Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Subwoofer 10'' - bassreflexový nátrubok

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 30]

Téma: Subwoofer 10'' - bassreflexový nátrubok

Dobrý deň,
snažím sa simulovať vhodnú ozvučnicu pre reproduktor Dayton RSS265hf 4ohm.
Napriek tomu že podla parametra EBP vychádza jeho vhodnosť použitia skôr do uzavretej ozvučnice, chcel by som ho použiť v bassreflexovej, a to s objemom 50l.

Problém podľa očakávania, nastal problém, že dĺžka bassreflexového nátrubku vychádza na úrovni 70 cm. Problém poskrúcať a napchať ho do ozvučnice nieje, skôr mám obavy o prípadné turbulencie, ktoré by mohli vzniknúť pri takejto dĺžke. Rýchlosť vzduchu sa v prípade takto dlhého nátrubku s prierezom 80 cm2 pohybuje na úrovni 16m/s čo nieje veľa.

Viete mi prosím poradiť ako sa stímto problémom popasovať? .. prípadne do akého rozmeru sa pohybovať s maximálnou dĺžkou bassreflexu ?

Parametre reproduktoru:
http://www.parts-express.com/dayton-aud … m--295-460

Re: Subwoofer 10'' - bassreflexový nátrubok

Ta rychlost vzduchu se tu omílá pořád, aniž by si kdo uměl vůbec představit jak se různá rychlost může projevovat (mám ten pocit), mě ty hodnoty opravdu nic neříkají. V amplionu jsem to udělal tak, že když se klikne na autocalc nebo dvojklik v grafu, spočítá se i vhodný průměr nátrubku, je to moje vlastní formule, když jsem ladil 2p s 6" Wavecorem WF182BD10, což je absolutně úžasnej středobas, schopný jít velmi nízko, nátrubek o průměru 4,5 cm byl absolutně bezproblémový, a to byl ještě uvnitř nezaoblený, ladění cca 33 Hz a 30 Hz to 2p bylo schopné zahrát. Vysokovýchylkový sub sice není úplně to samé, ale přesto bych se vypočtených 7,1, resp. sehnatelných 7,5 cm nebál, co je potřeba si před simulací ohlídat je reálná Sd, ta nebývá často udána zcela správně, v případě toho Dejtnu je to spíš 302 cm2.

(upravil pato:D 11. 4. 2016 18:11)

Re: Subwoofer 10'' - bassreflexový nátrubok

Ďakujem za reakciu.

Čo sa týka toho nátrubku tak ten vychádza v prriemere niečo cez 9 cm, pokial správne počítam. Síce rýchlosť zvuku v ňom sa pohybujúcom nieje kriticka, WinISD to odporúča do 17 m/s, kam sa v podstate vôjdem. Skôr mi robí starosti tá dĺžka .. totiž som čítal, že basreflex by nemal byť príliž dlhý, mal by byť kratší ako vlnová dĺžka alebo niečo v tom zmysle, presne som tomu neporozumel, preto som sa tu spýtal či to nevadí že jeho dĺžka by bola až 70 cm.

Chcem sa ale spýtať ... akože 302 cm2, keď v katalógovom liste píšu 356 cm2 ... Meral som aj jeho parametre tsp, a pokial som zadal plochu membrány tak ako ju má zadanú výrobca, tak mi parametre vyšli na stotiny hodnôt identické.

V prípade že zmením priemer membrány a zmení sa mi aj plocha, tak sa mi pomenia aj odmerané parametre TSP alebo ?

EDIT:

Stiahol som si Amplion, a kukám že tam je tých parametrov zmenených viacej oproti katalógovým. Konkrétne spomenutá plocha membrány, ďalej SPL, ktoré je nižšie tipujem že za to môže tá plocha membrány, Vas je menšie, mms je vačšie a ďalšie parametre ....

Môžem sa spýtať na koľko sú tie parametre presné ? ... Som nimi doslova zaskočený ...

Re: Subwoofer 10'' - bassreflexový nátrubok

S dlouhou délkou mě napadá snad jedině vlastní rezonance nátrubku (ne ta, na které je systém naladěn), ta může být třeba kolem 100 Hz.

Když jsem ty parametry do Amplionu zadával, dal jsem si práci i s přeměřením kónusu, bo zrovna v případě Dejtnu byly dostupné i super fotky, když jsem znal vnější rozměr, podle trojčlenky jsem to pak snadno dopočítal (k tomu je v Adv. options fičura cross-multiplication). A když změníš Sd, změní se i další parametry samozřejmě. Další věc, že TS mohl Dejtn časem pozměnit. A ještě preventivně, pokud reprák stojí nebo naopak je často v provozu, je rozdílná fs a tím i zbylé parametry, krom Sd, Re, Bl...

(upravil pato:D 11. 4. 2016 18:58)

Re: Subwoofer 10'' - bassreflexový nátrubok

Oceňujem tvoju prácu, ... Ak teda správne chápem, radíš mi rátať s tvojimi parametrami ? Prikladám ešte screen shot z môjho merania TSP.

Ešte si spomínam že pokial som meral pravítkom priemer membrány, čisto od závesu po záves vyšiel my jej priemer nejako do 19cm, a myslím že aj menej, nepamatám si presne tú hodnotu. Pri návode pre meranie tsp v programe Limp, sa ale uvádzalo, že treba pripočítať určitú časť závesu cca 1/3. Preto som si myslel že výrobcom zadaná plocha je správna.

Chcem sa spýtať, dá sa nejako ručne zmeniť priemer nátrubku v Amplione ? Alebo on počíta priamo najefektívnejšie rozmery ? Uvažuje ten program aj nejako tú rýchlosť? .. alebo toproste neriešiť a spraviť to tak, ako to vypočíta on sám ?

Pozrieš sa nato prosím ?

Heslo pre stiahnutie je 12345

http://ulozto.sk/xbhety5Y/meranie-do-dp-png

Re: Subwoofer 10'' - bassreflexový nátrubok

pato:D napsal:

Chcem sa spýtať, dá sa nejako ručne zmeniť priemer nátrubku v Amplione ? Alebo on počíta priamo najefektívnejšie rozmery ? Uvažuje ten program aj nejako tú rýchlosť? .. alebo toproste neriešiť a spraviť to tak, ako to vypočíta on sám ?

Vždyť to jde změnit.(?) To jak amplion počítá už jsem napsal výš.

Screen: nespoléhej na to, že Mms, kterou jsi změřil je extra přesná, repráky s nízkým fs se měří dost blbě a spíš se hodí místo metody added mass sealed volume. Pokud box nemáš, měř s třetinovou zátěží a vertikálně, takhle si dokážu představit jen neodymy scvaklé proti sobě.

Re: Subwoofer 10'' - bassreflexový nátrubok

antonio napsal:

Vždyť to jde změnit.(?) To jak amplion počítá už jsem napsal výš.

Sory, nevšimol som si že sa tam dá meniť priemer bassreflex, a kukal som na okná, ktoré sa prepísať nedali.


Tak som bol teda premerať ten reproduktor už dnes, rozmer membrány je 182mm, rozmer závesu je 26mm, to dá pri pripočítaní 1/3 presne 19,6cm, rovnako ako je uvedené v Amplione, skutočná plocha membrány je teda naozaj menšia ako udáva výrobca.

Môžem sa spýtať ešte, odkial si zohnal hodnotu Mms, Re a BL ? , Alebo tie boli podla katalógu od výrobcu ?
Ďakujem!

Re: Subwoofer 10'' - bassreflexový nátrubok

Jak jsem psal, TS mohly být změněny, nevymýšlel jsem si je.

Re: Subwoofer 10'' - bassreflexový nátrubok

Ale v konečnom dôsledku, keď som robil simuláciu z výrobcovým parametrami, stím že som pozmenil rozmer len membrány, a porovnal ju so simuláciou z amplionu, tak vyšli velmi podbné .... Najvačšiu zmenu teda spravila tá zmena plochy membrány, čoho následkom je nižšie maximálne SPL.

V každom prípade, Vďaka že si ma na začiatku upozornil ... bolo by to zle odsimulované, dík

Re: Subwoofer 10'' - bassreflexový nátrubok

Prikladám model ozvučnice. Vidno tam, ako si predstavujem bassreflexový nátrubok. Je v poriadku takéto riešenie ? Nechcem totiž klasické plasty, nepáči sa mi to, preto by som to vyriešil takto. Pre lepšie pochopenie som nakreslil šípky smeru prúdenia vzduchu.

Rozmery sú : šírka 288mm, výška 20mm, fyzická dĺžka 47cm
Stena proti ktorej bassreflex vyžaruje, je vzdialená cca 15cm

Je v poriadku takéto riešenie nátrubku ?
Vďaka

https://i.postimg.cc/LJHCn8Xm/2242027.png

(upravil zuki 20. 4. 2016 10:22)

Re: Subwoofer 10'' - bassreflexový nátrubok

Mám to udělané podobně. Ta spodní štěrbina u dna má stále stejný rozměr, ale u vyústění do vnitřku bedny se rozšiřuje. A taky jsem dal doprostřed štěrbiny asi 2-3cm širokou výztuhu  (uprostřed  štěrbiny a cca 1/2 délky štěrbiny mezi dno a desku BR) a vyvedl jsem to taky jako dva otvory... Udělal jsem to proto, aby se zvětšila tuhost celého BR a je to cca stejné jako dva stejné BR v jedné bedně.
http://zuki.hw.sweb.cz/Foto/Audio/3P%20 … 100022.jpg

A takhle vypadá průběh BR. http://zuki.hw.sweb.cz/Foto/Audio/3P%20 … 8/BR_0.png

Ty hrby na charakteristice jsou od rezonance "rozměrů" bedny. Dají se potlačit tlumením. Tohle je měřené bez výhybky, která to nad pásmem basáku taky trochu "ořeže"... Dej si výztuhu cca do středu bedny (mezi boky bedny) a tu pak obtoč trochou molitanu nebo rouna atd...

Re: Subwoofer 10'' - bassreflexový nátrubok

Zdravím ťa
ja chcem ten BR konštruovať z 18mm MDF, .. myslíš že to bude tiež potreba vystužiť v strede a rozdeliť teda na dva rovnavé BR nátrubky ? .... inak nad tou vzperou v strede som tiež uvažoval že ju tam dám ... Čo sa týka toho tlmenia , je až tak potrebné ? .. čítal som že v BR ozvučniciach nieje až tak potrebné ...
Ešte otázka ,.. ako si medral frekvenčnú odozvu ? .. alebo kde si si ju dával zmerať ?
Díky

(upravil zuki 20. 4. 2016 11:12)

Re: Subwoofer 10'' - bassreflexový nátrubok

Výztuhou to určitě nezhoršíš... ale záleží od "pocitu" a zkušeností co stačí a co né...  Je to na tobě.   

Na možné peaky od rozměrů bedny jsem tě záměrně upozornil a dá se to snadno z rozměrů bedny spočítat kde asi budou. A je pravdou, že aspoň část bedny v okolí BR by se asi neměla moc tlumit neb to může potlačit funkci BR.  A pokud se ti do bedny nevejde výztuha ve středu (na umístění tlumení), tak počítej s tím, že nejdelší rozměr bedny (nízké frekvence blízké frekvenci BR) by se měl zatlumit. Tj. nejvíce vzdálené plochy aspoň na jedné z nich.

Měřil jsem si to sám mikrofonem.

Re: Subwoofer 10'' - bassreflexový nátrubok

Výztuhu tam teda určite zaradím, Vďaka za radu .... urobím ju tiež z 18mm MDF, .. je jedno či ju natočím vertikálne alebo horizontálne ? ... alebo to nieje podstatné ? ...

Máš nato nejaké špeciálne priestory ? .. lebo však dĺžka vĺn nízkych kmitočtov je strašne veľká, a nato aby si ju zmeral treba dlhé miestnosti, teda podla vlnovej dĺžky daného kmitočtu ... totiž tento sub stavám ako diplomovku, a tiež budem musieť zmerať F charakteristiku tak rozmýšlam ako akde to bduem merať

(upravil ondra.klofat 20. 4. 2016 11:19)

Re: Subwoofer 10'' - bassreflexový nátrubok

Osobně moje zkušenosti ke konstrukci bassreflexu... vyztužovat ozvučnici spíš víc, tlumit míň resp. vůbec. Výztuhu BR bych asi neřešil... 18mm MDF už docela drží sama o sobě (a pokud ano, tak bych jí dal z horní strany stěny BR, tedy né dovnitř bassreflexu ale ze strany vnitřku ozvučnice,jestli mi rozumíš) - čím víc překážek uvnitř, tím větší šance na nějaké rušivé turbulentní proudění (a příčka od konce ke konci BR by to asi zas nebyla hezká). Další postřeh co mám, zaoblení vnitřního konce bassreflexu udělej obráceně... zaoblená je potřeba hlavně ta vnitřní hrana. A nezapomeň všechny přidané výztuhy odečíst od objemu, pokud to chceš mít opravdu přesně, ale to asi víš smile

Edit: Omlouvám se, koukám pořádně a vidim, že zaoblení máš řešeno jako celou kulatou "hranu".. to je ideální, ale pro jistotu bych zaoblil i ty boční hranoly co jsou mezi boční stěnou a BR... prostě jakékoliv ostré hrany v cestě můžou být problém.

Re: Subwoofer 10'' - bassreflexový nátrubok

Ospravelňujem sa, zle som sa vyjadril. Myslel som výstuhu do vnútra ozvučnice, medzi bočné steny, nie do bassreflexu smile

Čo sa týka toho obráteného návrhu koncového zaoblenia, to som presne nepochopil ...
Ja plánujem zaoblenie s polomerom 1,5 cm, na oboch stranách nátrubku, tak, ako je to nakreslené v tom 3D návrhu čo som postol vyššie.
Ako myslíš to obrátené zaoblenie ? Alebo máš namysli ten ohyb BR ? ... ten ohyb nebude určite kolmý, ten zvukovod bode ohnutý cez kružnicový polomer 3cm.

Dík smile

(upravil zuki 20. 4. 2016 11:55)

Re: Subwoofer 10'' - bassreflexový nátrubok

Výztuhu v bedně mezi boky bedny bych dal tak, abych příliš nezmenšoval plochu bedny (průřez bedny) tj. asi na výšku. BR jsem měřil v "blízkém poli" tj. asi 1-2cm zasunutý mikrofon do BR. Mám dojem, že mikrofon má na vstupu průměr jen 6mm a rozšiřuje se až na 8mm/ cca 25cm dlouhou trubičku.

Konec BR uvnitř bedny mám postupně se rozšiřující v délce asi tak 7cm a také i s rádiusem na obou koncích BR z MDF.  Ale tím se nenech zbytečně mást, neb to má předem trochu nejasný průběh BR.

Já jsem to chtěl jen tak zkusit, neb na mých jiných bednách (komerčních od SONY) je kónický BR rozšiřující se směrem z bedny a to celkem dost, odhadem min 2x větší plocha (průřez) vzduchu na konci BR než na začátku...

Re: Subwoofer 10'' - bassreflexový nátrubok

Čo sa týka toho merania .. nechcem namietať, moc sa do tejto problematiky merania nerozumiem, a určite som vďačný za každú radu ale ... pri meraní charakteristiky ozvučnice je potrebné zachytiť aj vlnu ktorá vychádza z prednej časti membrány .. alebo len z nátrubku ? smile

(upravil zuki 20. 4. 2016 12:11)

Re: Subwoofer 10'' - bassreflexový nátrubok

Asi to bude dosti podobné, ale měření uvnitř BR má určitě méně "odrazů" z okolí. A bedna jako celek se dá "doma" měřit spíš až od 200Hz výše.

EDIT: Až na to, že v okolí činnosti BR samotný reprák skoro "stojí" takže to moc podobné asi nebude smile

http://zuki.hw.sweb.cz/Foto/Audio/3P%20 … BR+ALL.png


Zde je trochu vidět vliv tlumení bedny na BR a první rezonanci bedny atd...
http://zuki.hw.sweb.cz/Foto/Audio/3P%20 … 04.LLF.png

Re: Subwoofer 10'' - bassreflexový nátrubok

zuki napsal:

Asi to bude dosti podobné, ale měření uvnitř BR má určitě méně "odrazů" z okolí.

To je pravda, ... okej vyskúšam to teda zmerať tak smile ...
Ešte mi prosím vysvetli ako si myslel to zaoblenie toho BR
Ďakujem smile

Příspěvky [1 až 20 z 30]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Subwoofer 10'' - bassreflexový nátrubok

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£