Téma: Nabíječka baterek

Zdar chlapi, sháním solidní nabíječku na AA/AAA baterky. Klidně zainvestuju i víc, pokud za to přístroj bude stát. Jestli máte nějaké zkušenosti, sem s nimi, prosím. Já sám nevím, po čem mám u nabíječek jít (ve smyslu, aby dobře vybíjely/nabíjely a ne*urvily baterky).

Web

Re: Nabíječka baterek

Chválená je IPC-1L..

Já si kvůli Li-Ion pořídil čínana LiitoKala Lii-500 a zatím spokojenost

http://robodoupe.cz/2016/nabijec-liitok … more-10032

jinak uz se to probírá

https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=21178

Web

Re: Nabíječka baterek

na typu, značce až tolik nezáleží, vnitřek bývá stejný, nekupuj s pružinkovými kontakty, ulomí se ale s plechovými kontaktními ploškami
ty vydrží, měla by mít dvojbarevnou LED co signalizuje stav plného nabití

Sorry seems to be the hardest word (Elton John)

Re: Nabíječka baterek

Pokud mohu nesmele doporucit, tak podle moznosti dnes nejakou inteligentni.
Dobre vyhovi i modelarska nabijecka, ale je to neprakticke z duvodu nutnosti vyroby drzaku.
Lepsi je nejaka univerzalni, treba i kombinovana na LiIon a clanky, sam sem nahradil ve spouste aplikaci na AA clanky, 14500 LiIon, ale ne vsude to bylo mozne.
Jako nejidelanejsi a nejvic tahana nabijecka se mi osvedcila OPUS BT 3100, ktera dokaze nejen nabijet, ale i cyklovat, merit kapacitu, ale i merit vnitrni odpor.
NiMh a NiCd clanky starnou a u teto nabijecky se da spolehlive probrat spoustou clanku, nebo vyradit takove, ktere v baterii delali problem.
NA bezne pouziti a spolehlive nabiti mi slouzi obycejna cinska kopie intelicharchger i4, ktera ma sice jen 4 lochy, ale nabiji spolehlive vsechno, co mam v beznem pouzivani.

Re: Nabíječka baterek

Tu jmenovanou IPC-1L má už několik let jeden známý a je s ní velice spokojený, akorát prý mu jednou nevzala články, které děcka nechaly v nějaké hračce úplně vybít.

Re: Nabíječka baterek

IPC-1L. Nejlepší, co jsem měl.

Re: Nabíječka baterek

jj IPC-1L nebo https://www.gme.cz/nabijecka-nicd-nimh- … an-vun-001  ta umí i lionky a má podsvětlený displej. Co se týče kvality nebo provedení tak to je stejné jako IPC.

Re: Nabíječka baterek

Připojuji se k těm, co Ti doporučují IPC-1L. Sám jsem tady o ní několikrát psal, měl jsem ji a k plné spokojenosti používal. Naposledy nedávno tady https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=21178&p=3 , když mi po cca 6 letech odešla.
Je to dost dobrá věc, klony se vyskytují např. pod názvem BC700, BACHR20 atd. Ta moje byla Voltcraft, zajímavé je, že po šestli letech dost podražila.

Možná by stála za řeč i IPC-2, ta je skoro stejná, akorát nejde navolit individuální úkol (nabíjení, vybíjení nebo refresh) pro jednotlivou šachtu, pouze jednotný proces pro všechny, ale řízení samozřejmě probíhá v každé šachtě individiuálně.

Jinak, jako minimum pro nenáročného uživateleby asi nebyla velká tragédie ani kompromis s nějakou levnější nabíječkou pouze dvoukanálovou (2/4 články) nebo dokonce jednokanálovou (také 2/4 články), ikdyž to dost lidí odsuzuje. Důležité ale je, aby měla automatické rozpoznání ukončení nabíjení, výrobci to označují -deltaU, -deltaV, -dU, -dV atd. Při společném nabíjení v sérii to nabíječka ukončí asi nějakým průměrem pro všechny 4 nebo 2 (mělo by to být při poklesu na jednom článku -5 mV). U tohoto možného kompromisního řešení vycházím z toho, že moje IPC-1L mě naučila poznání, že když koupíš baterie z jedné šarže, společně je požíváš (vybíjíš), ukončení nabíjení se potom časově moc nelišilo - když na jedné se objevil nápis Full, byla otázka několika minut, kdy postupně Full zahlásily i ostatní šachty, z čehož vyvozuji, že u té kompromisní by došlo pouze k tomu, že ta první by se přebíjela jenom lehce a poslední by se nabila lehce pod své možné maximum a také to, že v jedné šarži baterek asi už moc velké rozdíly nejsou. Samozřejmě není to tak dokonalé jako když mínus delta 5mV je hlídáno pro každou zvlášť.

Takže za mě - také IPC-1 nebo IPC-1L. Pohledej na internetu, něco je i na Youtube atd.

Re: Nabíječka baterek

Dostal jsem se sem až teď, ale super, pro mě je to teď jasná volba, vezmu tu IPC-1L.
Díky za info, snad vydrží 6 let. smile

Web

(upravil stiglitz 19. 10. 2016 19:02)

Re: Nabíječka baterek

Já ji měl čtyři roky, měl jsem ji kvůli Fuji HS20, a i jiným věcem, třeba bateriím do blesku. Ale pak jsem se HS20 zbavil, stala se pro mě zbytečnou, pustil jsem ji spolu s foťákem. Fakt libová nabíječka, kamarád má detektor, hledá mince, a jiné, a má právě tuhle, nedal by ji. Já jsem měl docela dost nabíječek, ale tahle umí hodně, včetně toho, že přeruší nabíjení, pokud hrozí nebezpečí poškození článku, nebo při zvýšené teplotě, ale to už nevím jistě. Jo, a každý článek extra, každý to proměří, každá šachta individuálně, podle toho, jak na tom článek je, a hodně programů, oživení, vybíjení, a tak podobně, už nevím. Jenom jsem si k ní stáhnul český návod, v balení ho nějak nedodali.

(upravil jik 19. 10. 2016 20:53)

Re: Nabíječka baterek

BlackRider:

Pokud je to pro Tebe teď jasná volba, tak bych si dovolil pár zkušeností:

1. Jedni tvrdí, že je to stejné od Voltcraft jako od FK Technics, druzí tvrdí že pro Voltcraft je vyráběná "jaksi výběrově" - nemohu posoudit, já jsem měl od Voltcraft a po dobu 6 let pracovala dobře.

2. Neulekni se, že třeba ráno bude ještě nabíjet, ale pouze při 200mA, přestože jsi odpoledne nastavil 500mA a očekával jsi večer nabité články. Je to tím, že z nějakého důvodu došlo k přerušení dodávky proudu. Mimo jiné konektorem z adaptéru teče dost velký proud při malém napětí, stačí škrtnout o konektor a přechodový odpor "vše zařídí". Při výpadku se vše zresetuje a zahájí nabíjení proudem 200mA.

3. Nedávej do ní skoro nabité články, chvíli ji trvá rozpoznání ukončení a skoro nabité články se brzy značně zahřejí.

4. I přesto bych dnes už po zkušenostech s některými články zbastlil z nějakého nehřejícího adaptéru nebo starší nabíječky na telefon, která dává okolo 7V a ventilátoru (vyhovuje svým průměrem např. ze starých zdrojů PC) pomocí smršťovačky jednoduchý přípravek, který bych vždy pokládal na nabíjené články. Proudem vzduchu se značně uleví jak nabíjeným článkům, tak nabíječce. Bude to hlučně rezonovat, nalepil bych na hranu ventilátoru kousky těsnicí pásky do dveří (oken). Občasná zvýšená teplota byla možná příčina, proč mi po 6 letech odešla.

5. Pokud vložíš nějaký článek a nabíječka zahlásí "null", neznamená ještě že je na vyhození. Oživ ho někde bokem na klasické sprosté nabíječce na pár vteřin nebo z nějakého zdroje poťukáním krátkými impulzy. On své napětí trochu zvýší a znovu ho vlož do nabíječky. Ta ho pak přijme. A dej pro něj funkci Discharge - ona ho opět dovybije a zahájí nabíjení - charge.

6. Na nastavení některých funkcí nebudeš mít moc času, po několika sekundách jakobys zmáčkl pomyslný "Enter", dočteš se to v návodu.

7. Pokud se rozhodneš u nějakých baterií pro funkci Refresh (oživení), počítej i s několika dny. Totiž - bude nabíjet - vybíjet - změří kapacitu - nabíjet - vybíjet atd. Teprve až zjistí, že kapacita povyrostla a dál se už moc nezvyšuje, odevzdá Ti nabitý článek třeba ve středu, přestože jsi proces začal už v neděli. Já jsem tu funkci přestal používat a články jsem vybíjel vedle, (i v nějakém zařízení), pak vložil do nabíječky, dal funkci Discharge, ona ho dovybila a nabila. Třeba jsem to zapakoval několikrát, pak ukázala kapacitu vyšší.

8. U IPC-1L je volba 3 nabíjecích proudů a vybíjecí proudy jsou k nim pevně přiřazeny ve velikosti jedné poloviny nabíjecího.

9. Pokud se Ti nelíbí můj návrh v bodě 4. s tím ventilátorem, naopak já bych to dnes udělal jako první věc, protože mám podezření, že právě kvůli občas zvýšené teplotě mi odešla. Jinak - adaptér se mi ani moc nehřál, je to spínaný zdroj 3V/ ale 2,8A! - jestli si pamatuju dobře.

Edit:
Stiglitz

Právě i mě se kolikrát přerušilo nabíjení kvůli vysoké teplotě (jenom co jsem to náhodně spatřil, o dalších případech ani nevím kolikrát to bylo) - display po dobu chladnutí ukazoje "000 mA". A to považuji za příčinu toho, proč mi před cca 3 týdny přestala fungovat. Jsou tam dva termočlánky pro dvě a dvě baterky. Proto říkám: Chce to na ni položit nějaký tichý ventilátor - viz můj bod 4 a 9. smile

Re: Nabíječka baterek

Bod č. 4 by neměl být problém realizovat. Nějaký starý nabíječky tu mám a ventilátor seženu.

Zbytek jsem si uložil do .txt jako instrukce k používání, budou se hodit. Díky. wink

Jaký máte zkoušenosti s AAA GP ReCyko?
AA používám Sanyo Eneloop a ty jsou super.

Web

(upravil stiglitz 20. 10. 2016 17:03)

Re: Nabíječka baterek

Já měl taky Sanyo Eneloop, a pak ještě Panasonic, ale jak se jmenovaly, už nevím, ale taky asi  to byl kříženec, jako Sanyo. Tak ty byly taky v pohodě. GP ReCyKo nevím, neměl jsem možnost, vím, že je má nebo měl kamarád v detektoru, ale pak už jsme to neřešili.

Re: Nabíječka baterek

Po desetiletích používání mnoha desítek MiMH, NiCd AA, AAA, včetně modelářských akubloků, původně více (skoro mnoha) různých typů, jsem na základě znalostního horizontu a ekonomicko-tržních možností dospěl zhruba před 6 lety k jediné možné volbě: Nabíječka IPC-1L a akumulátory výhradně Sanyo Eneloop.
Sanyo Eneloop jsou pro mě na prvním místě, od druhého do devátého místa není nic, a pak se řadí udýchaná druhá liga. Nebylo tomu tak vždy. Zvláště když se nabízely Eneloopy za 110,-- až 140,-- Kč, používal jsem i jejich Sanyo AA bratry 1600, 1850, 2300, 2500, 2700 mAh, z nichž 2500 mAh byly snad nejvíce nevyrovnaná řada, s vrtošivými držáky s podílem jednotek procent i totálními hnedpropadáky v podílu až nadpolovičním. 
Nabíjím Eneloopy v IPC-1L takřka výhradně proudem 200 mA a zhruba každých 50 cyklů (vedu si čárky v tabulce očíslovaných článků) dám článku kůru v podobě 500mA nebo 700 mA nabíjecího proudu, podle toho, jak si dosud vedl.
GP Recyko jsou podle mých zkušeností nepoužitelné na cokoli výkonového s rozložením v čase. Rozhodně jsou nevhodné do fotoaparátu, kde ještě za 14 dnů až měsíc potřebujeme z přestávky přejít do akce. Používám je tudíž do nástěnných hodin, do budíku. Hlavním důvodem je to, že již po zhruba 10 nabíjecích cyklech "proudově změknou". Náboj v nich sice je, ale ven může již jen slabým proudem. Napětí nabitého GP Recyko klesá samovybíjením podobně jako u Eneloop, ale pokles napětí při odběru jej deklasuje a řadí daleko za Eneloop. Alespoň ve všech mých aplikacích. Mimochodem, nabíječky téže značky k nim kdysi dodávané v setu s články příliš hřejí, takže pro rutinní používání jsou nepoužitelné. Nestudoval jsem dále, zda je to jen těmito GP nabíječkami (a nejspíše ano), nebo kombinací GP nabíječky s GP články, nebo zda GP článkům jen nesvědčí nabíjecí metoda či proud - prostě v nabíječce velmi hřejí, a to je nejméně pro články špatně. V roubování nějakého dodatečného chlazení nevěřím, pro celek bude těžko optimální.
Jediné, co mně chybí na nabíječce IPC-1L je volba nabíjecího proudu 50 mA až 100 mA pro akumulátory Eneloop AAA 750 mAh. Ze zkušenosti věřím tomu, že by jim takové nabíjení prospělo lépe, než 200 mA.
Dosud projevovanou neschopnost IPC-1L zahájit nabíjení hlouběji vybitého článku v pro mě přijatelném čase, pokud vůbec v konečném, dosud obcházím tím, že na několik sekund až minut vložím takový článek do starší "tupé" nabíječky, kde, pokud není článek mrtvý zcela, dojde ke zvýšení napětí článku natolik, aby IPC-1L byla schopná článek vyhodnotit a zahájit vůbec nabíjení. Toto kříšení v tupé nabíječce nesmí však probíhat příliš dlouho, jinak IPC-1L vyhodnotí článek po vložení jako nabitý.
Také bych uživatele rád upozornil, že kontakty nabíječky i článků je třeba kontrolovat, udržovat je v čistotě, a být si vědom, že statisticky není vyloučeno, že i kvalitní baterie si ještě před expirací "ucvrkne". A protože netěsnost takového článku nemusí být zřejmá, tato závada může sdílením nabíjecí šachty znehodnotit i celou sérii článků. Také lze znečistit kontakty dobrých baterií a pak i kvalitní nabíječky vložením do vypůjčené zanedbávané nabíječky nebo v podřadné nabíječce používané pro "špinavou práci", kde již kontakty nejsou v pořádku. Rovněž pomáhání si nevhodným či znečištěným (kovovým) nářadím (nože, šroubováky, pinzety) lze poškodit kontakty článků i nabíječky. Pak je to otázkou jen jednoho nepozorného nabíjecího cyklu, kdy rychlá elektrokoroze (odlišovat, prosím, od sulfatace) započne nebo vykoná dílo zkázy, tzn. znehodnotí článek, nabíječku (zpravidla obojí najednou), odkud je jen kousek k úmrtí obojího.
Protože čas od času dám výrobku a výrobci šanci, zkusil jsem onehdy k osvědčeným IPC-1L doplněk v podobě BC-250 od FK Technics. Ta hned od počátku při nabíjení pískala přibližně na 16 kHz, a zhruba po 5 letech dodýchala. Ještě více bych jí však ze života vyčítal, že akumulátory různých typů (zejména jiných než Eneloop), jež v IPC-1L i jiných nabíječkách bylo možné dobíjet, BC-250 vyhodnotila jako vadné, a odmítla se jimi dál zabývat. Její skelet se mně však zdá využitelný pro nabíječku vlastní konstrukce, ať již na bázi specializovaného IO nebo procesoru nebo pomocí některé ATmega. Tudíž i z příčiny její poměrně nižší ceny, jí odpouštím, zároveň ji však jako typ navždy opouštím, aniž jich k takovému rozhodnutí potřebuji statisticky významný počet kusů. Jedna BC-250 byla tak akorát, a již ne více.

Re: Nabíječka baterek

to je vtip ?
http://technet.idnes.cz/test-kazda-bate … chnika_nyv

Sorry seems to be the hardest word (Elton John)

Re: Nabíječka baterek

Ale jo, asi se nějak nabít dají, zkoušel jsem to tak před 20 rokama podle nějakého návodu, malým proudem, a jejich napětí se opravdu zvýšilo. Tak jsem je dal radostně nazpět do baterky a asi za dva nebo tři dny vyhodil baterku i s těma slavně dobitejma článkama. Jeden v ní vytekl a baterka totálně v háji. Už nikdy víc!

Re: Nabíječka baterek

A co toto? https://www.gme.sk/nabijecka-nicd-nimh- … an-vun-001

dokaze to nabit aj 18650 a podobne clanky, co sa moze casom hodit

Desktop: EVE Audio SC203+ sub EVE TS107, Asus Xonar. HT: ELAC AM180, Pioneer VSX-924-K

Re: Nabíječka baterek

Náš dr.chemik na VŠ nám říkal že nabíjet zinkochlorid baterie je nemožné, stejného účinku docílíte položením článku na noc na horký radiátor topení, jo to v dobách chronického nedostatku v obchodech...

Sorry seems to be the hardest word (Elton John)

Re: Nabíječka baterek

http://www.banggood.com/LiitoKala-Lii-5 … mds=search

Re: Nabíječka baterek

Podle mne a mam to lety vyzkouseno, nabijet primarni clanky lze.
Ale je to problem, ne kazdy clanek se da nabijet, zalezi od toho, v jakem stavu rozkladu je jeho vnitrni struktura.
Stare zinkochloridove clanky, pokud meli dostatecne silny zinkovy kalisek, bylo mozne nabijet nekolikat, cim vetsi byli clanky, tim mene problemu bylo z nabijenim. Prave male clanky AA, byvali problem. Naopak destickove baterie 6V a 9V, pripadne anodove baterie, se dali nabijet i 10X.
U alkalickych clanku, je to velky problem, stare clanky, ktere se obejvili jako prvni, Ukar a myslim GP, se dali pred 20 lety, celkem snadno nabijet i 10x a neklesal nijak zavratne jejich vnitrni odpor. Pozdeji se objevili "inovovane" clanky a ty jiz nebijet nebylo mozne.
V posledni dobe, sem se pokusil uspesne nabit lithiem dotovane AA primarni clanky 1,5V a vypada to, ze to mozne je, maji za sebou jiz druhy cyklus.
Na nabijeni primarnich clanku, postaci mekke trafo, usmernovaci dioda a vhodny reostat.
Nesmi se pospichat, cim mensi proud a delsi cyklus nabijeni, tim vyssi je pravdepodobnost, ze se povede nabit clanek.

Problem je v ucinnosti, ponevac nabijeni zinkochloridovych clanku, sezralo obvykle trojnasobek kapacity cerpatelne z primarniho clanku.
Dnes je jina doba, vsechno musi byt rychle a vsechno se dela ve jmenu spotreby. Nabijet primarni clanky 1/100 kapacity dlouhy cas, je uz dnes nesmysl.
Podle mne,  clanky, jako je eneloop, nebo GP recyko, i kdyz sou to top clanky, nemaji budoucnost, jedine v aplikacich, jako je ovladac, nebo hodiny, ale tam je stale dilema, zdali nepouzit radeji primarni clanek a pak nevyhodit.
Fotaky a jina spotrebni elektronika, dnes jiz na NiMh clanky pomalu mizi, sam vim, jak mam rad svoji starou minoltu, ponevac sem ji upravil loch akumulatoru, na LiIon 14500 4x po dva paralelne a nema problem.
Dokonce i do multimetru a meraku, pouzivam nesmyslne 6F22 clanky z nabijecim konektorem USB, ktere maji v sobe LiIon clanek.
Funguje to spolehlive a nema to nejake vyrazne omezeni.
Snad jen, to neni uplne levne.
http://www.banggood.com/search/znter.html