Téma: Omnitronic P-1500

Zdravím, je tu někdo kdo má s touhle příšerou zkušenosti? Dostal se kemě, po pár akcích = pár přepraveních v racku přestal fungovat - spadl do protect módu a nic... čili se projevily klasické nedostatky levné číny - na plošňáku u většiny větších odporů (čili tam kde se to víc hřeje) jeden studeňák vedle druhého... to jsem opravil. Kromě toho, že předchozí majitel se v tom zřejmě taky šťoural jsem trochu učesal některé nehezky zbastlené úpravy. Výsledkem je v současné době to, že zesilovač opět funguje, hraje, dokonce začala fungovat indikace úrovně signálu. Co se změnilo je, že do té doby se hned při zapnutí naplno spustily ventilátory, nyní po zapnutí zesilovače ani po pár minutách hraní na malý výkon nic... a nechci to zbytečně tavit na vyšší výkon pokud by to náhodou mělo být jinak. Přijde mi že se chladič už hřeje aby to ventilátory seplo, ale je to jen můj odhad. Nevíte tedy někdo, jestli se u tohoto zesilovače mají opravdu spustit hned, nebo až při určité teplotě, případně při jaké teplotě se sepnou? (měřil jsem teplotu chladiče co nejblíže u trandů a dostal jsem se cca na 50℃, pak už jsem to raději netrápil). Na první pohled to tedy vypadá, že spouštění ventilátorů hned naplno je důsledkem úprav ať už chtěným či nechtěným, ale možná že je tam chyba až teď.

(upravil Lukáš33 20. 6. 2016 12:43)

Re: Omnitronic P-1500

Mám zkušenost, že to ovládání rychlostí a spínání ventilátorů velmi často odcházelo, tak bacha. Když jsem ale u P-1000 vyměnil trandy za origo, tak topil o polovinu méně.

Re: Omnitronic P-1500

Nové trandy do něj asi investovat nechci... Zkusím mu teda ještě trošku opatrně zatopit jestli to vůbec sepne, a kdyžtak je dám prostě natvrdo při zapnutí, mělo by tam pro ně být přímo z trafa 24V, že? Protože se obávám se na desce nedopátrám toho, co řídí ventilátory...

Re: Omnitronic P-1500

Můžeš to dát ke zdroji a pokud ti bude vadit hluk ventilátorů, dá se tam někam sřidat i teplotní regulace.

(upravil Otas 20. 6. 2016 15:34)

Re: Omnitronic P-1500

Pokud si matně pamatuji z P 250 (a společného zjednodušeného schéma P500, P1000 a P1500, které jsem na netu našel a mám), tak by tam mohl být teplotní spínač (mechanický, asi bimetal). U P 250 byl na 100°C - což pouze vypínalo zes, nemá to nucené chlazení. Sepnutí chlazení by mělo být na max. 85°C aby se nepřehřívaly kondy.
Zkus se podívat na chladič vedle trandů, provedením to vypadalo jako tranzistor v bílém pouzdře, v označení byla teplota.
Edit:
Určitě pro tebe nebude problém tam popřípadě nějaký spínač doplnit.
Ventilátory ale raději odpojit a vyzkoušet, mohou být v sérii. P 1500 potřebuje dobře chladit.

Re: Omnitronic P-1500

Jo, tak teplotní čidlo (přesně jak píše Otas - je to zalité-přilepené v nějaké tuhé bílé pastě bez viditelného označení) tam je, nicméně se neví, jestli funkční big_smile 85℃ to při zkoušce určitě nemělo, tak tomu zkusim trochu přiložit a uvidím. Ventilátory jsem zkoušel samostatně, jestli vůbec fungují... jestli jsou paralelně nebo v sérii jsem nezkoumal.

Re: Omnitronic P-1500

Nerad bych poradil blbě; pořád tam je jen jeden spínač, ne dva. To by napovídalo na spínač v ochraně zesu (možná těch 100°C), nikoliv spínání ventilátorů. Čili ventilátory mají nejspíš makat pořád.
Bude potřebné pohledat na plošáku kolem zdroje, kde se vloudila chybička (konektor, kablík). Na mém schématu není nikde obvod s ventilátory uveden. Ale je tam jakési napájení + 20 V s diodou a kondem 2G2/35 pro ochranné obvody s relátkem. Z toho bych čekal i napájení pro ty ventilátory, není-li tam další extra vinutí.
Zkus začít od trafa a usměrňovačů smile.

(upravil ondra.klofat 20. 6. 2016 17:33)

Re: Omnitronic P-1500

Vzhledem k tomu, že prvotním impulzem pro to, začít se vrtat v zesilovači bylo jeho spadnutí do protect módu jsem prolezl všechny kontakty a obě dps, odstranil pár studeňáků a nějaké načnuté spoje... právě s výsledkem, že zesilovač fungovat začal a ventilátory přestaly big_smile Nic dalšího co do špatných kontaktů tam nezbylo, a to jsem to procházel několikrát fakt důkladně. Mrknu jestli tam nejsou zalité v tom místě dvě čidla naráz...

V P-1500 je podle schématu pro ventilátory 24V

Re: Omnitronic P-1500

Citát: ... právě s výsledkem, že zesilovač fungovat začal a ventilátory přestaly big_smile

S tím si určitě poradíš, opačně by to bylo horší, což se mi už přihodilo sad.
A na kolik voltů jsou ventilátory? Jak to je s jejich polaritou, nejde to někde přehodit? Obvykle bývají podobné věci výsledkem drobného přehlédnutí, znáš to...

(upravil ondra.klofat 20. 6. 2016 19:14)

Re: Omnitronic P-1500

No jsem schopen si s opravou poradit právě do té míry, že bude někde studeňák nebo prostě blbý kontakt, což už jsem kontroloval tolikrát, že to lze téměř vyloučit... ale že bych se šťoural v zapojení součástek, na to už si určitě netroufám. Ventilátory jsou na tom klasickym JTS konektoru, takže obráceně zapojit nejdou.

Tak kontaktním teploměrem jsem na chladiči v místě tranzistorů naměřil cca 45℃, což není žádná teplota, víc ale doma nejsem schopen dát. Možná tedy zítra venku big_smile Nebo to spíš testovat na nějaké umělé zátěži (jaké?) bez trápení uší?

Re: Omnitronic P-1500

Pokud je snímač teploty na chladiči, ohřál bych chladič třeba horkovzdušnou pistolí. Nevím proč bych trápil celý zesilovač?

Re: Omnitronic P-1500

Já to testuji na zátěži (2*) 8 ohmů (5 * 39 ohmů / 20 W drátových paralelně) s odbočkou přes 2k2 a konektorem pro odposlech. Teslácké drátové odpory lze krátkodobě přetížit i desateronásobně. Lze je i ponořit do skleničky s vodou a vařit rofl , jejich odpor přitom jen mírně klesne.
Výkon zesilovače nikoliv naplno, ale na cca 2/3, to se hřejí trandy víc.

Napětí na konektoru (vzájemně i proti zemi) máš prověřené? Tam se musí začít a rozhodnout, zda hledat na plošáku.
Nedá se nic dělat, pokud to nezjistíš mimo, budeš muset sledovat kontakty na plošáku.

Je to neobvyklé, aby odešel zdroj na ventilátory, tam nejspíše bude nějaká drobnost, blbůstka. Pokud máš detailnější schéma (mé schéma zdroj na ventilátory nezná), dej ho do placu, nebo mi ho pošli, abych se mohl pokusit blíže navést.

Re: Omnitronic P-1500

Za tip s horkovzduškou dík, to mě nenapadlo.

Napětí na konektoru k ventilátoru právě v téhle situaci není žádné, takže problém skoro určitě bude na plošáku (otázka je jestli nebude chyba někde v součástkách obvodu, který řídí ty ventilátory)... schéma té části právě taky nemám. Mám jen to základní běžně dohledatelné schéma, kde je pouze výstup s popiskem "To ventilator (+ pole) CN 105 - Fan 24V DC, 200mA".

Re: Omnitronic P-1500

Pro Lukáše33:
Nechci tady rejpat, ale vysvětli mě proč podle tebe ten zesík s "origo tranzistorama "topil polovinu méně? Tomu fakt nerozumím..

Web

Re: Omnitronic P-1500

Zkus všechny kontakty konektoru na plošáku proměřit na odpor vůči zemi a na odpor mezi sebou (při vypnutém zesu). Nějak bychom se měli dobrat k existenci - neexistenci tepelného kontaktu.

Trafo má zapojené všechny dráty sekundáru? Neuvolnilo se něco?

Už to pomalu začínám vidět na to, že to stejně bude na demontáž plošáku, kde je konektor pro ventilátory a malování fixama po plošáku smile.

(upravil ondra.klofat 20. 6. 2016 22:21)

Re: Omnitronic P-1500

Je pravda, že jsem celou cestičku na dps neproměřil.... Zítra se zkusím dopátrat. Veškerý drátový kontakty jsou v pořádku, to mám několikrát důkladně překontrolované. Plošák demontovanej mám, naštěstí to u tohodle zesu není nic komplikovaného a kromě zdroje je vše na jedné desce. Je možné, že by bylo těch 24V vyvedeno přímo z trafa, a né přes zdroj???

(upravil Otas 21. 6. 2016 16:48)

Re: Omnitronic P-1500

Je-li tam připojení na konektor, pak to jde z plošného spoje a je potřebné vyhledat odkud.
Může to být skutečně ze zvláštního vinutí trafa (což je dokonce nejrozumější cesta, pokud se nešetří za každou cenu), které se samostatně usměrní a nějakým kondíkem vyhladí. Tím se ušetří energie a chlazení na plošáku. Samozřejmě střídavé napětí z trafa postačí kolem 18 - 20 V.
Jinak ke hledání propojení používám vícebarevné nesmytelné centrofixy, označené cesty si pak kreslím jako zapojení na papír.

(upravil ondra Ch 21. 6. 2016 20:49)

Re: Omnitronic P-1500

Abych jen nerejpal, ve schematu co koluje na internetu větráky nejsou nakreslené,tepelná ochrana vypíná spolu s DC ochranou výstupní relátko, předpokládám, že jsou napájené právě ze zvláštního vinutí pro ochranný obvod konektor CN106.
https://s32.postimg.cc/kf7ys6ipd/omni.png

Web

Re: Omnitronic P-1500

Tak se mi žádnou zjevnou chybu takto amatérsky vypátrat nepodařilo. Skutečně to vypadá, že jsou větráky napájeny ze stejného výstupu zdroje jako ochranné obvody. Nicméně jak jsem už psal, do nějakého komplikovaného diagnostikování vadných součástek a jejich výměn jsem se raději nepouštěl, aby to nedopadlo ještě hůř.
Nakonec jsem si tedy půjčil napájení +24V na tom konektoru co vede k příslušnému obvodu (pouze jsem tedy přemostil ono pravděpodobně nefunkční spínání ventilátorů). Vše tedy již v rámci možností funguje s tím rozdílem, že ventilátory jedou stále... Do finální opravy se možná ještě pustím, až ho nebudu nutně potřebovat (případně až za něj budu mít zálohu), nicméně nyní zesilovač potřebuju funkční (alespoň takto).

Díky všem za rady.

Re: Omnitronic P-1500

Ondra ch: To já nevím hele, ale měl jsem na akci dva ks. , jeden bez zásahu na vrchy a jeden po výměně trandů na subbas a ten origo hrozně topil. Opravenej byl skoro studenej a to občas problikl v clipu.