Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Piskani v mini 2x3W zesilovaci (napajeni pres USB)

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 27]

Téma: Piskani v mini 2x3W zesilovaci (napajeni pres USB)

Zdravicko,

Koupil jsem si tuhle hracku, pripojil k mini reprakum, audio vstup pripojen k PC. Kdyz k napajeni pouziju USB nabijecku, funguje perfektne. Kdyz to napajim z USB portu PC, slysim tam vysokofrekvencni piskani.

1) lze se toho zbavit ?
2) umim pajkovat, muzu sehnat & pouzit osciloskop, ale me znalosti elektrotechniky jsou jen zaklady.
3) hadam ze se tohle tema uz tady objevilo, takze by mi mozna stacil i link

Dekuji

Re: Piskani v mini 2x3W zesilovaci (napajeni pres USB)

klasika, je to tím, že máš dvakrát připojenou zem, jednou přes usb, a podruhý přes stínění signálovýho kabelu. Nejjednodušší řešení je to napájení odjinud. Dělat galvanický oddělení napájení nebo signálu je v tomhle případě blbost. Pokud máš odvahu, můžeš zkusit přerušit - z USB napájení. Potom sice výkon půjde přes 3.5jack, ale mělo by to být potichu. Ale co se stane s PC při odpojování a zapojování jacku nebo př špatným kontaktu, ti nedokážu říct. Mohl by to být poslední čin audiovýstupu na PC.

(upravil wimshurst 30. 9. 2016 10:35)

Re: Piskani v mini 2x3W zesilovaci (napajeni pres USB)

Skus jeste jednu ficurku, mas li po ruce nejakou starou desku z PC, nebo kondenzator cca 6,3V, nebo 10V 2000mikrofarad, nebo podobny i na vetsi napeti, pripojit paralelne na napajeni, primo na vyvody toho plosaku ze svabem. Pozor na spravnou polaritu.
Nemusi byt problem zemni smycky, muze byt problem, ze zdroj v PC, nebo cim to chces napajet, nema odrusene a filtrovane napajeni USB portu. V powerbance vetsinou ta filtrace je nejak udelana.
Na teto verzi levneho modulu zesilovace, uplne chybi filtracni a blokovaci kondenzator napajeni.
Pri plnem vybuzeni, by to stejne zacalo prskat, ponevac tam muze tect proud, pri 5V, az 2A. Ubytek na napajecich vodicich od USB kabelu, take nedela dobre, stabilite napajeciho napeti.
Na tomto modulu, proste ta filtrace a blokovani spicek v podobe nejakeho elektrolytu chybi.
Pokud je to problem zemni smycky, tak pri odpojeni audiovstupu a ponechani pripojeni jen napajeni USB, by to piskani melo prestat.
Ale stejne tam je dobre pripojit, ten blokovaci kondenzator, co nejblize tomu svabu na napajeni.

P.S.

koupil si ten modul dosti draho, existuji verze, ktere maji potenciometr hlasitosti a aspon nejaky filtracni kond uz na desce zabudovany.
http://www.banggood.com/PAM8403-2-Chann … 68215.html

Pokud nepomuze ta filtrace na napajeni, nejjednodussi cesta ku stesti, je napajet to z jineho zdroje, napriklad z adapteru USB, nebo one Powerbanky.
To oddelni napajeci cesty minus od USB a napajeni pres zemi audiojacku, neni prilis koser, to by mohlo znamenat rychlou smrt bud zesilovace v PC na vystupu audio, nebo smrt toho modulu PAM

Re: Piskani v mini 2x3W zesilovaci (napajeni pres USB)

OK dekuji panove. Zkusim nejaky kondiky, jestli to nepomuze zbyva jen  koupit delsi USB prodluzovaci kabel a pouzit tu USB nabijecku.

@wimshurst : jo ja vim ze to neni zadne terno, ja to mam spis na IM / IRC notifikace (kdyz mi nekdo pise na PC) a max nejakou slabuckou hudbu v pozadi ku praci.

Jestli jsem ho koupil draho... mozna, nejak jsem to u 2$/kus neresil. Ale je pravda ze s tim potenciometrem je to lakavejsi smile

(upravil Hippo007 30. 9. 2016 14:29)

Re: Piskani v mini 2x3W zesilovaci (napajeni pres USB)

Dá se sehnat i levněji, s potenciometrem ani ne za 1$ i s poštovným.

Re: Piskani v mini 2x3W zesilovaci (napajeni pres USB)

A nebo, pouzij modrozuby zesilovac..
Tam se ti zemni smycka nebude delat.
https://www.aliexpress.com/item/DC-5V-B … 47fa36f975

Re: Piskani v mini 2x3W zesilovaci (napajeni pres USB)

wimshurst napsal:

Skus jeste jednu ficurku, mas li po ruce nejakou starou desku z PC, nebo kondenzator cca 6,3V, nebo 10V 2000mikrofarad, nebo podobny i na vetsi napeti, pripojit paralelne na napajeni, primo na vyvody toho plosaku ze svabem. Pozor na spravnou polaritu.

Takový kondík natvrdo na USB napájení je opravdu super věc.

Specifikace USB povoluje maximálně 10uF, jinak to musí být vybavené obvodem měkkého startu. Ale je mi jasné, že na to všichni s ledovým klidem se*ete.

Kapitola 7.2.4.1 ze specifikace říká:

•The maximum load (CRPB) that can be placed at the downstream end of a cable is 10 μF in parallel with 44 Ω. The 10 μF capacitance represents any bypass capacitor directly connected across the VBUS lines in the function plus any capacitive effects visible through the regulator in the device. The 44 Ω resistance represents one unit load of current drawn by the device during connect.
• If more bypass capacitance is required in the device, then the device must incorporate some form of VBUS surge current limiting, such that it matches the characteristics of the above load.

Ale to je jen detail, samotný odběr proudu zařízení by byl na další podobnou diskuzi.

Re: Piskani v mini 2x3W zesilovaci (napajeni pres USB)

Soft start resi resistivita privodnich kabelu, od USB portu, ktery je vyuzit jako napajeci zdroj.
Elektronik ezoterik to vi a neresi.
To by potom nemohli byt pouzity zdvojene napajeci Ypsylony na napajeni externich ficurek, jako HDD, ktere prekracuje 2A na port.
Tam sou take na napajecich cestach na tvrdo velike kondenzatory, ale evidentne to neva. mozna va, ale je to predci SPOTREBNI ELEKTRONIKA!
Jediny softstart, je zase ubytek na kabelu.
Nektere ale opravdu jen nektere, velmi kvalitni USB napajece a nektere huby, maji na kazdy vystupni port zdroj, ktery ma proudove omezeni, proudovou pojistkou. To ale najit, je velky problem.

Re: Piskani v mini 2x3W zesilovaci (napajeni pres USB)

Takže protože ve spotřebce je to osrané, tak to osereš taky, dyť to funguje přece. 

To je akorát vidět, co je tady za lidi...

Re: Piskani v mini 2x3W zesilovaci (napajeni pres USB)

Drahy Hazys, ono ale delat cosi, jako svycarske hodinky z komercni elektroniky nelze.
Vytvaret rolexy z cinskeho strojku lze, ale bude to stale jen skoro rolex z cinskym strojkem.
Uz samotne pouziti napajeni USB, cini jak se zda problemy. Tedy pravdepodobne cini problem deleni power systemu v one spotrebni elektonice a dochazi ku generovani slysitelneho piskani, diky tomu, ze potencial je nejak posunuty a napajeni cini problem pro pripojeni zdroje audiosignalu.
Jeste ze tu nekdo nenapsal, aby pouzil oddelovaci audiotrafo.

Jde o ciste jednoduche vyuziti modulu zesilovace, ktery umoznuje pri 5V pracovat do zateze z vykonem nekolika malo wattu.
Vzhledem ku pouziti, pro nenarocny poslech, ale take levne provedeni onoho modulu, tam proste chybi v napajecim privodu kondenzator.
Stejne to nakonec, pro oddeleni zemni smycky, bude uzivatel napajet z jineho externiho zdroje a pokud ten modul, bude chrchlat, protoze v peaku poklesava napeti pod 2,5V dik ubytku na privodech, stejne tam bude donucen, dat vetsi, nebo nekolik blokovacich, filtracnich, nebo akumulacnich kapacit, ktere ve spickach podrzi napajeni.
U techto modulu, resp. svabu PAM8403, je v doporucenem zapojeni onen kondik alespon 470mikro, primo na napajeni.
A to plati i v pripade, ze je to napajeno primo LiIon clankem z nestabilizovanym napetim.
http://www.diodes.com/_files/datasheets/PAM8403.pdf

Co se muze v nejhorsim pripade stat, bude li kondik na pripojenem USB portu?
Po pripojeni, to muze udelat malou jiskerku, ktera zapali nashomazdeny plyn a bouchne to?
Muze shoret napajeci modul USB?
Kdyz se muze do USB portu strkat ventilator na pracovni plochu, kery obsahuje 1000 mikro kondik, tak si myslim, ze to nemuze ublizit ani v pripade pripojeni toho modulu zesilovace.
Mimo jine USB port, je skratuvzdorny.
Presneji mel by byt skratuvzdorny, pokud to neochcal vyrobce zarizeni.

Levneji jak tento modul, se proste podobny parametricky a napajecimi pomery udelany zesilovac udelat doma neda.

(upravil AlanCox 1. 10. 2016 16:41)

Re: Piskani v mini 2x3W zesilovaci (napajeni pres USB)

Když bude USB podle standardu a USB hub bude důsledně dodržovat standard, tak odpojí jakékoli zařízení mající proudovou spotřebu nad 100 mA u USB 2.0, případně nad 150 mA u USB 3.0. To znamená jakákoli spotřeba připojeného zařízení nad 0,5 W, respektive 0,75 W - tak USB hub takové zařízení může odpojit, případně omezí na daný maximalní proud z předchozí věty (ačkoli to obvykle nedělá).

Cokoli nad tuto spotřebuje nutné s USB vyjednat pomocí USB datového protokolu. Tedy po enumeraci daného zařízení musí zde být USB hubu jasné a musí dostat informaci, že je potřeba větší proud; případně zařízení o větší proud musí požádat nadřazený USB hub. I tak ale v případě USB 2.0 je zaručeno max. 500 mA = 2,5 W (ačkoli některé USB huby mohou dávati více, ale nemají to za povinnost), nebo 900 mA = 4,5 W pro USB 3.0. Je nutno ovšem říci, že toto jsou často proudy, o které se dělí všechny USB porty na jednom hubu, takže realita může být nižší.

Jinak řečeno, pokud původní tazatel zatěžuje výstupy více (není v tomto vlákně informace o tom, co je za impedanci na výstupu), dostává USB napájení do nezaručeného stavu.

Ne nadarmo existují standardy - mimo jiné pro USB, ne nadarmo existují datasheety - atd. Vyčíst si z nich alespoň vzájemnou neslučitelnost spotřeby zařízení a možnosti dodat napájecí stranou potřebný proud - mi přijde jako elementární znalost elektroniky.

Re: Piskani v mini 2x3W zesilovaci (napajeni pres USB)

Vážený wimshurste, jen předvádíš svou blbost.

Re: Piskani v mini 2x3W zesilovaci (napajeni pres USB)

Zajiste sem hloupy a stary, nemel bych tomu rozumet.
Ale kdyz pripojim nejaky spotrebic, treba pasivni odpor, 3R3, ktery si neumi rici o jine, nez je proud, pri danem napeti a on mi potece z USB, treba z PC nejaky amper, kde je to proudove omezeni?
Jak asi vi, ten USB port, co ma pripojeno?
Si myslim, ze ten USB je tak inteligentni, ze na to proste prijde, nebo to ignoruje.

(upravil Nitram 1. 10. 2016 22:11)

Re: Piskani v mini 2x3W zesilovaci (napajeni pres USB)

Ano, teoretickou pravdu ma Cox a Hazys, resp. specifikace USB, to ze je vetsina HUBu prasacky osrana tak nejak na tvrdo je vec druha, a ze vetsi kapacita v praxi takto prasacky osranej HUB - jak spravne uvadi Wimshurst - na 99% neodpraskne minimalne proto, ze to tenkej USB kablik neda, je vec treti

vzhledem k tomu ze napajet vykonove z USB cokoliv je uz samo o sobe dost prasarna (neb to napajeni je tam zejmena pro bus-pwr aplikace, cemuz konec koncu odpovidaji i ty kabliky) tak kazda dalsi prasarna sem nebo tam je uz asi uplne jedno..

Re: Piskani v mini 2x3W zesilovaci (napajeni pres USB)

winshurst:

1) USB samozřejmě ví, co má připojeno. Připojené zařízení o sobě nahlásí informace a v následující datové komunikace se leccos upřesní. Pokud se natvrdo připojí pouze zařízení, co z USB saje proud - standard USB proti tomu nic nemá do hodnoty 100/150 mA - pak je to z hlediska USB zařízení, které ve fázi inicializace, které se někdy v budoucnu může ohlásit - až nastartuje.

A co se stane, když připojíš natvrdo rezistor 3R3? Cokoli. Je to mimo standard USB - takže chování je nedefinované. Může dojít k proudovému omezení; může dojít k vypnutí; může dojít k tomu, že USB se rozhodne do něj naprat potřebné ampéry a plné napětí; a cokoli jiného.

Upřímně, mám velkou úctu a respekt před standardy - a to i před tak zprzněnými a zbastlenými jako USB. Standard je od toho, aby se zařízení používala a nacházela v dobře definovaných stavech - a věci fungovaly (nakolik to fyzikální zákony a boží vůle dovolí) správně.

Příliš nechci rozumět tomu, že si někdo ze standardů dělá holubník - protože to je cesta do pekla. Uznávám, že porušování standardů obecně vede k bohatšímu životu plnému dobrodružných zážitků stylu "nefunguje to a nikdo neví proč", "honem mi podej ten hasicí přístroj" - a dalším, které obohatí nudný a prázdný život.

Protože nedodržování standardů u USB je vcelku rozšířená věc - tak to zhusta funguje. Ale nemusí. Proto existují externí disky, které "u některých USB nefungují" apod. Ale také externí disky, které USB standardy dodržují - a pokud nestačí proud, tak použuje dvojici USB zásuvek, a pak to stačí.

nitram:

Své stanovisko jsem napsal o 2 odstavce výše - jestli chce někdo záměrně porušovat standardy, pro které je hodně rozumné opodstatnění, nejsem jeho krevní skupina.

Napájet výkonově cokoli z USB jde. USB 3.1 umožňuje naprat do zařízení až 100 W - je třeba komunikace zařízení s nadřazeným USB hubem, a následně hub pustí do USB zařízení 20 V a až 5 A.

Výkonové kablíky USB pro napájení by nebyl až takový problém, protože vzhledem k datovému protokolu je maximální délka USB kabelu 5 metrů - to teoreticky, prakticky ještě kratší.

Vůbec mám dojem, že porušováním standardů se přibližuje k bastlení nejhoršího hochštaplerského typu, který je na úrovni přeučené tajwanské uklízečky.

Re: Piskani v mini 2x3W zesilovaci (napajeni pres USB)

jeste ze nemam USB3.1, musel bych si poridit jeste (alespon) jeden zdroj... smile

Re: Piskani v mini 2x3W zesilovaci (napajeni pres USB)

Ano, take mama rad standardy..
A jak funguje pak takovy ohrivac hrnku, na pohon USB?
https://www.czc.cz/souboj-titanu-2-usb- … stu/clanek
http://www.zive.cz/clanky/test-usb-ohri … -a-116614/

Ja osobne silne pochybuju, ze to je reseno inteligenci.
Funguje li ohrivac na hrnek, musi fungovat i zesilovac z condem.
Zemni smycka, to je pak druha stranka problemu.

Jeste nez me ukamenujete standardy, tak si prosim skuste svoje USB, zdali jim je, nebo neni u prdele, ci tam strkate "igelitentni" prislusenstvi, nebo tam pripojujete odpor, jako umelou zatez.
Abych vas vytocil, kverulanty a normalizatory do bledemodra, opet se bavime o spotrebni elektronice, ktera jak z nazvu vyplyva, se ma spotrebovat. Nektere se spotrebuji rychleji, jine o neco pozdeji.

(upravil AlanCox 2. 10. 2016 0:58)

Re: Piskani v mini 2x3W zesilovaci (napajeni pres USB)

wimhurst:

1) Nechává mě chladným, jestli někdo na audiowebu chce nebo nechce dodržovat standardy.

2) Ohřívače hrnků většinou nevyhovují USB standardu. Ale z podstaty tepelných spotřebičů je jasné, že budou topit i při menším proudu, než očekávají - jen méně. Což nemusí platit pro zesilovač či jiný spotřebič.

3) "Funguje li ohrivac na hrnek, musi fungovat i zesilovac z condem." - už vím, jakým nastavením mysli vznikl Černobyl a Fukušima.

Každému by měl být jasný rozdíl mezi tepelným spotřebičem a spotřebičem jiným.

Tepelný spotřebič v zásadě funguje s jakkoli špatným zdrojem, s jakkoli špatným průběhem napětí/proudu - a jediné co ho zajímá je efektivní výkon procházející spotřebičem. Když ohřívač dostane z USB jen půlku či čtvrtinu výkonu, než očekává, tak bude topit taky, jen to bude studenější (podle rovnovážného stavu mezi dodáním tepla a ochlazováním tepla).

Takový zesilovač je ovšem rozmazlenější oproti tepelnému spotřebiči. Nižší napětí/proud způsobuje jeho nefunkci. Bordel vznikající kolísáním napětí mu nedělá dobře. A dokonce se může rozkmitat a rozpískat na libovolném kmitočtu už jen oscilací způsobenou kmitáním spotřeby a reakcí proudových ochran třeba v USB - či jakéhokoli prvku v zesilovači.

4) USB je u prdele, zda tam strkáte odpor nebo komunikující příslušenství. Možná to není známo, ale USB je datový protokol a umožňuje přenášet data - k čemuž potřebuje to "inteligentní příslušenství". A návrh USB - i pro napájení - je subtilnější, protože je primárně pro datovou komunikaci. Některé USB huby jsou udělány dobře - a odmítají dodávat proud nad malou hodnotu nekomunikujícímu připojenému hluchoňovi.

5) Některá spotřební elektronika se spotřebuje také vznícením či výbuchy. Občas při tom spotřebuje i kus okolí. smile

---

Podstatné už bylo řečeno. Další debata na téma (ne)dodržování standardů je z mé strany ztrátou času.

(upravil wimshurst 2. 10. 2016 9:52)

Re: Piskani v mini 2x3W zesilovaci (napajeni pres USB)

No ja jako odbornik, na zdroje ionizujiciho zareni, nebo vybusniny, vim sve.
Vsechno je otazkou toho, jak velmi se standardy nedodrzuji, nikoliv otazkou toho, jak sou standardy dodrzovany.
Sem tam neco bouchne. Nekdy to neni pro to, ze by to bylo zadane, nekdy je zadane a nebouchne to.
Cernobyl je prikladem toho, jak se muze stat havarie, pri zvysovani bezpecnosti.
Fukusima je prikladem toho, jak priroda umi cloveku zmenit plany.
Nejvetsi jaderne havarie, MAAE ututlava.
Tam kde opravdu zavazil pouze lidsky faktor, neboli lenost a povrchnost, je jedinecny priklad Tokaimura*.
Typkum se nechtelo behat z kyblem vic krat, tak soupli do tanku jednu poradnou davku a uz to litalo..
To je opravdu lidsky faktor.

Aby sme se tedy dohadali konstruktivne, ja si cenim kazde rady, uzavreme to tedy tak, ze Jabbadaba pripoji zesilovac na externi 5V zdroj, neboli "adapter" certifikovany a schvaleny pro trvaly provoz ze site, kde bude bezpecne napeti 5V, oddeleno od site a vyresi se tak zemni smycky audioobvodu.
Na zesilovac prida onu filtracni kapacitu, na napajeni, ponevac tam patri z principu, je to uvedeno i v katalogovem listu onoho svabu.
Pokud si Jabbadabba opatri zesilovac na napajeni koncovkou USB, bude to proto, aby nezasahoval do adapteru, neboli nejlevnejsiho zdroje, ktery je dostupny, pro napajeni podobnych zarizeni.
USB konektor v adapteru nema pripojeny datove vyvody, je to pouze zdroj.
Pokud by tedy pripojil onen zesilovac do USB portu PC, nebo hub-u nebude mu to fungovat relevantne, neni to urceno na napajeni spotrebicu, jako je orivac na hrnek, ventilator, nebo zesilovac.
Ohrivac na hrnek, ventilator, nebo zesilovac, se musi standardizovanou zasuvkou pripojovat pouze na adapter, jenz ma standardizovany konektor USB, ktery je urcen sice pouze pro napajeni, ackoli je standardizovany puvodne na ucel napajeneho serioveho portu USB a timto padem je zamenny.
....U osobních počítačů občas bývají napájecí vodiče sběrnice vyvedeny přímo ze zdroje počítače a USB zařízení připojené k počítači tak může odebírat i mnohem vyšší proud. Tohoto triku zneužívají například některé externí USB pevné disky, jejichž odběr je vyšší než požadovaných 500 mA a které po připojení k některému počítači nemusí fungovat... ** Půlampérový mýtus o USB ***

Muzeme to takto uzavrit?
Nebo kazde dalsi psani, bude duvodem na konstruktivni hadku o nestandardnim standardu USB?


*** http://blog.root.cz/oskar/pulamperovy-mytus-o-usb/

** https://cs.wikipedia.org/wiki/Universal_Serial_Bus

* https://en.wikipedia.org/wiki/Tokaimura … r_accident

Na odlehceni thematu, maly vtip z SUJB.
V Cernobylu pri jaderne havarii, zarvali pouze dva operatori.
Jeden zarval "vypni to" a druhy zarval "nejde to"...

Re: Piskani v mini 2x3W zesilovaci (napajeni pres USB)

Vsechno je otazkou toho, jak velmi se standardy nedodrzuji, nikoliv otazkou toho, jak sou standardy dodrzovany.

A proto tu jako blbec nabádáš k nedodržování standardů a argumentuješ tím, že když to někdo dělá, je to v pořádku.

Žlutozelený vodič používáš také jako pracovní?

Příspěvky [1 až 20 z 27]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Piskani v mini 2x3W zesilovaci (napajeni pres USB)

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£