Re: Nabíječka baterek

ať měřím a měřím furt to ukazuje méně...
http://img24.cz/images/93691977988091782678.jpg

Sorry seems to be the hardest word (Elton John)

Re: Nabíječka baterek

ono je to spis priblizne...
http://www.baterie-clanky.cz/baterie/velikost/aa/

    Rozměry (průměr × výška): 13.5–14.5 × 50.5 mm

(upravil maxell 23. 10. 2016 16:10)

Re: Nabíječka baterek

koukněte, baterie typu C jak na obrázku zanikly docela, dříve hojně používané v tranzistorových radiích a kazetových magnetofonech, měřácích či jinde:
http://img24.cz/images/99396763153994327233.jpg

Sorry seems to be the hardest word (Elton John)

Re: Nabíječka baterek

Ten typ C je přece standardní malý monočlánek R14, ne? Ten se používá běžně pořád.

(upravil maxell 23. 10. 2016 18:49)

Re: Nabíječka baterek

jo, malý buřt, fakt není v krámu vidět, asi pro mizivý zájem klientely nebo co
máš pravdu, na e-shopech R14 je k dostání, Maxell, Varta, Slaný apod.

Sorry seems to be the hardest word (Elton John)

Re: Nabíječka baterek

Ale na malý buřt "C" se pořád prodává hodně hraček. To je divné, že obchodníci nechou vést zásoby.

Jinak, občas je na pultech k vidění i plochá 3R12 4,5V. Ale která baterka vymizela úplně (kromě e-shopů teda), tak to je ta kulatá třívoltová, která se dávala do rádií Dolly a jejich klonů (Monika?...). A na závěr - kdo si pamatuje, jak se prodávala baterie zvonková? Byla v takové kartónové krabičce a měla 4,5V. Kdoví, jestli nebyla složená ze tří článků "D".

(upravil wimshurst 23. 10. 2016 20:42)

Re: Nabíječka baterek

Pamatuju si "zvonkove" baterie, delali se i 4D 6V a 6D 9V. Ale nejcasteji bylo k videni onech 4,5V, cerveny a modry pogumovany drat. Zlutozelena krabicka..
Klasicke clanky D, byli drahe, pokud byli balene v tvrdem nasakavem papirovem obalu, stali 2,60KCS a zvonkova baterie 4,5V stala pouze 5KCS. 9V stala 10KCS. Jo to byli casy..  Ale pokud se nemylim, tak ve "zvonkove" baterii, byli trocha vetsi clanky, jak klasicke "D".

Problem clanku ve tvrdem papiru, D i C, bylo, ze meli obvykle blbe nalisovane plisky a kdyz se na ne letovalo, straceli rady kontakt
Mel sem udelane osvetleni na chate, ktere bylo slozeno ze suchych clanku, ze vzduchovou depolarisaci v bakelitovem obalu, 1,44V 9ks. Slouzili dlouha leta, nez umrely. Kus stal 15KCS.

Ty clanky ktere ma na mysli Jik, sou dnes malo preferovane 2R10, daji se ale bez vetsich problemu nahradit jednou 18650 LiIon. Pokud je touha velika, ale kapacitu bude mit stezi vyssi, jako 3Ah, bezny 18650, da se pouzit clanek 22650
Problem delali ruzne pristroje, kde se ten clanek daval jako 2x R10, ruzne Avomety a ruske multimetry.
Obvykle se rozrizla jedna baterie 2R10, nebo 2R10R, nebo BP2, ci jak se to oznacovalo..
po male uprave, lze obvykle pouzit CR123, ale je to zbytecne drahe. Lepsi je si udelat redukci na misto 10R clanku na LR1, nebo 910A, pripadne na obyc. AG13, obvykle do meraku v pohode staci.

Ploche baterie, se daji dnes nahradit vlozkou, nebo redukci, ktera pojme 3 ks AA clanku, dlouho sem to uz nevidel v prodeji. Ale existuji i redukce z AA na C, nebo D clanek.

Nejlevnejsi dnes dostupny clanek primarni, je tuzkovka AA, nebo nejlevnejsi dostupny akumulator a trhu, je 18650.
Pokud se ma jednat o extremni clanky, kde neni provozni omezeni hmotnosti, tak krom sackovych LiPol clanku, je nejvykonnejsi clanek 18650 dnes, Sony VTC5, VTC6, nebo LG HG2, HG3.
Diky jejich rozsireni do elektromobility, i kdyz dnes se v Notebuchlach pouzivaji dnes spis vyjimecne, se stale tyto clanky rozmeru 18650 zdokonaluji.
Pak diametralne vyssi ceny sou u jejich vetsich bratru, jako je 26650, nebo 32500, 32650, ale tam zatim kvuli malemu rozsireni, nejsou az tak preferovane.

Re: Nabíječka baterek

Ahoj,
i když je to asi už mimo mísu a ta nabíječka nějak záhadně zmizela z trhu tak osobně považuji za nejpoužitelnější nabíječku Maha Energy MH-C9000 (více níže). Berte to pouze jako takový HINT nic více. Jedná se "fragment" komunikace s jedním uživatelem který loni řešil podobné issue.

Nyní napíši soupis výhod a nevýhod té POWEREX.
Nevýhody:
- Podsvětlení nelze vypnout (pokud vím), což může být zejména v noci trochu rušivé. Jsou to bilé led a svítí docela dost.
- Neexistuje možnost obnovení článků. Upřímně tuto možnost mám pouze na své home-made nabíječce. Ale ze zkušenosti vím, že jak je článek v háji tak se to málokdy podaří na nějakou delší dobu. Hlavně u Litiových článků. Ale co vím tak tato nabíječka to stejně neumí. Nicméně u NiMH by to opravdu bodlo. V minulosti jsem tak přerazil vadné články do mobilů a paradoxně pak jely lépe než repasy.
- Ráda "vyhazuje" vadné články s tím, že zahlásí velké napětí na článku. Bohužel to je věc, která jde za nekvalitními bateriemi, kterých je na trhu mnoho. Na "její" obranu musím říct, že jakmile to udělá tak končím a takový článek už nezachráním nikde. Mám doma těch nabíječek více a "výsledek" je podobný.

Výhody:
- Má zvlášť nabíjecí adaptér takže ho lze lehce vyměnit za jiný (s podobnými parametry).
- Nepřeberné množství nabíjecích a vybíjecích cyklů se slušným výkonem. Není problém zvolit pro jednu baterii 2A/h což pro 4 články dává uctihodných 8A. Nikdy jsem to neměřil, ale čas nabíjení např. 2600mA AA baterie je něco málo přes hodinu a to je opravdu slušné. Zejména když potřebuje člověk baterie nabité za krátkou dobu. Asi sám víš jak děti dokáží být netrpělivé. A čekat na baterie necelé 4 hodiny v případě toho Voltcraftu je opravdu rozdíl.
Další výhodou je vybíjecí proud 1A. Zejména v případě hraček kdy dochází k nerovnoměrnému vybíjení je to opravdu užitečné. Zvykl jsem si před každým nabíjením baterii nejdříve pro jistotu vybít. Další vynikající "věcí" je tzv. autorefresh. Baterie se tak automaticky nabije-vybije a pak znovu nabije. A to pomíjím zvolení více cyklů za sebou. Toto používám zejména když články delší dobu leží a nebo vím, že "trpí" tzv. paměťovým jevem.
- Zvolení "nabíjecího|vybíjecího atd." režimu je velmi rychlé. Dá se to naučit opravdu rychle i bez manuálu. Když člověk něco splete tak stačí baterii vyjmout, chvíli počkat a pak navolit znovu. Někde jsem četl, že Voltcraft má právě s tímto problém. Jakmile tak člověk ty baterie vloží tak má nabiječka údajně problém zvolit jiné parametry ve vedlejší šachtě. Ale tuto nabíječku nemám a nikdy jsem ji neměl v ruce takže netuším.
- Popisovat další věci je asi zbytečné, prostě nabíječka. Ve své podstatě nic víc neumí. Žádné zbytečné věci např. hodiny atd. Co je na ní sympatické, že ukazuje na konci jak dlouho trvalo nabíjení, jakou kapacitu by měla mít atd. Zobrazuje to v cyklu a na display to ukazuje hodnoty pro "vybraný" slot. Na jedné straně je to méně přehledné než u konkurence, ale ve výsledku mi to nikdy nevadilo.

Možná to bude vypadat, že ty nabíječky prodávám. lol Nic takového. Prostě jsem si koupil něco s čím jsem spokojený. Pochopitelně, že pro nějaké složitější věci se vyplatí koupit asi více specializovanou nabíječku, ale ta cena je více než v pohodě. A pochopitelně lepší nabíječky stojí řádově víc. Otázkou je do jaké míry jsou lepší. Myslím si, že tvým potřebám vystačí.

Já jsem prošel těch nabíječek "povíceru". Doma mi jich leží bez užitku "pár" doma. Bohužel v době co jsem ty nabíječky kupoval nebylo takové množství různých nabíječek k dispozici.

-------------------------------
Co se týče Voltcraftu tak co vím z recenzí tak má problém s více věcmi. První a to dost podstatná je to, že není navržena pro nabíjení s většími proudy (i když to ta silnější verze umí). Někde jsem v minulosti četl hodně velkou recenzi a nestačil jsem se divit. Bohužel i když jsem se snažil tu recenzi po čase najít tak jsem měl smůlu. Každopádně k tomu, abych tu nabíječku vyřadil z výběru stačí fakt, že trpí na ulamování kontaktů (tlačítka). A nejednalo se pouze o ojedinělého uživatele.

Web

(upravil tatko Tom 20. 11. 2016 13:46)

Re: Nabíječka baterek

Voltcraft IPC-1L mám 8 rokov.
Jediná negatívna vec je už spomínané občasné "resetnutie sa" nabíjania ak človek zavadí o konektor adaptéra.
Poznámka - vtedy som kúpil tú "silnejšiu" a v zápätí sa dočítal, že za rovnakú cenu je rozumnejšie kúpiť dve slabšie a nabíjať až 8 aku naraz  smile (Hoci s ním dodané redukcie sa sem-tam hodili, no za tú cenu...)
Spravil som si k nemu made-home adaptéry na väčšie monočlánky - drevenné hranolčeky, na konce medenné pliešky, drôty...medi na hoci R20 článok.
Na "zavreté" články, teda také, čo sa nechcú začať nabíjať používam (NA VLASTNÉ RIZIKO) fintu - buď  im ťuknem z 12V zdroja v správnej polarite, alebo raz v opačnej a dvakrát v správnej no kratučký čas - max. desatiny sekundy, chytia sa všetky.
ALE - ak sa článok nabíja dlho - vypíše podstatne väčšiu kapacitu po nabití, než má skutočnú - je zrelý na zahodenie, nebude držať.  smile

Re: Nabíječka baterek

BlackRider, tak jak jsi dopadl s koupí té nabíječky? Jestli jsi nakonec pořídil nějakou IPC-1(L) nebo třeba tu Maha C9000.

Ptám se proto, že po "havárii" té mé IPC-1L jsem si podobnou už nepořídil (zatím). Pouze jsem vyrobil svoji vlastní - proudový zdroj LM317 (datasheet obr. 26 Current Regulator) a odpory poskládal k třípolohovému přepínači, takže dává proudy cca 76, 110 a 227mA, ten přepínač je vybrakovaný z nějakého rádia nebo nevím už čeho a má i dvě mezipolohy (zřejmě nechtěné), díky nim přibyly ještě proudy cca 190 a 347 mA. Vestavěl jsem to do plastové montážní krabičky včetně trafíčka a měřidla s bočníkem jako orientační indikátor procházejího proudu. Záměrně neříkám ampérmetru, protože dodnes jsem shnilý ho ocejchovat. K tomu připojuji držáky baterií (bateriová pouzdra podle potřeby počtu nebo druhu AA, AAA, C), úsudkem nastavím proudy a k nim volím časy. Zatím bez problému.
No a ze skeletu nefunkční IPC-1L jsem udělal čtyřkanálovou vybíječku pomocí diod 1N5402 (na článku po vybití zůstane propustné napětí diody) a odporů R47pro omezení vybíjecího proudu. Myšlenku této vybíječky jsem našel někde na internetu. Tímto přípravkem čas od času skoro vybité akumulátory proženu a mám jistotu, že se tom přípravku vybijou a u žádného neotočí polarita (z principu - je to čtyřkanálové, nikoliv v sérii někde ve spotřebiči). Po vyjmutí z přípravku se zotaví k těm jmenovitým cca 1,2 V a jsou připraveny k nabití v mé nabíječce.

A pak jsem si pořídil ještě KN-8501, akorát to společné vyhodnocování -dV pro všechny čtyři nebo dva články, no... Jedinou útěchou je, že to má po nabití "udržovací proud", který je tak nějak za určitou dobu - jak to říct - dorovná, dosype.

Ale po těch čtyřech displayích na IPC-1L se mi začalo trochu stýskat, tak uvidíme, jestli si znovu nepořídím podobnou - stačila by mi ta jednodušší BC-450 od FK-Technics... Ale na druhou stranu si říkám, jestli to není pro mě už zbytečné, když moji situaci mám tak nějak uspokojivě vyřešenou.