Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 3)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » JPA HYPA DPA

  Stránky: ««« 1 2 3 »»»

RSS

Příspěvky [21 až 40 z 43]

(upravil danhard 21. 7. 2016 10:34)

Re: JPA HYPA DPA

tester, zobrazujou se mi tam 4 stejný obrázky, z toho se nic vyčíst nedá smile

Re: JPA HYPA DPA

Wili, aj tie brutálne kapacity mosfetov budíš napätím? smile Včera som pozeral nejake IXYS s kapacitou až 4nF... Ale neviem či sú to tie používané pre audio. Ja len že všetko sa musí budiť aj prúdom. To ale nie je odpoved na otázku.

Dohnalik, to má byť niečo ako CFB? nejake lokalne väzby? Mám doma nejaky CFB operák od TI z mouser ale ešte som ho neskúšal big_smile

Re: JPA HYPA DPA

Ale to přeci nezáleží na tom, jaký tam teče do vstupu proud, ale že výstupní veličina je závislá na vstupním napětí.

(upravil zuki 21. 7. 2016 16:43)

Re: JPA HYPA DPA

1. Buzení napěťovým zdrojem = napětí na zátěži sleduje přesně "budící"napětí a proud je úměrný zátěži (tzn. do malé impedance mohou téci obrovské proudy) . Buzení má nulový (velmi malý) výstupní odpor. Na kondu (Gate FETu) bude při obdélníku na vstupu také obdélník (nebo skoro obdélník).

2. Buzení proudovým zdrojem (z proudového zdroje) = na malé impedanci je malé napětí, na velké je velké napětí. Buzení má velký budící (výstupní) odpor. Při jednotkovém skoku na vstupu bude na kondu pila vycházející z nuly a končící max. dostupným (napájecím či jednotkovým) napětím...
----
Ale to jsou základy...   a nemají s odolností na rušení po napájení přímou souvislost.

FETy (v různých typech zařízeních, nejenom v NF) budím převážně napěťově (s malým výstupním odporem) s omezením proudu na několik A (na "hranách" signálu).

Re: JPA HYPA DPA

Stále nevím, co tím Dohnalík myslí.
Přímé buzení z VAS (který má vysoký výstupní odpor) mají všechny jednoduché MOS koncové stupně.
Výkonový prvek je ale buzen vždy napěťově, protože výstupní proud tranzistoru záleží výhradně na napětí Ugs. Při vyšších rychlostech do buzení kecají kapacity Cgs a Cgd, které jsou značně nelineární, což tam kromě zpomalení vnáší i tvarové zkreslení, ale to nás nemusí nad 10kHz moc zajímat smile
Zajísté že kapacita Cgd zhoršuje prosak z napájení na vyšších frekvencích.

Re: JPA HYPA DPA

Předpokládám, i když za nikoho nechci mluvit, že v tomhle případě se myslí proudovým buzením to, že budič dokáže dodat dostatečně velký proud pro rychlé nabíjení/vybíjení fetů...

Re: JPA HYPA DPA

Kaed - nevytvářej vlastní pojmologii (dojmologii) tam, kde je názvosloví už nějak zavedené smile 

Např. napěťový zdroj - třeba 12V autobaterka dokáže taky dodat třeba 100A a neříká se, že baterka je proudový zdroj... i když dodává proud smile    Má elektrochemicky definované napětí, které je ve velkém rozsahu odběru poměrně konstantní.

Re: JPA HYPA DPA

Docela by mě zajímal názor na zvuk toho JPA600 SE. Mam tu k němu vše, tak zvažuji nákup.

Re: JPA HYPA DPA

Dohnalik napsal:

Bez detailu, bez prostoru, bez ambientu, bez rozlišení. LME49830 s laterálama hraje líp. Konce thermaltrack mi přijdou dost rychlý. Vono to bude tristním PSRR. Koncepce jako taková špatná není, zvukově jsou symetrický konstrukce pro mě osobně lepší, než cordell deriváty. Ale musí to bý udělaný dobře, ne DPA, ne Leach.

Vyčtu ti z té fotky klidně i víc smile

Hazys: Já jo, ubudit ESL panely není prdel. That said, víc jako 200W extra potřeba není.

LME49830 s laterálama.Má to někdo postavené,aby se vyjádřil?

Re: JPA HYPA DPA

Prosba o pomoc, k DPA 222 MK2, postavil jsem ze stavebnice z ALDAXu, postupoval dle návodu, pečlivě. Ale na jednom ze dvou modulů nejde nastavit klidový proud resp. při otáčení trimrem TR1 stoupá, někde k 70mA a pak najednou prudce skočí na cca 500mA ... vždy jsem to rychle stáhnul zpět ale nedaří se mi to nastavit. Na druhém modulu ok.
Kontroloval jsem tranzistory / izolaci vůči hranolku a vše se zdá vpořádku. Připojeno na generátor/osciloskop opět žádné známky problému až na nastavení klidového proudu. Může to být problém ve víceotáčkovém trimru nebo někde jinde ? Děkuji za radu/kde hledat/ co vyměnit.

Děkuji za jakoukoliv radu/pomoc.

Re: JPA HYPA DPA

Měl jsem obdobný problém. Jeden modul OK, u druhého při zvyšování klidového proudu pomalinku stoupal a pak náhle ustřelil. Problém byl v tom, že se zesilovač rozkmitával. Pomohlo zvýšení kapacity kondenzátoru C19 z 33pF na 82pF.

(upravil reeb 17. 11. 2016 10:07)

Re: JPA HYPA DPA

Souhlas, aldax tam pořád dodává starou hodnotu kompenzačního kondenzátoru (byla v průběhu času upravena). Pokud se upraví šlape to OK.

A rychlá verze se musí kompenzovat podle Opampa..

Web

Re: JPA HYPA DPA

Dobrý den,

tak DPA222 z ALDAXu po výměně C19 z 33pF na 82pF (L i P), nyní již klidový proud nastavit jde. Nicméně při měření je pořád něco špatně. Klidový proud jem na obou kanálech nastavil na 200mA. Měřím bez zátěže, 1kHz vstup (generátor). Levý kanál - i při 3Vpp vstup stále zesiluje limitace se neděje. Na Pravém kanále při 1.6V Vpp zareaguje ochrana ( objeví se předtím na horní půlvlně překmit ... a pak zareaguje ochran a relé odpojí výstup). Na Pravé straně se porovnáním v klidu výrazně více hřeje a ledka D10 svítí optickz méně. Při zapojení repro hraje, ale nezdá se mi ani jeden kanál. R125 jsem dal 2k2 (i když v sadě byla navíc jen hodnota 4k7). Původně měřák  výkonu ukazoval 48W klid teď jak se to chvíli ohřálo tak již 88W.. teď jsem přeměřoval na pravém kliďák a je 460mA tak jsem to stáhnul na 200mA. Poradí někdo ? Pečlivě jsem přemeřoval všechny rezistory než jsem je osazoval ... ostatní taktéž.

Re: JPA HYPA DPA

Dodatek, levá strana si klidový proud drží a pradoxně ačkoliv by měl na pravé po ohřádí klidový proud klesat tak stoupá. Při ohřívání roste evidentně.

Re: JPA HYPA DPA

Kdybych to celeé neosazoval pečlivě tak bych se divil, ale teď mi příjde že při měření se to nechová korektně (ochrany). Zkoušel jsem malý repráček, hrát to hraje ... ale, pokud se to nebude chovat stejně na obou kanálech tak to na ostré repráky nepustím. ...
Zkoušel jsem se zátěží 15ohm, chování stejné. Dle postupu by při 1V (myšleno Vpp nebo Vrms ?) při 1kHz měl a nastat limitace, na Levém nepozoruji ale na levém ochrana nereaguje, na pravém ano při 1.5-1.6 (předtím ale není limitace na sinusu pozorovatelná).

Děkuji pokud by někdo poradil budu nesmírně vděčen.

Re: JPA HYPA DPA

Podle toho, co píšeš a jak to patláš, jsi asi pěkný čuně....Řekni mi, kde je v návodu psáno, že to máš zkoušet s kliďákem 450mA ? A když neumíš číst, tak to dej někomu znalýmu a ty se na to vy...

Re: JPA HYPA DPA

hezký den, k mému probvlému na pravé straně (jeden modul).
Tak jsem to procházel a udělal jsem při osazování chybu. Obrátil jsem na Pravé straně zenerku D1 (vzhledem k tomu, že nemám PA04B) tak jsem napětí za D1 a D2 neměřil (předtím) a na +12V bylo jen 0,8V ... to odpovídá tomu, že těsně před sepnutím ochrany se na kladné půlvlně objevil překmit...a pak šlo relé. Teď se levá i pravá chová stejně (dobře). Limitace sinusu 1kHz (naprázno) je při 4V Vpp (1.4-1.5Vrms ...). Píšu to zde kdyby někdo hledal proč ...

Takže to bych do oživovačky přidal - neměřit jen na zenerkách D23 a D25 (+-12v nebo +-15V dle osazení), ale pokud nemáte modul vstupního zesilovače, tak nazapomenout přeměřit i D1 a D2 (na +-12V)!

Takže zítra to otestuji na reprácích, už se těsím smile.

Re: JPA HYPA DPA

To kazzatel, nic neprzním, kliďák jsem nastavil na 0,2A ale po zahřátí výletnul na 0,4-0,5A ... důvod je nyní jasný.

Re: JPA HYPA DPA

to kazzatel, pošlu Vám klidně fotku jak to przním ... ale dle specifikace měl kliďák klesat s ohříváním a ne stoupat ... navíc aldax (mezi poslednímu, teď už nic nemají to dávají C19 33pF a při nastavení kliďáku se to rozkmitaá jako trampolína ...

Re: JPA HYPA DPA

To kazzatel, píšu na fórum aby mi někdo poradil a ne nadával ... tak hezký den, teď už jsem pochopil proč Vás někteří nemohou vystát.

Příspěvky [21 až 40 z 43]

  Stránky: ««« 1 2 3 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » JPA HYPA DPA

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£