Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Reprosoustavy » Velké bedny s aktivním dělením a pomoc při jejich stavbě

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [1]

Téma: Velké bedny s aktivním dělením a pomoc při jejich stavbě

Ahoj chlapi.
Tak nějak z ničeho nic mě ruplo v hlavě a rozhodl jsem se postavit velké bedny s aktivním dělením. Už se v tom motám delší dobu a pár věcí stále nemám dořešených. Obracím se tedy na zkušenější pro radu....
Poslouchám v obýváku 8 x 4 m a zkusil jsem pár zaplatitelných hifi beden a na všech se mi něco nelíbilo.
Aktiv jsem vybral ze dvou důvodů. Jednak nemám se stavbou beden zkušenosti a aktivní výhybka mi umožňuje vše jednoduše měnit. Druhak by neměla tolik ovlivňovat zvuk.
Abych trošku popsal momentální stav.
Výhybky Dexon DCC 200 - měla by zůstat i ve finálu
Předzes Rotel RC 990bx
Konce Rotel RB 990bx - bas a Yamaha M 4 středy a výšky oba konce jsou pouze provizorní, finální se staví.
Zatím řeším koncepci beden a výběr repro na jedné bedně.
Použité repro:
Výšky jsem chtěl dát Beyma TPL 150, zkoušel jsem s hornou i bez. Repro je velmi detailní, ale na můj vkus má výrazné sykavky vůči cinkání na hoře. Nahradil jsem Aurum Cantus G1 k mé spokojenosti smile Dělím kolem 2 kil a jednak krásně cinká nahoře a jednak parádně hraje vyšší středy.
Tady se zeptám na první dotaz. Konec sice má zpožděné připojení repra, ale když připne repro ve střeďáku lupne a pásek ve výškáči se vychýlí na cca sekundu snad o 3 mm a vrátí zpět. Dělají to oba konce a oba jejich kanály. Předpokládám, že tak obří výchyl pásku výškáče neprospívá.
Kdybych použil pasivní výhybku ani bych na to nepřišel, do výškáče by to nepustila. Dotaz tedy zní, co dát mezi konec a výškáč a by to jednak ochránilo výškáč a zároveň nemělo vliv na zvuk. Zatím jsem dal kondík a výchyl zmizel, ale nejsem si jistý kapacitou a tím, jestli zvuk neovlivňuje.

Středy jsem zkoušel Beymy 6MI90 a 8MI100. Vyhrála 8 MI100. S ní jsem celkem spokojený, dokud hrála s TPL do 3,5 kil byla moc sterilní, ale s AC G1 je fajn. Momentálně hraje pásmo od 400 hz do 2 kil.

Basy zatím nemám dořešené a tedy bych uvítal názor zkušenějších. Původní koncepce byla Beyma 12br70 v cca 100l basreflexové bedně, což bylo nepoužitelné. Výrazný uduněný spodek s jakýmkoli laděním basreflexu(včetně zacpaného) a objemu. Chvíli jsem hrál v uzavřence objem cca 80 litrů. Pěkně detailní bas, ale absolutně mu chyběl spodek. Na zkoušku jsem doplnil Visatonem W300. Původně 12br70 hrála celý bas a W300 byl oříznut od 70 hz dolů. 12br70 je v uzavřence slušně detailní a rychlá. A w300 má pěkný spodek. Bas se výrazně zlepšil, ale dělení 24 db aktivní výhybkou zřejmě provedlo hrb na charakteristice. Navázání nebylo ideální. Navíc bych musel řešit další výhybku (mám pouze dvě třípásmové) a dělat další dva konce na víc.
Další možnost udělat z toho 3,5 pásmo. Zapojit oba basáky paralelně na jeden konec a W300 přidat do série tlumivku(výhybka 1. řádu). Zatím jsem nezkoušel. Je nějaké pravidlo nebo výpočet kde nastavit dělení spodního půl pásma (čili velikost tlumivky)?
Aktuálně jsem oba basáky paralelně připojil na jeden konec a oba hrají vše do děličky na 400 hz. Poměrně slušně se doplňují, ale mohlo by být líp.
Máte nějaký tip na skvělý basák buď ve 12" nebo (když už jsem si opticky zvykl na bednu s dvěma 12") 15"? Ale opravdu basák ne subbas, který umí zahrát jak spodek tak i mít atak rychlost a detailnost? Cena není až takový problém, pokud bude opravdu dobrý. Rád bych postavil a neměl touhu měnit.
Děkuju za každou přínosnou radu. Na oplátku kdyby chtěl někdo stavět něco podobného, není problém u mě poslechnout.
Přeju fajn den.
David

Příspěvky [1]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Velké bedny s aktivním dělením a pomoc při jejich stavbě

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£