazssi na tom bude trafak, pokud se bude kupovat tchoroid. Uplne staci 20W 2x15V do plosaku, hranaty EI
Takoveto reseni, bez trafaku, vyjde na strasnych 28 eur

Ty vyhybky pasivni, pokud nema trpelivost, nebudou nikdy uplne idelani, chce to mit meric indukcnosti, nebo generator, osciloskop a dalsi utility, bez kterych to bude jenom priblizne, spis jako..

Na nastaveni aktivni vyhybky, postaci PC a zvukovka.

Aktivni crossover, se da vyuzit pak dale, pri stavbe nejake dalsi aktivni bedny, akorat se musi udelat trochu vetsi zesilovac..

Kuprikladu modul PBTL 3116, ktery da bez problemu 100W, do 4ohmove zateze, plus napajeci zdroj 24V 6A, vyjde 5 USD plus 7 USD vcetne postovneho.. 12 USD x 6 ks je drahy brachu 72USD, tedy za 72 usd nastackujes realnych 6ks 100W  koncovych zesilovacu se zdroji, coz je v podstate za hubicku.
To levneji nejde ubastlit.

https://www.aliexpress.com/item/DC-12V- … .31.M9uzMU
https://www.aliexpress.com/item/Power-S … d6b7ef2f8f

Příspěvky [1 až 20 z 44]

  Stránky: 1 2 3 »»»

Audioweb.cz » Reproduktorové výhybky » Prosim pomoc navrhnuť pas. vyhybku

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£