Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Koupě (nebo výroba) PA reproboxů

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 33]

Téma: Koupě (nebo výroba) PA reproboxů

Zdravím, chtěl bych se zde zeptat a poradit s výrobou, nebo koupí hotových PA reprobeden. Budu je používat především na doma, narozeninové oslavy a zahradní akce. Jsem úplný začátečník, takže nemám s PA reproduktory vůbec zkušenosti. Nastudoval jsem si nějakou teorii, ale ta mi při výběru naslepo moc nepomáhá. Vím, že největší roli zde asi hraje cena. Bohužel si za reprobedny nemůžu dovolit moc dát, je mi 16 a i kdybych na tu RCF aktivku za 11k měl, tolik peněz za to nedám. Takových 3000kč za kus by bylo ještě v pohodě, možná 3500kč. Vím že je to hrozně málo, a tak se zde radím, zda-li to má vůbec smysl.

Pouštěná hudba bude celkem zaměřená na basy, a to od Drum and Bass až po metal. Zdroj hudby noťas.
Vzhledem k tomu, že jsem si o tom již něco přečetl, tak víc že kupovat skytec apod. nemá smysl, ale co takhle RH nebo the box? Třeba:
http://hudebnisvet.cz/rhsoundrha102200p … 34_173_178
http://www.thomann.de/cz/the_box_ma120_mk_ii.htm

Další možností je si ty bedny vyrobit, a pak někde z bazaru sehnat zesák. Tady jsem se díval třeba po tomto basáku + výškáčí a k tomu odpovídající výhybce:
http://www.hadex.cz/q377-repro-310mm-12 … 45khz-5db/
http://www.hadex.cz/q095-repro-vyskovy- … ohm50wrms/

Co by jste volili vy? Má vůbec cenu něco kupovat v této cenové hladině, tedy 3-4k za jednu aktivní bednu či tak 2k za pasivní?

Re: Koupě (nebo výroba) PA reproboxů

To RHčko dobrý neni, Thomann box neznám, sám torchu pošilhávám nad jejich koax. monitorama do zkušebny, ale sám zatim vůbec nevim = neslyšel jsem to a nevim jak je to spolehlivý. Co se týče toho středobasu z Hadexu, tak jeho 10" bratříčka jsem měl doma a docela mile mě to překvapilo, ikdyž samozřejmě... je to úplný low-end, ale za ty peníze.... Ten výškáč bude asi spíš průser, ale zas... pokud se máš vejít do 2000,- za pasiv, tak moc variant není a bude to možná problém i tak.

Spíš bych mrknul po nějaké hotovce na bazarech wink

Co se týče náročnosti na basy, tak v pokoji 12" bude OK, ve velký místnosti (sále atd.) už horší, a venku se to bez subu spíš ztratí (samozřejmě neznám přesný požadavky, jak velké akce, jak se to bude "trápit" atd...)

Re: Koupě (nebo výroba) PA reproboxů

Díky za rychlou odpověď. Bazary jsem projížděl jako první, bohužel nic cenově přijatelného jsem v okolí 30km nenašel hmm Na velkou vzdálenost je problém s přepravou, prodejci chtějí většinou osobní odběr, posílat poštou těžké PA bedny se lidem moc nechce.

Pokud bych si zvolil tu stavbu, do těch 2k by se snad vešel nějaký lepší výškáč než ten odkazovaný z Hadexu, bohužel parametry výškových repro mi nic neříkají, u basových vím alespoň něco. Teoreticky bych se u basového repro mohl uskromnit na 10", na přenášení to bude lepší a stačit by to mělo, potom zbyde více na lepší výškáč.

Nijak extra velké prostory s tím zvučit nebudu, řekneme pokoj cca 4x4m, potom větší místnosti, tak 10x5m, venku by to byla zahrada  tak okolo těch 8x5m. Nijak extrémně nahlas to nebude, řekneme vnitřky ubouchaly sony bedny s 7" basákem.
Aktivní bedny by byly asi nejlepší, zesilovač k pasivním bednám bude totiž asi trochu problém, jedině za 3k u thomanna nějaký t amp.

Re: Koupě (nebo výroba) PA reproboxů

Ono za ten 10", konkrétně u toho Hadexu, což je dejmetomu nejlevnější varianta o které se ještě dá se zavřenýma očima uvažovat, zas tolik neušetříš... na dospělej driver se zvukovodem to stejně nebude.

Pak je tu varianta, když už jsme teda ten RH-Sound nakousli... tak ten jejich základní 12" pasiv http://www.rh-sound.cz/cz/lk618-12_repr … d.364.htm. Je to prostě pořád uplný dno, ale zas na druhou stranu, za daný peníze to stejně líp nepostavíš... Basů od toho moc nečekej, doma se ještě dejmetomu dá něco dohnat ekvalizérem,... když bude potřeba vyšší SPL tak to hold bude muset hrát víc na rovno. Zvukově ani né tak lepší, jako spíš o něco míň špatný než ta aktivka co jsi posílal. Ty aktivky jsem měl v 12" verzi, v době kdy jsem se na tom snažil podobně jako ty ušetřit co šlo... je to přirozenej začátek wink Jedna šla docela brzy na reklamaci poté co odešel zesilovač - vrátili cash. Ty pasivky jsem měl hned potom asi na 5 moderovacích akcí, pak šly ke kamarádovi, kterej je na chatových parties používá dodnes.

Re: Koupě (nebo výroba) PA reproboxů

Ahoj,

před cca 5-ti lety jsem přesně na tohle použití stavil doma bedny. Se vším všudy mě to vyšlo na 7 tisíc (bez zesilovače). A na nějakou tu odehranou písničku na chatě to naprosto dostačovalo - i sousedi to říkali big_smile. Každopádně od toho člověk nemůže čekat nějaký ultra basy.

Bližší info k osazení, co jsem použil, se můžeš dozvědět tady: https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=14511 Jen se už ty měniče dnes nevyrábí (ty PD).

Každopádně nejjednodušší bude asi nějaká bazarovka - dneska se prodává za pár šupů docela v pohodě aparát (DIY).

(upravil Otas 18. 4. 2016 18:06)

Re: Koupě (nebo výroba) PA reproboxů

Jo, jo, mé oblíbené PD P 12-150, dodnes v lehkých bedýnkách pro DJku občas odvádějí práci smile.
Problém je, že k postavení bedny člověk musí trochu umět elektroniku (ustavit výhybku podle návodu na plošný spoj není tak úplně snadné) a musí si připočíst náklady na dřevo, zpracování, konektory .... Jen proboha ne splácávat dohromady nějaké reproduktory z Hadexu.
Ono nejsnazší cesta je skutečně něco aktivního (s vlastním zesilovačem), jak máš ty odkazy. Jistě, sláva to nebude, spíše zklamání.
Jinak k postaveným bednám potřebuješ zvlášť zesilovač, což víš.
Pokud bys chtěl používat mikrofon, tak i mixák.
To víš, být DJem není tak jednoduché a levné. Kdyby bylo, tak by jím byl každý.

Samozřejmě, kámoš, bývalý DJ má doma sestavu bedýnky Behringer 12" + 1" (tuším B1220 PRO), dobře hrající basy a k tomu zesilovač Omnišrotík P250 přestavovaný mnou na výkon 2* 130 W RMS do 8 ohmů. A už se téměř uchlastal, pokud ještě někde zahraje, tak na mé aparatuře.
Leč zatím na těch věcech sedí. smile

Re: Koupě (nebo výroba) PA reproboxů

Sestavení bedny právě za začátku vypadalo celkem výhodně, ale když si k tomu připočítám konektory, misky s konektory, výhybky, koberec, rohy tak by se to nakonec asi dost prodražilo.
Ono hledal jsem právě něco univerzálního, jak na doma, tak na ven či na akce. Zatím jsme všude nosili klasické bedny(sony hifi věž, 2.0 geniusy), jenže odrbané rohy, poškrábaná dýha mě donutila zamyslet se nad koupí něčeho, co se pro tyto účely hodí. Vzhledem k tomu, že současný gear celkem vyhovoval (no ty geniusy ne, ty nehrály, ale hučely) tak jsem si říkal že v této ceně snad něco bude. Chci nahradit i ty moje úžasné geniusy které mám u kompu, chce to něco lepšího. Tedy je dost možné, že by úplně stačily aktivní 8"-10" plasťáky a nějakou hornou. Takže pojmenování PA možná není úplně to správné, použil jsem ho proto, že jsem tím myslel bedny dělané na přenášení na akce, kde nebudu řešit poškrábanou bednu a nějak to uhrají.
Ze začátku jsem se díval na bedny typu Behringer B208D (popř. B210D, teď je zas zdražili) nebo na Samsony Auro D208. Na ty Behringery s 8" lidi dost nadávali, že se při zvýšení hlasitosti ztrácí basy, fakt nechci dávat 8k za něco co nebude basovat ani jak ty současné bedny za litra. Zvučit nějaké velké akce vůbec neplánuju, DJ taky nejsem, mají to být prostě bedny na pouštění hudby z noťasu. Nic náročného. Na bazary jsem se díval celkem dost, ale bohužel, viz výše. A díky za rady a názory smile

Re: Koupě (nebo výroba) PA reproboxů

Prostě lepší řešení než čekat až se něco objeví na bazaru asi není. Jen rychlý prolétnutí a hned se něco najde: http://www.sbazar.cz/polacekpolly/detai … esilovace. Mimochodem Polly toho má hromady... u něj by se to dalo pořídit asi komplet a myslim že rozumně. Žádná sláva tohle nebude (vypadá to bohužel asi na piezzo tweeter), ale prostě s timhle rozpočtem si není kam vyskakovat.

Re: Koupě (nebo výroba) PA reproboxů

Jinak ale klobouk dolů na vyjadřovací schopnosti v 16 letech, až se mi tomu nechce věřit....

Pro začátek by postačilo nahradit geniusy pasivními ozvučovacími bednami (tedy PA), protože jejich účinnost je násobně vyšší, věž klidně ponechat.

Re: Koupě (nebo výroba) PA reproboxů

Díky, když chci poradit, snažím se psát a vyjadřovat slušně aby to lidi nemuseli luštit smile
Na bazar se chodím dívat pravidelně, uvidím zda bude něco možné, jak cenově tak lokalitou. Tady v Moravskoslezském kraji jsem toho popravdě moc nenašel (hledám místní prodejce, přeci jenom je lepší si reprobox před koupí vyzkoušet, o dopravě nemluvě).
Ponechat tu věž je sice dobrý nápad, ale je v ní nějaký problém. Proto poslední akce apod. "zvučím" těmi geniusy.

(upravil ondra.klofat 19. 4. 2016 15:57)

Re: Koupě (nebo výroba) PA reproboxů

Ještě mě napadla jedna varianta, ale nevím jak na to spěcháš. Výhledově (nejsem schopnej přesně říct kdy, ale do léta bych to rád měl z krku) bych tu mohl mít dva 10" kompakty/monitory Omnitronic M-1020. Je to fakt těžkej low-end, ale pro nenáročné/nezkušené to za těch pár korun nějak zahraje. Basů to moc nemá, ale to 10" nebude mít nikdy...Momentálně je má kamarád dlouhodobě půjčené v hospodě, tam to jede s 12" subem. Už jsme se o nějaké jejich náhradě bavili, takže jakmile je budu mít zpět, hned půjdou z domu. Maj něco za sebou, tzn. budu ochotnej je nechat třeba kolem 2k pár, ale řikám... nevim přesně kdy budou k dispozici.

Teoreticky bych k němu měl i odpovídající zesilovač (QSA 400), ale ten ještě vozím s sebou jako záložní, takže to samé... plánuju za něj náhradu, ale nevím přesně kdy se tak stane.

(upravil OndeXx 5. 5. 2016 20:46)

Re: Koupě (nebo výroba) PA reproboxů

Zdravím, tak jsem zpět. Trochu jsem si objasnil finanční limit apod. Takže ve finále by to mohlo být přeci jenom více, celkem 9k za oba boxy. Mění se tím nějak situace?
Díval jsem se co by se dalo koupit a co by mi jak vyhovovalo. Nejvíce se mi líbí kombinace dvou aktivních reproboxů. Sice za tu cenu (9k) se dá pořídit i dvě pasivní bedny 12" + zesilovač, ale myslím si že na nošení na akce a domácí poslech budou přeci jenom vhodnější ty dvě aktivky, lépe se nosí, méně váží... No tak by mě zajímalo, jak na tom mohou být zvukově plastové dvojpásma 8" nebo 10". Plastový box ve mě moc důvěru nevzbuzuje, nevím jak to moc bude nebo nebude basovat apod...
Myslím něco na způsob těchto aktivek:
http://www.thomann.de/cz/alto_tx8.htm
http://www.thomann.de/cz/samson_auro_d208.htm
http://www.thomann.de/cz/the_box_pa108a … ngebox.htm
http://www.thomann.de/cz/alto_tx10.htm
http://www.thomann.de/cz/behringer_b210d.htm
http://www.thomann.de/cz/behringer_b208d_bk.htm
Dle zahraničních recenzí ty behringery hrajou dost slušně, lidi si je v 90% jen chválí.

Re: Koupě (nebo výroba) PA reproboxů

Hele asi takhle ... 10" natož 8" PAčko nikdy moc basovat nebude. Plastový repráky maj smysl v top kategorii (existují dost dobře hrající plasťáky, ale to počítej tak 15-20k za kus). V těhle laciných bych se plastu osobně raději vyhnul . Tyhle bedny co jsi naposílal budou vesměs všechny stejné (čti: stejně špatné). Recenze může být dobrý sluha ale špatný pán... může to být neobjektivní, uměle recenzované tak jak se zrovna někomu hodí, nebo zkreslené úhlem pohledu či kontextem atd.

A promiň že se ještě vrátim na úplný začátek. Píšeš... použití bude hlavně na doma.... fakt to teda chceš vybírat z "profi" kategorie? Neodsloužilo by ti to líp nějaké výkonější hifi, aby se to dalo vytáhnout dejmetomu semtam i na nějakou tu akci?

(upravil Otas 6. 5. 2016 6:57)

Re: Koupě (nebo výroba) PA reproboxů

Přes hifi jel zpočátku jeden kamarád, dnes již renomovaný DJ. Až později jsem mu prodal kombinaci 2*(15"ARA +3*tweetr) a zes samoodemnedomo PA 2* 250 W RMS (za celkem 7000,-). Na to příležitostně hraje dodnes (velkou většinou valí na služebních věcech v Praze nebo Ústí).
Jenže to hifi bylo nějaké mimořádně odolné, poctivá - tuším německá - práce. Přežilo to.
Zkus se podívat po inzerátech, za 9000,- už se dá něco koupit.
Mohu se i zeptat i toho kolegy zmíněného v příspěvku 6. Ty Behringery (8 ohmů, 200 W RMS - oni píší 800W program peak, což je totéž) mají vcelku schopně basující basák a obstojný driver, na ucho vyrovnanou charku, zato nehrají čistě středy. Ale skvěle proficky vypadají (není to plast, ale naopak pak váží 22 kg). K tomu mírně mnou repasovaný Omnitronic (jiné trafo, hlavní kondenzátory, přestavěná ochrana na 8 ohmů a spínané nucené chlazení, funkční limitér, zvýšený výkon). Zase naopak: ale je to jen Omnišrotík, nacpaný bipolárními kondy a má různé další drobné technické nemravnosti. Ani spínané chlazení ode mne není ideál, maká to příliš často.
Omlouvám se za OT, to by asi mělo patřit do inzerce - jenže jen pokud ho ukecám smile..

(upravil OndeXx 6. 5. 2016 7:33)

Re: Koupě (nebo výroba) PA reproboxů

S tím že bych použil domácí hi-fi jsem ze začátku uvažoval, lepší basy a celkově zvuk by se hlavně na doma určitě hodily. Díval jsem se na kombinace pasivní bedny + zesilovač a to se moc do 9k nevlezu.
Velmi pochynuji že regálovky s 5" basáčkem a mizernou citlivostí 86dB/m/W ozvučí cokoliv většího než obývací pokoj. Sloupové bedny nepřipadají v úvahu.
A nyní jsem vlastně hi-fi bedny nosil, prvně ty sony, potom genius (ty moc hi-fi asi nejsou) a skončily celkem odřené, hlavně rohy a blbě se to nosí. Něco univerzálnějšího asi moc neexistuje.
Tak jsem doufal že ty plasťáky by šly. 9k je prostě málo jak vidím. Fakt tedy nevím co vzít, chce si to ještě promyslet...
V případě pasivní PA + zesák by toto šlo? Líbí se mk že ty boxy hrajou už od 45Hz:
http://www.rh-sound.cz/cz/lk618-12_repr … hd.364.htm
https://m.thomann.de/cz/the_tamp_e400.h … 1462512705

Re: Koupě (nebo výroba) PA reproboxů

45 Hz toleranci kolika dB? deseti? Do jaké hlasitosti?
A to je právě ono: prozrazující je hmotnost, kolegovo velmi podobně vypadající bedýnky ze dřeva mají 22 kg. Kde ušetřili na hmotnosti? No přece na magnetu basáku! Bude tam nejspíše magnetka velikosti náprstku. S tím se nedosáhne pořádná lineární výchylka (Xmax). Tudíž o 45 Hz si nech zdát krásné sny. Tahle bedýnka s low-endem uvnitř pořádné hlasité basy nezahraje.
Ale dřevo je pěkné, to RH sound umí, často tam je dokonce i překližka, pak se jejich bedny jen přeosazují pořádnými repráky.

Re: Koupě (nebo výroba) PA reproboxů

Přesně... udávané parametry jsou jedna věc, ale relevantní jsou až parametry v souvislostech a za stanovených podmínek.

Bedny od RH mám (HD12)... původní osazení nic moc, ale se zavřenýma očima budiž. Nyní je tam Emi delta12, už zas pokukuju po změně, ale to je vedlejší. Bedny jsou sice z MDF, takže se pronesou, ale na konstrukci a zpracování nemůžu říct jediné slovo proti. Jediné co jsem s nimi dělal byly zápustné matice pro repro.

Re: Koupě (nebo výroba) PA reproboxů

Takže ani tyto pasivy ne, když mají magnetku? Tím pádem už fakt nevím co pořídit, nebo zda nepořizovat nic.
Tento plastový The Box je asi jediný, ke kterému je uvedený frekvenční rozsah s tolerancí -3dB a i -10dB v manuláu.
http://www.thomann.de/cz/the_box_pa108a … ngebox.htm
Na plasťák je to těžké dost, o 3Kg těžší než to Alto a o 2Kg než Samson. Magnet je tam velký dost: http://en.audiofanzine.com/full-range-p … 00384.html

(upravil ondra.klofat 6. 5. 2016 14:53)

Re: Koupě (nebo výroba) PA reproboxů

Ono 65Hz/-3dB není žádný úchvatný výsledek, který by naznačoval že to bude basovat... Viděl bych to jako bratelnou levnou aktivku k subwooferu. Samo o sobě to plnohodnotně hrát nebude. Druhá věc na basech udělá hodně (skoro by se až chtělo říct nejvíc) prostor... takže když se např v pokoji může zdát, že tam basy (tady spíš náznak basů) je, tak to pak strčíš do většího prostoru, nebo nedejbože ven, a je po srandě. Magnet tam sice vypadá "velký", ale pořád je to 8"...  Za 2000,- bych vážně raději volil to 12" RHčko, pokud bych si mezi nimi měl vybrat...tam ta plocha membrány přecijen alespoň kousek dožene.

Ta rada s hmnotností od Otase je dobrá rada, která může lecos naznačit, ale zas nevybírej primárně podle hmotnosti... obzvlášť u aktivky... tam stačí o něco menší/větší trafo a už deka/kila lítaj, nebo v případě dřeva o 2mm silnější matroš a je to zas jinde wink

(upravil OndeXx 6. 5. 2016 16:10)

Re: Koupě (nebo výroba) PA reproboxů

Dobře, díky. Takže kdybych se rozhodl pro pasiv + zesák, tak by šly ty RH + ten zesák the t.amp E-400.
Kdybych se ale rozhodl pro aktivky, i přes to že mi je moc tady nedoporučujete (fakt by mi vyhovovaly více), co bych měl vzít (nebo jinak, co je podle vás nejmenší zlo)? Mě se líbí ty Behringery B210D (v jednom obchodě je mají pouze za 4300kč kus, což mi příjde jako super cena, ale nemají je skladem). Zde je hodnotí kladně: http://www.cybermuff.cz/2010/05/male-pa … p-a-b210d/

Příspěvky [1 až 20 z 33]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Koupě (nebo výroba) PA reproboxů

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£