Téma: Zesílení zvuku pro nedoslýchavého

Dobrý den, potřeboval bych poradit.

Špatně slyším, dostal jsem naslouchadlo od lékaře. Zvuk stojí za houby, různé šumy, pocitově skoro nulový frekvenční rozsah, slabý výkon ztrácející se v okolním hluku. Prostě na nic.

Zkusím popsat svoji situaci a to co by se mi líbilo a prosím o radu, názor, zda a eventuálně jak by to šlo realizovat.

Na nedoslýchavost jsem si už trochu zvykl, nepříjemné je, že se dost často musím dotazovat co kdo řekl, zvlášť když hovoří více lidí. Reakce okolí jsou různé, někdy podrážděné. Chápu, že to lidi může obtěžovat a dost často vážím zda chtít něco zopakovat nebo se na to vykašlat. Ale pak si zase člověk není jistý, zda mu neuniká nějaká důležitá informace. Je to někdy dost náročné a ono sluchadlo věc řeší ve velmi malém rozsahu.

No a v souvislosti s tím, že někdy telefonuju se sluchátky na uších pro lepší poslech(mám Koss Porta Pro) a zvuk je docela vyhovující, tak mne napadlo, že by bylo výborné, kdyby ten telefon mohl posloužit i jako zesilovač. Mikrofon má. Nijak by mne neštvalo, že při konverzaci mám viditelně sluchátka na uších. Ale bohužel moje Lumia 800 to neumožňuje anebo o této možnosti nevím. Tak mám dotaz zda nevíte o nějaké aplikaci či jiné možnosti, (třeba i telefonu) kde by šlo telefon jako zesilovač použít.

Další varianta by mohla spočívat v použití nějakého zesilovače, mikrofonu a sluchátek(netrvám na těch kossech). A zase v rozměrech ne větších než telefon. Co by šlo třeba postavit na stůl dejme tomu.

Anebo nějaký jiný nápad. Zaměstnanci  firem v oboru mi nebyli schopni nijak poradit. Na různých naslouchadlech co jsem doposud vyzkoušel mi vadí právě ten úzký frekvenční rozsah a od toho zesilovače bych očekával co možná nejširší, no a co nejčistší zvuk bez šumu, ozvěn a pískotu.

Náročné, co?

Tak pokud by se někomu chtělo nad tím zamyslet anebo má přímo nějaké řešení, prosím o info. Za každou smysluplnou věc budu moc vděčný. I za to, že jste měli trpělivost se čtením tohoto příspěvku.

Děkuji a zdravím

Robert

(upravil kaed 25. 6. 2016 11:28)

Re: Zesílení zvuku pro nedoslýchavého

aplikací je mnoho, je potřeba vyzkoušet, třeba tohle: https://play.google.com/store/apps/deta … damic.free
https://play.google.com/store/apps/deta … u.petralex
při vyhledávání sem se ani moc nenadřel. - Vyzkoušej a dej vědět, co ti vyhovuje, možná je víc lidí, co by to rádo použilo...

(upravil Crifodo 25. 6. 2016 11:26)

Re: Zesílení zvuku pro nedoslýchavého

Málo informací, ale předpokládám že ti lékař předepisoval naslouchadla po předchozím vyšetření??
Pacientovi s nedoslýchavostí se měří audiogram pro každé ucho zvlášť, nejlíp opakovaně v časovém rozmezí a pak audiolog určí typ poškození sluchu (trvalé, dočasné, "mechanická" nebo neurální příčina nedoslýchavosti (ucpání zvukovodu nebo nějaké srůsty či ztráta citlivosti receptorů), a pak podle audiogramu musí lékař dát vyrobit sluchadla na míru s odpovídající charakteristikou, nejen frekvenční ale i dynamickou. Svépomoci bych se trochu bál, protože u některých poškození sluchu dohánění hlasitosti může vést k další ztrátě citlivosti.
Co mě udivuje, že bys dostal naslouchadla která šumí? byl to fakt odborník a dostal jsi odborný výrobek?

Re: Zesílení zvuku pro nedoslýchavého

To kaed - v telefonu mám WP, aplikaci pro WP jsem prozatím nenašel. Jestli se podaří, vědět dám

To crifodo - od doktora jsem se pouze dozvěděl, jaký mám úbytek sluchu v jednotlivých uších, víc nic. Příčina je, pokud si dobře pamatuji, ztráta citlivosti. Příště se ho zeptám i na další o čem píšeš, nenapadlo mne to. O charakteristikách se mnou určitě nemluvil. Nechal mi udělat, co bylo uděláno. Trvalo to asi dva týdny. Mohlo by být zárukou odbornosti, to že to bylo děláno až v Praze?:):):) A stálo to necelé dva tisíce, protože jsem chtěl něco "lepšího"

Mně ani tak nejde o přílišnou hlasitost, spíš o srozumitelnost, čímž si vysvětluji onen pojem čistota zvuku a také o poměrně široký frekvenční rozsah. O tom telefonu jsem přemýšlel proto, že když si něco namluvím na mikrofon, tak při reprodukci do sluchátek mi ten zvuk dle obou parametrů docela vyhovuje a oproti tomu naslouchadlu je to naprosto zásadní rozdíl.

Oběma děkuji za reakci.

(upravil Crifodo 25. 6. 2016 13:23)

Re: Zesílení zvuku pro nedoslýchavého

Tak je fakt, že lékař může předpokládat, že pacient obvykle není odborník ani přes audio a elektroniku, ani foniatr, takže proč by s ním o parametrech mluvil, na druhou stranu pacient má na nějaké informace pokud o ně požádá asi nárok. Tady asi nejsme nikdo odborníci v medicíně a vadách sluchu předpokládám. Jen párkrát jsem mluvil s lidma s vadou sluchu a s naslouchátkama, spokojený nebyl snad nikdo a někdo to radši ani nenosil. Jeden z nich taky měl vadu sluchu takovou, že mezi nedoslýchavostí a prahem bolestivosti skoro nebyla hranice (nízká dynamika, buď skoro neslyšel nebo už se šklebil a vyndaval sluchátko). Po elektronické nebo audio stránce je poměrně snadné chtít radit, ale bez těch lékařských souvislostí je to ošemetné.
Naslouchadlo by v principu mělo mít inverzní charakteristiku vůči ztrátě sluchu a respektovat ztrátu dynamiky podle změřené prahové křivky. Je to docela věda takže kvalitní naslouchátko bude stát majlant.
nějaké info o proncipech je tady
http://nemoc-pomoc.cz/?page_id=851
http://www.ordinace.cz/clanek/cim-se-sl … emne-lisi/

(upravil danhard 25. 6. 2016 15:46)

Re: Zesílení zvuku pro nedoslýchavého

Co máš za poruchu sluchu ?

Naslouchadla se dělají ve zúženém frekvenčním pásmu kvůli zvýšení srozumitelnosti.
Co se týče technických možností, tak jsou tyto pomůcky 100 let za vopicema smile

Aha ztráta citlivosti, to by neměl být až takový problém. Já mám tinitus a je to na hlavu.
Samozřejmě deformovanou citlivost taky, ale to se projevuje specificky, špatně slyším povely manželky smile

(upravil robert.horbinger 25. 6. 2016 21:08)

Re: Zesílení zvuku pro nedoslýchavého

Pánové díky, dáváte mi příležitost se zamyslet nad něčím jiným, než jen nad "technickým" řešením.

Možná to bude trochu OT, ale jak to tak vypadá stav sluchu a technické řešení se prolínají a nakonec, jsme na audiowebu:)

Lékařskou diagnozu přesně neznám, moje chyba, napravím.

Subjektivně poruchou je, že "špatně slyším". Ale zase ne vždy stejně špatně. Někdy mám více "zalehlé" uši a je to dost špatné, jindy odlehlé a je to lepší. Někdy keď nevidím, tak neslyším, musím vidět na ústa mluvícího. Když se nadechnu, stisknu si nos a vženu vzduch do hlavy, tak najednou krásně slyším výšky. Ale ubude basů. Někdy když smrkám, tak se mi vzduch  částečně jakoby vyfoukne i ušima, pískne to a slyším mnohem líp. Říkal jsem to doktorovi a dotazoval se , jestli by to nějak nezkusil profouknout tu vzduchotechniku, tak mi řekl, že to není třeba. No a když už danhard zmiňuje ten tinnitus, tak bohužel, znám ho i já. Dle doktorů neléčitelné.

Byl jsem se alternativně zdiagnostikovat a bylo mi řečeno, že tam jsou plísně a asi i paraziti a ti to všechno způsobují. Tak až trochu vydělám, zkusím na to jít alternativně.

No a mezitím řeším čím naslouchat, v práci to fakticky dost překáží a odděluje od, ehm, pracovního kolektivu. Jak to říkal tuším Filip Topol
(tinnitus a omezení sluchu) slepý klidně může vypadat jako věštec co čte budoucnost, hluchý je vždycky pitomec.

To naslouchadlo mi dost vadí. Nevím jestli je to o zvyku, ale ač doktor říká, že je, tak jsem si na něj nezvykl a zvykat nemíním. Kdybych s ním nějak zásadně líp slyšel, tak snad. To zúžené fr. pásmo, pokud to je navíc děláno záměrně, je prostě nepříjemné. Jsem zvyklý na poměrně kvalitní reprodukci zvuku, dost poslouchám hudbu a ten zúžený rozsah není ono.

Samozřejmě je mi jasné, že nemohu chtít nosit v nebo na uchu padesátilitrové bedny, ale přece musí být nějaké řešení, které bude dost kvalitní a nositelné. To je moje, jak píšou v tom odkazu od Crifoda, realistické očekávání. Celkem mi vyhovuje zvuk té kombinace telefon a těch Porta Pro.

Subjektivně se mi zdá, že mám omezení ve výškách a někde v oblasti středních tónů. Což u hudby nějak zásadně nevadí, ale při poslechu řeči ano. A hlavně, když mluví více lidí.

Takže jako laik si teoreticky myslím, že nějaký slušný mikrofon, zesilovač a sluchátka by měla věc pořešit. Nepotřebuji schovávat naslouchátko hluboko do ucha, lidi stejně dřív nebo později poznají, že blbě slyším, tak takhle by to měli ihned, bylo jasno a hlavně bych je slyšel. Takže proto jsem dal sem ten dotaz a prosbu o pomoc při dohledání nějakého, i cenově přijatelného, technického řešení.(Našel jsem na netu sluchátka typu špunty, považte, třípasmová, nějak regulovatelná,  za bratru, 16000,-, ale nositelný zesák k nim už ne:)

Samozřejmě mně zajímá řešení levnější.

Takže tolik pro tuto chvíli a doufám, že se k něčemu doberu.

Zdravím

Re: Zesílení zvuku pro nedoslýchavého

Dobrý den, jste aktivní? Mám úplně stejný problém a částečně cca 70% vyřešení, ale po dvou letech elektroniky. Honza

Re: Zesílení zvuku pro nedoslýchavého

Dobrý večer, Honzo, ať už ten dotaz byl myšlen jakkoli, odpovídám, ano, aktivní jsem. V mnoha směrech:):):)
A prosím o odpověď na téma toho 70% vyřešení.

Na okraj- teď k večeru jsem narazil na toto
http://www.pomuckyproneslysici.cz/cresc … atky/p1195

Netuším jaké to má paramtery, dizajnově nic moc, ale koncepcí se  trochu blíží tomu co bych si představoval, tzn. mikrofon-zesilovač-sluchátka

Děkuji a zdravím

Re: Zesílení zvuku pro nedoslýchavého

Ahoj Roberte, věc je velmi jednoduchá. Mám to samé jenom mám asi víc peněz a tak jsem si koupil tzv. Widex, to je mašinka přímo do uší dělaná na zakázku podle tvaru ucha. Jedno ucho 17 000kč.
   Naprosto nanic, protože zesiluje nejvíc středy a těch mám dost. Ale..Když jsem byl u toho doktora co mi to učil, mohl jsem si poručit frekvence, které chci do ucha. I to bylo skoro nanic, protože to je vevnitř v uchu, je to malé a tak to stejně zase nejvíc zvyšuje střední tóny.
A teď k věci. Vzal jsem elktronické poučky, knížky a rady, naučil se něco a začal laborovat a po dvou letech se přiblížil k výsledku. To je těch 70%.
Dva malé mikrofonky, předzesilovač, korekce, další zesilovač a koncový zesilovač. To je vše. Sluchátka do uší, mikrofonky na suchý zip pod svetr, zesilováček, je malý do kapsy a slyšíš. Sice ne normálně, ale slyšíš. Sluchátka, musí bát lepší, mám Seinnheiser cca za 1000kč, součástky tak za 100kč a práce, protože jsem amatér celý den, někdy dva. Proč někdy? Tu a tam zkusím změnit nějaký kondenzátorek či odpor a zkouším zda by nebylo líp. Vše Ti mohu nafotit, poslat schémátka, ale ideální by byl nějakej Tvůj kamarád, který se vyzná v elektronice a on by to podle mých obrázků sestavil. Hezkej večer Honza

Re: Zesílení zvuku pro nedoslýchavého

Ještě pár slov k té mašince z webu. Ano to je ono, ale na tom mém si můžeš zcela odladit nebo hodně přidat basy nebo výšky (a těch je tam opravdu hodně), podle toho kde jsi a co posloucháš. H

Re: Zesílení zvuku pro nedoslýchavého

robert.horbinger napsal:

tak se mi vzduch  částečně jakoby vyfoukne i ušima, pískne to a slyším mnohem líp.

podle toho co popisuješ by to vypadalo že se nejedná o vadu způsobenou ztrátou citlivosti receptorů nebo dokonce ušního nervu, ale "jen" zneprůchodnění zvukovodu ve středním uchu? to je věc čistě medicínská, nevím jestli je technické řešení vůbec na místě když řeší (a ještě blbě) důsledek a ne příčinu. Střední ucho po zánětech se snad operuje nebo u vývojových vad rekonstruuje.
Na druhou stranu, pokud nejde o ohrožení citlivosti receptorů, snad amatérský pokusy se sluchovou náhradou není tak riskantní.
Jak říká danhard, sto let za opicema a hlavně asi malá motivace medicíny.
Nějaký explozi jsi asi nebyl vystaven nebo při potápění?

(upravil robert.horbinger 26. 6. 2016 10:06)

Re: Zesílení zvuku pro nedoslýchavého

To Honza: To by mně zajímalo.

bylo by možno si to někde vyzkoušet? Momentálně pobývám V Praze, ale jezdívám trasu Praha-Brno-Olomouc-Třinec. Anebo bych dojel i jinam.

Píšeš: Dva malé mikrofonky, předzesilovač, korekce, další zesilovač a koncový zesilovač. To je vše. Sluchátka do uší, mikrofonky na suchý zip pod svetr, zesilováček, je malý do kapsy a slyšíš. Sice ne normálně, ale slyšíš.

Co myslíš tím, že sice ne normálně?

Koukal jsem na ty Widexy. Popisky mají zajímavé, až by to člověk fakt chtěl, no ale Tvá zkušenost je poněkud jiná a spíš věřím jí(i po svých zkušenostech s  třeba i dost drahými naslouchadly co jsem zkoušel) a docházím k závěru, že řešení o kterém píšeš nebo prostě něco v tom stylu bude lepší.

To Crifodo: no právě, mně se ten kolísající příjem taky jeví, jako něco není úplně nastálo. Obecný stav se po trochách zhoršuje, ale zase se to skokově a náhle, ale bohužel jen na chvíli zlepší a najednou jsou vpěkné výšky a středy jsou také lepší. Furtse mi zdá, že by to chtělo spíš nějakého kominíka než doktora:)

Ty pokusy o řešení mi nepřipadají nějak riskantní. Prostě jsem začal usilovat o to, abych mohl okolí poslouchat a slyšet obdobně jak poslouchám hudbu ze sluchátek. A toto nijak hlasitostně nehrotím. Když něco, ale to už zřídka, ohulím, tak je to přes velké bedny.

Použils velmi hezký eufemismus o té malé motivaci mediciny. Ten si zapamatuji. Hezky vystihuje současný stav. Obecně jsem došel k závěru, že klasická medicína má své velmi silné stránky a za ně budíž dík, ale také bohužel velmi slabé. A na ty celá řada lidí, nejen já, někdy těžce doplácí. Ale to by bylo na dlouhou debatu.

Explozi jsem vystaven nebyl. Leda bych na to jejím vlivem zapomněl:)

Zkušenost z potápění mám takovou, že jsem asi ve svých šesti letech vyklouzl z nafouknuté traktorové duše a zahučel jsem pod vodu. Pamatuji si jak jsem koukal nahoru a jasu ubývalo. A to byl můj životní ponorný rekord. Naštěstí si toho otec dost rychle všiml a podruhé mne přivedl na svět:) Od té doby mám k hlubinám pokornou úctu a nějakým zbytečným potápěním ji neobtěžuju. Od toho mám známé. Ti mají v Egyptě "Bázi", jezdí jim tam klienti a učí se potápět.Sestra třeba má za sebou ponory do 30 metrů a přemýšlí o padesáti. Což o to, já taky strčím hlavu pod vodu, ale už třeba v metru, dvou pociťuji tak velký tlak na uši, že si říkám díky, dosti bylo šípků. I když plavu rád.

No, takže tolik k zesilování zvuků.

Přeji hezkou neděli.