Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Aktivní subwoofer

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [5]

Téma: Aktivní subwoofer

Zdravím zdejší odborníky. Potřebuji si udělat subwoofer a mám k dispozici reprák ARN5604 (vím, že to není na subwoofer ideální ale snad z toho nějaké basy polezou musím říct že mi opravdu nejde o nějakou studiovou kvalitu smile )
No a chtěl bych se Vás zeptat jaký zesilovač použít ?
Bude stačit tady tohle s TDA 2030 mono zesilovač 35W plus nějaká aktivní výhybka třeba tady ?
a nebo se vyplatí udělat něco dražšího s TDA1562Q odkaz na schéma ?
Předem děkuji za jakoukoliv radu smile

Re: Aktivní subwoofer

Kupodivu po delší době vidím u začátečníků slušný návrh (samozřejmě s limity danými velikostí ARN 5604 - bude to tak k počítači, nebo do malinkého pokoje).
Vystačí se s TDA 2030 a výhybkou z odkazu, kupodivu to k sobě pasuje i napájením.
K tomu zdroj - trafo cca 26 V 30 W, usměrnění a kondenzátory. Napájení cca 35 V stejnosměrných.
Specialisté Hifi jistě doporučí správný objem a basreflex.

Re: Aktivní subwoofer

Díky za odpověď !
Tak nakonec jsem se rozhodl že zesilovač udělám z této stavebnice (TDA2040) monofonní zesilovač 32W Doufám že bude stačit na ten reproduktor ARN5604 .
K tomu bych připojil výhybku odkaz. Chtěl bych se zeptat jestli není ta výhybka zbytečně moc složitá ? jestli je k dispozici nějaký jednodušší obvod ? (lehčí DPS si vyrobím)
No a hlavně bych potřeboval poradit s napájením, přiznám se, že se v tomto moc neorientuji. K výše zmíněnému zesilovači bych použil napájecí zdroj NZJ8S35 (35V/8A) no a k tomu transformátor TOROID 35VA/24V.
Pokud by se na to mrklo oko nějakého odborníka a posvětilo mi tento "projekt" byl bych rád. (samozřejmě pokud by jste měli třeba nějaké jednodušší zapojení, které by stačilo na zdroj tak nemám problém si lehčí DPS vyrobit, nebo celkově levnější řešení napájení).
Díky předem !

(upravil Nitram 4. 3. 2016 0:44)

Re: Aktivní subwoofer

Hoj, v celku povedenej(nahodne)  aktivni minisub se dvema ARN5604 mam. Je to uzavrena kostka o hrane 250mm z OSB, a repra jsou na protilehlych stenach. krmi to TPA3106 jedouci z tusim 18V? (hodil jsem tam tenkrat prvni trafio co mi padlo pod pazoury, ale proste do 15W, vic urcite ne, spis min..) s primitivni aktivni vyhybkou (2nd RC) nastavitelnou potakem

ten tvar je proto, protoze ze jsem puvodne nezamyslel to k necemu vuebc pouzivat, nybrz jsem si (v celku naivne:-D) z premiry casu pohraval s myslenkou izobarie, ..no, jako hralo to, a ne uplne zle... ale samozrejme to izobaricky (otocene faze, tlak uvnitr konst a snaha rozkmitat stojate vlneni) nefungovalo ani v komore, natoz v normalnim pokoji 4x3m. aby to udelalo v mistnosti stojate vlneni tak by to samozrejme museli byt podstatne vetsi a o dost vykonejsi repraky (a necham se opravit od moudrejsich zda vubec ?) - kazdopadne, kdyz uz ta bedynka byla zapojil jsem ARNka ve fazi + dodelal zminenou vyhybku a zjistil ze v pokoji 4x3m pod stolem to tluce rekl bych docela fest, skoro az moc - ono to slusne to duni i pres zdi okolo smile

Re: Aktivní subwoofer

K trafu 1* 24 V pasuje jiný zdroj - konkrétně NZJ9J50.
Navržený typ zdroje není vhodný, musí být na vyšší napětí, mohlo by to špičkou odpálit kondenzátor.
Optimální varianta z nabídky EZK je trafo 35W 2 * 24 V a zdroj NZJ9S50, to je o malinko výhodnější (o fous větší výkon) než to v řádku nahoře. Ale rozdíl  na ucho nepoznáš.
Zdroj je snadné nakreslit (graetsův můstek nebo dvě diody - to je rozdíl J a S v těch zdrojích nahoře - a kondenzátor). Dále tam jsou kondy proti přenosu rušení ze sítě. Kondenzátor je nejdražší a čím vyšší kapacita, tím lépe. Nejlépe osadit i druhý kondenzátor, přináší to další výhody.
Trafo vyhoví, alespoň se ten ARN neodpálí.
Jednodušší výhybku bych nehledal, už takto je to kompromis, bude to pouze odřezávat výšky v signálu do SW, nemá to výstup na satelity - nerozděluje to signál mezi SW a satelity!
Pokud hledáš úplné rozdělení signálu (čili aby nešly basy i do satelitů), pak bys musel jít do http://www.ezk.cz/stavebnice_moduly/fsn … n1212.htm, což i mně připadá dost složité, navíc je potřebná úprava napájení. Možná mají jinde jednodušší.

2Nitram: Měli jsme (1990) jen tak z přebytků postavený fullrange 4*ARN5608 + nějaké 4 * eliptické výšky z tehdejší NDR (oddělené jedním kondenzátorem a odporem!!!). Bedna 60 l closed. A zesilovač 2*90 W sinus. Neuvěřitelně pěkný a překvapivě hlasitý výsledek na basech a dolních středech, ani výšky nebyly nejhorší. Ty bedýnky dovedly ozvučit na decentní disko i malou vinárnu. Takovouto kvalitu jsem později dosáhl v řádném profi až s EAW NT59 (která je rovněž closed).

Příspěvky [5]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Aktivní subwoofer

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£