Téma: Regulační transformátor

Protože moje hi-fi pamatuje doby, kdy bylo v síti /většinou/ 220 V, nechci ji "překrmovat" a tak používám regulační transformátor Feutron 1223 /Made in DDR/. Používám první odbočku ze čtrnácti.

http://s20.postimg.cc/8dsi5d4q5/Feutron_1223_1.jpg
http://s20.postimg.cc/p2ty1a1bh/Feutron_1223_2.jpg

Re: Regulační transformátor

Chci-li 10V přidat - ubrat raději volím 10 V sekundár trafa v sérii se sítí smile. Mám na to vcelku malé 60W trafo a zkouším i zesilovače 2*400 W smile.
Na Hifi (pomíjím, že tolerance 220 V byly odlišné, než dnes u 230V, pokud si správně pamatuji) by stačilo nějaké trafo velikosti zvonkového smile.
Spíše by byl zajímavý stabilizátor napětí, pracující na podobném principu, což ale asi ten Feutron od soudruhů z DDR bohužel neumí.

(upravil pepazdepa3 16. 1. 2016 11:19)

Re: Regulační transformátor

"Tak určitěě", to Feutron neumí. Zde fotečka přístrojku, který umí téměř vše ohledně el. sítě:

http://s20.postimg.cc/d02eixuel/ACCUPHA … inside.jpg

A zde diskuze poměrně postižených lidí:

http://www.hifinazory.cz/forum/viewtopi … 00bdae87bd

A nezapomeňte všichni, že dle návodu z nezapomenutelného časopisu Hudba a zvuk lze basové tóny nejlépe vnímat po namazání celého těla vyjetým olejem!

Re: Regulační transformátor

HaZ nepsal, pokud se ještě pamatuju, o vyjetém oleji ale o ztuženém pokrmovém tuku Sana, což bylo něco jako dnešní Hera/Perla. Autorem sloganu Sana - vlastní sestra másla byl údajně spisovatel František Nepil.
http://i.idnes.cz/05/081/maxi/VENcccef_sana.jpg
Tolerance sítě se zúžila směrem do mínusu, kdysi -15% pak 10%.

Re: Regulační transformátor

Pokud chcete stabilizovat, možností je dost, od starých stáblů ferorezonančního typu po moderní, třeba Furman, nebo z tuzemských luhů

http://www.chd-el.cz/index.php?id=50

nebo

http://www.kytary-bayger.cz/Stabilizato … _135_2.htm

Web

Re: Regulační transformátor

Crifodo: píšeš - "HaZ nepsal, pokud se ještě pamatuju, o vyjetém oleji ale o ztuženém pokrmovém tuku Sana". Tak mě moje fenomenální paměť nezklamala - přece jen se máme mazat vyjetým olejem!
Zde je celý článek:

http://issuu.com/pepazdepa3/docs/1.pdf_bde72979abe540

http://issuu.com/pepazdepa3/docs/2.pdf

http://issuu.com/pepazdepa3/docs/3.pdf

Je to umístěno i v sekci Reproduktory /můj omyl, má to být v sekci Reproduktorové soustavy/,
reakce smíšené...

(upravil AlanCox 7. 9. 2016 1:20)

Re: Regulační transformátor

To je zvláštní, ale moje UPS, kterou používám k počítači - a zvládne zátěž do 620 W, to udržovat výstupní napětí sítě v mezích zvládne také jako samozřejmost. Přitom kromě regulace výstupního síťového napětí také chrání proti přepětí a ještě je schopná v případě výpadku sítě generovat další 2 hodiny proud.

UPSky lepšího typu mají v sobě autotransformátor, který automaticky drží výstupní hodnoty napětí v normě. A pokud nestačí, začnou generovat proud přes baterku. Přičemž k UPS mohu připojit skrze USB k PC, a můžu si nastavit, co čekám, jaké výstupní napětí chci - když budu chtít třeba 230 V plus mínus 1 V, tak mi to tak UPS bude udržovat. Mohu si zvolit napětí i rozmezí, mohu si zvolit strategie - úplná spokojenost.

Ještě mi ta UPS bude sdělovat aktuální napětí, proud, spotřebu. A nakreslí grafy co se dělo se sítí za posleních x hodin, a co se dělo se spotřebou na druhé straně. Plus funkce, že UPS vyšle signál 5 minut předtím, než se baterky vybijí natolik, že UPS už nezvládne dodávat proud (v případě dlouhodobého výpadku sítě).

Re: Regulační transformátor

UPSky lepšího typu mají v sobě autotransformátor?

Re: Regulační transformátor

nemají, jenom dělají dvojitou konverzi, tj napřed z 230V AC udělají 310V DC, z toho  zpátky 230V AC . Do 310V obvodu je připojen zvyšující měnič z baterek a dobíjení baterek, to je vše. Trafo ze železa navinuté mědí by dnes nikdo nezaplatil.

Re: Regulační transformátor

No autotransformátor by tak drahej nemusel být, ale není jednoduchý to regulovat.

Re: Regulační transformátor

kaed napsal:

nemají, jenom dělají dvojitou konverzi, tj napřed z 230V AC udělají 310V DC, z toho  zpátky 230V AC . Do 310V obvodu je připojen zvyšující měnič z baterek a dobíjení baterek, to je vše. Trafo ze železa navinuté mědí by dnes nikdo nezaplatil.

Kdes tohle viděl ? To bych teda rád viděl na vlastní oči. Budu teď kupovat do práce 20kW UPS s dvojitou konverzí (třífázovou) a takhle teda rozhodně nefunguje.

Re: Regulační transformátor

Tohle řešení je v kdejaké malé UPS, pardon, není to dvojitá konverze s galvanickým oddělením jak by měla být, u online ups to jde komplet přes aku, takže ještě mezistupeň na 24V, 48V, 72V, 96V podle typu a výkonu. V každým případě už v UPS není velký trafo na železe jak bývalo kdysi, ale jenom feritový od spínanýho zdrojhe pro zvyšující a snižující měnič. Cena je rozhodující. A to že v meziobvodu vyschnou elektrolyty je taky pro výrobce zajímavější než "nesmrtelný" trafo.

Re: Regulační transformátor

To teda čumím, já právě čekal že to bude v té velké 20kW potvoře (a ono asi i je, protože celá UPS je podle prospektu tak velká jak samotné 20kW trafo smile ) ale v malejch domácích UPS jsem to teda neviděl a ani internet tvou teorii nepotvrzuje. Máš nějaký konkrétní typ UPS na který by se dalo mrknout na netu ?

(upravil AlanCox 7. 9. 2016 20:15)

Re: Regulační transformátor

Mě hlavně praštil do očí ten nepoměr naprosto přepálených cen těch udělátek uvedených v odkazech na začátku tohoto vlákna - versus cen běžné UPS, která je schopna zařídit to samé, často mnohem lépe, a ještě mnohé věci navíc.

Mám poměrně drahou UPS od APC, která rozhodně nebyla levná, a její cena přesto nebyla o moc výše než těch jednoúčelových udělátek ze začátku vlákna.

Proto jsem upozornil, že je občas lépe se při potřebě nějakého bazmeku zamyslet nad tím, zda by lépe a levněji či kvalitněji neudělal stejnou službu jiný přístroj, který je primárně určen pro něco trochu jiného.

Když vidím cenu těch regulátorů napětí, zakoupil bych spíše slušné UPS. Pohlídal bych si, aby generovala na výstupu sinusovku.

Re: Regulační transformátor

A podle čeho usuzuješ že ta UPS je schopna zařídit to samé jako "udělátka" v odkazech výše ? Vydrží třeba trvalou zátěž, krátkodobé přetížení atd ? Koukal jsi se jak vypadá napětí na výstupu osciloskopem ? Tohle rozhodně není pro napájení audio, u spínanýho zdroje v PC je to samozřejmě zcela buřt, jestli místo sinusovky přivedu na vstup bramboroid, ale u klasického trafa rozhodně ne, proto jsou ty udělátka dražší než tvoje UPS.

(upravil kaed 7. 9. 2016 21:14)

Re: Regulační transformátor

Sinusovka obvykle vypadá "jakž takž" je vytvořená pomocí  PWM full bridge, obvykle na 20kHz a výše, takže takovej trochu zesilovač ve třídě D.
schéma třeba tady: http://www.seekic.com/uploadfile/ic-cir … 828916.gif  q201 a q202 klasika ala zdroj PC, ale na ruby, dělá z 24V těch 310V, v tomhle případě dokonce bez filtrační kapacity, q203-206 full bridge, za povšimnutí stojí úplná absence výstupního filtru, mezi body A a B je jenom kondík. To bude teda echt bordel na výstupu, bude tam pwm i bordel z toho zvyšujícího měniče. Tak takhle se dnes dělají UPS a měniče...
Pokud to má mít vyšší výkon, znásobí se obvody s q201, q202 a impulsními trafky, usměrněné sekundáry tráfek se spojí do série, a tranzistory v bridge se patřičně namnoží a je hotovo. Pokud je ta UPS třífázová, tak je tam takovejhle krámek třikrát, akorát řízenej jedním procesorem. 
Tohle je katování kostů, s klasickými trafy a můstkem přímo na 24V to bylo moc spolehlivý, nějaký takový starý UPS vlastním. Tuhle topologii využívají všechny FV střídače s výkony několik kW, tak proč ne UPS. A ještě se u těch střídačů chlubí, že jsou "beztransformátorový". Pár výrobců dělá měniče ještě s trafem (stejně obvykle mizerně dimenzovaným), ale to je pro znalce, masa kupuje tohle, je to lehčí a na papíře to má lepší parametry...
Jo a ještě detail: PC zdroj už dneska jenom tak něco nesežere, díky aktivnímu PFC si s těma UPS co dělají ty lichoběžníky (v lepším případě) nerozumí, někdy vůbec nenaběhne. A nebo spadne při zvýšení odběru třeba při vysunutí dvířek DVD. Aktivní PFC je jeden z velkých omylů lidstva, podobně jako biopaliva.
Prostě to chtělo hned přejít na DC a AC nechat jenom na dálkový kabelový trasy, jsou s tím jenom problémy u frekvenčních měničů a spínanejch zdrojů...
(firma Litostroj Power v Blansku má v rozvodně usměrňovač, a všechny frekvenční měniče (cca 400kW zároveň) jsou napájený z tohoto a zároveň při brzdění do tohoto energii vrací. Bez problému s fázovým posunem a podobně...

(upravil AlanCox 7. 9. 2016 21:27)

Re: Regulační transformátor

Moje UPS má tuto strategii:

1) Pokud je síť v pořádku, ale je v ní napětí pod nebo nad limitem - pomůže si autotrafem, a o něco ho zvýší či zvýší, aby bylo správně. Jede to přímo, nic se negeneruje, pouze se zařadí příslušná odbočka trafa.

2) Pokud je v síti ohrožující bordel, který nelze zlikvidovat ad 1), začne generovat svou vlastní pseudosinusovku.

3) Pokud nejde síť vůbec použít, použije baterii, a jinak generuje svou pseudosinusovku.

Jela mi tu 7 let v kuse bez jediného problému. Za 7 let v kuse nenastal jediný výpadek. Dokonce mi možná zachránila dům, protože když jednou kdesi ve zdi začal jiskřit kontakt (ze 100 let starého vedení), začalo relátko cvakat v UPS jak pominuté, protože neustále se bránilo bordelu na síti - a já pochopil, že v síti je problém. A stačilo postupně vypínat okruhy jističi, a zjistit, kde přestává relátko cvakat.

Původní cena UPS byla 5000 Kč, a svou práci odvedla. V ceně byl i 12V olověný akumulátor a lecco s dalšího. Generovaná sínusovka nebyl nikdy problém. Zapojil jsem tam už i leccos včetně audio a nic si nestěžovalo.

UPS funguje stále, ale koupil jsem si před časem výkonnější. Za stejnou cenu. Jen generuje obdélník, protože počítači a spínanému zdroji jen tvar napětí u zadnice, ale doporučit ho nemohu pro audio.

(upravil kaed 7. 9. 2016 22:06)

Re: Regulační transformátor

UPS s autotrafem, jseš si jist? za 5kKč? Za kariéru servisáka jsem několik set ups namontoval, a když někde napětí kolísalo nad rozumný meze, tak klasický line-R ups přepínaly na baterku a ta byla co prd vybitá (a bylo jedno, co to bylo za značku UPS). APC dělalo takovou kostku, co v ní to autotrafo pro 700W UPS s řízeným přepínáním bylo, ale jenom tohle stálo cca 3kKč bez UPS.  Tady jsou nějaký variace na tohle, abych se vrátil k tématu : https://www.amazon.com/s?ie=UTF8&pa … regulator. Tuhle funkci mají v sobě pouze UPS ON-LINE, tj s dvojitou konverzí, ale to je za jiný prachy.
Nemáš pravdu, přečti si něco o aktivním PFC, co musí mít každý spínaný zdroj dnes už nad 50W. Pokud máš nějakej historickej werk, tak samozřejmě nic. Prostě investice způsobuje investici, koupíš novej PC se značkovým zdrojem ve značkové skříni Thermaltake a už ti to s tou UPS nepojede, osobní zkušenost. A nejsem sám, je toho plnej net.
ToaAktivní PFC prostě v těch mezerách mezi pulzama nemá kde brát energii, když tam v podstatě není filtrační kondík, a zdroj jede jenom proto, že drží napětí kondíky na výstupech. Potom 350W zdroj s připojeným PC s příkonem 60W dává tak sotva, jak píšu výše - shodí ten zdroj třeba vysunutí DVD, nebo nějaká náročnější operace, co zvýší příkon o 5W. Ale všichni jsme to chtěli. Existuje řěšení, ANTI PFC: http://rayer.g6.cz/hardware/s12ii430.htm je to ve spodní polovině stránky, v podstatě se před zdroj zapojí to co je v klasickým ATX zdroji a tím se PFC vlastně vyřadí. Ale proč to celý vzniklo???

(upravil AlanCox 8. 9. 2016 3:53)

Re: Regulační transformátor

Marketinková svahilština firmy APC úpravu podpětí nebo přepětí pomocí vnitřního transformátoru nazývá "AVR Boost and Trim":

https://www.alfa.cz/product.php?eid=10516008O35A00074V

(upravil danhard 8. 9. 2016 6:41)

Re: Regulační transformátor

Proč by nepoužili primár trafa jako autotrafo, pro regulaci, nic to nestojí smile

Takovej regulátor na 200W můžu věnovat, je tam 20VA tráfko 2x12V a připíná se navíc sekundár.