Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Zdroje signálu » Potreboval bych vysvětlit schema zdroje vice info uvnitř

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [4]

Téma: Potreboval bych vysvětlit schema zdroje vice info uvnitř

http://s3.postimg.cc/vnxtuji67/Nov_obr_zek_2.jpg

Vysvětlení jednotlivých komponentů jakou mají přesnou funkci v obvodu přesný popis

Re: Potreboval bych vysvětlit schema zdroje vice info uvnitř

Je to jednoduchy stabilizator napeti 12V, ktery ma posileny tranzistorem vystupni proud, podle moznosti chlazeni a ubytku napeti, az teoreticky 10A
Podle pouzitych diod, v mustkovem usmernovaci, je ale vystupni proud maximalne 3A
Sou tam spatne napsane hodnoty kondenzatoru C1 a C2, na ucinnou filtraci, je zapotrebi alespon 1mF /1000mikrofarad/ na 1A proudu. tedy v tomto pripade je to spatne, nebude ta filtrace stacit.
Je tam jeste jedna vychytavka a tou je nasobic kapacity kondenzatoru C4, ktereho hodnota, se nasobi H21e, zesilovacim cinitelem pouziteho tranzistoru.
ten kond, by mohl mit klidne i 1mikrofarad.
https://www.fairchildsemi.com/datasheets/1N/1N5408.pdf
http://panwiki.panska.cz/index.php/S%C3 … %9Bt%C3%AD
http://ok1ike.c-a-v.com/soubory/stabil2.htm

Dnes se da na to thema, napsat i diplomova prace.
Mne by na ucnaku, kopnul mistr do kouli, kdyby tehda existovali integrovane stabilizatory a udelal sem to, jako rocnikovou praci..
Doba se ale meni.
http://digilib.k.utb.cz/bitstream/handl … sequence=1
pray

Re: Potreboval bych vysvětlit schema zdroje vice info uvnitř

Čtverec stojící na svém vrcholu, se schématickou značkou diody uprostřed, je graficky zjednodušené provedení Graetzova usměrňovacího můstku. Ten sestává ze čtyř polovodičových usměrňovacích diod (v provedení co dioda to pouzdro nebo všechny čtyři diody zapouzdřené společně, dnes takřka výhradně diody křemíkové nebo Schottkyho) zapojených do můstkového usměrňovače a poskytujících na svém výstupu odmocnina ze dvou - násobek efektivního střídavého napětí z výstupu tranformátoru. Zde tedy 16 V krát přibližně 1,414. Na internetu i v literatuře nakresleno, vysvětleno. Toto usměrněné napětí je třeba dále filtrovat, též říkáme vyhladit. Elektrolytické filtrační kondenzátory C1 a C2 zde mají mít hodnoty nikoli každý 1 mikrofarad, ale spíše každý 1 milifarad, tzn. 1000 mikrofaradů, což by stačilo spíše pro ilustraci, než pro skutečnou praxi. Jelikož integrovaný stabilizátor 7812 dokáže dát na výstupu až 1A trvalého stejnosměrného proudu a jeho proudové posílení tranzistorem T1 bude sloužit pro odběry např. až 3A (také v závislosti na "tvrdosti" tranformátoru, který v obvodu není zapojen, třeba až 5A), tak podle konkrétní aplikace by filtrační kondenzátory měly mít kapacitu spíše každý 10 tisíc mikrofaradů (lze to spočítat přesně, zde to posuzuji podle C6). Ty tudíž slouží k filtraci "tepavého" stejnosměrného napětí, jež vystupuje z Graetzova usměrňovače. Kondenzátory C3, C4 jsou blokovací na vstupu stabilizátoru - C3 blokuje na vstupu celou regulační smyčku, C4 blokuje vstup IO 7812. Aby plnily blokovací funkci, musí být v tzv. nízkoimpedančním provedení s co nejmenší indukčností. Chrání regulační obvod proti nežádoucímu rozkmitaní, jelikož jde o obvod zpětnovazební. Podobně kondenzátory C5 a C6 blokují výstup(y) stabilizátoru, C5 blokuje integrovaný obvod 7812 (integrovaný stabilizátor) a C6 blokuje na výstupu celý regulační obvod. Blokování kondenzátorem funguje jako zkrat pro střídavé napětí vyšších frekvencí, jež by se na výstupu mohly objevit právě v důsledku rozkmitání zpětnovazebního obvodu stabilizátoru. Rezistor R1 je mizerná ochrana výkonového tranzistoru před přetížením v důsledku zkratu na výstupu celého stabilizátoru a podobně R2 je ochrana integrovaného obvodu (IO nebo též monolitického stabilizátoru napětí) před nadproudem při zkratu na výstupu celého stabilizátoru.
Kondenzátory C4 a C5 budou nejspíše v provedení keramickém (nevadí teplotní závislost kapacity, ale je příznivě malá parazitní indukčnost), kondenzátory C3 a C6 budou vhodné nizkoimpedanční, kondenzátory C1 a C2 často stačívají běžné elektrolytické s vhodně zvoleným maximálním dovoleným napětím vzhledem k napěťovému namáhání za Graetzovým můstkem, a zapínání/vypínání tranformátoru. Aby se snížilo proudové namáhání diod Graetzova usměńovače při zapnutí, kdy je maximální proud, který nabíjí oba filtrační kondenzátory, doplňuje se zapojení obvodem plynulého zapnutí (tzv. softstartem) nebo se alespoň dostatečně předimenzují diody můstku - snesou proudový impulz několikanásobně vyšší, než pro jaký trvalý proud jsou dimenzovány nebo se přiměřeně omezí kapacita C1 a C2 či se zvolí vhodný typ tak, aby diody můstku nebyly nabíjecím proudem po zapnutí poškozovány.
V zapojení rezistorů R1 a R2 lze vidět také proudový dělič pro oba aktivní prvky obvodu (IO 7812 a T1).
IO 7812 (podobně i jiné, např. 7805, 7824, apod.) obvykle vyžaduje pro správný chod určitý minimální proudový odběr na svém výstupu, aby stabilizační obvod IO 7812, a tím i celé zapojení, fungovaly správně. Proto se v praxi výstup integrovaného stabilizátoru zatěžuje vhodným rezistorem nebo rezistorem s LED (diodou) a tím je i indikována správná funkce obvodu.
Jedná se tedy o nejjednoduší zapojení monolitického integrovaného stabilizátoru napětí s tranzistorem pro proudový odběr přesahující možnosti samotného IO 7812. Při odběrech do 1A lze vypustit R1, R2, C4, C5, vstup 7812 zapojit na kladný pól C2 a snížit hodnotu C6 kupř. na 100 mikrofaradů až 220 mikrofardů.
Tolik pohled malého fyzikáře.
Nepomohl-li jsem, či je-li které tvrzení třeba uvést na pravou míru, lze předem poděkovat za výklad na slovo vzatějších.

Re: Potreboval bych vysvětlit schema zdroje vice info uvnitř

Děkuju vám za vaše odpovědi . Moc mi to pomohlo.Díky

Příspěvky [4]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Zdroje signálu » Potreboval bych vysvětlit schema zdroje vice info uvnitř

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£