Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Reproduktory » Bedničky k PC - výběr repra

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [4]

(upravil Jory 12. 4. 2016 19:08)

Téma: Bedničky k PC - výběr repra

Rozhodl jsem se postavit si nové bedničky k PC, které budou běhat spolu se subwooferem. Chtěl jsem zkusit netradiční hliníkovou ozvučnici zajímavého tvau a taky koaxiální reproduktory. Koupil jsem trochu bezhlavě 13cm reproduktory do auta (nejsou k nim žádné TS parametry). Ozvučnice má 2,5 litru a je uzavřená. Myslel jsem, že v takové ozvučnici to bude nějak rozumně běhat od řekněme 100Hz až 150Hz nahoru a zbytek zařídí SW. Nehraje to špatně, naopak jsem byl docela překvapen, ale výšky jsou dost hlasité a vyšších basů je málo, což může být právě nevhodnou ozvučnicí.

http://www.jpeg.cz/images/2016/04/12/dkpQl.jpg


Vzhledově se mi bedničky líbí a u PC vypadají dost futuristicky. Ještě nejsou hotové, tělo bedýdek by mělo být černé, ale nevím, jestli je budu dodělávat. Počkám, až se mi dostane do ruky nějaký solidní mikrofon, zkusím je proměřit ale stejně asi budu stavět jiné, s lepším repro a lépe navrženou ozvučnicí.

1)  A tady přichází otázka, jaké repro. Možnosti jsou dvě, buď se držet koaxiálního uspořádání a vzít Seas L12RE/XFC, pro který je na stránkách i příklad použití včetně vhodné vyhýbky. Bylo by to tedy jednoduché jak po konstrukční stránce, tak ani s vyhýbkou bych se nemusel moc párat a díky koaxialu by to v reálu nemuselo být o moc jiné. Moc se mi ale nelíbí ta zvlněná charakteristika výšky. Musel bych taky vyřešit bassreflex, který vychází docela dlouhý.

2)  Druhá možnost je klasické dvoupásmo s basovým L12RCY/P a s výškou 27TFFNC/G, kde ta výška má takhle papírově hezčí průběh a ty basáky jsou parametry skoro stejné. Tahle možnost by vyšla i levněji a mohl bych se i víc vyřádit na designu, pro některé to tu bude asi hodně ujeté a extravagantní, ale na druhou stranu, proč ne? smile

http://www.jpeg.cz/images/2016/04/12/8KdzY.jpg

Na druhou stranu bych ale musel řešit vlastní návrh vyhýbky. Reproduktory jsou od sebe vzdáleny na 5/4 vlnové délky dělíci frekvence, říkám si ale, jestli nebudou v reálu moc daleko od sebe vzhledem k tomu, že od bedýnek sedím něco málo přes metr. Takže íkdyž se ta výška tváří lépe, aby to ve výsledku nevyšlo hůř, než ten koaxiál.

Co myslíte vy? Kterou variantu byste zvolili? Jinak obě varianty umí běhat v těch 2 až 2,5 litrech od cca 70Hz což je pěkné. Nebo to vzhledem k použití se SW ladit ještě výš?

Re: Bedničky k PC - výběr repra

Uplně se mi nezdá, že by obě varianty šly opravdu takhle nízko v 2,5L. Když kouknu do datasheetu jak v 2L uzavřence padá už od nějakých 200Hz... BR to trochu zvedne, ale ani tak bych si od takhle maličké bedýnky zázraky nesliboval. Samozřejmě sub to dožene, takže tím bych se asi uplně netrápil

Designově jsou oba dost zajímavý, druhý designově lepší, z funkčního hlediska bych se přiklonil ke koaxu. Jak si správně podotkl, že čím dál budou měniče od sebe, tím větší problém to bude.

(upravil Jory 12. 4. 2016 20:58)

Re: Bedničky k PC - výběr repra

Je pravda, že mě moc netrápí, jestli to pojede od 70 nebo od 90Hz, jak to bude rozumně od cca. té stovky tak to k SW bude stačit. Ale podle simulace by to mohlo jít tak nízko, je to simulace té bedničky s koaxem od seas podle jejich příkladu:

http://www.jpeg.cz/images/2016/04/12/U8YZ7.jpg



Je to sice jen simulace, ale když se koukneš na graf té ukázkové bedny od seas ( tady odkaz ) tak to těch 70Hz i zvládne (na nějaké -3dB).


http://www.jpeg.cz/images/2016/04/12/VcyAe.jpg

Re: Bedničky k PC - výběr repra

Tak jsem dneska nad tím ještě přemýšlel a říkám si - kovová membrána v kovové ozvučnici, nemohla by z toho být taky nějaká neplecha?

Příspěvky [4]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Reproduktory » Bedničky k PC - výběr repra

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£