Re: Regulovanie symetrického signálu

Asi som natvrdlý, ale nerozumiem ako to myslíš s tým spojením zeme iba s jedným potenciometrom.
Zapojenie s dvojitým potenciometrom, neviem ako sa to bude správať pri pripojení nesymetrického signálu na piny 2,3.
https://i.postimg.cc/tY91HXVc/input-stage.png

Re: Regulovanie symetrického signálu

Tady je jistá nejistota, jestli je lepší spojit ten střed potenciometrů na signálovou zem, nebo ne. Pokud nemají extra dobrej souběh, zhorší to symetrii.
s jedním potenciometrem:

https://i.postimg.cc/Kc1LY7C8/sym-att.png

A nějak si nejsem jistej, jakej průbeh by měl mít potenciometr pro tuhle regulaci, jestli obrácenej logaritmickej?
P.S. samozřejmě, že ve směru šipky se hlasitost zmenšuje. Sem to maloval v rychlosti...

Re: Regulovanie symetrického signálu

Vyskúšam teda možnosť s jedným log potenciometrom (premenným odporom).

Re: Regulovanie symetrického signálu

Ešte ma napadla otázka: hodnoty odporov je dobré zvoliť čo najmenšie, vzhľadom na možnosti zaťaženia zdroja signálu a zároveň zohľadniť aj vstupnú impedanciu? Tá potom môže ovplyvňovať priebeh regulácie, keďže je súčasťou premenného odporu.
Vstupná impedancia konca symetricky je 2x10k, zdroj s impedanciou 2x120ohm (uvažoval by som radšej nad 1-2k).

Re: Regulovanie symetrického signálu

To je právě ta nevýhoda tohohle zapojení, pokud je propojovací kabel delší než pár desítek centimetrů, tak ti jeho kapacita při vyšších hodnotách odporu bude "kecat" do signálu. Hlavně kabel na výstupu ti z toho udělá dolní propust s proměnným kmitočtem. Pokud je výstup předchozího aparátu stavěnej na 600Ohm, tak 1k odpor a 10 kiloohm potenciometr (22k) je rozumná volba. Ale pokud je to klasický "home hifi" tak minimálně 5 kiloohm odpory a 50k potenciometr. A to už se dostáváme k tomu, že by na vstupu měl být nějakej symetrickej audiobuffer  aby to mohlo chodit na menší impedanci. Já tohle použil jenom na dorovnání citlivosti v řetězci, ne na regulaci hlasitosti -80/0dB, netuším, jakej to bude mít průběh.

(upravil marcin 16. 3. 2019 10:19)

Re: Regulovanie symetrického signálu

Použil som 2x 2k2 + 10k log (útlm cca -3dB). Priebeh regulácie to má na hovno: na začiatku rýchly nábeh hlasitosti, od polovice dráhy potenciometra už minimálny. Keďže je to iba ako gain, tak to nevadí. GND (PIN 1) z troch vstupov a signálová zem koncov je nakoniec spojená s kovovými telami potenciometrov a tie sú v jednom bode spojené s kostrou zosilňovača.

(upravil hranatybraska 22. 11. 2019 11:31)

Re: Regulovanie symetrického signálu

Po čase se přidám i já. Plánuju regulovat hlasitost symetrického signálu z DACu. Dle výše napsaných zkušeností se mi jeví jako vhodná varianta tedy tato?
https://i.imgur.com/MdBtGA8.png
Bohužel jsou 4násobný poťáky dost drahý.

Web

Re: Regulovanie symetrického signálu

uz som sa tymto zaoberal a experimentoval s tym a ani ked dosiahnes najsamlepsi subeh toho potenciometru (aj ked to bude do 1%) tak to nebude dobre, pretoze ti vznikne nesymetria a hlavne pri nizkych signaloch a asi nechces mat na vystupe koncaku zosilnenu nesymetriu signalu... to ti skrati vf pasmo a zvysi thd.

jediny sposob ako rozumne regulovat sym. signal je skonvertovat ho na nesym, zregulovat a potom naspat na sym. Tym docielis dalsi prinos CMRR na diferaku, ktory to spracovava.

je tu este druhy sposob ale ten sa ti pacit nebude, a to regulovat to bud niecim ako moskala, alebo digitalnym potenciometrom, jedine tam docielis subeh do 0,1% ale aj to je dost velky kompromis.

Predpokladam ze to chces pre DAC, ak je DAC dostatocne kvalitne a dobre naprogramovane, tak niektore maju zabudovany softwarovy regulator hlasitosti na vystupe bez ubytku bitrate.

Mimochodom regulacia na sposob zlucovania kladneho a zaporneho signalu nefunguje, vzdy budes pocut nejake zbytky po CMRR takze nikdy to neztlmis na nulu a budes pocut prenikajuci signal. Zalezi co za to napojis a ake budu citlive nasledne komponenty...

(upravil hranatybraska 22. 11. 2019 12:51)

Re: Regulovanie symetrického signálu

Přece když symetrický koncák budím do jednoho vstupu, výsledkem je polovina rozkmitu signálu na výstupu + se mi jen neodečtou sudé harmonické..

Jinak ale díky za rady..

Mám v plánu mít poťáky přímo za DACEM, za poťákama lampový buffer (s diferákem), takže se to opět zesymetrizuje. SW regulaci hlasitosti moc nefandím. Ale jestli je to už dneska vychytaný, tak je to taky možnost.

Web

(upravil Wili 22. 11. 2019 13:07)

Re: Regulovanie symetrického signálu

Ano mas pravdu, ale neviem preco ak som mal v symetrickom signale malu nesymetriu tak sa mi znizila rychlost prebehu a koncak nesiel tak vysoko ako ked bol dokonale symetricky signal, ale to mohlo byt specifickym zapojenim na akom som to mal. Ale bol to maly rozdiel.

A naco je dobre regulovat signal pred bufferom? Nie je lepsie bufferu nakrmit plnym signalom diferak, vyuzit jeho cmrr, potom zregulovat a potom nabufovat?

Re: Regulovanie symetrického signálu

Měl bych 4-násobný řadič Tesla 24poloh , kdyby náhodou..

Web

(upravil hranatybraska 22. 11. 2019 19:37)

Re: Regulovanie symetrického signálu

Wili, jj, mám to trochu jinak vymyšlené, než je na macu.

Poťák hned za DACem (AK4399) jsem dal proto, že potřebuju zejména šetřit počtem lamp. smile

Buffer před i za potenciometrem by znamenal ve stereo verzi 8lamp. To se mi už nechce. AK4399 ma výstupy buffrované..

Web

Re: Regulovanie symetrického signálu

Takže rozhodl jsem se pro řešení regulace hlasitosti 4-násobným log. ALPSem. Hlavně proto, že ho mám doma. Co .

Web