Téma: Signálová zem a PE v preampe

Zdravím, jeden môj kamarát si postavil gramofonový riaa preamp s elektrónkami (nejaký EAR), zaujímalo by ma, ako by to malo byť spravené s uzemnením, keďže na kovovom šasi je signálová zem - spojená s kovovými časťami gramofónu. Je správne pripojiť PE priamo na šasi alebo nepriamo cez nejaký RCD člen? Ďakujem

Re: Signálová zem a PE v preampe

A proč je ta signálová zem na to šasi připojená v prvé řadě?

Re: Signálová zem a PE v preampe

Pretože je na šasi uzemňovací kolík pre gramec a ten je potom v jednom bode pripojený na signálovú zem.

Re: Signálová zem a PE v preampe

To jsem pochopil z popisu v #1. Ptám se však, z jakého důvodu je to tam propojené?

Re: Signálová zem a PE v preampe

pokud je to spojeno jen v jednom bodě a vstupní i výstupní cinche jsou izolované, nevidím v tom problém. Sám to tak mám propojené u elektronkových zesíků a nebyl s tím nikdy problém. Problém s brumem naopak byl,pokud to nebylo propojené.

Re: Signálová zem a PE v preampe

PE na šasi je správně z hlediska ochrany před úrazem pokud ten zes používá větší než MN a pokud to není přístroj tř. II z hlediska ČSN, ale doma jsou normy stejně k ničemu, takže spíš tak nějak podle vlastního svědomí.
Z hlediska signálu se spojením signálové gnd s šasí zařízení pěkně nadělají zemní smyčky přes víc přístrojů. Typicky domácí audio přes PC a přes nulování plášťů koaxu od antén na anténní stožár a ten na PE.

Re: Signálová zem a PE v preampe

...signálové gnd s šasí zařízení...

V prípade že je na šasi taktiež PE, však? Keby bolo napájacie trafo v elkáči v II. triede ochrany tak je jasné že to neriešim, ale samozrejme nie je.

Hazys - kvuli stineni preampu. Nebo je to blbost?