Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Projekty elektroniky » Zesilovač pro podhledové reproduktory s A2005V

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [4]

(upravil karlovarak 14. 3. 2016 8:29)

Téma: Zesilovač pro podhledové reproduktory s A2005V

Zdravím zdejší komunitu, jsem tu nový, a hned chci přispět drobným příspěvkem, a sice zesilovačem pro podhledové reproduktory.

Při rekonstrukci bytového jádra jsem se rozhodl instalovat do stropu v koupelně 2 podhledové reproduktory, je úžasné relaxovat ve vaně a poslouchat k tomu příjemnou hudbu. Vybral jsem tyto dvoupásmové reproduktory do vlhkého prostředí http://www.ahifi.cz/reproduktory-renegade-rxm62.html, mají slušnou citlivost i zvuk.

Rozhodl jsem se pro ně postavit malý zesilovač, připojený k PC, ze kterého se bude pouštět hudba.

Na začátku projektu jsem uvažoval jen o koncáku + jednoduchém indikátoru přebuzení (špiček) s jednou LEDkou. Projekt jsem měl více jak měsíc na stole postavený formou "vrabčího hnízda", neustále jsem jej vylepšoval a vylepšoval, a nakonec vznikla tato konstrukce: Zesilovač 2x 5Watt/4Ohm při zkreslení do 2%, doplněný na vstupu automatickým řízením vstupní úrovně signálu. Zesilovač je tak skoro imunní vůči přebuzení, zpracuje signál v širokém rozsahu cca 10mV-500mV.

Koncák je použitý A2005V (TDA2005), původně do aut, ze začátku jsem z něj měl trochu strach, na internetu o něm koluje hromada negativních článků. Naštěstí se ukázalo, že všichni, kterým šumí, kmitá apod. jen nedodržují několik nezbytných zásad pro práci s ním. Jinak hraje velice pěkně, čistě, absolutně bez šumu.

V předzesilovači s automatickým řízením vstupní úrovně signálu jsem použil dva obvody MDA2054, původně určené do magnetofonů. Také se ukázaly zvukově na velmi slušné úrovni. Dvojbarevná LEDka navíc indikuje, pokud nasadí automatika A.L.C. a začne omezovat přebuzený vstupní signál.

Celkově jsem se zesilovačem moc spokojený, kvalita zvuku mi individuálně přijde perfektní, zvuk je čistý, bez zkreslení a šumu.

Bližší informace, fotografie, a podklady pro stavbu jsou na stránce projektu: http://www.css-electronics.8u.cz/hobby/ … 2005v.html


A dále pár fotek:


http://www.css-electronics.8u.cz/hobby/audio/ampl_2x5w_a2005v/images/amplif_2x5w_1.jpg

Přední panel


http://www.css-electronics.8u.cz/hobby/audio/ampl_2x5w_a2005v/images/amplif_2x5w_2.jpg

Zadní panel


http://www.css-electronics.8u.cz/hobby/audio/ampl_2x5w_a2005v/images/amplif_2x5w_4.jpg

Vnitřek


http://www.css-electronics.8u.cz/hobby/audio/ampl_2x5w_a2005v/images/amplif_2x5w_11.jpg

Deska předzesilovače s automatickým řízením vstupní úrovně


http://www.css-electronics.8u.cz/hobby/audio/ampl_2x5w_a2005v/images/amplif_2x5w_10.jpg

Deska předzesilovače s automatickým řízením vstupní úrovně - spodní strana se SMD


http://www.css-electronics.8u.cz/hobby/audio/ampl_2x5w_a2005v/images/amplif_2x5w_12.jpg

Koncák A2005V na chladiči


http://www.css-electronics.8u.cz/hobby/audio/ampl_2x5w_a2005v/images/amplif_2x5w_17.jpg

Kompletní elektronika


http://www.css-electronics.8u.cz/hobby/audio/ampl_2x5w_a2005v/images/amplif_2x5w_21.jpg

Kompletní elektronika


Podrobný popis, informace, dokumentace, soubory pro Eagle, a více fotek je k dispozici na stránce projektu - odkaz výše.

Pěkný den všem.

Web

Re: Zesilovač pro podhledové reproduktory s A2005V

Mechanické zpracování moc pěkné, vzhled se dá lehce splést s nějakým precizním továrním výrobkem.

Ale měl bych dotaz - a to, jaké máš zkušenosti s mezerami mezi písničkami nebo při prudkém fortissimu začátku další skladby.
Jde mi totiž o to, že podobný, ale "bypassovatelný" předek právě s MDA2054 jsem chtěl už několikrát udělat k zesilovači u PC a do toho režimu bych přecházel třeba někdy pozdě večer, když někdy sleduji nebo poslouchám Youtube. Doufám že při vyslovení Youtube, je všem jasné proč. Nevyzdvihuje to příliš šum v tichu nebo naopak stíhá to včas srovnávat začátek nějaké agresivní reklamy?

Re: Zesilovač pro podhledové reproduktory s A2005V

Veľmi pekná konštrukcia, sprvu som čakal v takom peknom kabáte nejaké Dčko, MDA prekvapilo smile

(upravil karlovarak 14. 3. 2016 8:30)

Re: Zesilovač pro podhledové reproduktory s A2005V

Jik: Zkušenosti mám jenom ty nejlepší, zesík jsem měl víc než měsíc na stole rozestavěný "na vrabčáka" a zkoušel jsem štelovat všechno možný, i s automatikou A.L.C. jsem si hrál. Na rozdíl od koncáku u A.L.C.čka jsem zjistil, že nejlepší funkce je při okopírování zapojení z datasheetu.

Používám zesík vyloženě na hudbu, mp3ky a webová radia, kde je reklam minimum, nebo vůbec, takže problém s agresivním, skokovým nárůstem hlasitosti nemám. A.L.C.čko je pro mě výhodné hlavně z důvodu, že člověk nemusí hlídat ovladač hlasitosti v PC nebo přehrávači audio souborů (Winamp), v podstatě je jedno, jak jsou nastavené, do koncáku se dostane vždy stejná úroveň signálu - přesněji tedy na potenciometr hlasitosti před koncákem.

Pokud ale provedu simulaci tím, že skokově zvýším hlasitost třeba šoupátkem ve Winampu, A.L.C. reaguje takřka ihned, malinké časové zpoždění sice slyšet je, nedovedu přesně odhadnout kolik, možná desetina sekundy? Je opravdu minimální a nevadí.

Při návratu na původní úroveň signálu zůstává A.L.C. asi 6-7 sekund stále aktivní, potom dalších cca 6 sekund postupně plynule zeslabuje svou činnost. Časy je možné upravit změnou hodnot součástek na vývodu č.16 u MDA2054. Zkoušel jsem časy zkracovat, ale nakonec jsem nechal doporučené hodnoty součástek, přijde mi to takhle optimální. Mezi skladbami jsou většinou mezery s přehledem do těch 6 sekund, spíš cca 2-3 sekundy, takže A.L.C. zůstává stále ve stejném stavu od předchozí skladby, a nijak se nemění zesílení - o šumu nemá cenu mluvit, protože žádný slyšitelný šum ve zvuku opravdu není - sám jsem byl mile překvapen, jak čistý a kvalitní zvuk může dvojice MDA2054+A2005V podat smile.

Petr


EDIT: Doplnil jsem ještě fotky o obrázek spodní strany A.L.C. předzesilovače (SMD součástky)

Web

Příspěvky [4]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Projekty elektroniky » Zesilovač pro podhledové reproduktory s A2005V

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£