Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 25 z 49)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

  Stránky: ««« 1 ... 23 24 25 26 27 ... 49 »»»

RSS

Příspěvky [481 až 500 z 967]

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

A není v tomhle zakopaný pes rozdílných výsledků různými měřáky ? Že by tam nemělo být DC je asi jasné a dá se to snadno zajistit oddělovacím kondenzátorem s dostatečně velkou kapacitou, ale jestli vlastní měřicí napětí je 1,6 V, tak už se mohou otevírat měřené přechody.
Nešlo by vymyslet nějakou náhradní metodiku měření, kdy by se z generátoru s definovanou úrovní signálu přes odpor posílal signál na měřený přechod a osciloskopem měřilo napětí ? Například signál 0,6 V sinus a projíždět frekvenci, aby na měřeném přechodu byla polovina (0,3 V).
Z toho už by měla jít kapacita (po odečtení kapacity sondy osciloskopu) dopočítat.

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

A pro otestování vhodnosti měřáku mě napadá jednoduchý pokus, změřit kondenzátory 100 pF, 1nF a 10nF a potom k nim paralelně připojit diodu (zkusit obě polarity) jestli to nějak ovlivní výsledek. Nemůže to nějak měřák poškodit ? Ale to by mu pak ublížilo i měření jakéhokoliv tranzistoru.

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

To Vám to milí soudruzi měří ptákoviny smile
Vesměs se měří kapacity přechodů s dc předpětím 10V, u MOSfetů i vyšíšm, takže pozor při srovnávání katalogových údajů.

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

Tak jestli má být přechod bezpečně zavřený, neměl by by být problém oddělit ho od měřáku kondenzátorem a 9V baterií přes velký (jak velký ?) odpor přivést předpětí. Ale nebude se na druhou stranu otevírat jako zenerka ?

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

Pro zajímavost jsem vyzkoušel různá měření s DT-9935 RLC měřičem. Použita metoda "PNP na bázi + a NPN na bázi - polarita měřiče". Při opačném připojení se někdy výsledky liší i o dvojnásobek, jindy jsou zase téměř totožné. Měření Cp, Cs nepoužitelné.
Při všech nastavitelných frekvencích má měřák na svorkách amplitudu 2,4V o zvolené frekvenci. Po připojení tranzistoru je asi v 1/2 oříznutá jedna půlvlna - otevřený přechod).

2SA1294 (Sanken ze zesilovače Variodyn D1)
100Hz:  1,10nF/7,62nF
120Hz:  1,92nF/8,50nF
1kHz:    2,52nF/8,91nF
10kHz:  7,54nF/22,9nF
100kHz:7,22nF/12,0nF

2SC3263 (Sanken ze zesilovače Variodyn D1)
100Hz:  2,90nF/9,94nF
120Hz:  1,70nF/10,68nF
1kHz:    5,06nF/11,56nF
10kHz:  34,6nF/34,9nF
100kHz:8,10nF/11,8nF

Pokud budu věřit, že jde o original tranzistory, tak pro porovnání mi vychází nejlépe měření při 120Hz. Od 1kHz se začínají objevovat nesmyslně vysoké hodnoty kapacit.
Ještě dodám, že opakované měření dávají stejné výsledky. Měřák si vymýšlí pořád stejně.


A pro doplnění (120Hz) - stejné výsledky pro AME, Polida z Ebay a pulled z inzerce.
SAP15N: 0,96nF/0,87nF
SAP15P: 0,85nF/1,06nF
Jsou tyto hodnoty pro darlingtony normální? Nechce se mi pro porovnání rozebírat zesilovač A308. Pokud ano, tak Polida z Číny má stejné originály jako AME, viz můj předchozí dotaz.

(upravil dawsoo 17. 9. 2021 11:17)

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

Ahoj chlapi vzal jsem měřáka do práce a zkusím ho proměřit co dává na výstupu. On je dobrý právě v tom že má asi nejvíce konzistentní měření ze všech v dlouhém čase (stejné hodnoty teď a před 10 lety u stejného typu) a i zcela nezávisle na čerstvosti baterky .
¨
Takže:
Měří trvale staticky malým střídavým proudem Sinus cca 160mV RMS na rozsazích kde měřím 2n a 20n 9kHz. Na vyšších rozsazích 900Hz a 90Hz což je i možná ten důvod proč je měření stabilní neb se vždy ustálí.To ty autorange stroje kde se přepíná jen frekvence a měří se krátce prostě z principu neumí.

bcoufal:
Ano jsou,podobné jsem naměřil u klasických darlingtonů od sankenu 2SB1560/2SD2390 kde jsem si jist původem a sedělo to i s vytaženými kusy z nějakých receiverů pod jiným označením MNxxx ale nejsem si upřímně jist zda je reálné něco u darl struktury vůbec naměřit z důvodu kapacit Cbe i Cbc v sérii navíc do toho mluví i BE rezistor uvnitř.Pokud ale sedí všechny hodnoty tak by se dalo asi říci že jsou shodné všechny tři možnosti i uvnitř. Přecijen asi darlingtony nejde pajcovat tak snadno aby se jim to vyplácelo se s tím sofistikovaně zabejvat. Jinak těch 120Hz vypadá jako použitelná metoda s tvým měřičem a sedí to včetně pnp/npn kde je vidět odlišnost geometrie a různé poměry kapacit.

Někde mam i naměřené různé IRFP a Toshiby 2sj201/2sk1530

Danhard: Václave to co píšeš je jasný a pravda, ale takovou možnost moc lidí nemá,musely by se udělat přípravky,toto je jen o tom porovnat vedle sebe za stejných podmínek : Tranzistor1 (dejme tomu nový nejistý kus) s Tranzistorem2 (funkční originál vyletovaný z přístroje nebo garantovaný s původem) vedle sebe zda jsou čipy uvnitř shodné či ne,na toto není třeba žádných přesných exaktních hodnot, postačí jen vědět zda jsou shodné či ne a případně jak moc ne. Na reklamaci toto postačí a to je ten hlavní důvod proč to to má smysl dělat neb to nestojí moc většina bastlířů měřák co umí C má a narozdíl od kladivotestu se fake tranzistor dá nepoužitý vrátit prodejci jako falsum či neoriginál díl co neodpovídá originálnímu dílu.


Chlapi tyto součástky bohužel nemám v originální původní verzi ani jeden, určitě pokud je někdo třeba máte tak je prosím aspoň nahrubo změřte nebo pošlete (samože vrátím) klidně je změřím a přidám do seznamu s podobnými.

2SB649/2SD669     Hitachi
2SJ162/2SK1058    Hitachi
2SA1141/2SC2681  NEC
2SB817/2SD1047   Sanyo

Ty NECy jsou asi nejrychlejší potvory co dělali ,sehnat je dnes je zcela nemožný. nemohu sehnat ani 2SA1146/2SC2706 ale těch alespoň pár ks vytahaných mám.

Není co dodávat...

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

Málokdo má k dispozici ověřený originál. Proto je hotový poklad tabulka s naměřenými hodnotami, protože typická úloha je, že člověk někde něco sežene a rád by věděl, jestli je to originál, nebo padělek. Jestliže víme, že je to 160 mV sinus 9 kHz, už se s tím dá něco dělat. Myslíš, že bys mohl ověřit, jaký je princip měření, tedy jestli je to napětí nezávislé na měřené kapacitě a z procházejícího proudu se počítá její velikost, nebo je to naopak zdroj konstantního proudu, tedy to napětí závisí na velikosti kapacity a z toho naměřeného napětí se počítá výsledek ? Když tohle bude jasné, už by neměl být problém to měření nasimulovat tak, aby byly podmínky velice podobné, i kdyby to znamenalo udělat nějaký malý přípravek. Je to malé napětí, nízký kmitočet, to zvládnou dnešní operáky levou zadní.

(upravil dawsoo 17. 9. 2021 18:37)

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

Elox: víc asi nedokáži změřit,to napětí je stabilní při různých kapacitách a AC kmitočet se nepatrně mění +-pár Hz ,takže to není rezonanční metodou a není to zdroj proudu. Rozebírat to a dumat co tam je nebo není ale určitě nebudu,v podstatě postačí najít ten samej měřák nebo téhož výrobce a data by měly být velmi podobné.

Myslím si že dneska se i číňan poučil a jsou čtyři druhy neoriginálních dílů:
1. Přiznaná druhovýroba jiný brand stejné označení parametry podobné
2. Přiznaná druhovýroba s jinými parametry než originál
3. Padělek značený jako originál se statickými běžně změřitelnými základními parametry podobné předloze
4. Padělek značený jako originál avšak s naprosto nesmyslnými uplně jinými parametry

Na 4. příjde každý změřením čímkoliv
na 3. to chce poměrové měření a mít originál
1 a 2 jsou jasné že se o originál nejedná a já vždy bez důkladného otestování když není alternativa raději nahrazuji jiným typem ale originálu než riskovat dávat 2 nebo i 1. od pofidérního výrobce. Platí to i pro NTE/ECG díly o čemž si myslím že to není uplně košer,buď je to rebrand prodávanej draze a nebo druhovýroba prodávaná draze.
Já jsem ochoten používat pouze originály a nebo předem provozně otestované v kategorii 1.

Myslím si, že lpění na originálních dobových dílech za každou cenu,samozřejmě pokud nejsou ničím vyjimečné a parametrově stejným nebo lepším dílem nenahraditelné je nesmysl a nepodporuji to,na sběratele co tomu nerozumí,od jisté doby prdim,neb jim nejde o funkci ale o pocit... a na to je už můj čas příliš drahej.

Nebezpečí je jinde je hlavně u malých tr...
z dob bastlení se ke mě dostalo historicky pár kousků z GME,AME,GES,PS,Semic,ECOM,EZK,NEDISu a i různých malých prodejců dalších (Pistolemu tehdy hořely furt první dvě jeho CFB-čka) a mě taky dělal problémy divným způsobem jeden stroj,tak jsem se nasral a postavil si přípravek na Uceo co uměl až 290V 0,5mA a k tomu ty kapacity v době kdy lopuch vše drtil svěrákem big_smile nestačili jsme se divit!!! Je to už nějakej pátek ale donutilo mě vše co jsem doma měl a koupim pořádně protestit a teprve pak zařadit do pytlíku nebo do koše či vrátit obchodníkovi ale GME to opravdu stálo za to,měli tam tehdy skoro vše, ale 90% byl nej humus od tý doby jsem tam polovodič nekoupil už ani jednou např.:
2SA1208/2SC2910 a 2SA1371/3468 jedna polarita malá beta 20 a druhá 220 ale Uceo 39V!!! Dále z tý doby mam pytel 2SC2240GR které vypadaj až na jinou ohebnost vývodů jako toshiba, ale maj Uceo 80V a spoustu dalších lahůdek kde kapacitoměr už nefunguje,např sanyo A1538,1540 a NPN lk tomu to bylo taky moc hezký tenkrát co mi došlo z AME např. tam je to daleko větší průser a už hodně dlouho protože je toho hodně.Proto se ani endivim že všem ty různý DPA kmitaj neb ani u BC není jistý co jsou zač.

Není co dodávat...

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

AMEN

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

dawsoo napsal:

...víc asi nedokáži změřit,to napětí je stabilní při různých kapacitách a AC kmitočet se nepatrně mění +-pár Hz ,takže to není rezonanční metodou a není to zdroj proudu...

Díky, to naprosto stačí. Stálý kmitočet, stabilní napětí pro různé kapacity, tím je to v podstatě daný. Měnit se může jenom proud a ten změřit už není problém.

(upravil dawsoo 17. 9. 2021 20:32)

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

Elox napsal:

Díky, to naprosto stačí. Stálý kmitočet, stabilní napětí pro různé kapacity, tím je to v podstatě daný. Měnit se může jenom proud a ten změřit už není problém.

To co mám já na to není vůbec nic moc jako metoda a přesnost určitě už vůbec ne,ale koupil jsem to jako cenově dostupný měřák hlavně na součástky do vyhýbek kdysi, ale vcelku se osvědčil na rychlý základní proměření a na LC je mnohem lepší, než nějakej uni i dražší multimetr a tak se toho nadále držím kvůli kontinuitě v čase a kupodivu měří ten měřák stále stejně, tak jen pokračuju, věřím že podobný svý měření maj určo i další lidi (psal i Sendy) co dělaj servis na nějaké úrovni,protože bez toho, pokud v tom nemají řádově statisíce ve starých zásobách z kvalitních zdrojů z dávnější minulosti,tak bez toho to fakt dneska asi už moc dělat nejde sad

Jinak pánové padělaný jsou i operáky dneska zcela běžně.

Není co dodávat...

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

Tak v tuhle chvíli jde hlavně o to, aby se měřilo stejnou metodou, jako to dělá Tvůj měřák, aby ty naměřený kapacity z tabulky byly přenositelný.

(upravil dawsoo 17. 9. 2021 20:48)

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

to ale opět lze ověřit jen na nějakým vzorku, kterej je tuty originál a mam ho i já nejlépe aspoń na třech různých velikostech chipu. Pokud budou všechny +-10% sedět lze to považovat za relevantní.

Lepší by mi přišlo se na toto vysrat a raději se domluvit hormadně koupit/vyrobit/udělat na to spešl ujednocenej měřič a klidně ty nejvíc profláklý kusy co se používaj, změřím na něm a nasdílím tady znovu.

Nejsem určitě tady sám kdo má nějaký zásoby tranzistorů v originále. smile takže to by dávalo mnohem lepší šíři sdílených dat.

Haha nakonec oni ho furt maj všude dokonce i v Hadexu. Takže netřeba cokoliv složitě řešit ale udělat třeba hromadku, cena by určo byla pak jiná
https://www.tme.eu/cz/details/ut603/mustky-rlc/uni-t/
https://ampermetry-a-voltmetry.heureka. … ilter=None

Není co dodávat...

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

Tento je slušný https://de.aliexpress.com/item/40010650 … 58fbf1f748

měří prakticky totožně jako Agilent big_smile

Web

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

da sa verit tymto testerom ?
https://www.aliexpress.com/item/4000366 … 3d68DQR79s

(upravil dawsoo 17. 9. 2021 21:51)

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

scoop: ne,co měření to jiné hodnoty,ale na klasiku změření Ube a H21e třeba na párování vst diferenciální dvojice  fungují dobře.

Není co dodávat...

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

Jen ze zvědavosti jsem na menším rozsahu Metexu zkusil změřit kondenzátor 4n7 a paralelně k němu přidat diodu 1N4148. V jedné polaritě se kapacita zvětšila o 20 pF a při opačné polaritě měřák zapípal přetížení, nicméně funguje dál.

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

Ono by stačilo poskládat a změřit putovní sbírku tranzistorů, klidně i fejkových, které výkonem a kapacitama obsáhnou běžně měřené hodnoty kapacit. Tak, aby tam byly celkem rovnoměrně vyskytující se kapacity, od dejme tomu 30pF do 10nF. Každý by si pak mohl svůj měřák otestovat a případně si i vytvořit převodní tabulku hodnot. Pak by i naměřené hodnoty byly poměrně přesně porovnatelné s měřením od Dawsoo.

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

Opakuji, bez předpětí měříte nesmysly a každej něco jiného.

(upravil dawsoo 18. 9. 2021 10:08)

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

No problém je, že ti co doposud žádné zásoby nemají jsou nejspíše v perdeli protože prosrali poslední šance nakoupit aspoň fairchild a sanken všude když se podíváte na weby výrobců je NRND nebo Obsolete a tak už jen zbyde  luxovat předražený od překupníků nebo velkej risk z aliexpressu či ebay což je cesta do pekel neb nemají co a s čím porovnávat a měřit smile

Jedinný co  dává smysl si krom koupit vlastní UT-603 což je asi nejjednodušší a nejrychlejší a porovnat s tabulkou kterou doplním o toshiby onsemi a semelab. jít cestou udělat si svoje vlastní a komparativně porovnat. Pokud si uděláte putovní sbírku fejků,nemyslím že to k něčemu bude,neb těch zdrojů fejků různý kvality a typů je příliš mnoho a ukazuje se že měřáky měřící jinými metodami dávají zcela jiné výsledky kde ani poměry a přepočet nefunguje. Kapacitní metoda má svý chyby ale na oddělení zrna od plev pokud máte ověřený to zrno je dobrá.

To co píše Danhard je asi ideální neb v datasheetech je uvedena kapacita Cob s uvedenými podmínkami měření.
https://www.infineon.com/dgdl/AN024.pdf … 15ee7106d3
Já za sebe říkám že stavět takový přípravek nebudu,neb to již vzhledem k zásobám a mé bastl skoro-nečinnosti již nepotřebuji. Co bych spíše ocenil je pulsní měření bety až do 20A se střídou 1:10 až 1:50 a měření fT.

Přípravků na netu je spousta i primitivních třeba toto
https://www.eng.auburn.edu/~niuguof/221 … istor.html

Není co dodávat...

Příspěvky [481 až 500 z 967]

  Stránky: ««« 1 ... 23 24 25 26 27 ... 49 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£