Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Reprosoustavy » 3-pasmo Vifa Vivace - projekt/dotazy

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [5]

(upravil JiX 8. 4. 2016 19:20)

Téma: 3-pasmo Vifa Vivace - projekt/dotazy

Po skoro 10 letech jsem ze skříně vytáhl repráky a součástky mých Vifa Vivace a rozhodl se, že je dostavím.
Konstrukce je 3pásmo s 10" basákem v 57l. Dalo by si říct, že je to takový pradědeček Checkových VMA I.

Původní podklady:
https://xfor.net/vifa/t/6-1.jpghttps://xfor.net/vifa/t/6-2.jpghttps://xfor.net/vifa/t/br70.jpg
Bassy: 25-CF-300
Středy: MP-300 (P13MH-00-08)
Výšky: HT275/D2
BR: 70/185 - ve skutečnosti je to 70~60/190, podařilo se mi sehnat z Německa přímo trubky používané v originál bednách - za 14EUR i s dopravou jsem si říkal, že je koupím i kdyby je měl jen změřit šuplerou.

Vyhybky:
https://xfor.net/vifa/t/vyhybka.jpghttps://xfor.net/vifa/t/test.jpg

Moje úprava ozvučnic:
Mk2: S hliníkovým BR který je složitý a nebude za 150 Kč jako z plastu, ale můžu jednoduchou úpravou hliníkové trubky změnit nastavení BR i po dostavění beden
https://xfor.net/vifa/t/mk2vykres.jpghttps://xfor.net/vifa/t/mk2slozeni.jpg
Mk3: S originál BR nátrubkem, bedny nebudou vypadat tak zajímavě, ale je to přesný původní recept. Nejvetší slabina je podle mě chybějící zaoblení na BR.
https://xfor.net/vifa/t/mk3vykres.jpghttps://xfor.net/vifa/t/mk3slozeni.jpg

Bedny jsem proti originálu trochu zvýšil a zároveň tím dole vytvořil místo pro vyhybky, které tak budou dobře dostupné. Všechny ostatní rozměry až na posunutí BR o 3cm/2cm níže jsou shodné jako originál.

Co ještě musím vyřešit - na co se chci zeptat:

  • Zvolit jednu z variant BR
    Zkoušel jsem spočítat naladění originálního BR v Amplionu a WinISD a vycházelo mi něco okolo 26Hz. Přepočítat to na jinou trubku je v Amplionu super jednoduché, ale nevím jestli je dobrý nápad se v tom hrabat a není lepší použít původní BR? Jako průměr původního BR jsem počítal 65mm protože je to průměr mezi 70 a 60mm. Ve WinISD zase vyšla rychlost proudění vzduchu maximálně 4m/s, což podle mého neodborného bádání po netu znamená, že by neměl být problém s chybějícím zaoblením u původního BR.

  • Je akusticky OK, když jsem posunul BR o 3cm respektive 2cm níže a tím dál od basáku? Chci mít na bednách slušně vypadající rámeček a BR je v originálních výkresech hodně blízko basáku.

  • Poptat výrobu ozvučnic. Dělá je pořád Alexej/Aleš Bílý? Provedení by bylo v černé dýze.

Díky všem a případnou radu/komentář/kritiku.

Re: 3-pasmo Vifa Vivace - projekt/dotazy

Rychlost proudění bývá pod 10m/s spolehlivě bezpečná, někdy je v pohodě třeba i dvojnásobek... záleží právě dost na tom zaoblení. Mě se většinou nezaoblený bassreflex dost vymstil, tudíž ideální o nějaký ten cenťák delší a zaoblený z obou konců, když to konstrukce dovolí. Jaký efekt bude mít kónický bassreflex popřípadě jeho absence zaoblení jak je u originálu si netroufám tvrdit... nikdy jsem se s konickým BR nesetkal. Směrem ven z nátrubku to bude zřejmě to chybějící zaoblení kompenzovat... ale jak směrem dovnitř... těžko říct.

Posunutí bassreflexu dál od basáčku mít vliv prakticky nebude

Čeho bych se naopak možná bál, je to společné zapuštění všech reproduktorů pod rovinu přední desky... aby to nedělalo neplechu. Ale pokud to naznačuje, že přes to příde nějaký překryt, pak by to mělo být v pohodě smile

Re: 3-pasmo Vifa Vivace - projekt/dotazy

Repráky jsou sice zapuštěný, ale ne úplně. Maji tloušťku "lemu" malinko přes 4mm, takže s těsněním pod sebou asi 1mm vystupují. Basák i střeďák pak mají docela vystouplou gumu závěsu.

http://www.raylectronics.nl/pictures/vi … 94_org.jpg - tady je origo bedna, je jen přelakovaná.

Re: 3-pasmo Vifa Vivace - projekt/dotazy

Upřímně řečeno si nejsem jistej jestli není tvar BR daný proste tím, aby se dal dobře a levně vyrábět jednoduchou formou na vstřikolisu. Jde v podstatě o komerční konstrukci a je možný, že Vifa potřebovala nějakou trubku a tahle zrovna byla dostupná za dobrý peníz a v dostatečném množství. Bohužel není nikde zdokumentovaná frekvence na kterou by měl být BR naladěný. Pak bych mohl ty původní trubky zahodit a koupit nebo s klidem vyrobit něco podobného. To je taky jeden z důvodů proč jsem vymyslel tu "hliníkovou" variantu.

Re: 3-pasmo Vifa Vivace - projekt/dotazy

U toho zapuštění jde spíš o to, že to dělá neplechu na výškáči a středech... na všech hranách vznikají difrakce, proto je dobré (né-li) nutné, aby byl minimálně výškáč a střed v rovině přední stěny. Takovéto zapuštění celé plochy pro reproduktory pod rovinu zbytku přední desky určitě ideální nebude.

Příspěvky [5]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Reprosoustavy » 3-pasmo Vifa Vivace - projekt/dotazy

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£