Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 3)

Audioweb.cz » Projekty elektroniky » Zesilovač 2.1 k PC - NOVÁ VERZE

  Stránky: 1 2 3 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 45]

(upravil Jory 3. 1. 2017 15:19)

Téma: Zesilovač 2.1 k PC - NOVÁ VERZE

Zdravím pánové smile po dlouhých letech jsem zase začal bastlit, teď si stavím 2.1 bedničky k PC, kde trávím poslechem hudby nejvíce času. Zesilovače ale nikdy nebyly mou silnou stránkou, nejsem v tomto vyučený, proto se snažím zesilovač poskládat z hotových modulů. Načetl jsem problematiky okolo co šlo, přesto mi je pár věcí nejasných a rád bych si je s vámi ujasnil.

Zesilovač je poskládán z ne asi úlně kvalitních modulů (jsou to přesně ty tranzistorové zesilovače, ze kterých se tu některým ježí chlupy big_smile ), přesto jde o nejlepší poslech, jaký jsem zatím u kompu měl. Časem bych chtěl ještě povýšit, ideálně na moduly od firmy Aldax, než tak ale učiním, tak jsem se chtěl zaučit na něčem levnějším a mít jistotu, že pak s kvalitnějšími moduly nebudu dělat nějakou prasárnu.

Zesilovač jsem se snažil udělat co nejmenší, ať nezabere moc místa. Dvě trafa jsou tam proto, protože jedno se mi válelo v šuplíku a byla by škoda ho nevyužít. Fotky jsou přiloženy níže, zesilovač ještě není hotový, kabeláž kolem traf ještě upravím a celý zesilovač půjde do černa. Ještě dodělám měkký rozběh.

Otázky, na které bych se vás rád zeptal:

1) Trafa jsem se snažil dát co nejdále od vstupů zesilovačů a od vyhýbky subwooferu, bohužel mi to ale vyšlo tak, že jsou hodně blízko u koncových tranzistorů, je to velká chyba? Jak daleko od vstupů nebo od koncových stupňů by měly trafa být? Není pak třeba lepší napájení hodit do samostatné krabičky, hodit to někam pod stůl a na stole mít jen zesilovač bez zdroje?

2) Pokud bych ty trafa hodil do samostatné skříně, můžou být trafa na sobě? Nebo i trafa dávat co nejdále od sebe a dvěma trafům se vyhnout jak jen to půjde?

3) Výstup z PC mám přivedený na vstup vyhýbky pro SW a odtud to hned pokračuje i na vstupy stereo zesilovače pro bedničky. Je takové větvení v pohodě nebo to může dělat neplechu?

4) Zesilovač nemá regulaci hlasitosti, protože jsem zvyklý si regulovat hlasitost v PC a mít vícero regulací hlasitosti mi přijde zbytečné. Nebo je lepší mít silnějí signál z PC a raději udělat regulaci hlasitosti na zesilovači? Která varianta je lepší? Liší se vůbec nějak?

5) Filtraci zdroje mám jednoduchou, čili velké filtrační kondíky a na diody můstku malé kondíky. Je toto dostatečná filtrace zdroje i pro kvalitnější moduly (aldax)? Nebo je lepší zdroj doplnit i o nějaké stabilizátory napětí apod.?

6) Kabeláž mezi moduly mám co nejkratší, aby nevznikalo rušení, má cenu dát si práci a všechny propojení udělat stíněnými kabely?

7) V bedničkách slyším slabý brum, nevím ale moc, čím by to mohlo být. Myslel jsem, že těmi trafy blízko zesilovacích tranzistorů, ale když jsem dal trafa dál, tak se brum o moc nesnížil. Když se tak kouknete na to moje zapojení, napadá vás, co bych tam mohl mít špatně a co by mi mohlo dělat nějaké rušení nebo tak něco?

Předem děkuji za odpovědi, každá mi pomůže, neboť článků o zesilovačích jsem našel dost, zabývaly se většinou ale konstrukcí samotných modulů, ale moc rad ohledně propojování modulů a stavby zesilovače jako celku jsem moc nenašel. Na to je asi potřeba zkušeností smile

1

2

3

4

5

(upravil Dohnalik 9. 4. 2016 22:06)

Re: Zesilovač 2.1 k PC - NOVÁ VERZE

Ajéje, TDA7250 plamenomet. Pak napiš až shoří (shoří, věř mi smile ) Pošlu ti LME49810 modul, což jsou pořádný seriozný budiče.

Kabely vevnitř natahat stíněný. Regulace hlasitosti v PC bude taky způsobovat část brumu a šumu. Rozhodně to není nic kvalitního, doporučuju regulovat analogovou cesotu. Pokud reguluješ digitální, okrádáš se o část informace a hlavně v případě integrované máš všechny šumy a brumy ze zvukovky na plno přímo na zesilovači.
Osobně si myslím, že slabý brum bude něco jinýho, jako trafa. Až nataháš stíněný kabely, tak zkus zesilovač zapnut se zkratovanýma vstupama, který samozřejmě nejsou nikam zapojený, abys slyšel brum jenom samotýho zesilovače. Pokud i přes to uslyšíš brum, tak dej tak 4mm silnou hliníkovou desku mezi trafa a zesilovače...vířivý proudy se postarají o to, že žádný magnetický pole se tam nedostane.

A kondíky vyměn alespon za 10000uf, to co tam máš není zdaleka dostatečný.

Re: Zesilovač 2.1 k PC - NOVÁ VERZE

Jojo, plamenomety smile klidně ať shoří, jak píšu, mám to na zaučení smile akorát teď budu stavět lepší SW, tak bych byl nerad, aby mi hořící zes odsmahl reprák za pět tisíc big_smile takže tam půjde nějaká ochrana.

Jinak zvukovku mám novou, creative sound blaster, taková střední třída řekl bych, oproti integrované nešumí. Ale s tou kvalitou zvuku při zeslabení, to je právě ono... vadí to i u téhle trochu lepší zvukovky? Já jsem totiž zvyklý regulovat přes PC takže ikdyž jsem měl na bedýnkách volume, vůbec jsem to nepoužíval big_smile

Jinak brum se vzásadě nemění, ikdyž vyzkratuju vstupy, ikdyž odsunu trafa daleko od modulů. Poté, co jsem s tím trafem hnul, se to trochu zlepšilo, ikdyž jsem ho vrátil na původní pozici, nevím proč... teď je ten brum opravdu slabý, při přiložení ucha se tak nějak ztrácí v (přirozeném?) šumu. Je ten brum ale spíš vyšší frekvence, ze subu tak moc nejde, jako kdyby ho odstranila vyhýbka. Možná už z těch modulů nejde dostat nic moc lepšího...

Stíněné kabely zkusím. Jak je to nejlepší provést, mít opletené kabely, kde to opletení zapojím na nějakou zem? Bude vadit, když to zapojím na zem od sítě?

Pro SW část ty kondy asi vyměním za větší.

Re: Zesilovač 2.1 k PC - NOVÁ VERZE

Můžu se ještě jednou zeptat na to stínění kabelů, jak ho nejlépe provést? Je lepší použít stíněné kabely a v opletení vést nulu (ať už signálovou nebo napájecí), nebo nechat kabely co mám teď, ale jen je omotat alobalem? A je nutné pak takové opletení někam zapojit (na nějakou nulu či zem), nebo ty kabely stačí jen omotat?

Re: Zesilovač 2.1 k PC - NOVÁ VERZE

Ahoj, koukám se na tvůj projekt, když píšeš, že po zkratování vstupů se brum nesníží, může být problém způsoben zemními smyčkami. Jak máš propojené zemně mezi DPS? Pokud nemáš pro každou desku vlastní galvanicky oddělený zdroj, propojení zemí hraje velkou roli. Smyčka vznikne pokud má např. modul výhybky a zesilovače společné napájení a poté zem propojíš podruhé signálovým kabelem (stínění by mělo být zapojené pouze na jedné straně). Zkus si nakreslit blokové schéma, pro kompletní napájení všech modulů, to by pro začátek mohlo pomoci. Na smyčky se mrkni např. na článek zde

Natočení toroidu může mít na zemní smyčky a brum také vliv, kdysi se tu o tom zmiňoval i Sinclair.

(upravil sagitarius 22. 4. 2016 13:17)

Re: Zesilovač 2.1 k PC - NOVÁ VERZE

No ale na druhé straně- pokud se někdo rozhodne ekologicky zlikvidovat repráky, je tento zesilovač dobrou cestou, neboť je zlikviduje spolehlivě. Tohle byl v době vzniku jeden z největších omylů audiosvěta.

Web

(upravil DJ_Rix 23. 4. 2016 9:32)

Re: Zesilovač 2.1 k PC - NOVÁ VERZE

Jory: Vypadá to , že z napájení preampu jdeš nějakými kabely k oběma modulům, předpokládám že to je spínání koncáků, nebo naopak odbočka pro napájení preampu ?. Tohle dělá (jak už bylo zmíněno) pravděpodobně zemní smyčku.

Narozdíl od  ostatních, TDA7250 mě sice hořel, ale jen do doby než jsem nahradil ty debilní 50V keramiky co tam dívají v EZK a nacházejí se v blízkosti koncáků svitkáči, pak byl pokoj a sloužilo mi to několik let.

Re: Zesilovač 2.1 k PC - NOVÁ VERZE

Pánové děkuji mockrát za rady, každá taková zkušenost se hodí, než se pustím do kvalitnějšího zesilovače a tyhle 7250 půjdou do garáže smile

Blokové schéma nakreslím. Jinak ano, preamp pro subwoofer mám napájený ze stejného zdroje, ze kterého je napájen koncový stupeň pro subwoofer. Koncák pro satelity má svoje trafo. Ten preamp vyžaduje nesymetrické napájení, zatímco koncák symetrické, takže do preampu jde napětí jen z jedné větve, do koncáku pak jdou obě. Zkoušel jsem teď odpojit napájení na preamp, v satelitech se brum nesnížil, snížil se ale brum v SW. Ten preamp má odběr prý 15mA, hádám tedy, že by mu pro napájení stačilo úplně malinkaté trafíčko co dává nějakých 150mA?

Re: Zesilovač 2.1 k PC - NOVÁ VERZE

Tak jsem nakreslil propojení modulů a zdrojů, pro názornost tam mám jen ty země. Kolem toho SW to vypadá, že by tam smyčka asi mohla být? Zkusil jsem označit větev, která by tam asi být neměla. Jak to řešit, odpojit zem v téhle větvi? Pak by zem pro napájení preampu šla přes SW konec, vadilo by to něčemu? Nebo s tím nelaborovat a prostě pro preamp udělat solo trafo?

http://jpeg.cz/images/2016/04/24/d30Z5.jpg

Re: Zesilovač 2.1 k PC - NOVÁ VERZE

Zkus to, buď jednu nebo druhou zem přerušit. Ono je potřeba si ještě uvědomit, že země taky propojíš na kabelu v jacku ze zvukovky a potom se spojí u cinchů. Pro začátek ale zkus přerušit tu zem co jsi zakreslil.

Re: Zesilovač 2.1 k PC - NOVÁ VERZE

Souhlas s DJ_Rixem. Totiž ty země v zesilovačích dokážou být pěkný svinstva a to i tam, kde bys něco takovýho nejmíň čekal.

Jinak, potenciometr na vstupu bych tedá já, na takovém zesilovači z několika důvodů chtěl (a mám). Ale když to máš takhle, je to samozřejmě tvoje věc a určitě nejsi sám, kdo se spoléhá na ovládání hlasitosti na počítači.

Re: Zesilovač 2.1 k PC - NOVÁ VERZE

Jak píše DJ_Rix a jik ....kolikrát je to laborování. Podobný problém jsem řešil u svého stereo zesilovače napájeného z jednoho toroidu. Nemohl jsem se zbavit brumu po zapojení redukce cinch-jack, při určité poloze vstupního volume potenciometru. Konečným 100% řešením bylo až zakoupení aldaxího audiotoroidu s dvěma páry vinutí a tedy samostatným napájením pro každý koncový zesilovač.

V ideálním případě by měly být všechny zemně spojené v jednom bodě. Což se lehce řekne, ale v praxi často obtížně realizuje smile Rozhodně bych zkusil přerušit nejprve signálovou zem z preampu (tedy obvykle stíněni kabelu), ne napájecí zem. Stíněný kabel na propojení si stále nepoužil?

Pokud ti odpojení země nepomůže, můžeš zkusit preamp na zkoušku zapojit na baterie. Abys vyloučil problém v koncáku.

Co se týče volume potenciometru, je to o vkusu, mě by minimálně vadila nemožnost rychle ztlumit zvuk, např. při vypojování kabelů, abych zesilovač netrápil lupancem a nemusel ho vypínat. Pokud nepoužíváš zdroje o různé urovni signálu, tak se bez poťáku dá obejít. Teoreticky některé "High-End" koncáky také nemají volume smile

Re: Zesilovač 2.1 k PC - NOVÁ VERZE

Takže smile teď bylo málo času, postupuji tedy trochu pomalu. Teď jsem hlavně dodělával do zesilovače soft start a ochrany reproduktorů (ano, moc těm modulům nevěřím big_smile ). Takže ke stíněným kabelům jsem se ještě nedostal, ale plánuju je. Zatím mám stíněné jen signály, ale obyč opletenou dvoulinkou, kde v opletení mám vedenou nulu, takže i tady budu ještě vylepšovat.

Odpojil jsem napájecí nulu z preampu, brum v SW se asi trochu snížil, ale už předtím nebyl nijak velký (slyšitelný jen s uchem tak do půl metru od reproduktoru) takže těžko posoudit rozdíl smile

U satelitů se brum nesnížil, to se ale asi dalo čekat. Brum v satelitech ale také není moc velký, zde ho slyším hlavně proto, protože mám bedničky blízko uším (cca. 1m) a reproduktory mají docela slušnou citlivost (90dB), takže to je prostě trochu slyšet. Protože ale satelity hrajou o dost hlasitěji (kvůli citlivosti) než SW, tak jsem srazil jejich citlivost odporem o 6dB, takže klesl i brum, a to na neslyšitelnou úroveň z pozice, v které poslouchám.

Teď jsou na řadě ty stíněné kabely, uvidíme jaké bude zlepšení.

Re: Zesilovač 2.1 k PC - NOVÁ VERZE

NOVÁ VERZE - vzhledem k novým bedničkám a novému SW plánuji i nový zesilovač, ke starému se tedy už vracet nebudu.

Nová verze bude ze známých modulů JPA 100 SE a modulu JPA 250 TO3

Jelikož se jedná o nejkvalitnější moduly, jaké jsem kdy měl v ruce, rád bych tomu adekvátně přizpůsobil i zbytek zesilovače, hlavně tedy zdroj.

Zde bych trochu potřeboval pomoct s usměrňovacím můstkem. Nikdy jsem to neřešil, ale říkal jsem si, že jako všechno se i tohle dá udělat kvalitněji. Načetl jsem co se dalo a jsem z toho spíš víc zmatený než moudrý big_smile

Nevím jestli má cenu zásadně můstek řešit a prostě použít klasickou 50A kostku a tohovo. Existuje i nějaká kvalitnější a volně dostupná než tato? Někdo používá schottky, někdo rychlé diody, někdo tvrdí že tyto nemají reálný přínos a spíš jen zvyšují rušení a tedy nároky na blokování kondíky, někdo psal že používá schottky aby nemusel blokování řešit... a teď kde je pravda smile co se týče samotného blokování, často se radí použít malé kondíky na každou diodu, případně přes dvě diody (a k tomu ještě přes sekundární vinutí). Hádám že na každou diodu je to lepší, leč pracnější. Pak jsem objevil názor, že samotné kondíky situaci můžou i zhoršit a když už, tak jedině RC člen.

Co by mi poradili zkušení? Máte nějakou osvědčenou kombinaci? Má cenu to vůbec takhle řešit nebo kvalita můstku nemá až tak vliv? Nějaká stovka za můstek mě nezabije, stejně jako nějaký voltík na úbytku, jde mi spíš o ty nesrovnalosti s rušením.

Re: Zesilovač 2.1 k PC - NOVÁ VERZE

Jory, Jory..
Proc stavis dalsi zesilovac, kdyz si vlastne nedokoncil ten prvni?
Teda dokoncil, ale nedotahl.
Ne ze by JPA, byl nejak uplne na houby, ale to drina z toho vypilovat slusny zvuk, navys to ma jiste problemy, psalo se tu o tom vickrat.
Ta sranda te vyjde sice ne ranec, ale preci zadara to taky nebude. Navys trafo, nebo spis dve trafa..
Resis usmernovace, blokovani. To je v pohode, kdyz ti to bude delat nejake problemy, muzes pridavat kondy, ale dulezite je to vic krat merit.
Budes li to pilovat do dokonalosti, omezenim kvality nebudou ty mustky, ale samotne moduly.
Neskazil bys nic, kdybys pouzil nejake hotove moduly D-cek a napajel to spinanym zdrojem.
Vleze ti to do pixle od stareho vyndavaciho HDD, nebude to vubec topit, ani pri max. vykonu a nejvetsi problem, budes mit z umistnenim konektoru vstupu a vystupnich zdirek pro 2+1 na nejake male plose.

Re: Zesilovač 2.1 k PC - NOVÁ VERZE

On v zásadě dokončený je, má ještě nějaké mouchy, ale nemůžu se v tom furt vrtat, musím na tom hrát smile navíc už od začátku jsem tušil, že je jen na přechodnou dobu, tak už mu nechci věnovat moc úsilí. Až postavím nový tak ten starý ještě pošteluju a poputuje do garáže.

Popravdě teď nevím, o jakých problémech JPA mluvíš, zas tak moc jsem tu o těchto modulech nenašel a když už, tak spíš kladné ohlasy. Pokud k tomu máš něco konkrétnějšího, hoď mi třeba nějaký odkaz, nebo něco napiš, klidně i do zpráv, každé info se hodí.

Pokud můstky až takový vliv nemají tak jedině dobře, ptal jsem se na ně protože to tu někteří dost usilovně řešili, což navozuje dojem, že to má nemalý vliv a navíc se tu objevovaly protichůdné názory.

Že to nebude levné to je mi jasné ale nevadí mi to, chci něco adekvátního k mým projektům bedniček a subwooferu. Rozměry zesilovače mi nevadí, topení taky moc ne. Vím, že se D zesilovače pořád zlepšují, ale moc se v nich neorientuju, takže pokud máš tip na hotový modul, který bude kvalitou lepší jak ty JPA, klidně to ještě zvážím, nejsem rozhodnutý. Nebo obecně pokud máš tip na lepší moduly, nejen D.

D zesilovač by asi vyšel levněji, ale spínané zdroje taky nejsou úplně nejlevnější tak možná by ten rozdíl ve výsledné ceně zas tak velký nebyl...

Re: Zesilovač 2.1 k PC - NOVÁ VERZE

Jory, ja znam tve projekty, je to lahoda pro oko, nevim jak to hraje, ale sou to krasne vyrobky, kde ucel pouziti je jasny a nevypada to jako bastlenice ptaci budky z technickych praci zaka zakladni skoly. To je muj nazor, ze takovych designovych sperku, sem mnoho nevidel z domaci produkce.
O tech JPA nevim moc, mel sem v ruce osazene v pixle 2x JPA 100, predelaval sem tomu kabelaze a dodelaval stineni, resil brum, cloveku ktery to postavil, je to ale nejaky cas spatky. co sem udelal, bylo stineni toho toroidu, jinak to melo porat nejaky brum a nebylo to uplne spatne, ale ten zesilovac pri mereni vykazoval ne uplne linearni charakteristiku a na poslech bylo znat, ze to ma rezervy.
V tvem pripade bych se nebal pouzit nejaky hotovy modul a to dokonce ani 2.1 kde je pouzito 1x TPA 3116 na dva kanaly a jeden PBTL 3116 na sub.
Ale poskladal bych to ve tvem pripade ze dvou modulu a pouzil 2 spinane zdroje, tedy jeden pro sub a jeden pro satelity.
Tak dosahnes relativne miniaturni ploche konstrukce a nebude ti problem pouzit plneho vykonu obou PA.
Deleni mas myslim na zvukovce, takze nepotrebujes mit filtr pro sub v PA.

Re: Zesilovač 2.1 k PC - NOVÁ VERZE

nejlevnější kombinaci mám na stole u PC - zes 2x50W (teoreticky, naměřeno 30W do 4 ohmů)s korekcemi s tpa3116D2 stojí na ebay 300Kč a spínaný zdroj 24V 4A stojí 160Kč. Krabička od set top boxu, a pro jistotu deska ochrany repro za 100Kč a je za jedno půldne hotovo. A ještě si můžeš vybrat, jestli chceš zdroj jako adaptér - bez problémů s izolací, a zástavbou, a nebo desku pro vestavbu do zesilovace. Nevím, proč bych měl mít k PC s příkonem 15W, monitorem 27" s příkonem 33W zesilovač s klidovým odběrem 100W v obrovské bedně, i tak je zesilovač větší než PC (intel NUC).

Re: Zesilovač 2.1 k PC - NOVÁ VERZE

Pánové děkuji za odpovědi a wimshurste, tobě děkuji i za pochvalu, čte se to hezky smile

Obávám se ale, že jste se nechali unést tím, že to je k PC. Sice to mám umístěné u PC, ale často to hraje na celou místnost a je to koncipované pro případ, že by to do budoucna hrálo i jinde, než jen u PC. Proto je SW tak velký a bedničky taky snesou dost. K tomu bych rád adekvátní zesilovač, optimum tedy aspoň 2x100W a 1x300W ať to má i nějakou rezervu (těch 125W co teď má SW jsem už párkrát poslal přes limit a vypla ho ochrana). S prostorem pro zesilovač opravdu není problém, jde mi tedy víc o kvalitu a adekvátní výkon než o malé rozměry či menší nároky na chlazení.

Vím, že těch Déček je spousta a výkony často přesahují to co tu požaduji, ale nikdy jsem Déčka nestudoval takže nevím, co kvalitní je a co ne, u klasických analogů už aspoň trochu tuším, tady vůbec smile Možná bych se nebránil i nějakému Téčku, jejich popisy a parametry jsou až podezřele dobré a pár lidí si to tu pochvalovalo, ikdyž srovnání s poctivým AB jsem ještě neviděl...

Až budu večer doma tak si vaše příspěvky projdu ještě trochu líp.

Re: Zesilovač 2.1 k PC - NOVÁ VERZE

Jak sem jiz napsal nekolikrat.
Kus preklizky, nebo ulomeny dvirka ze supliku, na to naskladej ty D moduly a zdroje spinane, zapoj to jak se patri stinenymi kabliky, nech tam prostor pro pridane kondy filtrace, pro zahul v niykych kmitoctech, pripoj to a nech to hrat.
Pak nas posli treba do prdele, jak sme pitomy, co sme ti poradili za kravinu z tema TPA3116D2.
Pokud opravdu si myslis, ze potrebujes aspon 100W, na kanal, tak to zapoj ze 3 modulu PBTL a 3 zdroju.
Budes na cene pripojovacich konektoru a tlacitka, ve tvem puvodnim projektu.
A mozna ani to ne.

Příspěvky [1 až 20 z 45]

  Stránky: 1 2 3 »»»

Audioweb.cz » Projekty elektroniky » Zesilovač 2.1 k PC - NOVÁ VERZE

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£