61

Re: Očkování za socialismu

"Když je tady řeč o cukru, zajímal by mě názor na Stévii."

Můj názor je jednoduchý, pokud vám chutná, jezte stévii. Nicméně chtěl jsem to zkusit, a koupil jsem si asi 5 x různý výtažek ze stévie, ale pokaždé ta mrcha byla přislazena fruktózou. Zřejmě výrobci prostě chtěli nalákat na módu stévie, a tak jim prskli obyčejnou fruktózu s trochou stévie. Fruktóza dělala sladkou chuť a ta přísada stévie tam sloužila jako reklamní lákadlo. Nakonec jsem stévii sehnal jako rostlinu.

Mě se moc nelíbí móda nahrazovat něco něčím. Když mám pocit, že jím moc cukru, tak prostě omezím cukr. Každý cukr chutná jinak a má jinak sladkou chuť. To platí i pro náhražky - v tomto případě glykosidy (steviol) ze stévie. Takže i stévie chutná jinak.

Má osobní zkušenost je, že stévie je za začátku mdlá, pak po chvíli nastoupí ta sladká chuť a protahuje se.

---

"Dále by mě zajímalo stanovisko ke konzumaci masa. Od letošního roku jsem téměř vegetarián a jeví se mi to jako subj. prospěšné."

Být vegetariánem se musí umět. Je snadné docílit toho, že vám ukrutně bude chybět nějaká nezbytná látka v potravě. Takže hodně záleží na obsahu slova "vegetarián" a "skoro vegetarián".

Některé látky prostě v rostlinách nejsou. Například vitamín B12 je velice složitá chemická látka se složitou chemickou strukturou postavenou na jádře atomu kobaltu. Což vede k tomu, že vitamín B12 nedokáže vyrobit žádná rostlina ani žádné zvíře. Umí to pouze některé baktérie - a skrze ně se dostává B12 tam, kde žijí s baktériemi v symbióze, což jsou typicky zvířata.

Je trochu obtížnější z vegetariánské diety dostat dostatek vápníku. A také je třeba hodně kombinovat, protože člověk by měl mít dostatek všech nezbytných aminokyselin (stavebních částí bílkovin).

S rostlinami je ta potíž, že vyrůstají na půdě, a veškeré živiny získávají pouze z ní - co tam není, to prostě není. Dnešní půdy jsou vyčerpané neustálými snahy o extrémně vysoké výnosy, a tak obsahy minerálů jsou nižší, než v tabulkách. Co je horší je opak - extenzivním hnojením se hromadí v půdě těžké kovy, a je to už trochu problém. Je tak trochu dobré občas vědět, odkud to jídlo pochází - pokud toho sníte tuny.

Proti masu nic nemám. Můj názor je, že jsou lidé, kteří maso potřebují. A jsou lidé, kteří mohou být vegetariáni. Plus občas rozvíjím teorii na téma: "Je možné vegetariánství v eskymáckých podmínkách za polárním kruhem, apod.?" nebo "Může být horník či pracovník kamenolomu vegetariánem?" Maso je v zásadě koncentrovaná energie, koncentrovanější, než rostliny.

Takže pokud budete vegetariánství (nebo skoro vegetariánství) dělat správně, budete bez problémů. Pokud jste předtím měl špatnou stravu, může vám to přinést zlepšení. Pokud to hodláte dělat dlouhodobě, dejte si pozor, abyste měl ve stravě vše potřebné - většina dlouhodobých vegetariánů, které vidím mají oteklé obličeje a působí nezdravě - což není nic proti vegetariánství, ale tím, že být vegetariánem se musí umět a něco o stravě vědět (pro dlouhodobé vegetariánství).

Jak už jsem psal, i rostliny se umějí bránit, takže bych striktně netrval na syrové stravě u každé rostliny. Zejména bych nejedl syrové obilniny ani luštěniny.

---

"Jsem o něco klidnější, vyrovnanější. Problém je, co jíst, aby člověk netrpěl hladem a strava byla co nejpestřejší."

Není známo, co obnáší vaše strava. Ale i vegetariáni smaží obiloviny a placky. A docela to zasytí.

---

"Také by mě zajímalo, zda užívat nějaké (kvalitní) suplementy, např. čistého vit. C apod.  Linus Pauling (kontinuální) užívání určitých suplementů doporučoval s odůvodněním, že současnou stravou prakticky nelze odpovídající dávky určitých organismu prospěšných látek dosáhnout..."

Teoreticky je možné získat vše z potraviny. Vlastně by to tak mělo být. Toto je téma tak na knížku.

Ono je to asi takto: Vaše snaha by měla být, abyste získal maximum ze stravy, což obnáší:

1) Mít dostatek všeho (minerálů, vitamínů, ...) ve stravě.

2) Neblokovat si stravou příjem minerálů a vitamínů - řada potravin blokuje vstřebávání důležitých živin.

3) Řešit zdravotní problémy, protože některé z nich blokují příjem minerálů či živin.

4) Nebýt v prostředí či okolí, které způsobuje likvidaci minerálů či vitamínů.

Hodně se podceňují ty body 2, 3, 4. Může za to také reklama výrobců, kteří rádi napíší, že v tom a tom je tolik a tolik vápníku. Něco ve stylu: "Jezte sklo, protože sklo obsahuje 7 % vápníku! Každý by měl denně jíst alespoň trochu drcených střepů, protože obsahují vápník."

A zde je mnoho a mnoho dogmat. Například lidi píjí mnoho černého (zeleného, jiného) čaje a těší se, jak si prospívají zdraví. Ale tein v čaji blokuje schopnost těla přijímat železo, a také kyselinu listovou. Už jsem viděl i člověka s katastrofálními výsledky obsahu železa a krvinek v rozboru krve, který pil kotle silného čaje denně. Všeho s mírou.

Na druhé straně jsem došel k tomu, že káva vůbec není škodlivá - je v mnohém zdraví docela prospěšná. A mnohem prospěšnější, než čaj. Moje teorie je, že estetika, úpravnost a vůbec všechny ty detaily, které dělají v japonských a asijských kuchyních vedla lidi k mylné domněnce, že japonská kuchyně je zdravá a je třeba to zkopírovat.

Mléko zase má hodně vápníku, ale na druhé straně mnoho fosforu, který zase příjem vápníku blokuje. Mateřské mléko pro dítě má mnohem méně fosforu vůči vápníku - na rozdíl od kravského mléka.

A třeba další: vápník se nevstřebá, pokud tělo nemá dostatek hořčíku a naopak. Proto se nedostatek vápníku (třes a křeč ve svalech) často léčí injekcí hořčíku nebo dodáním hořčíku. Hořčíkem se nedá předávkovat, protože při nadměrném množství hořčíku ve stravě dostanete strašný průjem a jde to ven (takže léky na zácpy nejsou ničím jiným, než hořečnatými solemi, které obsahují hodně hořčíku). Přírodní zdroj horčíku je chlorofyl, který má horčíkové atomy jako základ molekuly - tedy to zelené, kterým rostliny chytají světlo - tedy vše zelené.

Takže kdybych se měl vyjádřit k závěru, dnešní strava obsahuje méně živin (vyčerpání půdy a sklízení nezralé), ale stále to jde - daleko spíše to zajde na bodech ad 2), ad 3), ad 4). Tedy proti kvalitním suplementům nic nemám, ale nepřeceňoval bych je. Ovšem v situaci, kdy máte nějakou nemoc, která vám drsně zahýbá s biochemií a metabolismem jsou prakticky nutnost.

Nicméně dělal jsem pokusy s kvalitními suplementy z lékáren a z vlastní výroby (laboratorní chemikálie pro analýzy nejvyšší čistoty). Nutno říci, že ty z lékáren nebyly moc účinné, zato má výroba (teoreticky stejné složení) účinkovaly okamžitě. Takže otázkou je co je to "kvalitní suplement". Protože jsem si opakovaně ověřil, že když si vyrobím své vlastní, tak fungují a je to cítit, zatímco u lékárenských je to na hranici výroby drahé moči. Zřejmě něco v lékárnách hodně šidí, ale nevím co. Třeba zrovna ten vitamín C si můžete koupit buď draze v lékárně nebo za zlomek ceny v prodejně chemikálií, ale i při stejném množství účinek z lékárny moc partný není, ale u tohoto druhého je efekt mohutný.

U vitamínu C to nepřehánějte - tělo potřebuje 70 miligramů denně, při nachlazení několikanásobek. Cokoli navíc je k ničemu, protože to tělo stejně nemá kam uložit, a tak to zmetabolizuje na kyselinu štavelovou a jde to ledvinami ven. Než to přijde do ledvin, tělo tomu dá nějaký ten vápník sebou na cestu (kyselina šťavelová je příliš silná, a tak je třeba jí neutralizovat vápníkem). Ve výsledku přicházíte o vápník a pokud máte špatné ledviny, tak šťavelan vápenatý je nejčastějším ledvinovým kamenem. -- To celé píši, pokud byste chtěli přehánět dávkování vitamínu C na gramy denně.

Kolem vitamínu C je jedna lež. Alternativci se strašně bojí, že když budou vařit, tak jim vitamín C zoxiduje. Což je pravda, ale ničemu to nevadí. Tělo umí přijmout jak vitamín C (kyselina L-askorbová), tak zoxidovaný vitamín C (kyselina L-dehydroaskorbová) úplně stejně a obojí funguje jako vitamín C. Není třeba se oxidace bát. Je to pozůstatek staré metabolické dráhy, kdy savci si uměli vitamín C vyrobit sami (tedy nepotřebovali ho ze stravy), a to z cukru (vitamín C je jen mírně pozměněný cukr). Tato dráha zanikla, ale zůstal zbytek této schopnosti, který v tělě člověka umí zrušit oxidaci vitamínu C, takže asi tak.

62

Re: Očkování za socialismu

Trochu na odlehčení: a víte proč pálí žáha?
No kdysi, když nebyly palírny a kvašených nápojů bylo málo, tak žáha pálila alkohol.
A dnes je to zbytečný pozůstatek evoluce, tak žáha pálí zbytečně smile

63

Re: Očkování za socialismu

2AlanCox:pro mne je spis otazkou,proc ja vnimam realitu tak jak vnimam...pres to se muzu dopracovat k tomu,jak zmenit svoje 'nemocne' postoje,uzdravit svoje prozivani a zlepsit svuj zivot,emoce jsou to o rozhoduje o tom,jaky zivot zijeme,nikoliv to co si mysli 'hlava'...vedecky pristup neni moje parketa,ale nic proti,vyvody treba kvantovych specialistu byvaji prekvapive...

64

Re: Očkování za socialismu

taky OT  ..to jsi mi pripomel jak slivovici nelze porazit,.. ovsem z hystorie jsou zname pripady kdy valasi uhrali remizu smile

65

Re: Očkování za socialismu

rofl

66

Re: Očkování za socialismu

Zkoušel jsem to mockrát, ale vždy slivovice porazila mě. Tak nevím, co dělám špatně.

Web

67 ...editoval BFU43 (21. 10. 2016 11:27)

Re: Očkování za socialismu

Prosil bych o vyjádření k tomuto (zejména k stati o stévii) : http://www.margit.cz/cukr-a-zdrave-alternativy/
Stévie (pochopitelně pouze rostlina) by měla být silně alkalická (pH9) a tudíž organismu velmi prospěšná a účinná i při léčbě různých vážných onemocnění (rakoviny etc.). Lze tomu věřit?


Mé empirické zkušenosti (ve zkratce) :

Čaj zelený ani fermentovaný černý (už) nepiji, neboť jsem na sobě nepozoroval žádné pozitiv. účinky. Nepiji ale ani kávu, protože mi subj. nedělala příliš dobře (zvýšené pocení; diuréza; překyselení). Z čajů piji pouze bylinné (především zklidňující), které střídám. Dále silně zředěnou zelen. šťávu a obyčejnou vodu z kohoutku.

Mléko a mléčné výrobky už delší dobu vůbec nekonzumuji. Dříve jsem měl poměrně rád tvrdé sýry (eidam apod.), ale to už je minulost.

Ze suplementů se mi osvědčil pouze vitamín C, ale jen v čisté práškové formě (nikoli v tabletách). Tak to ostatně doporučoval i L. Pauling. Užívám ho zatím jen u nachlazení (různé ataky viróz apod.) a mohu zodpovědně prohlásit, že účinky jsou skutečně markantní.

Z potrav. doplňků jsem dále dlouhodobě užíval i hořčík, který se mi ale naprosto neosvědčil. Bral jsem různé chem. formy, ale v podstatě bezvýsledně. Magnesium laktát, který by mě být z hlediska resorbce nejlepší, mně způsoboval průjmy (jinak žádný efekt). Oxid hořečnatý rovněž bez efektu etc.

Vzhledem k mým zdrav. potížím jsem užíval i komplex vitamínů B. Bral jsem B komplex Forte, Pangamin a Lipovitan. Ani zde jsem nepozoroval žádný pozitiv. přínos.

Všechny tyto působky je nutno užívat asi jen v přirozené formě, tj. v potravě, jinak je organismus není moc schopen zužitkovat.

V poslední době jím hodně rýži Natural (celozrnou) a brambory. K tomu zeleninu (převážně kořenovou), buď zmrazenou nebo čerstvou, ale vždy tepelně upravenou. Čerstvou bohužel nejsme schopen strávit (střev. potíže). K tomu, na dochucení, trochu sójové omáčky, která by (dle výrobce) neměla být vyrobena z GMO sóji. Dá-li se tomu věřit ovšem netuším.

Maso zcela nevynechávám, ale jednou za 2-3 měsíce si upeču malé kuře. Občas si udělám trochu vajec naměkko. Ke snídani jím cereální pečivo z hypermarketu (špaldové; pohankové), což asi nebude ideální, ale zatím nevím, čím to nahradit. Jedině snad péct si sám, což ale nevím, jak bych realizoval, neboť jsem to nikdy nedělal..

68 ...editoval AlanCox (15. 10. 2016 2:29)

Re: Očkování za socialismu

kudlibabka: "pro mne je spis otazkou,proc ja vnimam realitu tak jak vnimam...pres to se muzu dopracovat k tomu,jak zmenit svoje 'nemocne' postoje,uzdravit svoje prozivani a zlepsit svuj zivot,emoce jsou to o rozhoduje o tom,jaky zivot zijeme,nikoliv to co si mysli 'hlava'...vedecky pristup neni moje parketa,ale nic proti,vyvody treba kvantovych specialistu byvaji prekvapive..."

Necítím se moc kompetentní odpovědět. Navíc je to hodně abstraktní jako otázka bez konkrétností.

Když se podíváte na člověka, tak vědomí je strašně malá část. Skoro všechno v těle, psychice i dalším pracuje samočinně a mimo vnímání/vědomí člověka. Tělo: Vaše srdce bije, aniž byste to nějak řídil či sledoval. Trávení probíhá mimo vaše řízení i vědomí. Duše/psychika: Skoro vše je v podvědomí, kde běží mnoho programů, a jen maličká část toho je přístupná vědomí.

Člověk je možná z 85 % procent řízen emocemi, a z 15 % (a to jsem optimista) rozumem. Jakmile člověka opanuje nějaká silná emoce - tak řídí jeho chování spíše než racio. Představa člověka jako racionálně chovajícího se tvora (např. model vědecké ekonomie) je naprostý nesmysl.

Takto to máte i v těle. Vaše oči, uši - přesněji signály z nich - to vše je vedeno do thalamu (jedna z částí zadní části mozku), kde je "svorkovnice". Odtud se to rozvětvuje a jde to do "dvou přístrojů" - jednak do limbického systému mozku (ten je mimo kontrolu vědomí) a do mozkové kůry (tedy do vědomí). Ještě než si vůbec uvědomíte, že něco vidíte či slyšíte, už dávno mnohem rychleji vše bylo zpracováno limbickým systémem mozku - a učiněny patřičné závěry o slyšeném/viděném - a to zcela mimo vaše uvědomování si. Někdy si můžete třeba uvědomit, že se nejdříve leknete něčeho (leknutí je akce limbického systému) a pak teprve zpozorujete, čeho jste se vůbec lekli (vědomí je sakra pomalejší ve zpracování signálu než limbický systém).

Proto nějaký vědomý poslech a hodnocení toho "co slyší ucho" je polovičatost, protože kromě vědomí slyší také limbický systém, a ten vám své dojmy a závěry a co vůbec slyší neřekne. (To je odbočka k různým testům a diskusím, co vlastně ucho slyší - to se dozvíte pouze skrze snímkování aktivity mozku, ale nikoli pouze poslechem se sluchátky třeba.)

Jinak řečeno, většina motivací, postojů, a psychiky je mimo vědomí - tedy mimo rozum. Tam někde, ve stínu podvědomí, je většina programů - příčin chování a prožívání.

Základní funkcí podvědomí je řídit a chránit člověka - hrubé vpády do podvědomí a snaha něco násilím měnit tímto způsobem nemusí být zrovna rozumná věc. Ono stačí, že dnes už se vám do podvědomí snaží vloupat kdeco včetně reklamy, marketinku, médií, umění, a další - a jejich cílem rozhodně není zlepšit váš život.

V první řadě bych se zeptal, zda "nemocný" postoj je skutečně nemocný.

Nejdůležitější a základní program je žebříček hodnot. Podle toho program v člověku jede. To nejdůležitější, co člověku můžou rodiče či společnost dát je správný žebříček hodnot. Pokřivením žebříčku hodnot se začnou křivit mnohé programy v podvědomí, a výsledkem je zkažené zdraví (psychosomatické nemoci), zkažený osud, atd.

Pak už by to bylo otázkou, co si představujete pod pojmem "špatné (současné) prožívání", "spatné (současné) postoje", a "lepší život". A jak byste to chtěl jinak. A jestli jsou to rozumné věci a proč byste je chtěl změnit - jaká je motivace. Toto všechno podvědomí ví.

-------------------------

BFU43: "Nepiji ale ani kávu, protože mi subj. nedělala příliš dobře (zvýšené pocení; diuréza; překyselení)."

To je třeba pít trochu kvalitnější kávu. smile A určitě ne namletou nebo rozpustnou, protože do těch se namele kdeco a navíc se nejspíše uměle okyseluje. Ono se v potravinách okyseluje kde co, protože pokud to má vydržet rok dva v supermarketu a po skladech, tak bez pořádného okyselení to dřív sežerou mikroorganismy a další breberky.

Takže kvalitní zrnkovou kávu max. pár měsíců starou. A namlát doma, rozdíl je markantní. smile

---

"Mléko a mléčné výrobky už delší dobu vůbec nekonzumuji. Dříve jsem měl poměrně rád tvrdé sýry (eidam apod.), ale to už je minulost."

Mléko nemusí být tak špatná potravina - ale to je na delší debatu. Mléko před tím, než vejde do mlékáren, a mléko poté co se zpracuje v mlékárně je úplně jiný produkt.

---

"Z potrav. doplňků jsem dále dlouhodobě užíval i hořčík, který se mi ale naprosto neosvědčil. Bral jsem různé chem. formy, ale v podstatě bezvýsledně. Magnesium laktát, který by mě být z hlediska resorbce nejlepší, mně způsoboval průjmy (jinak žádný efekt). Oxid hořečnatý rovněž bez efektu etc."

Jak už jsem psal, průjem při užívání hořčíku je první příznak předávkování. Když to vezmete kolem a kolem, nejvíce hořčíku (v poměru k množství) získáte z oxidu hořečnatého - vedle těžké molekuly hořčíku už je tam jen lehký kyslík, takže z 90 % je to hořčík. Laktát (mléčnan) hořečnatý, jinak také jako éčko E329, obsahuje cca 10 % horčíku.

Tělo potřebuje denně 0,3 gramu, takže je to poměrně pořádný flák - to znamená cca 0,3 gramy oxidu hořečnatého nebo 3 gramy laktátu. Tedy v případě, že byste neměli hořčík ze stravy.

Používá se víc látek jako zdroj hořčíku. Ono je třeba ji také vybírat podle vedlejších účinků - hořečnaté soli mají tendenci silně alkalizovat tělo, tedy příliš odkyselovat. Jsou zkrátka obvykle zásadité. (Takže se logicky - v rozumném množství používají na pálení žáhy.) Předávkovat hořčíkem je těžké, vzhledem k tomu, že se pak tělo brání průjmem, ale pokud má tělo nějakou poruchu a nadměrnou dávku hořčíku přijme: Pak malá kyselost těla je nebezpečnější než překyselené tělo. (Malá kyselost těla je např. důvodem ztrácení vědomí v horách a příčinou horské nemoci.)

---

"Všechny tyto působky je nutno užívat asi jen v přirozené formě, tj. v potravě, jinak je organismus není moc schopen zužitkovat."

Spíše tam není pohromadě vše, aby to umožnilo efekt. Většinou je třeba několik věcí najednou, aby to mělo význam. A také máte třeba všeho dostatek - a pak jediný efekt doplňování je drahá moč.

69

Re: Očkování za socialismu

2alancox:vedomi neznamena rozum,vedomi je siroky pojem,ma nekolik vrstev a patri do nej i podvedomi...k postojum a vzorcum:nejsou ani dobre nebo spatne,ale spis se da rict ze jsou bud zdrave nebo nemocne...zdrave vedou ke zdravemu prozivani a spokojenemu zivotu,nemocne pak...jen hodne malo lidi vidi souvislosti mezi tim jake ma postoje a jaky ma zivot...vetsina z nas hleda viniky svoji situace mimo nas same...

70

Re: Očkování za socialismu

BFU43 - z čoho máš v potrave bielkoviny?

71

Re: Očkování za socialismu

staffy : Už jsem psal, že si občas maso (kuře) dám. Stejně tak vejce. Celkem pravidelně si připravuji polévku z červené čočky (opět se zeleninou). Také konzumuji každý den cereální pečivo se špaldou nebo pohankou. Nedostatkem bílkovin tedy netrpím, si myslím.

72

Re: Očkování za socialismu

Ja nejim maso uz od roku 1990,fyziky pracuju,byly casy,kdy jsem jezdil na kole 10000km rocne...dospely jedinec zas tak velky prisun bilkovin nepotrebuje a uz vubec ne zivocisnyh...pokud ji lovek nekvalitni stravu,jky je v obhodeh vetsina,velkou cast energie telo spotrebuje na to,aby se s tou stravou vyporadalo...

73

Re: Očkování za socialismu

Zajímal by mě ještě názor na dvě obecné věci :

1/ Dělení potravin dle vlivu na vnitřní pH organismu, (tj. na poživatiny kyselinotvorné a zásadotvorné).
2/ Dělená strava.

Mají tyto dva dnes poměrně dost populární výživové směry racionální jádro anebo jde jen o marketing. záležitost?

74 ...editoval AlanCox (16. 10. 2016 0:36)

Re: Očkování za socialismu

kudlibabka: "vedomi neznamena rozum"

Vědomí je místo/součástka, rozum je způsob uvažování. Možná se pletu, ale nikde jinde než ve vědomí neprobíhá racionální uvažování.

---

kudlibabka: "vedomi je siroky pojem, ma nekolik vrstev a patri do nej i podvedomi"

"Vědomí" a "podvědomí" jsou vágně určené termíny. Ale už z principu je "podvědomí" pod vědomím. Když bychom si hráli se slovy, existují ještě pojmy "předvědomí" a "nadvědomí" - zavedené Sigmundem Freudem.

---

kudlibabka: "dospely jedinec zas tak velky prisun bilkovin nepotrebuje a uz vubec ne zivocisnyh..."

Nepotřebuje. Ale potřebuje, aby měl ve stravě všechny nezbytné (esenciální) aminokyseliny. Pokud i jediná potřebná chybí, tak je to (dost zjednodušuji), jako kdyby člověk neměl ve stravě prakticky žádné bílkoviny. Pokud je strava dobře dělaná (= správný poměr aminokyselin), tak člověk potřebuje neuvěřitelně málo bílkovin.

Tělu je u zadnice, jestli jsou bílkoviny rostlinného nebo živočišného původu.

Tělo bílkoviny (přesněji proteiny) v těle neustále rozbourává a znovu staví. Takže metabolismus bílkovin vypadá tak, že 2/3 bílkovin jsou ty, co si v těle rozbije a pouze 1/3 je ze stravy. A s tím tělo pracuje. Kromě malého dočasné poolu (asi 0,5 kg) bílkovin tělo nemůže bílkoviny skladovat, a musí je okamžitě buď využít na stavbu nových proteinů, nebo rozbourat a použít jako zdroj energie pro tělo. Pokud nemá všechny potřebné aminokyseliny pro daný protein, tak tělo ničí bílkoviny na energie, protože nemůže stavět nové bílkoviny.

Pro informaci: Třeba myoglobin (bílkovina přenášející kyslík z krve do svalů) vydrží jen 10-20 minut po vytvoření a pak končí. Tělo jí musí rozbít a znovu postavit.

Mimochodem, tělo staví strukturu bílkovin skrze mikropočítače s programem. V tom tělo předběhlo dnešní dobu o miliardu roků. Lidský počítač je jmenuje ribozóm, a program se jmenuje RNA. Na rozdíl od běžných počítačů, které pracují s 8bity je lidský počítač 6bitový. Takže ty obrovské různorodé bílkoviny lidské tělo vytváří pomocí mikropočítače. Takže až se zakousnete do masa, uvědomte si, že jíte počítačový produkt.

---

BFU43: "Dělení potravin dle vlivu na vnitřní pH organismu, (tj. na poživatiny kyselinotvorné a zásadotvorné)."

Uf. Lidský život je z hlediska těla boj s kyselostí, tedy s neustálou likvidací přebytků vodíkových iontů. Tělo s tím počítá a umí s tím zacházet.

Tělo má několik vrstev, kterými udržuje správné pH. Na nejnižší úrovni jsou to puffery, tedy chemické látky, které dokáží udržovat pH v určitých mezích bez ohledu na to, jak to okyselujete či alkalizujete. Pak jsou tři velké metabolické systémy pro udržování rovnováhy pH. A nakonec je to řízené uvolňování kyselých či zásaditých iontů pryč třeba skrze ledviny.

Pokud je tělo zdravé, tak udrží pH při běžné stravě bez problémů. Pokud je nějaký orgán vážně nemocný, tak strava to nezachrání. Při selháních ledvin dojde ke katastrofálnímu překyselení, při selhání jater ke katastrofální zásaditosti.

Z hlediska vnějšího pH neovlivňuje jen strava. Například dýchání se podílí na jednom systému udržování pH. Oxid uhličitý tělo používá k řízení pH - rozpuštěný ve vodě tvoří kyselinu uhličitou (H2CO3), která snižuje pH. Pokud budete rychle dýchat několik minut, tak dokonale vydýcháte oxid uhličitý, tělo se tím pádem odkyselí - a následkem toho ztratíte vědomí (princip horské nemoci).

Pro tělo je nebezpečnější alkalóza (slabá kyselost) než acidóza (překyselení). Je to proto, že alkalóza likviduje a poškozuje nervový systém.

Tedy strava nedokáže ve skutečnosti změnit nijak výrazně pH v těle. To je udržováno mnoha způsoby (viz výše) na stálých hodnotách. Při výraznější změně pH v těle by tuto situaci řešil pohřebák, a vaši dědicové spolu s notářem, a vám by to už bylo jedno. Tedy spíše jde o to, nakolik ta které potravina zatěžuje regulační mechanismy těla na řízení pH než na to, že by snad nějaká potravina to pH skutečně změnila.

---

Když už tedy chceš kyselinotvorné/zásadotvorné - je to o tom, že různé metabolické cesty to mění. Některé kyseliny dokáží být v těle kyselinotvorné, některé naopak. Například kyselina citrónová (citrón, atd.) je teoreticky kyselina, ale v žaludku vyměňuje ionty s mnohem silnější kyselinou chlorovodíkovou, a výsledkem je snížení kyselosti té silnější kyseliny - tedy třeba jako prostředek proti pálení žáhy. Ve výsledku je citrón spíše zásadotvorný.

Bílkoviny a tuky jsou svou podstatou kyseliny. Bílkoviny jsou řetězcem aminokyselin, takže kyselinu máte přímo v názvu. A tuky jsou estery mastných kyselin. Pouze cukry jsou víceméně neutrální. Ale předchozí je strašně zjednodušené. Donutíte-li tělo spalovat jako základní palivo cokoli jiného než cukry, tak ho většinou překyselujete, nehledě na to, že některé buňky nic jiného než cukry spalovat neumějí (mozek, červené krvinky, ...).

Tedy hladovění tělo překyseluje (je donuceno spalovat tuky). Jakákoli fyzická aktivita tělo odkyseluje sama o sobě.

Pokud tělo donutíte pracovat v nedostatku kyslíku (vysoká fyzická zátěž, nedostatečnost kardiovaskulárního systému, atd.), tělo používá pro získání energie namísto citrátového cyklu jinou cestu skrze vytváření kyseliny mléčné (laktát) a kyselosti je více.

U některých silných kyselin dochází v tělě k neutralizaci skrze vápník z kostí.

Abych řekl pravdu, já sám nepovažuji kyselinostornost/zásadotvornost za příliš klíčové. Pokud se nedělají extrémy. Seznam potravin kyselino- a zásado- tvorných si najdete snadno na internetu.

Tělo ale musí udržovat stálou hodnotu pH na 7,4 a hlavním mechanismem v dlouhodobém hledisku jsou ledviny. Ty prostě vypouštějí ven z těla různé kyselé ionty (hlavně síranové a další) a nebo zásadité (hlavně hydrogenuhličitanové) podle toho, kterým směrem je třeba posunout pH.

---

BFU43: "Dělená strava."

Je poměrně rozumný koncept. Různé druhy potravin potřebují rozdílný způsob trávení. Smícháte-li dohromady dvě potraviny, které potřebují pro správné trávení odlišný postup v trávicím systému, pak tělo musí zvolit nějaký kompromis a hledat menší zlo.

Nejnáročnější proces je trávení škrobů. Rozbít dlouhé molekuly škrobu postupně na menší a menší kousky, ty poté na molekuly glukózy a vstřeba je trvá od úst až po střeva. Při trávení škrobů je pro tělo výhodné neutrální prostředí v žaludku.

Při trávení bílkovin zase žaludek vylučuje pepsin, a ten funguje jen ve velmi silně kyselém prostředí. Pokud je uvnitř žaludku neutrální či zásadité prostředí, trávení bílkovin nefunguje.

Je to složitější, ale dělená strava je založena na tom, že se nemíchají potraviny, které potřebují pro trávení odlišné prostředí a odlišný proces v trávicích systému. Tělo si sice poradí, ale trávení není dokonalé a je to náročnější. Takže takový řízek s bramborem či chlebem je přesně příklad jídla, které je pro trávicí systém docela problém. Obecně kombinování bílkovin a cukrů/škrobů a nebo různých druhů škrobů je přesně to, co znemožňuje dobré strávení - a to je podstata dělené stravy.

Stejné je to s minerály a vitamíny. Některé minerály blokují vstřebávaní jiných minerálů, takže já osobně považuji různé suplementy typu "Od A až po železo" za nesmysl. Jeden příklad jsem uvedl výše: blokování vstřebávání vápníku fosforem. Vstřebávání vápníku potřebuje také vitamín D.

---

Kromě toho je nutné dodat, že tělo pracuje ve dvou režimech: režim klidu a režim stresu. Má na to dokonce dva druhy hardwaru a tělo je poměrně dost rozdělené, která část maká v jakém režimu. V režimu stresu je utlumeno trávení, stejně jako imunitní systém. Proto hlavní trávení a výstavba organismu probíhá v klidovém režimu, a nejklidovější možný režim je spánek.

Co se podceňuje, je imunitní systém. Ipso fakto utlumením imunitního systému se rozjedou mnohé infekční nemoci, stejně jako třeba rakovina. Vadné a rakovinné buňky vznikají v těle neustále - v tom obrovském množství buněk zkrátka poruchy vznikají. Nad nimi bdí tzv. NK buňky v imunitním systému, které jsou schopny takové buňky poznat a zlikvidovat. Ovšem pokud je dlouhodobý stres (= požadavek na výkon) a tělo na třeba roky utlumí imunitní systém, včetně NK buněk - a nechá náhodně vzniklé rakovinné buňky roky vyrůstat ...

Tedy trávicí systém potřebuje rozumný klid a nestresovou dobu určitou část dne, aby fungoval správně. Určitá míra stresu je třeba, ale odsud pocuď.

75

Re: Očkování za socialismu

2AC:Vyznam vsech tech pojmu okolo psychiky se v prubehu let posunuje...ja osobne nevnimam vedomi jako neco co je nutne spojene s myslenim...rozum a vedomi jsou v tom jak ja to chapu dve rozdilny veci...nechci ale to o ty pises rozporovat nebo napadat...snazim se tvuj pohled respektovat,ikdyz sam to vidim jinak nebo lip mam jiny pohled na vec...10let delam psychoterapeuta a pracuju zpusobem,ktery klasicka psyhologie oznacuje jako experimentalni...v praxi to znamena,ze se na mne obraci vetsinou lide,se kteri uz prosli temer vse z klasicke lecby...to uz je ale opet naprosto mimo tema...mozna cas zalozit nove vlakno...
2all:jo a k tem kyselym a zasaditym potravinam:obecne plati,ze vetsina populace je prekyselena,prumyslove zpracovana strava a taky skladba jidelnicku...maly priklad.vypestuj si rajce,utrhni a snez...je zasadite...jakakoliv tepelna uprava z nej udela silnou kyselinu...ale aby to nebylo tak jednoduchy,ve Vedach se pise,ze rajce pozivat jedine tepelne upravene....

76

Re: Očkování za socialismu

Třeba se pletu, ale původ rajčat je přece Jižní Amerika. Je pravda, že Indie je jejich veký novodobý producent. Ale Védy to je časově jinde, ne?

77

Re: Očkování za socialismu

Hoši..! Dneska jsem měl vepřovou panenku, plněnou sušenými rajčaty, a k tomu máslové hranolky, což namočíte hranolky, aby pustily škrob, na aspoň půl hoďky, a pak potřít máslem, a dát do trouby.
Poezie!!!

78

Re: Očkování za socialismu

U nás je třeba původ rajčat naše zahrada. Žlutý jsou nejlepší, nejsladší. Letos jich bylo tolik, že je sotva stíháme jíst.

79

Re: Očkování za socialismu

Já teda - je to zajímavý - syrový rajče nevezmu do huby. Sušený, nebo cokoli je z nich uvařeno, mám naopak rád.

80

Re: Očkování za socialismu

Sušený mám rád akorát v pastě (těstovinách). Když se k tomu ještě pak přihodí trocha slaniny třeba...