Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Zdroje signálu » Spínaný zdroj MYRRA - rušení

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 26]

Téma: Spínaný zdroj MYRRA - rušení

Dnes jsem udělal konečně novou DPS na Standby zdroj, který mi napájí řízení 1U od Customworks. S ohledem na zde v minulosti řešené a to že např i BV používá tyto zdroje jsem se rozhodl "vylepšit" velmi topící tráfko INDEL výměnou za tento spínák, když to používá BV musí to být dost dobré i pro mě.

http://www.jprelec.co.uk/image/47000new_big.jpg

Bohužel jsem po instalaci zaznamenal výrazný nárůst rušení na výstupu analogového zdroje pro preamp (varianta ZT15VA)

http://luta.7u.cz/images/zdrojOZ.jpg

Už při testování zdroje místo trafa se ukázalo, že při zatížení 100mA zdroj slyšitelně píská (tedy velmi potichu, ale i přes ve vedlejším pokoji hrající televizi to jde slyšet)

Na výstupu zdroje pro analog je toto:

https://i.postimg.cc/dLyjd5bj/2237165.png

Za mě tedy, nepoužívat sad Nebo je potřeba udělat další opatření, která já neudělal (přímo na svorkách zdroje 100n kondík a tantal 22u, jinak nic)

Re: Spínaný zdroj MYRRA - rušení

V sérii s DC výstupom  tlmivky cca 330uH, prípadnú "filtráciu" až za nimi. Ak to má napájať signálové analógové obvody, tak ešte nejaký násobič kapacity.

(upravil Jupi 21. 2. 2016 22:21)

Re: Spínaný zdroj MYRRA - rušení

Skúšal si to urobiť tak ako BV v jeho PRE1? Dodatočné stabilizátory, násobič, tlmivky, dostatočná vzdialenosť, ... Citácia zo slovanetu:

1 menič(+-15V/4W) pre preamp, s dodatočnými stabilizátormi +-12V a násobičmi kapacity, 1 menič 12V/5W pre všetky relé a logiku , 2xmenič 12V/5W ( v sérii, takže +-12V)pre sluchátkáč. Nejaké tlmivky, atď. A najlepšie tienenie je vzdialenosť.
Na obrázku je výstup z preampu ("pozadie") pri nastavení na prenos 0dB, bez signálu, zosilnený na výstupe o 30dB, takže z tých údajov v grafe je to všetko -30dB.

http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.ph … 592#197592
EDIT: Nejako dlho som hľadal a písal. Samotný autor pôvodného riešenia ma predbehol wink

Re: Spínaný zdroj MYRRA - rušení

Děkuji, vyzkouším. Tohle rušení se ale objevilo na výstupu pro analog, který vůbec není nijak spojen s deskou řízení a zdrojem pro něj, tak mi to připadá divné.... hmm2

Re: Spínaný zdroj MYRRA - rušení

Předcházející odkazy a souvislosti jsem nečetl, (už jdu spát) ale:
Pokud spínák píská - buď má nízkou pracovní frekvenci nebo na tom kmitočtu kmitá (nebo často i jen značně šumí, pak to syčí) smyčka zpětné vazby... A rušení se samozřejmě objeví i na primární straně (230V) a může se libovolně šířit...  Dobře udělaný spínaný zdroj je buď dílem náhody nebo "dílo" značné práce a předchozích zkušeností  smile

A vždy je to třeba odrušit na primární straně (kompenzovaná dvoj. indukčnost) a aspoň vřadit jednu jednoduchou tlumivku i do sec. strany... Samozřejmě, čím vyšší "výkon zdroje, tím  to bývá většinou náročnější... A jak je řečeno i výše - těsná montáž klade vyšší požadavky na znalosti co s tím...

Re: Spínaný zdroj MYRRA - rušení

To už se fakt nedá sehnat 2W EI tráfko na 12V, kdysi prachobyčejná věc? a musí se vyrábět rušení a pak ho pracně filtrovat?

(upravil Jupi 22. 2. 2016 1:01)

Re: Spínaný zdroj MYRRA - rušení

Moja skúsenosť: použil som v standby zdroji 0,5W EI trafo, aby to malo čo najmenší odber. Zmeral som odber odber tohto zdroja a bol som nemilo prekvapený, že odber tohto zdroja zo siete na prazdno bol viac ako 2W. To je argument na použitie spinaného zdroja aspoň v standby obvode.
V predzosilovačoch BV audio sa používajú presne tieto spínané zdroje MYRRA a napriek tomu majú excelentné parametre...

Re: Spínaný zdroj MYRRA - rušení

Jupi 
.

V predzosilovačoch BV audio sa používajú presne tieto spínané zdroje MYRRA a napriek tomu majú excelentné parametre...

Dokonca  na 50 Hz  a násobkoch, produkuje menej rušenia  ako  výkonovo porovnateľné  trafko MYRRA... wink (osobna skusenosť )
-len by ma zaujimalo,ci tieto spínané zdroje nie je potrebne ošetriť prípadným filtrom smerom do siete ?

Re: Spínaný zdroj MYRRA - rušení

Common mode filtr na primár zdroje a EMI filtr na výstup... Doporučil bych coilcraft EMI filtry + LC.

Re: Spínaný zdroj MYRRA - rušení

Henri napsal:

Dokonca  na 50 Hz  a násobkoch, produkuje menej rušenia  ako  výkonovo porovnateľné  trafko MYRRA

to je pěkné a u slušného napáječe očekávatelné, ale co když ten spínaný napáječ umístíš půl metru od hodin s přijímačem DCF? bude to taky bez rušení? test s příjmem Radiožurnálu na DV už odpadl z důvodu likvidace vysílače, takže v tomto ohledu je zas o něco víc legální pásmo AM svinit.

Re: Spínaný zdroj MYRRA - rušení

Nie je problém (ak je to skutočne potrebné) skoro 100% odtieniť to vyžarované rušenie nejakým primitívnym krytom, stačí Al alebo Cu fólia . Ak lezie rušenie po drátoch od vstupu alebo výstupu, tak to treba riešiť nejakým filtrom,  stačí X2 kondenzátor na vstupe a dve tlmivky v sérii s výstupnými pinmi, čo najbližšie k meniču. Je to zdroj s výkonom 2-5W, čo také zdroje v PC , satelite, TV a podobne, tie DCF nerušia?
To, čo nameral DJ_Rix je viac chyba drátovačky, zemnení a nevhodného priestorového usporiadania v konkrétnom prístroji. A možno aj zemné slučky cez osciloskop (cez kapacity zdroja) , prípadne citlivosť toho zdroja pre analóg na rušenia.

Re: Spínaný zdroj MYRRA - rušení

Crifodo, rušení DCF a dlouhych vln by mohlo poklesnout v případě umístění spínaného "trafka" do plechové skříňky, ne? odrušení zpět do sítě by mělo být samozřejmostí...

Web

(upravil Crifodo 22. 2. 2016 19:44)

Re: Spínaný zdroj MYRRA - rušení

tak problematika odrušování modré AR 4/1992 a modré 2/1980.

Re: Spínaný zdroj MYRRA - rušení

Jupi, měřil jsi skutečný odběr nebo jen proud (pravděpodobně jalový)? Se mi příkon 2W u 0,5W trafa nějak nepozdáva.

Re: Spínaný zdroj MYRRA - rušení

Crifodo napsal:

To už se fakt nedá sehnat 2W EI tráfko na 12V, kdysi prachobyčejná věc? a musí se vyrábět rušení a pak ho pracně filtrovat?

jo, a "kdysi" se taky hudba delala busenim pazourku o mamuti kel..

Panove nezlobte se na me ale pulka tohoto vlakna je (jako obvykle) demagogicka pře naprosto o nicem - spatne filtrovanej nebo rovnou spatne navrzenej spinak bude proste piskat nebo sumet, spatne odfiltrovany trafo bude zase brumit a pri koukani na osciloskop z toho jeden dostane morskou nemoc,.. ani jedno z tohoto neni vina konkretni technologie nybrz konkretni realizace, a pouzivat v dnesni dobe trafa jen z nostalgie tam kde je efektivnejsi (dobre navrzenej) spinanej zdroj je stejna hloupost jako pred sto lety vykrikovat ze pradedecek automobil je pekelnej stroj  BTW Z pohledu audiotechniky je stejne ve slysitelnem spektru oboji, a z pohledu lidskosti/slusnosti/ohleduplnosti be melo byt filtrovani veskereho mozneho ruseni jak dovnitr tak i zpet do site (coz uz tu zaznelo) naprostou samozrejmosti smile

Re: Spínaný zdroj MYRRA - rušení

Nitram napsal:

jo, a "kdysi" se taky hudba delala busenim pazourku

Jasně že i to trafo EI se dá zprasit použitím rýžových plechů od těch žlutých zmrdů, nebo neodrušenýma diodama s komutačními špičkami. Ale to klasické trafo má pořád x krát menší potenciál rušit nekvalifikovanému amatérovi než tržnicový spínák, kde má amatér větší prostor si naběhnout.
Jinak ty pazourky se tu dost lidem právě líbí, chvilku sleduj staromilské výkřiky nad gramofonama, což je sprosté překonané analogové a ještě ztrátové zařízení, nebo u výstřiků okolo lamp, což je už vůbec pra-pazourek s těma jádrama a vinutíma a tlumivkama.
že je průser právě "jen" ta aplikace a ne princip, na to stačí jednou za pár let proladit nějaký vf pásmo.

(upravil Nitram 22. 2. 2016 22:58)

Re: Spínaný zdroj MYRRA - rušení

Hoj, to ale prenasime diskusi opet trosku demagogicky jinam, gramofon je narozdil od CD (a dalsiho) prisne analogovy, navic s trvanlivejsim zapisem nez moderni media ! jo, ja take rad tocim na svou semiprofi Hi8 nez na moderni DéVécko (mam radsi obcasny dropout nez viditelne kosticky misto vody/ohne smile) + to same o lampach, jejichz vliv na zvuk zejmena v nastrojovce je jasny (i kdyz zde absolutne neberu v celku vtipny argument ze hifi lampac hraje nejverneji, fakt nehraje, lampa proste kresli ..sic kresli uchu prijemne, tak kresli) a kdyz zustanem u te nastrojovky tak ne ze by to same neslo vytvorit s polovodici - harmonicke zkresleni, kulata komprese, at uz zpetnymi vazbami sym. OZ, nebo treba az digitalni modelaci - ale jasne, proc to vsechno slozite kdyz to same umi lampa s peti externimi soucastkami, a navic kamaradsky hreje a pekne vypada.. v preampu - ovsem stejne jako u tech zdroju ma to sve odsud po sem - 100W lampove hlavy se ctyrma chudinkama odsouzenyma na rok, rok a pul zivota, v dnesni dobe ? PROC ?? kdyz to same udelaji dve male signalove pentody zapojene identicky jimz emise pri par miliamperech vydrzi desetileti, ..a na vystupu z maleho trafa zatizeneho odporem (aby byl zachovan zvuk lampa-trafo) bude odposlouchavat mnohem efektivnejsi PAcko.. (konec koncu vsechyn velky koncerty se PA bezne zvuci, logicky..)

a to same plati ohledne zdroju - tady nejde o nejakou analogovou vernost, specificky zvuk, obraz, jako u gramofonu/lamp, jde jen a pouze o to udelat z jednoho napeti, napeti jine - a jde-li to efektivne, proc to nevyuzit, ze je to slozitejsi, OK svet neni jednoduchej a slozitost je zajimava, me by jednoduchej svet nebavil smile ..a Rix rozhodne neni amater big_smile

..jinak nemyslel jsem to konkretne osobne na tebe, ani na rozpoutani teto pratelske "prestrelky" ..narazel jsem hlavne na to, ze v celem vlaknu jsou pouhe dve (dve a pul) reakce važící se k danemu tematu (2. BV, 9. Dohnalik ..+ reakce od Zukiho)

Re: Spínaný zdroj MYRRA - rušení

Děkuji především p. Buntovi za "nakopnutí". Jako první jsem dnes běhal po bytě a hledal postupně všemožné zdroje rušení. Nakonec se ukázalo že jeden zdroj je PC ve vedlejším pokoji, přes to že byl PC vyplý, zřejmě už není standby část v kondici a produkuje do "vzduchu" tento PC nemalé rušení. Jako druhý se ukázala prodlužka APC s přepěťovkou k PC, i přes to že byla vyplá vypínačem, už jen pouhé zasunutí do zdi zvýšilo enormně úroveň rušení. Těch zdrojů rušení je víc, odstranit je by ale znamenalo vyhodit z bytu vše kromě audia big_smile

BV v podstatě od stolu popsal vše jak to přesně je u mě big_smile V minulosti jsem propojil při řešení problému s řízením CW (náhodné zasekávání) a mezitím už zapomněl že jsem zem standby zdroje propojil na kostru preampu. Přes tento spoj lezlo do skříně nemálo rušení.

Přes to všechno, rušení je tam stále, leze ale evidentně přes zemní spoj spínáku do řízení - zkusím tedy to odrušení.
Další  trefa byla s citlivostí zdroje pro analog. Ta varianta ZT15VA co mám v preampu je neskutečně citlivá na rušení ze vzduchu. Stačí přiblížit ruku k DPS v místě operáků a rušení vyletí raketově nahoru.
No a poslední, deska analog zdroje leží v pixli hned vedle DPS standby zdroje.
Velkou měrou to ovlivnilo to další zmíněné, měřil jsem to kus od zdroje na spoji země zdroje s kastlí, evidentně už je tam nějaké rušení nasbíráné do kastle, které přímo u zdroje v podstatě není.

X2 kondík u mě nemá v podstatě vliv, ty tlumivky do výstupů doplním a uvidím. Pixlička z alobalu jako stínění taky neměla žádný vliv. Každopádně, tyhle spínáky nejdou bez trochy přemýšlení a měření jen tak použít prachobyčejně jako náhrada kus za kus.

Re: Spínaný zdroj MYRRA - rušení

Nitram napsal:

Hoj, to ale prenasime diskusi opet trosku demagogicky jinam,
..narazel jsem hlavne na to, ze v celem vlaknu jsou pouhe dve (dve a pul) reakce važící se k danemu tematu )

Dovolil jsem si o něco výš napsat čísla AR tuhle problematiku řešící, elektronické informace tak prudce nestárnou i když topologie sem tam pokročí. Jinak ale pan Maxwell platí a nestárne.
Zkrátka chtěl jsem říct, že není nutno poslat malý tráfko ze slušných EI na smetiště, jednoduchost a robustnost se mi jeví někdy x krát lepší než pracná a ne vždycky zvládaná složitost a tzv. modernost. Jo, efektivitě bych rozuměl nad nějakých 20W a u PC zdrojů se nemusíme bavit, kdo zažil analogových +5V 50A slušovických. Jestli ale neumíme vyrobit a koupit 1W železný tráfko, co se dá dělat než běhat a odrušovat smile a modlit se aby nebylo léto s 1ms 3kV v síti.
Jinak k tomu pradědečku automobilu, tam vidíš jak je každý obor technicky na špici a pak začne upadat a přes vědomostní pokrok jde technologickou hodnotou do sraček, čili že existuje "zlatý věk" a po něm barbaři.
Gramofon JE ztrátová věc, na desce toho po tisícím přehrání nikdy nebude tolik jako po druhým!

Re: Spínaný zdroj MYRRA - rušení

OK v tom se asi shodnem, ja bych tedy i ty 2W resil "moderne" ale v poho, kazdy ma pravo na svuj nazor smile

ten gramofon jsem myslel trvalejsi jako casove, ze vinil nekoroduje, nikoliv pouzivanim.. jasne ze mechanicky se ta stopa casem opotrebi, CD se zas poskrabe, a k tomu navic casem uvnitr koroduje.. za 15,20 let ho mechanika nenacte smile

Příspěvky [1 až 20 z 26]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Zdroje signálu » Spínaný zdroj MYRRA - rušení

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£