Téma: Bassreflex Eminence Delta 15

Přátelé,
prosím o radu a pomoc. Dostala se mi do ruky za solidních finančních podmínek Delta 15". Dáváme do kupy ozvučení malých motorkářských akcí a rád bych postavil subbas z tohoto repra. Vím dle parametrů patří do ozv. 80 až 140l. Rád bych ale aby šla v rámci možností co nejníže. Byl by tu někdo tak hodný a nasimuloval mi bassreflexovou ozvunici s bassreflexovou štěrbinou? Krmit to budu zes. Omnitronic P250 v můstku.
Děkuji

Re: Bassreflex Eminence Delta 15

Ahoj, Delta 15 není subbasový reproduktor, ale reproduktor spíš do dvoupásma. Na basy je určená Delta 15LF a ani to není žádná výhra. Pokud si stejně nedáš říct a chceš z toho udělat "sub", pak se jeví jako použitelná bedna zhruba 150l a basreflexový tunel 10x40cm s délkou 15cm. Ten objem je čistý, po odečtení všeho uvnitř bedny, tedy repra, příček, výztuh, basreflexu apod. Počítej ale s tím, že to bude jeden velký kompromis, nikam hluboko to hrát nebude a představa zvučení s tím čehokoli je spíš komická. Možná tě to naštve, ale tak to prostě je:-).

Re: Bassreflex Eminence Delta 15

Proč se pořád řeší, že si někdo něco nevhodného koupí bez předchozí rady. Pak se často diví, když dostane negativní odpověď od znalého člověka smile.

Re: Bassreflex Eminence Delta 15

Otas: Vidíš, že bych se někde divil? smile Počítal jsem s tim. Spíš jsem potřeboval nějak spočítat ozvučnici, aby to zahrálo v rámci možnstí níž. Je to na rock a metal. Žádný hiphop se nekoná. OK, kdyby měl někdo zájem o výměnu za nějaký subbas i použitý,tak bychom se domluvili.

(upravil ondra.klofat 25. 2. 2016 19:08)

Re: Bassreflex Eminence Delta 15

Nemyslím si, že by na rock a metal měla být náročnost na basovky jiná... spíš naopak mi připadá, že má člověk víc tendenci je vytahovat, čímž vzrůstá šance na usmrcení subbasu. Delta 15 i v dvoupásmu sub většinou pod sebe chce... obzvlášť venku naprosto bez debat. Tohle řešení je opravdu nešťastné... navíc její zatížitelnost v bassreflexu bude mizerná... na x-max se dostaneš ani nemrkneš.

Re: Bassreflex Eminence Delta 15

potom tu ještě mám tento 12" je to původně auto subwoofer, ale patřil k těm kvalitnějším. Phase Evolution Select. Tak jestli by to nebylo lepší.
Jmenovitá impedance: 2 x 4 ohm
Stejn. odpor Rdc: 1,91 ohm
Indukčnost km. cívky: 1,18 mH
Průměr kmit. cívky: 64 mm
Plocha membrány Sd: 491 cm2
Rez. frekvence Fs: 36 Hz
Xmax: 20mm
Qms: 6,60
Qes: 0,49
Qts: 0,45
Vas: 34,7 litrů
Mms: 190,7 g
Rms: 7,10 kg/s
Cms: 0,10 mm/N
Bl: 12,44 Tm
Citlivost: 87 dB

(upravil ondra.klofat 25. 2. 2016 20:14)

Re: Bassreflex Eminence Delta 15

na první pohled... pro PA/i "pseudo PA" naprosto nesmyslná citlivost. Navíc ani za cenu za kterou se prodává to nebude nic extra... typické auto-hifi... plno pozlátka, hlavně aby to vypadalo... zvuk až na druhém místě.

Ještě teda pro správné ujasnění... co tím chceš zvučit? Myšleno - kolik lidí, venku/uvnitř, playback nebo živá hudba?

(upravil Majk-fox 25. 2. 2016 20:22)

Re: Bassreflex Eminence Delta 15

Playback a zvučit s tim motorkářskou klubovnu, sem tam nějaký venkovní grilovačky, nic velkého. akce pro max 50 lidí

Re: Bassreflex Eminence Delta 15

OK. Stále platí, že ani jedna z obou variant není vhodná. Deltu strhneš kvůli malé x-max a nízké zatížitelnosti, ten auto-sub bude mít s ohledem k výkonu, kterej do něj půjde mizernou účinnost, nehledě na to, že to bude jen "dunítko a hučítko" a ne opravdový subwoofer. Nejlevnější bratelné varianty do PA subu bych viděl asi Fane Sovereign 15-600LF (necelé 4000,- na Prodance), pak řekněme třeba Kappa15LF,... pokud nechceš investovat do nového repra, pak bych mrknul po bazaru...třeba se něco najde.

Co bude hrád nad tím subwooferem?

Re: Bassreflex Eminence Delta 15

Taky bída nějaký boxy SAL 150W RMS. 10" středobasy, piezo a tlakový výškáč. Nic extra.

Re: Bassreflex Eminence Delta 15

OK.. v tom případě asi nemá Kappa ani Sovereign dvakrát opodstatnění. Navrhl bych začít pořádnými dvoupásmovkami, ale to je další invetice a začátek prakticky od nuly, což chápu že asi není akceptovatelné. Zkus mrknout na ten bazar. Kdyby ani to ne, tak zkus prostě jeden z nich postavit.... Delta je aspoň opravdový reprák, ikdyž hodně nevhodný do subu. Ten autosub bude aspoň, když nic jiného, tak víc (sorry za to označení, není myšleno osobně) blbuvzdorný co do používání. Jsou to prostě bohužel obě dost špatné varianty.

Re: Bassreflex Eminence Delta 15

Co toto? http://www.prodance.cz/protokoly/DAS_15M.pdf

Re: Bassreflex Eminence Delta 15

tak tohodle ďasa neznám, ale od oka bych ho viděl asi taky spíš do dvoupásma... x-max není udáno, ale ok... předpokládejme že to něco snese... ne všechno se to kolem toho točí, ikdyž u subu to je celkem důležité. Nicméně zatížitelnost není pořád nic moc. Nevím jak to mají přesně definované u DAS Audio, ale obvykle to bývá zatížitelnost v nějaké uzavřence...v bassreflexu jde pak docela výrazně dolů.

(upravil Majk-fox 25. 2. 2016 23:35)

Re: Bassreflex Eminence Delta 15

tak jdu hledat dal.

Re: Bassreflex Eminence Delta 15

jak drahý/levný to má být?

Re: Bassreflex Eminence Delta 15

tak do 2500,- 

A co toto? http://www.rh-sound.cz/cz/rh-15100pro_r … hd.421.htm

(upravil KarelXth 26. 2. 2016 7:19)

Re: Bassreflex Eminence Delta 15

DAS 15M je opět středobas. Nemůžeš vybírat reproduktory podle průměru a ceny, to prostě nebude fungovat. Nejlevnější nový 15" reproduktor, který můžeš použít na sub pro 50 lidí, je asi Fane Sovereign Pro 15-600LF, jak psal Ondra. Kappu 15LF za současnou cenu přesahující 4500,- nemá smysl kupovat. A pokud to chceš do budoucna třeba i vylepšovat, rozhodně bych se nebál přišetřit na něco jako B&C 15PS100.

http://zvuk.resolutiongroup.cz/cs/repro … -8ohm.html
http://zvuk.resolutiongroup.cz/cs/repro … -8ohm.html

Nakonec pokud to má být jednorázová investice a nehodláš nic vylepšovat, tak k tomu, co tam máš teď za vrchy a zesilovače si klidně můžeš koupit ten RH Sound. Bude to podobná kategorie. Na druhou stranu si nejsem jistý, že bude lepší než ta Delta, RH není zrovna firma známá kvalitními výrobky a věrohodností parametrů.

Re: Bassreflex Eminence Delta 15

Ondra.klofat:

ondra.klofat napsal:

obvykle to bývá zatížitelnost v nějaké uzavřence...v bassreflexu jde pak docela výrazně dolů.

  Ondro nechci rýpat, ale obvykle to právě z principu bývá opačně:-)

Re: Bassreflex Eminence Delta 15

Máš pravdu, v případě že bude použitvhodný sub-sonic filtr, pak může být zatížitelnost vyšší... resp. šance na poškození překročením x-max/x-dam bude nižší. Ale naopak víc hrozí spální cívky. Tedy přesněji... při nepoužití Subsonic filtru bude většinou zatížitelnost nižší (samozřejmě to bude záviset na konkrétním reproduktoru, ozvučnici atd... ).

Jinak zpět k původnímu tématu souhlasím že v  případě ponechání satelitů by mohlo dávat smysl koupit ten RH reproduktor. Neudávaj k tomu prakicky žádný parametry... tak těžko říct jestli to bude vhodnější než Delta.

Re: Bassreflex Eminence Delta 15

Nooo právě, aby ta Delta nebyla ve finále lepší big_smile Pochopte kluci. Je to ozvučení, jen aby se neřeklo a něco tam hrálo. big_smile On ten Omnitronic zesiovač není taky žádná hitparádá, dává to jen asi 300W v můstku na 8Ohmu.