(upravil mechanik 1. 3. 2016 18:20)

Téma: Ako spájkovať súčiastky so stanicou bez troch rúk?

Už nejake roky si kladiem túto otázku big_smile big_smile Zdá sa že značka weller má riešenie, tým konkretne je "Euro Solder Fix 120".

https://i.postimg.cc/FYGH633v/2237632.jpg

Zdá sa že sa jedná o další typický nemecký výrobok. Primitívna vec za nemeckú cenu. Ale čo už, zdá sa že CR/SK firmy ani tých pár tyčiek do kopy dať nevedia ale možno len nemajú odvahu tak primitívnu vec predávať za tak vysokú cenu. Kto to vie. Ale mám dojem vlastne že to nepredávajú ani za nízku.

Neviem sice pre čo na obrázku majú ten plošný spoj opačne... Každopadne to rieši otázku ako držať THT súčiastku v plošom spoji ked má človek v jednej ruke cín a v druhej rúčku na spájkovanie. Kto používa trafo spájkovačku ten tento problém nemá kedže ju môže vypnúť, cín rýchlo vychladne a teda sa neznehodnotí než sa nanesie na spájkovaciu plochu/ PAD. Ja som to vždy riešil velmi jemným predspájkovaním napríklad rezistorov na jednej strane alebo podložením a podobne nepohodlnými spôsobmi. Rezistory ešte ide riešiť podložením ked sa urobia ako prvé ale čo v prípade LED diod, kondenzátorov a iných vecí?

Zdá sa že pre SMD sa robia podobné prípravky:   https://www.youtube.com/watch?v=m5rn_Q8 … 9FvnBhfZQg

Dúfam že to nikoho neurazí, písal som to s humorom. Berte to ako doporučenie na šikovný prípravok, aj ked dosť predražený. Prípadne ked to niekto zvládnete aj bez toho tak to napíšte. Možno sa to niekomu bude hodiť. Každopadne mne každé riešenie pripadá dosť zdržujúce a nepohodlné.

Re: Ako spájkovať súčiastky so stanicou bez troch rúk?

mechanik napsal:

zdá sa že CR/SK firmy ani tých pár tyčiek do kopy dať nevedia ale možno len nemajú odvahu tak primitívnu vec predávať

Na to není snadné odpovědět abychom se dostali k podstatě. Aby se taková blbost dala úspěšně prodávat, musí být trh, zájem a ekonomické podmínky. Před rokem 48 takových firem vyrábějících všechno možné byly mraky. Za bolševika se z takových firem stali vykořisťovatelé, takže 90% všeho vyráběly národní podniky které měly úkoly, plány a na blbosti nezbývalo moc času ani lidí, ale občas z nich přece něco vypadlo. Fungovaly v té době kupodivu ještě všelijaká výrobní družstva a přidružené výroby díky čemuž (pamětníci znají) byla možnost třeba získat dps nebo trafa. Včetně VD invalidů.
Dneska můžeš teoreticky všechno, seženeš materiál i technologie, ale proti tsunami od čínských sráčů nemáš šanci ekonomicky obstát protože mají nesrovnatelné podmínky kterým se nedá konkurovat. Abys na sebe a zaměstnance a na režii vydělal v domácích daňových a nákladových podmínkách, musíš mít cenu násobnou. K tomu poslední dobou podpora podnikání těmi novotami co sem zavádí estébák z Bratislavy Bureš: kontrolní hlášení, EET, normy, zkušebny. Německá firma která bude takovou blbost vyrábět za nečínskou cenu, má pořád ještě lepší pozici jednak kvůli velikosti trhu jednak kvůli odlišné kupní síle Němců.

(upravil staffy 1. 3. 2016 22:27)

Re: Ako spájkovať súčiastky so stanicou bez troch rúk?

V dnešnej dobe 3D tlačiarní by to nemal byť problém spraviť doslova za babku smile A celkom by sa mi to hodilo, základ je vlastne jednoduchý, len ten vrch by bolo treba domyslieť.

Re: Ako spájkovať súčiastky so stanicou bez troch rúk?

Na to přece nepotřebuješ 3D tiskárnu, to si za večer vyřežeš ze čtyř kostek mejdla.

Web

Re: Ako spájkovať súčiastky so stanicou bez troch rúk?

CR by bolo určite inde nebyť socializmu, je to škoda. Slovensko neviem, tušim bolo vtedy dosť pozadu... Všetko sa tým len zabrzdilo a upadlo. Vždy sa snažím obrátiť to na túto tému ked niekto chválli socializmus ako dobre sa ľudom žilo. Ale všetko sa zabrzdí pri izolácií od zvyšku sveta. Bez súkromných firiem ktoré by veci robili poriadne a s nadšením. Kto sa bude namáhať v štátnom podniku?

Neviem ale možno keby TESLA nebola štátna a boli tu produkty z celého sveta tak by na vlastných produktoch popracoval išli s dobou a bolo by tu niečo ešte dnes. No ked socializmus podol tak boli asi už príliš pozadu. Minimálne teda dizajnom big_smile Ale koho to trápi ked je podnik štátny a nič iné sa kúpiť nedá.

Ale možno mám skreslený názor som na to príliš mladý...

Predávať niečo mimo CR/SR hádam neni taký problém. Verím že to neni len vyrobené v Nemecku a čisto pre nemecký trh. Ja by som si to napríklad časom kúpil. Nadávam na tú cenu hlavne pre to že ma mrzí že sa niečo také nemôže vyrábať aj v CR/SR pre to že to neni problém na rozdiel od nových technologií ktoré vyvíja Čína, USA. Teda myslím, je to už mimo moju oblasť.

(upravil PavelTl 2. 3. 2016 17:15)

Re: Ako spájkovať súčiastky so stanicou bez troch rúk?

Nechci vám kazit radost, ale vážně si myslíte že když je na něčem napsáno vyrobeno v německu, nebo americe že to tam je opravdu vyrobený? Bohužel většinou je tam pouze složený a často ani to ne.

Bratr dřív jezdil s nákladákem pro Panasonic - parádní česká firma. Bohužel tam dávno už moc čechů na linkách nenajdete a ani materiálu ne. Když byli ukrajinci moc drazí, tak tam nastoupili rumuni. Materiál co vozil z německa měl německý snad jen papíry, na bednách už byly čínský znaky. Postupem let tam přestával vidět známé dopravce z českých továren a přibývala běžná spedice z východu. Ale zas je fakt že každá věc co sjíždí z výrobní linky je odzkoušená a nekoupíte druhou jakost. I když je jen prasklý kryt, tak se výrobek celý sešrotuje - na výměnu není továrna zařízena. Ani samotní zaměstnanci si to nesmí koupit.

Spousta výrobků se v evropě pouze vyvine a pak nechá vyrobit v číně celá, nebo alespoň díly pro sestavení.
Otázkou je jakou si daná firma zaplatí v číně kvalitu, tam se vyrábí často na západních technologiích špičkové výrobky. Bohužel jsou třeba o 1 dolar dražší než šunt skládaný v podstatě na koleně dětmi.
Ale dnes se i čína stává drahou, takže se výroba přesouvá třeba do Indie.

Nevím jak to funguje teď na Slovesku, ale v Čechách to dost upadá. Stali jsme se levnou pracovnou pro západní frmy. Kdo se bude namáhat něco zlepšit ve fabrice kde je jen levnou pracovní silou a nesmí dělat nic jiného než co je mu přikázáno? Hodně fabrik bylo rozkradeno, vyrabováno a zničeno aby nedělali konkurenci západním firmám.
Naštěstí je tu i spousta firem které se snaží prosadit typickou českou kvalitou, bohužel spousta zákazníků si raději koupí levný brak z kauflandu než poctivou kvalitu, jen protože je levnější.

A co se týče té třetí ruky, nemám problém si ji za večer udělat doma. Ale nedokážu si představit něco podobného dělat na zisk, kolikpak bych jich asi prodal? A samozřejmě je to lavina čím méně toho prodám, tím je výrobek dražší. A čím je dražší, tím ho méně prodám.

Re: Ako spájkovať súčiastky so stanicou bez troch rúk?

Bratr dřív jezdil s nákladákem pro Panasonic - parádní česká firma.

. Asi bych odlišoval "parádní česká firma" a "česká továrna japonského mega giganta". Je to přiozené že se firmy snaží snižovat náklady... kdyby to firmy nedělaly sedíme na dřevěných špalcích kolem ohně.

Ale zpět k tématu: Řešil jsem podobný problém, a nakonec jsem to vyřešil plastovým minisvěráčkem z OBI asi za 300,-. Měl přísavku takže držel na stole smile

Re: Ako spájkovať súčiastky so stanicou bez troch rúk?

Toto rieši aj ten problém že ti to drží súčiastku ktorú pájkuješ. Inak plánujem to navrhnúť.

(upravil mechanik 2. 3. 2016 19:41)

Re: Ako spájkovať súčiastky so stanicou bez troch rúk?

PavelTl napsal:

Nechci vám kazit radost, ale vážně si myslíte že když je na něčem napsáno vyrobeno v německu, nebo americe že to tam je opravdu vyrobený?

Aj keby si to Nemecká značka dávala vyrobiť v Číne tak si to kúpim radšej než kompletne Čínsku vec. Verím že je to stále daleko lepšia možnosť.

staffy, potom tam môžeš urobiť niečo pri tej rúčke ktorá drží súčiastku na tretí rozmer... Ked tam človek dá 16A relé finder alebo velký elyt tak to celé ohne... Keby vyriešili ešte toto tak to nemá chybu.

(upravil staffy 3. 3. 2016 15:30)

Re: Ako spájkovať súčiastky so stanicou bez troch rúk?

Tadá! Neboli sme prví s touto myšlienkou smile http://www.thingiverse.com/thing:965574
Pýtal som sa kamoša, predbežne tisk všetkých častí - 350Kč.

Re: Ako spájkovať súčiastky so stanicou bez troch rúk?

Ale je to umelá hmota. Radšej keby to niekto urobil z Al na CNC fréze. Weller hliníkom fakt nešetrí. Ten držiak spájkovacieho "pera" s hubkou je celý hliníkový a dokonca má pogumované nožičky...

Re: Ako spájkovať súčiastky so stanicou bez troch rúk?

Ty fakt nie si spokojný nikdy big_smile Weller - drahé, 3D Tisk - príliš plastové.

Re: Ako spájkovať súčiastky so stanicou bez troch rúk?

Chlapi, nevim co tu resite, ale mne na tisice osazenych plosnych spoju, stacil vzdy kus molitanu, kus kartonu a koliky na pradlo.
Dnes, dik SMD, pouzivam vyhrivaci podlozku, vyrobenou z jedne zehlicky a kusu hrubeho hliniku.
Na upnuti plosaku, pouzivam bud drevene koliky na pradlo, pokud jen predehrivam, nebo kovove sponky na spisy.
Termostat v zehlicce je relativne presny, prebytek vykonu topneho telesa, je dostatecny pro grilovani, nejenom pro osazovani.
V lete je problem, ze je u toho teplo, ale da se to snest.
Ale pro klasicke osazeni, vzdy stacil molitan a kus kartonu.
A to jak doma, tak i v mnohoseriovych osazovackach.

(upravil mechanik 3. 3. 2016 23:52)

Re: Ako spájkovať súčiastky so stanicou bez troch rúk?

staffy, takmer nikdy no... Na druhej strane nespokojnosť je jediná vec ktorá nas ženie do predu.

wimshurst, to by ma ani nenapadlo. Som rád že sem niekto napísal praktickú skúsenosť ako na to.

(upravil Sendy 4. 3. 2016 23:01)

Re: Ako spájkovať súčiastky so stanicou bez troch rúk?

Podobný stojánek vyráběla před časem jedna malá firma někde z jihu Čech, něco jako Kovo Planý. Nedávno jsem vyhodil prospekty, bylo to tak z roku 1997.



mechanik napsal:

... Každopadne to rieši otázku ako držať THT súčiastku v plošom spoji ked má človek v jednej ruke cín a v druhej rúčku na spájkovanie. Kto používa trafo spájkovačku ten tento problém nemá kedže ju môže vypnúť, cín rýchlo vychladne a teda sa neznehodnotí než sa nanesie na spájkovaciu plochu/ PAD.

Nesmysl, takové pájení kvalitní pájku znehodnotí, tavidlo jde do háje. Tradovaný blbý způsob pájení z dob, kdy tavidlo v pájce bylo mizerné a bylo to jedno,.

Web

Re: Ako spájkovať súčiastky so stanicou bez troch rúk?

http://www.audiophonics.fr/en/accessoir … -9654.html

7 Eur s daní.

Re: Ako spájkovať súčiastky so stanicou bez troch rúk?

Kdo dořiti pájí tak, že si dá první cín na hrot a až pak ho přikládá na plošku? Přihlašte se, osobně ho přijedu proliskat, nechápu kde se takhle debilní zlozvyk vzal. Jak píše sendy, všechno tavidlo jde doprdele... Pájí se plochým hrotem, přiložit na pad, prohřát součástku i pad a přiložit velmi tenký cín, já rád používám 0.3 a 0.4mm. Cíny tluščí jako 0.5mm jsou dobrý tak akorát na pájení kabelu a cínování krabiček. Multicore cíny jsou velmi dobré, ale drahé...
Já valím s obyč Sn63Pb47 čínanem a ROL0 tekutou kalafunou. Uvažuju ale, že zkusím nějaký neorganický tavidla...byl jsem zvyklej z bývalýho zaměstnání, kde se nic jinýho ve space a jiným hi-rel průmyslu používat nesmí.

Re: Ako spájkovať súčiastky so stanicou bez troch rúk?

Dohnalik, s trafospájkovačou sa to tak robilo bežne. Ked si mal cín bez tavidla, ten nabral na hrot, hned vypol. Na mierne teplný hrot potom nabral trochu kolofonie a potom išiel na miesto kde sa bude spájkovať. So stanicou to tak nerobí hádam nikto pre to že než by sa to nanieslo na miesto kde to má ísť tak by to bolo už nepoužitelné. Tvrdá kolofonia sa inak nabrať než hrotom ani nedala.

(upravil wimshurst 5. 3. 2016 10:36)

Re: Ako spájkovať súčiastky so stanicou bez troch rúk?

Tedy ja vam do toho nechci kecat, nejsem asi odbornik, ale kdyz, tak samozvany.
Ale od doby, kdy se letovalo na hnizdo- bandazovane spoje, nebo na rebrikcky, ocka, nebo pozdeji, kdyz se objevili plosne spoje.. :lol a pak nedavno SMD, BGA a jine, tak se pajelo bezne, pomoci "cinu" bez tavidla.
A pajelo se tak, ze se vzal "cin" a ten se namacel do kalafuny v lihu, nebo isopropylu, kde byl pridavek glycerinu.
Kalafuna mela konzistenci jako med, pripadne jako syrup. Nebo se redil eumetol z kalafunou a lihem.
Dokonce se onehda delalo uplne bezne, ze se do strikacky a tupou jehlou nabrala to tavidlo a pred zapajenim se naneslo male mnozstvi tavidla na budouci pajene spoje. Do jehly, v case klidu, se pak strcil kus dratu, aby to tam neuschlo.
Spoje se vzdy po osazeni oplachovaly. Oplachovalo se tak, ze vzali dva stetecky, jeden se namacel do rozpoustedla a druhy se otiral na vlhky papir, nebo hadr, kde se vsakovalo to tavidlo. V nekterych aplikacich se spoje vizualne po oplachu kontrolovaly a oznacovali cervenou barvou anilinovou, presneji to byl v cervenem anilinu troska NC laku, kalafuny, nebo kyseliny abetove a vse v acetonu. Takove "OTK" pro kazdy pajeny spoj. Zejmena pro armadu a specialni vyrobu, to bylo zcela bezne a nejen u bandazovych a rebrikovych osazovacich postupech, ale i u plosnych spoju. Spatne spoje se odsaly a preletovali znova. Nikdy nesmel ten co osazel, delat po sobe i kontrolu.
Uplne v zacatcich, kdy nebyl silnejsi trubickovy cin, se bezne delala takova kravina, ze se stacely draty z cinu a olova, podle potrebneho pomeru, ale to spis pro velke spoje, na kabelova oka, nebo velke pajene plochy.
Protoze nam nikdo nerekl, ze se neda pajet hlinik, tak sme hlinik bezne pajeli slitinou Sn, Pb, Zn, Sb.
Podminka byla predehrat si pajene misto plamenem, nebo dalsi pajkou, aby neutikalo od pajeneho mista teplo. Difuze nastavala u Al a slitin uplne spickova, ale nejednalo se v pripade slitiny Sn, Pb, Zn, Sb o klasickou eutektickou pajku.
Malokdy, krom servisnich ukonu, se pajelo trafopajkou, prakticky vzdy, se pouzivalo v prumyslu a prumyslove elektronice vetsi pajedlo staloohrevne 75-100W. , ktere se bud regulovalo autotrafem, nebo kondenzatorovym predradnikem.
V prvni rade slo o to, aby vsechny spoje pajene, byly jako jeden a pajeny spoj byl v prebytku tepla, dobre difuzne spojeny. Zelezne draty soucastek, nejsou domena dnesni doby uspor, ale bylo to stejne i kdysi, navys ty draty po case, byly cerne a museli se casto pred osazenim znovu pocinovat, nekdy i mechanicky oskrabavat. Pajeci hroty, se v telese delali schvalne delsi, aby se mohli po opilovani posounout az zbyl jen spacek. Ale trvalo dlouhou dobu, nez se hrot odporoucel. Pro jemnejsi spoje, se pozivala redukce, trubicka z dirkou a provlekal se Cu drat. I v dnesni dobe, kdy mi zrak uz neslouzi, jako za mlada, si troufnu osadit, treba i RoHs pajkou SMD soucastky, pomoci 100W "klempirske pajky" z regulacnim trafem.
A co sem chtel rici?
Ze pajeci slitina a tavidlo, se na misto pajene, vzdy priklada, az v dobe, kdy je misto nahrivane pajkou. Neni podminka mit trubickovy "cin" ani multicore, ani klasiku z Pribrami. Podstatne je, umet pajet spravne.
Omezi se tak znehodnoceni tavidla, prenosem na rozehratem hrotu.
I kdyz pistolova trafopajka ku tomuto ukonu primo laka, neni to spravny postup.
Mistr by vas bacil po prstech, kdyby videl tento postup.
Trafopajka je vynikajici servisni nastroj, ale pro bezne osazovani, vetsiho rozsahu je nevhodna. Konzistence pajenych mist, nikdy neni takova, jako u spravne pouziteho velkeho topneho telesa.
Nemusite mi verit, ale praxe vam to dokaze.
Cim vetsi vykon topneho telesa, tim mene problemu.
Ani mirne vyssi teplota neni na zavadu, spis na opak. Kdysi kdy se vyrabeli prevazne kartitove desky plosnych spoju, to bylo uplne nevyhnutne, pracovat rychle z vyssi teplotou, jinak se spoj i deska ponicili dlouhym ohrevem, pajeneho mista.
Naucit se pajet, kvalitne a rychle, ma velky vyznam pro kazdeho kutila i prifika.
Umet si vytvorit pripravky a nebat se pajet treba i letovaci lampu velke kusy plechu, je take dobre, clovek si zvykne, jak ma spoj vypadat, kdyz je malicky. I letovane hnizdo na nejaky experiment, lze udelat kvalitne a na veky. Pouzije li se spravna technologie.

Jen tak na okraj...
Vite jak se delaly smrstovaci buzirky?
Klasicka buzirka, nejlepe nakrajena na vhodne delky, se dala do sklenice, kde bylo sitko, aby se ty buzirky nemaceli v bobtnacim roztoku.
Na PVC se pouzival aceton, na silikonove benzin, nebo se i pouzivalo vytvrzovani PVC, tak ze se smichal aceton a trocha cyklohexanu pak nabobtnane buzirky PVC byli tvrdsi, kdyz uschly.
Postup se delal zejmena u konektoru a kabelovych ukonceni.
Nektere stare kabely, opletane bavlnou se normalne obsivaly, nebo bandazovali niti.
Asi bylo vic casu a mene zmetku.

Re: Ako spájkovať súčiastky so stanicou bez troch rúk?

wimshurst, ten hliník se "nějak" dal pájet těma prapodivnýma slitinama za bolševika vyráběnýma. Ale když tam bylo málo zinku a kadmia, tak se spoj rozpadl, za pár měsíců nebo za pár let.

Ten debilní postup s trafopáječkou a náběrem na hrot a posléze utopením v kalafuně dodnes učí na některých středních školách sad.

Web