(upravil Sendy 6. 1. 2016 22:00)

Re: Něco o vinylu a gramofonech

Ano, prakticky existují možnosti velmi dokonalých poslechových aparatur a získání muziky ve výborné jakosti, ale v reálu drtivá většina konzumentů poslouchá obrovskou kvantitu v děsivé kvalitě nějakých přenosných křápů.


BTW, gramodesky se při zpracování ořezávají nad 16kHz a VKV vysílání někde nad 15kHz poměrně strmým filtrem. 40kHz na gramodeskách je tak hlavně šum drážky, nějaké to zkreslení a zbožné přání netopýra.

Web

Re: Něco o vinylu a gramofonech

Do kterého asi tak roku byla pravděpodobnost, že titul získaný na LP byl připraven analogovým postupem? 1990? Jestli pozdější edice vedly přes digitální záznam a zpracování, tak je potom LP jen naroubování závěrečného analogu na ten předchozí wav a není tedy žádný prohřešek si rovnou tu digitální verzi pořídit. Deska tam pak jen dělá tu japonskou čajovou proceduru pro oko.
Frekvenční hranice do 16k by byly asi tak to nejmenší, co by vadilo, daleko děsnější dopad mají ty komprese a komprimace.

(upravil wimshurst 7. 1. 2016 0:10)

Re: Něco o vinylu a gramofonech

Všechno je pomíjivé.
Voskové válečky, gramodesky CD, HDD, Flashdisk..
Všechno musí pominout, stratit se, aby se mohlo znova objevit, bylo to vnímáno jako nové a čerstvé.
Na co dloubat data do kamene, když odkazy vyryté a čitelné po pár stech i tisícech letech nechápeme a když i chápeme odkazy minulosti, nedeláme nic pro to, aby se zlepšila budoucnost.
Nejaké mršení kompresí, je vlastne nepodstatné, vezmem li v úvahu, že to nepřežije ani jednu generaci.
Zachování kvalitního hudebního odkazu pro další generace, je nepodstatné, protože dnešní generace nechápe co bylo před 25 lety a né ješte před 50, 80, 100 cykly planety..
Jitro kouzelníkú...
PF 2016

Re: Něco o vinylu a gramofonech

Bože...neviem čo riešite...jeden volky, iný vdolky. Každý má rád niečo iné. Zvuk je subjektívna záležitosť. Rovnako ako umenie. Ľudia čo si zvykli na zvuk tranzistorového zosíka, si budú ťažko zvykať na elektrónkáč a opačne. Jedinec čo vyrástol v starých Škodovkách a dodnes jazdí na Škodovke, nikdy nepovie nič dobré na japonské autá a naopak. Každý si proste bude obhajovať to svoje.
Prečo sa radšej netešiť z toho čo máme radi, ako haniť to čo majú iní? Však celý hifizmus a muzika je o subjektívnych pocitoch a má prinášať radosť a nie zádrapky a hašterenie o tom, ktorý formát má väčšie "gule" a kto má väčšieho vtáka s výkonnejším a drahším zosíkom.
A že loudness war mrší hudbu? - však to vieme všetci. Tak si kua vyberiem digitálnu nahrávku, ktorú iní opisujú ako dobrú a vyhýbam sa tým zmršeným. Mám rád pri počúvaní Olympicu ostrejší zvuk? - tak si vyberiem remasterovanú verziu na CD. Chcem aby mi klasika hrala príjemne pri tom ako mi horí oheň v krbe? - tak si ju pustím na LP...
No a potom vidíte idiotov čo majú doma techniku za státisíce € v miestnosti s holými stenami, obrovskými oknami a plávajúcou, alebo ešte lepšie keramickou podlahou...tomu hovorím chujovina...a vôbec ma netrápi či má taký chujomet zosík od Dana D´Agostina, alebo Nautilusy od B&W...a už vôbec nie či má káble spletané pannou pri svite mesiačika so zlatých vlasov deda vševeda...

Re: Něco o vinylu a gramofonech

Crifodo napsal:

To je hezký, takže technický vývoj se škrábal nahoru asi 90 let aby bylo možno zvuk zaznamenat a reprodukovat tak kvalitně jako zněl originál, až pak se to prasení začne omlouvat tím, že média tu nejsou od toho smile
tys mě hochu rozesmál.
Mechanický záznamy se sice v principu opotřebujou, ovšem takový přeskakující CD je taky věc.. tam kde se pásek projeví malým dropoutem nebo deska lupancem a jede se dál, zesláblý CD se už z křeče nevyhrabe.
O trvanlivosti flash nebo HDD radši neuvažovat.

no asi sme se do toho dobře zamotaly.

Media sem myslel hlavně rádia a TV . Od Rock rádia nebo TV Nova asi nikdo nemůže čekat zvuk v bezztrátovým formátu.  Prasení nechci nijak omlouvat ale taky ho nemůžu vyžadovat od komerčních rádií a TV .

Když budu chtít poslouchat kvalitní zvuk tak si opatřim Flac nebo v horším případě 360kbps Mp3 . Poslechnu si to na pořádný aparatuře . Když si budu chtít udělat pohodu tak vytahnu gramo a hodim se do klidu ....

To jak sem psal že bych si gramo nekoupil protože  " zkresluje " při přehrávání tu nahrávku , to bylo myšlený tak když bych chtěl přehrávat muziku bez nějakýho zkreslení tak sahnu po bezztrátovým digitálu .

Web

(upravil Crifodo 8. 1. 2016 15:52)

Re: Něco o vinylu a gramofonech

No to já taky myslel média=TV+R, dřív se taky říkalo sdělovací prostředky. Problém bych neviděl ve volbě bezeztrátových formátů, pokud vím tak ČRo používá léta komprimaci do nízkoztrátové mpeg-2 320 kbit 48 kHz(odbavovací systém DALET) která se pak pro streamy transkóduje do ogg. Vzhledem k dosažitelným mezím následné FM to 99% rozhlasových audiofilů neurazí (podotýkým rozhlasových) protože to je pořád ještě velmi slušné, jak separace kanálů, tak odstupy, zkreslení, rozsah.
Tady teda nevím proč třídit na komerční/nekomerční protože tam i tam můžou existovat zákazníci kteří dávají přednost kvalitě před doplňkovým kraválem a nevím proč by komerční stanice se mělo rovnat prasárna.
Čili je to problém přesolená/původní polévka. Kdo chce, měl by mít možnost si z toho nařvanou chrchlavou rámusárnu udělat ale sám pro sebe na přijímací straně tak aby jiný nebyl poškozován. Technicky jsou dávno možné kurviče dynamiky a boostery a signálové prasiče na přijímací straně. To samé platí i pro hudební nosiče offline.
Kupodivu před 30+ lety rozhlas když chtěl sloužit svým posluchačům, byl schopen připravit hudební pořad tak, že stočil nahrávky z LP pomocí špičkového gramo na profi magnetický analog 38 cms s Dolby A a ten pak použil jako modulaci pro odvysílání do FM sítě... čili použil to, nad čím dneska digitální audiofilové jen náhradně a marně uchcávají.