Téma: Sdílení tiskárny

Nevím jestli je to principiálně možné, popíšu sestavu:
PC 1 W XP, na něm místní tiskárna Canon M65650 na USB portu
PC2 W8, nainstalovaná stejná tiskárna
oba počítače připojeny do 4portového TP-Linku

V současnosti se pro tisk přehazuje kabel USB k příslušnému počítači. Je možné propojit navzájem do domácí sítě W 8 a XP, aby druhý viděl sdílenou tiskárnu?

Re: Sdílení tiskárny

musis mit router ktery ma usb pro tu tiskarnu smile pak postupujes podle navodu ale nemusi to byt optimalni a nejlepe poridit printserver. No a neumi ta tiskarna wifi ? tam by to melo jit pri instalaci ovladacu tiskarny nastavit zase dle instrukci smile

Re: Sdílení tiskárny

nějak nemohu dohledat model, co jsi uvedl. pokud to byl překlep a jde o Canon M5650, tak ta by wifi měla v sobě mít....

Web

(upravil Crifodo 18. 4. 2016 17:47)

Re: Sdílení tiskárny

Jo, je to MG5650. Takže by se na stávající port USB tisklo z prvního PC s XP a z toho druhého s W8 přes wifi na tom TPlinku?
myslel jsem jestli se nějak nedá TPlink použít jako switch aby se počítače navzáíjem viděly a tisknout přes vzdálenou plochu, jak to snad šlo u W98. Kdysi jsme používali sdílení tiskárny na ethernetu s BNC, ale už si nic nepamatuju.

Re: Sdílení tiskárny

ted uplne nechapu jak presne to myslis, a proc mit dve stejny tiskarny - kazdopadne  na tiskarnu pripojenou k jednomu PC muzes z druheho posilat ulohy kdyz ji v tom prvnim nastavis jako "sdilenou tiskarnu" (a ten pocitac bude samozrejme zapnutej) mezi XP to jde naprosto normalne, z W8 na XP taky bez problemu, ..nevim jestli z XP na tiskarnu sdilenou pod W8 (protoze jsem to nikdy nezkousel) ale myslim ze ani tam by nemel byt problem..

jo mnohem vetsi problem je nastavit s tema debilnima "vyssima woknama" sdileni, domaci skupinu fungujici na XP neuvidi ani kdyby ses p..  a budou ti nutit svoji a vygenerovany heslo - coz ja osobne resim tak ze kdyz jsou wyssi wokna tak krasne retardovany, tak si muzou proste nasrat smile ale to je uz jina pohadka...

...A uplne idealne ai kup router s printserverem, na ten pak muzes posilat ulohy z obou PC (pripojoívat do site dve totozny tiskarny mi prijde trosku zbytecny) ja mam trendnet TW100-BRF114U a tisknu z XP, W7, W8, W10, in WinCE smile

Re: Sdílení tiskárny

Možná to blbě popisuju, je to fyzicky jedna tiskárna, na každém PC je nainstalovaná (na jednom pod XP, na druhým pod W8) a podle potřeby se připojuje k příslušnému počítači kde je třeba tisknout. Oba PC jsou připojeny na web prostřednictvím toho TP-linku. No a jednak nevím jestli sdílená tiskárna instalovaná s driverama pro XP bude funkční pro úlohu posílanou z W8 a jednak nevím jak propojit do interní sítě LAN ty dva PC navzájem. Moje to není, nevím jestli majitel bude ochoten zahodit TP link a kupovat printserver, to snad není taková pakárna si ten USB kablík vždycky přehodit (všechno je to na dvou stolech metr od sebe).

(upravil Nitram 18. 4. 2016 21:49)

Re: Sdílení tiskárny

jo tak, ..jj viz prvni odstavec - pripoj ji na tvrdio k XP a tam ji nastav jako sdilenou (ovl. panely - tiskarny - vlastnosti - atd..) a z kompu bezicim na W8 bys ji mel v pohode najit smile

E: vyhoda printserveru je, ze k tisku nemusis zapinat to PC s tiskarnou, ..ale pokud bezi oboje tak je to burt smile

(upravil Crifodo 18. 4. 2016 21:54)

Re: Sdílení tiskárny

na těch W8 právě tápu, doma to svinstvo nemám tak s tím nemám praxi, zaboha tak nevidím ten PC 1 ani jeho sdílenou tiskárnu. Nemusí se tam nastavovat síťová adresa a heslo?
jo, běží to oboje od rána každý den, když to tak chtějí jejich věc.
Starší tiskárny snad mívaly LAN modul volitelně?

Re: Sdílení tiskárny

nn sdilenou tiskarnu + sdileny dokumenty(nebo disky kdyz je nasdilis) z pocitacu bezicich na XP ve stejne siti, by se meli obevit sami, ..pripadne zadas maximalne vyhledat sitovou tiskarnu, byva to vsechno v levy strane slozky (tento pocitac, plocha, sit.. bla bla atd.. ja viom, no, zlaty XP, ...ale zas furt lepsi ty W7/8 nez totalne retardovany W10 s tim prepinanim na odporny tabletovy menu se ctvereckama, to je uz fakt "k zbliti" )

BTW jsem se mozna prve spatne vyjadril kdyz jsem psal ze pc s vysima W nevidi sdileny dokumenty, oni je vidi, ale prave ze jen "z venku", tj. nedokazou se do te pracovni skupiny sami pripojit a aktivne do ni nasdilet svoje slozky - tam bys pak musel praveze nastavit to nabizeny vygenerovany heslo do vsech PC vcetne tech s XPckama.. ale kazdopadne tohle se tyka sdielni dat, tisk by mel podle me i takhle obracene fungovat v pohode, je to jina sluzba (nicmene tiskarna pripojena k tomu kompu s XP je mnou overena jistota)