Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 3)

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Základní univerzální součástky?

  Stránky: ««« 1 2 3 »»»

RSS

Příspěvky [21 až 40 z 42]

(upravil AlanCox 6. 9. 2016 17:15)

Re: Základní univerzální součástky?

Crifodo: Dříve hlavně výrobce měl většinu z prodejní ceny. Dnes má výrobce možná 1 % prodejní ceny. Proto každá věc má prodejní cenu zhruba určenou jako:

prodejní cena = 100 * výrobní cena + drzost manažerů určujících prodejní cenu

Proto je mechanická práce drahá, protože cenu té práce je třeba vynásobit stem a přidat další zdražení podle toho, jak manažeři potřebují své odměny. A pak vychází astronomické sumy. Cokoli nedělá automat nebo Číňan za haléřové výrobní náklady (z čehož vycházejí tak desetikoruny až stokoruny prodejní ceny) - je nerentabilní.

V minulosti jednoduše dříve společnost živila výrobce a lidi, co něco dělají. Současnost dnes živí překupníky, spekulanty, MBA manažery, právníky, odborníky na dotace EU, ekology, lobisty, domovní prodejce, sociology, politology, odborníky na generové vědy, ekonomy, obchodníky, pojišťováky, bankéře, producenty řepkových biopaliv, zisky fotovoltaických elektráren, různé Jasánky z neziskovek vysvětlující lidu jejich rasismus a homofobii, aktivisty, feministky, integrátory nelegálních imigrantů, analytických agentur, ratingových agentur, získávače a čerpače státních dotací, přemíry úředníků ... a tisíce a tisíce dalších.

Celý Západ přešel na taktiku, že makat nebude, ale bude hledat chudé země s katastrofálně nízkými mzdami, a ti to odmakají. Za suché z nosu to vyrobí, a ze stonásobné přirážky pak 99 % peněz bude sloužit pro všechny ty předstírače činnosti, co jsem zmínil o odstavec výše. Celá hospodářská a ekonomická strategie Západu je dnes lízání smetany a přiživování se na práci cizích.

Postupně ale i to přestává stačit, a ekonomická teorie neustálého růstu velí zvyšovat zisky. Už nestačí ani stonásobné předražení, je třeba "katovat kosty", tedy snižovat náklady. Tedy snižovat kvalitu.

Mimochodem, z Číny často dostanete i vyšší kvalitu, než ze západních továren. Některé součástky už objednávám pouze z Číny. Protože Západ se učí kvalitu mrvit a zhoršovat - a výsledek je katastrofa. Nejrychlejší degradaci směrem k šuntům pozoruji u Německa a Japonska. Zvláště Němce dnes považuji za exemplární případ šuntovitosti a hnojovitosti. Je jenom otázkou času, kdy výrobci a prodejci, kterým jste věřili vám začnou prodávat nejhorší šunt - oni totiž akcionáři chtějí vidět růst svých akcií, a nikdo se neptá, jak toho dosáhli.

A to jsem měl na mysli. Proto dříve nebyl problém udělat mechanickou práci pořádně, protože dříve výrobce udělal práci za 100 dolarů a tu konečný zákazník koupil za 130 dolarů. Dnes výrobce udělá práci za 1 dolar, a zákazník si to od obchodníka běžně koupí za 350 dolarů. A ten nepoměr roste, chceme přeci růst! Kolik by stála mechanická práce násobená běžným zdražovacím koeficientem?

Re: Základní univerzální součástky?

krutá pravda. Dokud jsi to tak nenapsal, ani jsem si to jako celek neuvědomil.

Re: Základní univerzální součástky?

AlanCox: sorry ale to jsou všechno sice autoritativní tvrzení ale bez konkrétních faktů spíš dojmy. Pochybuju že se dá tak zevšobecnit "celá Evropa" "drzost manažerů" rovněž nevím, proč by to mělo platit jen a pouze pro mechanické práce.
Já zas mám nějaké poznatky o asijské mentalitě podložené cca 25letým pozorováním a zkušenostmi. Dovolím si tvrdit, že asiaty omrdávání v kšeftu bytostně baví a mají to v krvi. Půl hodiny přeznačovat šunt na kvalitu, než čtvrt hodiny kvalitu vyrábět.
Je velká otázka co vyroste z II a III generace vietnamských stánkařů.
Všeobecně vidím problém výroby v Evropě takhle: příklon k levicovým až fantasmagorickým ideologiím = nadbytek důrazu na humanitní obory + snaha všechno dirigovat dohledem státu + otravování výrobců legislativou + chudnutí kupní síly ale současně rozežranost obyvatel po konzumu. To vede k pocitu že každý chce mít "všechno" a pokud možno brzo, což vede k tlaku na ceny a rezignaci na kvalitu. To nahrává asijským výrobcům které na evropský trh vesele pouští levicové vedení Evropy.
Konzervativní politici prakticky nejsou nebo se dali korumpovat, takže přes všechny kecy o podporování malého a středního podnikání ho likvidujou. A s velkou globalizovanou výrobou končí kvalita, konkurence, úcta k tradici a k zákazníkovi. Pak máš prostor pro všechny výše vypsané negativní jevy a takový systém se pak zacyklí. Modelovým příkladem je geneze "firmy" Foxconn.

Re: Základní univerzální součástky?

AlanCox: skoč si do té číny, letenka zase tak drahá není. Hodně rychle tě to probere. Máme tam problém sehnat součástky, který nejsou skladovaný v rybníku, vlhkost je tam ohromná, všechno je to zkorodovaný. Mechaniky neustále zrezlý (nicméně CNC z hliníku je tam neuvěřitelně levný), čínani se tě snaží ojebat kde to jde a jdou proti tobě se vším co jim navrhneš.
Bohužel nemáš na výběr, protože němci a rakušani mají vlhký sny o maržích a v evropě se elektronika vyrábět nedá. 1dm2 4V PCB v evropě seženeš v množstívch kolem 1000kusů asi za 400kč kus. V číně se pohybuješ kolem 70kč. Je to jediná výhoda číny - cena.

Západ se nic kurvit nenaučil, naopak, ted to musí táhnout nahoru aby byli schopni evropě a číně konkurovat, viz GM, LT, AD... Jo a jestli si myslíš, že má čína katastrofálně nízký mzdy... pohybuješ se kolem 320-400 euro na hodinu čistýho U LINKY, kde sázíš kondíky do desek...300€ je i v těch nejhorších fabrikách, který nemají ani střechu (doslova, je tam natáhlá plachta). Myslím si, že spousta čechů a slováků tady má mnohem míň...ale volit budou komouše, socany a ANO a myslet si, že se něco zlepší když opustíme EU. To vížejo, všechno bude.

Re: Základní univerzální součástky?

Neujel ti u těch čínských mezd jeden řád?

Re: Základní univerzální součástky?

Ne.

Re: Základní univerzální součástky?

Tak to je v Číně velmi lukrativní práce, kde se dá za měsíc vydělat víc než 3 násobek ročního čínského průměrného platu (z různých zdrojů je to kolem 10 tisíc $).

Re: Základní univerzální součástky?

Poslední roky šli hrozně nahoru, dřív měli sotva 100€. Elektronika je jedním z hlavních příjmů číny no.

Re: Základní univerzální součástky?

pohybuješ se kolem 320-400 euro na hodinu čistýho

????

(upravil Dohnalik 7. 9. 2016 13:33)

Re: Základní univerzální součástky?

Měsíčně jsem samozřejmě myslel...idiot. BTW, ten katastrofální PCB "vývoj", co je v číně, má platy od 30-70kCZK na měsíc smile Se pak nedivím, že si tady z nás dělá siemens, honeywell, redhat a podobný levnej vývoj, když i v číně za to berou víc.

(upravil PB 7. 9. 2016 14:09)

Re: Základní univerzální součástky?

Dohnalik napsal:

Měsíčně jsem samozřejmě myslel...idiot. BTW, ten katastrofální PCB "vývoj", co je v číně, má platy od 30-70kCZK na měsíc smile .


400 * 27 = 10 800 Kč

Tak jak to vlastně je?

V prosinci byl v Číně průměrný čístý příjem v přepočtu cca 19 000 Kč, takže těch 30 - 70 k CZK za měsíc vypadá docela reálně.

(upravil Otas 7. 9. 2016 16:44)

Re: Základní univerzální součástky?

Bože, zase mne to do Číny tahá, už před předlouhými 13 lety jsem zíral jak puk. Tehdy měli cca 1800 Kč měsíčně, chodili v riflích a v kapse mobily typu V. Co bude proboha teď?
Mno, je to velmoc, dávno nejen počtem obyvatel.
Jestli Čína nebo jiní Asiati nechtějí být obíráni, museli se naučit kšeftovat a to lépe než američtí Židé (nehledejte v tom rasismus, jen většina bankéřů a špičkových obchodníků v USA je tohoto původu), a ti to mají prostě v genech, jsou v tom sakra dobří. Jenže Asiati mají v průměru vyšší IQ než bílá civilizace, tohle zvládli a jistě budou stále lepší. A mají dost peněz, aby koupili půl Evropy, pokud to budou považovat za výhodné. Drobným náznakem u nás je Slávia.
Sorry za OT.

(upravil AlanCox 8. 9. 2016 4:32)

Re: Základní univerzální součástky?

"AlanCox: sorry ale to jsou všechno sice autoritativní tvrzení ale bez konkrétních faktů spíš dojmy. Pochybuju že se dá tak zevšobecnit "celá Evropa" "drzost manažerů" rovněž nevím, proč by to mělo platit jen a pouze pro mechanické práce."

Já si za tím, co jsem psal stojím. Ale vědeckou práci plnou 400 stránkových analýz kvůli tomu psát opravdu nebudu.

---

"Já zas mám nějaké poznatky o asijské mentalitě podložené cca 25letým pozorováním a zkušenostmi. Dovolím si tvrdit, že asiaty omrdávání v kšeftu bytostně baví a mají to v krvi. Půl hodiny přeznačovat šunt na kvalitu, než čtvrt hodiny kvalitu vyrábět."

Nicméně já psal o Západu a jeho změně v přístupu k výrobě ve 21. století. Ta Čína byla v mém textu jen mimochodem, a jako nedůležitá věc.

Já vím, jaká je asijská mentalita. Je to mentalita, kde lež, podvod, podraz, krádež není problém, a nikdo z toho nemá špatné svědomí.

Západ se stal bohatým, a USA zejména, když alespoň navenek se razily pojmy v obchodě "fair-play" a "win-win" pro obě strany. Tehdy došlo k nebývalému rozkvětu celého Západu a k obrovskému technickému rozvoji.

Jenomže ekonomická teze o nutnosti neustálé rostoucího zisku každé firmy a nutnosti neustále rostoucího HDP - mají svou přirozenou mez, za kterou už to poctivě nejde. A tak Západ po obchodní stránce postupně adoptoval a adoptuje tu asijskou mentalitu, aby alespoň ještě chvíli mohl předstírat, že je možný neustálý nekonečně trvající růst a pouze růst. Jen to Zápaďan bere jinak - neboť je tu jiná morálka a zvyky, zatímco Asiata netrápí svědomí, západní člověk to úplně neskousne, a je třeba to halit do různých frází.

---

Jestli Čína nebo jiní Asiati nechtějí být obíráni, museli se naučit kšeftovat a to lépe než američtí Židé (nehledejte v tom rasismus, jen většina bankéřů a špičkových obchodníků v USA je tohoto původu), a ti to mají prostě v genech, jsou v tom sakra dobří. Jenže Asiati mají v průměru vyšší IQ než bílá civilizace, tohle zvládli a jistě budou stále lepší.

Na to je jednoduchá metoda fungující všude na světě. Když nechcete být obráni - nehrajte podle pravidel druhého. To platí jak pro novopečené muže a ženy hledající protějšek, tak pro národy a společnosti. Jak prozradil jeden zkušený muž americkému nositeli Nobelovy ceny Feynmanovi, že pokud nechce být ženami využíván, nesmí být (za každou cenu) gentleman.

Číňané, Indové, Japonci, Rusové, Turci, a další - se nedají jednoduše proto, že nepřistupují na pravidla daná druhou stranou. A protože mají dost síly a moci, aby si to mohli dovolit. Zato se na ně plive, ale nedá se tam beztrestně poslat humanitární bombardér, takže tím to tak končí.

(upravil AlanCox 8. 9. 2016 3:01)

Re: Základní univerzální součástky?

Aby to bylo čitelné, jedinkrát a naposled udělám 2 příspěvky - moc se omlouvám. Už se opravdu nikdy nestane.

"Bohužel nemáš na výběr, protože němci a rakušani mají vlhký sny o maržích a v evropě se elektronika vyrábět nedá. 1dm2 4V PCB v evropě seženeš v množstívch kolem 1000kusů asi za 400kč kus. V číně se pohybuješ kolem 70kč. Je to jediná výhoda číny - cena."

Němci a Rakušané, obecně celá západní Evropa - žila po staletí tak, že bohatství tahala ze svých kolonií a zotročených států. Po 2. světové válce o kolonie přišli (a částečně si to vynahradili od 90. let zabráním trhů střední, jižní a východní Evropy - kterou používají jako soft kolonie).

A když není bohatství z kolonií, je třeba ho získat jinak. To se děje tak, jak jsem psal, že výrobní cena 1 dolar, prodejní ceny 100 dolarů a výše. A hledá se jen, na koho spadne ten pešek.

A znovu - jak jsem psal. Západ není schopný dodat mnohé žádané zboží v rozumné cenové relaci. Pročpak? Přitom několik let už třeba Česká republika zažívá oficiálně ekonomický růst, ale stagnaci platů.

---

Západ se nic kurvit nenaučil, naopak, ted to musí táhnout nahoru aby byli schopni evropě a číně konkurovat, viz GM, LT, AD...

Západ se učí jen kurvit - a tímto směrem půjde dál. A nepomůže ani svěcená voda.

---

Jo a jestli si myslíš, že má čína katastrofálně nízký mzdy... pohybuješ se kolem 320-400 euro na hodinu čistýho U LINKY, kde sázíš kondíky do desek...300€ je i v těch nejhorších fabrikách, který nemají ani střechu (doslova, je tam natáhlá plachta).

Já to vím velice dobře. A stejně tak vím, že mnohé náklady jsou tam níže než u nás.

A pochybuji, že v Číně prodají třeba vedení měst místní vodu nějaké italské Veolii, a sami se města zavážou udržovat vodovodní trubky a nést všechny náklady - takže všichni mají 100 x dražší vodu (a sem tam se z vody potentují a přiotráví - viz Praha) - a zisk bez užitku teče do zahraničí. Takovéto ptákoviny si Číňané nedělají - ne v této míře.

Nebo bychom mohli rozebrat případ OKD - a to by byla sranda. Takových případů je v Evropě na každém rohu stovky.

Na každém rohu se v Evropě nějaký parazit přiživuje, a kupodivu je to daleko častěji pravicový parazit než levicový (nejsem levičák) - a někde se to projevit musí. Třeba v tom, kolik stojí ten čtyřvrstvý tišták. Každý šroubek musí být 10 x předražen, aby se toto všechno platilo - po celé Evropě, po celém Západu.

Neexistuje nic takového jako oběd zdarma - a někdo tyhle srandy viz výše platit musí.

---

Myslím si, že spousta čechů a slováků tady má mnohem míň...ale volit budou komouše, socany a ANO a myslet si, že se něco zlepší když opustíme EU. To vížejo, všechno bude.

Kdyby volby mohly něco změnit, už dávno by je zakázali.

O EU raději nemluvit, já sám osobně kdysi hlasoval proti vstupu do EU, a udělal bych to kdykoli znovu.

Ale ono je to jedno, někdy kolem roku 2022-23 se EU stejně rozpadne jako celek.

---

Ale upřímně, raději bych se vrátil k součástkám. Tyto debaty nemají smysl.

Re: Základní univerzální součástky?

AlanCox napsal:

A pochybuji, že v Číně prodají třeba vedení měst místní vodu nějaké italské Veolii,...

Veolia je francouzská.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Veolia

Re: Základní univerzální součástky?

raději bych se vrátil k součástkám. Tyto debaty nemají smysl.

Taky bych se radši vrátil, protože říkat tomu estébáckýmu vekslákovi, co jde na ruku neomarxistickým vládám a žere dotace z brusele  kapitalista, to je fakt guláš...

(upravil AlanCox 10. 9. 2016 4:52)

Re: Základní univerzální součástky?

PB: Tak to se omlouvám, nezkoumal jsem to. Podstatu napsaného ale nemění, že Veolia jsou Francouzi.

---

Crifodo: Toto je pravý kapitalismus, a pravý kapitalista - Babiš. Jde pro zisky přes mrtvoly. Stejně to funguje i v USA, kde jsem měl tu čest pobývat, a kde nikdy komunismu nebyl. Největší korporace napojené na stát, řada politiků v USA jsou bílé koně různých kapitalistických podniků a zájmových skupin, a dost často přímo zaměstnanci nějaké korporace. Jen v podstatně větším měřítku, protože USA je větší flák země, a větší počet obyvatel, a tím taky větší vývar - Babiš je příštipkář.

A úměrně vyššímu výdělku, který to slibuje není problém třeba lidi stojící cestě vraždit. Např. současná kandidátka na prezidentku USA Hillary Clintonová je známá tím, že kolem její rodiny se vyskytlo 60 záhadně zavražděných lidí. Např. jeden z nich "spáchal sebevraždu" (tak to bylo oficiálně uzavřeno) u stromu uprostřed širokých močálů a měl naprosto čisté boty bez bahna a špíny jako kdyby vůbec neudělal ani krok. Ten nešťastník chtěl nechat prověřit některé machinace H. C. z minulosti.

Ovšem největší kapitalistický ranař v USA je FED. Centrální banka USA, která rozhoduje o dolaru, a je komplet soukromá, stát do ní nemá právo vůbec strkat čumák. Aby to nebylo málo, tak se vůbec neví, kdo vlastně FED vlastní a komu patří. Takže dolar řídí anonymní privátní kapitalistická skupina vlastníků - a ani stát ani občané USA netuší kdo. Když bude chtít , roztočí rotačky a vytiskně dolarů kolik chce, půjčí dolary na úroky jaké chce. To je kapitalismus. Takhle se v kapitalismu dělají rány a vydělává! Když bude chtít, klidně položí USA na lopatky nebo vyvolá krizi - může si s dolarem dělat co ho napadne.

(Pár prezidentů USA se to pokoušelo korigovat. Jackson je zastavil a 2 x na něho byl spáchán atentát, který přežil. Na náhrobek si nechal dát epitaf "Zabil jsem tu banku." Poslední, kdo chtěl dolar vrátit pod kontrolu USA byl Kennedy a toho odstřelili jako prašivého psa. Jeho nástupce Johnson hned první den prezidentování všechna omezení bank zrušil - a tím nadobro a po Havlovsku od roku 1963 nemá USA kontrolu nad svou měnou. Je plně v rukách soukromníků - kapitalistů.)

Dokonce si v USA vyzkoušeli - byť mírněji - variantu, že voda a vodovody patří soukromníkovi, tak jak se na kapitalismus sluší a patří. Byl z toho tak obrovský problém, že v řadě států a měst USA je zákonem zakázáno, aby vodovody vlastnil a provozoval soukromník či firma.

Kapitalismus není žádný Mirek Dušín. Kapitalismus je od slova kapitál, nikoli od slova morálka. Účel světí prostředky. Netřeba si kapitalismus idealizovat jen proto, že levicové kavárny zesměšňují samy sebe a jsou zcela mimo realitu. Neregulovaný kapitalismus je pouze zákonem džungle, kde neplatí zákony ani pravidla - jen moc a síla.

---

Chtěl jsem se zeptat, kterým dodavatelům součástek byste věřili, a který se raději vyhli?

ACP
Geyer
Holly
Infineon
Kingtronics
Korea electronic Co.
Philips Components
Samsung
SDE
Texas instruments
Yageo
Yangzhou Yangjie

Re: Základní univerzální součástky?

člověče, ty jsi blázen.

(upravil AlanCox 11. 9. 2016 5:20)

Re: Základní univerzální součástky?

Crifodo: Jiný argument by nebyl? Osobní útok bývá indikátorem, že nejsou žádné věcné a objektivní argumenty.

Byli jsme 40 let ve zločinném komunistickém režimu, a tak si kapitalismus hodně idealizujeme.

To si jako představujete, že v kapitalismu velké firmy nevyužijí možnost inflitrovat se do politiky a polepšit si, přesměrovat peníze k sobě, vytvořit si zákony na míru, likvidovat konkurenci, když budou mít tu možnost? Můžete studovat jednu echt kapitalistickou zemi za druhou - a všude to tak je. Andrej Babiš je zcela typický kapitalista, jak fungují po celém světě.

Kapitalistická americká firma IBM, která dodnes existuje, dodávala Adolfu Hitlerovi systémy s děrnými páskami, aby mohli systematičtěji evidovat vězně a efektivně a rychleji likvidovat Židy. (Podrobněji: https://cs.wikipedia.org/wiki/IBM)

Až si půjdete kupovat Ibalgin, tak jej vyrábí jedna nástupnických firem I. G. Farben, která dodávala Adolfu Hitlerovi Cyklon B do koncentračních táborů.

Prostě kapitalismus je o tom, že priorita všeho je zisk a vydělávání peněz. Cokoli ostatní je podružné.

Znovu říkám, nejsem levičák a nepropaguji žádné levicové slátaniny.

Re: Základní univerzální součástky?

Nemyslím si že by AlanCox nemal pravdu, minimálne informácie o FED-e (poznámka z jedného videa, FED je asi tak federálny, ako Federal Express - FedEx big_smile ). Máme lepšie zriadenie ako kapitalizmus?

Příspěvky [21 až 40 z 42]

  Stránky: ««« 1 2 3 »»»

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Základní univerzální součástky?

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£