Téma: Nulový klidový proud

Zdravím, chlapi mrkněte se prosím na zapojení tohoto zesilovače jestli v tom není nějaký blud.
Už při oživování mě zaskočilo, že celkový odběr v klidu jedné větve napájení je cca 15mA (oba moduly se chovají naprosto stejně). Tak jsem to připojil natvrdo ke zdroji a měřil jsem úbytek napětí na emitorových odporech, ale nenaměřil jsem zhola nic, i když jsem kroutil trimrem doprava doleva.
Nic méně zesilovač normálně hraje (oba moduly), nehřeje se a i po připojení osciloskopu je sinusovka v pohodě.

http://www.aliexpress.com/store/product … 33198.html

Re: Nulový klidový proud

Změř napětí na Emitoru a Kolektoru T10.
Mělo by tam být lehce přes +1V a -1V, otáčení trimrem 1K tahle napětí mění.
Teď máš zesík v B, na velké sinusovce nic neuvidíš. Potřebuješ na výstupu co nejmenší úroveň, třeba 1V, tam už bys mohl vidět deformaci sinusovky při průchodu nulou. Zvyšováním klidového poudu budeš sinuvku při průchodu nulou narovnávat.

Změř a napiš sem napětí kolem T10 a trimru. Z toho se pak dá něco vyčíst.
Nemáš k tomu čitelnější schéma?
To jsi koupil hotové, nebo jako stavebnici?

Re: Nulový klidový proud

Děkuji za odpověď, napětí na kolektoru a emitoru T10 je 1,3V. Ano když s trimrem kroutím tak se napětí mění od ca 1,1V do 3,3V, při 3,3V už to topí jak kamna.
Takže mám přivést na vstup sinus aby na výstupu bylo cca 1V a pak bych měl vidět přechodové zkreslení?
Stačí jako zdroj signálu PC (visual analyser)? Nemám Generátor.
Mohu to měřit s cca 1kHz? Na 10kHz je sinusovka trochu hlupatá (asi zvukovka v PC)
Bohužel lepší schéma nemám.
Koupil jsem to na Ebay jako stavebnici za 1000,-

(upravil BV 10. 3. 2016 20:34)

Re: Nulový klidový proud

Však to máš v návode v tom odkaze napísané.. Pripoj voltmeter paralelne k jednému z emitorových odporov 0R22 (medzi výstup a jeden emitor) a nastav trimrom úbytok na tomto odpore na cca 6-7mV, čo zodpovedá prúdu asi 35mA na tranzistor. Alebo medzi emitor jedného NPN a jedného PNP konca a nastaviť dvojnásobok, teda na 12-15mV. Viac je zbytočné (teplo), menej zvýši skreslenie.

Re: Nulový klidový proud

Tak už to povedlo. Já s tím trimrem prostě kroutil málo. Otočil jsem s ním cca 5 krát a když se nic nedělo tak mě to vyděsilo.
Teď nastaven úbytek na cca 6,5mV. Ale je mi stejně divné že jsem při nastavování žádné přechodové zkreslení nezaznamenal.

Každopádně všem děkuji za rady.

Re: Nulový klidový proud

To jako fakt z jednoho páru 5171/1930 budí 3 páry toshib ? Tak snad to máš na doma a nebude to běhat někde jako ozvučení nadoraz.

Re: Nulový klidový proud

SOA těch 5171 skutečně není nic moc (5 W při 50 V), nicméně jsou už v izolovaném pouzdře.
Pokud jsou ty Toshiby 1943/5200 kvalitní origo, pak mají betu kolem 100 a s izolační podložkou z nich budou tak bratru 80W trandy. Tak já bych se toho nebál, považuji to za vyvážené.
Samozřejmě, pokud jsou to pajcy, pak je to problém smile.

(upravil BV 12. 3. 2016 11:54)

Re: Nulový klidový proud

Používam bez najmenších problémov 2SA1837/2SC4793 na budenie dvoch paralelných "parných" Sankenov v puzdre MT200.

Re: Nulový klidový proud

Ten pár mám také rád (mám vůbec rád polovodiče v izolovaných pouzdrech, lépe se s nimi dělá). Je o fous pomalejší, zato má lepší SOA než ty výše (cca 11W při 50 V).

Re: Nulový klidový proud

Těžko říct jestli to jsou originály. V popisu psal 100% original (ale papír snese všechno).
Zde foto pouzdra: https://webshare.cz/file/4tM1Kxca5X/img … 145455-jpg

Re: Nulový klidový proud

K poznání originálu už člověk musí s konkrétními (jistě) originálními trandy delší dobu pracovat. I pajceři se zdokonalují a jsou stále přesnější. Časy odlišných pouzder a neexistujících názvů výrobce jsou už většinou pryč.
Nu což - zjistí se to provozem smile. Jsou-li to pajcy, pak asi všechny a při vyhoření se vymění komplet, popřípadě i za lepší.
Hlavně perfektně zvládnout přítlak k chladiči (což já bez přítlačné lišty u jednošroubových trandů nezvládám sad) a minimalizovat tak tepelný přechod.

Re: Nulový klidový proud

Dá se měřením zjistit zda to jsou origa nebo pajcy?

Re: Nulový klidový proud

Já se domnívám, že u výkonových trandů zpravidla ne, je-li jejich chybou odchylka od maximálního dosažitelného Pc, což bývá nejproblematičtější věc.
Odchylky v zesílení nebo závěrném napětí se samozřejmě lehce změří, zjistit odchylky v rychlosti (ft) už dá zabrat a vyžaduje to slušné vybavení dílny.
Asi skutečně nezbyde, než ty zesiky zprovoznit, je to snad i nejjednodušší smile. Dobře upevnit trandy na chladič a pořádně osolit (cca 2/3 maxima výkonu, to bývá zátěž trandů nejvyšší) do odporové zátěže, nechat makat alespoň 15 minut (já dělávám hodinový test). Raději měřit teploty chladiče a jednotlivých trandů, jestli není chyba v tepelném kontaktu. Nepovolí- li, nemusíš se v běžném domácím provoze bát.
Odejdou-li, koupíš origo nové, mně se jako jejich zdroj osvědčil EZK nebo Farnell.