Re: Jak je to s voltama?

Jestli je někde pravidelně napětí sítě nad horní mezí tolerance tak by to chtělo reklamovat a uplatňovat náhradu škody, možná líp v nějakém spolku spotřebitelů, ale na to jsme tady obyčejně pomalí a blbí oproti amerikánům, kteří si vyřvou a vysoudí leccos. Poslední dobou mám vůbec indicie jako by čez Distribuce už byl unaven vlastní existencí, administrativně všechno strašný opruz a omyly, termíny hrozný, technicky to upadá taky, nedávno nám technik osadil 3f elektroměr, kde byly na výstupu L1 L2 L2, vůbec si po sobě nepřeměřil přítomnost fází.
Pro případ odchylného napájení bývalo kdysi dobrým zvykem síťové trafo opatřovat odbočkami. Což by řešilo nejlíp, všechno ostatní je poněkud prasárna.

Re: Jak je to s voltama?

Lachim napsal:

Tak máme doma cca 238V. Takže snad OK. .....

No tady s tím by u soudu neuspěl ani američan.

Re: Jak je to s voltama?

Ještě se vrátím k tomu trafu - podle laického odhadu, když má celý zes 14 kg, trafo bude mít klidně kolem 7 kg a to pro EI odpovídá příkonu asi 500VA. Na takový příkon bych radši použil to pomocné trafo 50VA z posledního odkazu.

K tomu vyššímu napětí v síti: pokoušel jsem se to už kdysi dávno nějak řešit s e-onem, ale udělali ze mně normálního blbce, prý si mám doma hlídat rovnoměrné zatížení fází, aby nebyl zatěžovaný nulák a že mi klidně nainstalují kontinuální měřič, třeba na týden, ale že to bude stejně na nic, že kvůli mně odbočky přepojovat nebudou. A že když mně něco odejde, klidně to mám reklamovat a prokázat, že to bylo tím zvýšeným napětím.

(upravil PB 23. 11. 2016 10:50)

Re: Jak je to s voltama?

No, na 500VA siťové trafo v tomto případě by stačil autotransformátor 25 VA, takže asi i 20 VA by pro tento zesilovač stačilo.
Ale tím silnějším trafem se nic nepokazí.

Re: Jak je to s voltama?

příkon (odběr) zesilovače uváděn v papírech je asi myšlen při max.výkonu (hlasitosti) což v běžném domácím provozu a trvale není reálné poslouchat

Sorry seems to be the hardest word (Elton John)

Re: Jak je to s voltama?

Tak samozřejmě že prodejce energie tahá za delší konec lana a má vychcanějšího právníka. Proto píšu o sdružení klientů, ale my se tu obyčejně spíš hádáme než kooperujeme, takže se nám dá dobře chcát na hlavu. Prokázat nesplnění technických podmínek se dá, musíš mít nebo si půjčit certifikovaný měřič a prodejce energie se určitě nepřetrhne v součinnosti. Taky není žádoucí aby spotřebitel byl příliš kvalifikovaný, což on většinou teda není už od přírody, takže se s ním dá orat dobře. Na stránkách ČEZu bych tedy zrovna nehledal návody, jak a kde si ověřovat a měřit kvalitu dodávaného zboží.
ČSN EN 50160 Ed.3 (330122): Charakteristiky napětí elektrické energie dodávané z veřejné distribuční sítě
O něco lepší informovanost je ze strany ERÚ:

3.5.2 Charakteristiky napětí elektřiny dodávané z DS ze sítí nn a vn
a) kmitočet sítě
b) normalizované jmenovité napětí
c) odchylky napájecího napětí
d) rychlé změny napětí
velikost rychlých změn napětí
míra vjemu flikru
e) nesymetrie napájecího napětí
f) harmonická napětí
g) meziharmonická napětí
h) napětí signálů v napájecím napětí
i) přerušení napájecího napětí
j) poklesy napájecího napětí
k) přechodná zvýšení napětí.
Pro charakteristiky a) až d), j) a k) platí pro odběrná místa z DS s napěťovou úrovní nn a vn
 zaručované hodnoty
 měřicí intervaly
 doby pozorování
 mezní pravděpodobnosti splnění stanovených limitů
stanovené v [1].

Na rozdíl od přetěžovaných DS v minulých dobách embargované mědi atd., není takový důvod aby síť byla měkká a napětí kolísalo, sítě se hodně obnovovaly a posílily. Jenže tu nastal nový fenomén a sice výrobci OZE no a obchodníci si je z chamtivosti do sítě rádi pustí protože ruka ruku myje. Pak se nedá divit, když to leckde se sítí cvičí.

Re: Jak je to s voltama?

Embargované mědi??

Chile bylo v roce 2011 největším producentem těžené mědi, s 32% celkové světové produkce. Druhým největším producentem byla Čína (8%), za níž následují Peru (8%), USA (7%) a Austrálie (6%). Čína byla v roce 2011 největším producentem rafinované mědi, s 27% celkové světové produkce. Druhým největším producentem bylo Chile (16%), za nímž následují Japonsko (7%), USA (7%) a Rusko (5%).

Opravdo šlo o embargo? Já myslel, že to bylo spíš nedostatkem deviz.

Re: Jak je to s voltama?

maxell: to je jasný, je nepravděpodobné, že by to někdo trvale pouštěl na max výkon - já jsem měl na mysli, aby se kvůli rozdílu 100 Kč za trafo spíš psychologicky neomezovaly maximální dosažitelné výkonové parametry.

Re: Jak je to s voltama?

pokud stovka tak to se asi vyplatí připlatit, je to určitá rezerva pro klid duše...

Sorry seems to be the hardest word (Elton John)

Re: Jak je to s voltama?

Jasný, stovka rozdíl je nic. Ale nějak nechápu, jak to mám vlastně zapojit? Ten 12V výstup kam? Nejsem zrovna elektrotechnik. Něco připájet a přidělat, to jo, ale nějaký zákonitosti, to nedávám sad

Re: Jak je to s voltama?

Tak to raděj svěř někomu, kdo trochu ví co dělá.
1.) 220V spolehlivě zabíjí
2.) když to blbě spojíš, bude na výstupu ještě vyšší napětí než v síti.
3.) jistě to bude chtít solidní mechanický provedení se zásuvkou, pojistkou, vidlicí (přívodkou) a pevnou bednou.

(upravil Nitram 24. 11. 2016 1:48)

Re: Jak je to s voltama?

kaed napsal:

220V spolehlivě zabíjí

..podobne "spolehlive" jako priborova vidlicka, kost z kapra, nebo pad ze zidle v uleku z obsahu tohoto vlakna smile

Lachim - klid, neplas, a nic nikam probuh nemontuj s nejakou toleranci sitoveho napeti se pocitalo vzdy a pri dnesnim napeti se do te tolerance stale vejdes, pravdepodobnost ze by jsi zesilovac znicil je minimalni az nulova (BTW sympatickej nick big_smile)

Re: Jak je to s voltama?

no a kdyby se do série se síťovým přívodem k zesíku vložila vhodná žárovka, ta by sežrala část přepětí, ne ? ale ztrátového tepla potažmo
el. energie je škoda

Sorry seems to be the hardest word (Elton John)

Re: Jak je to s voltama?

No jakou to má výhodu proti autotrafu?? Navíc při spouštění může žárovka prasknout. Navíc Jestliže Lachim není zběhlý v elektrikaříně tak asi není rozumné, aby se do podobného bastlení pouštěl.

(upravil zdenek00 24. 11. 2016 12:00)

Re: Jak je to s voltama?

Ke "32 - souhlas, a už jsem to tady jednou psal - pokud máš v síti těch 238V, neřeš to. V některých lokalitách (hlavně někde na vesnicích a to ještě hodně blízko trafačky) může být v síti kolem těch 250V, pak by asi mělo význam se tím nějak zabývat. Klidně si to napětí ještě párkrát změř, třeba někdy ráno o víkendu a pokud bude pořád do těch 240V, je to OK. S tím zvýšením o 10% (tj. z 220 na 242V) výrobci běžně počítají.
Edit.: pokud bys na tom pomocném trafu trval, nech si to udělat od někoho, kdo tomu rozumí, můžeš nadělat dost škody.

Re: Jak je to s voltama?

Lachim, poslal jsem ti mejl.

Web

Re: Jak je to s voltama?

Na mail jsem odpověděl wink
O víkendu znovu změřím. Mám to na jihu na vesnici, tak zkusim měřit někdy před obědem, kdy jedou všude trouby a cirguly a pak třeba brzy ráno, kdy nejede nic.

Re: Jak je to s voltama?

Dřív jsem měl u PC takovou bednu černou (asi 25x20x20), kde bylo trafo jako hovado a tam se dalo regulovat od cca 200 - do 250V. Používal jsem to, protože bylo dřív na dědině podpětí jako sviňa a počitadla to nezvládali. Tak jsem takto vyhladil a PC chodily jako z praku. Ale to ještě byly vytáčené linky na internet. To mlaďáci neznaj big_smile
Jenže po stěhování a rozvodu a stěhování skončilo nevim kde sad

Re: Jak je to s voltama?

Za stovku Ti přenechám nepoužitej "regulátor" k televizi smile

Re: Jak je to s voltama?

to jako tenhle bazmek, ARN 75 ?
http://audiotechnika.blog.cz/1008/autom … tor-arn-75

Sorry seems to be the hardest word (Elton John)