Re: Stáří kondenzátoru a pokles hodnoty

A co vlastně chceš slyšet? Toho jsem se tady taky nedopátral. Proč jsou výhybky komerčních výrobců u jejich výrobků nižších tříd špatný? Protože do levnýho výrobku nikdo nevloží enormní náklady na vývoj, nikdo nevloží drahý součásti. Každý ušetřený ojro je u větší série dobrý. Všechno se maximálně zjednoduší, jak jen to jde a něco se vloží jen do hezkýho kabátku, protože oko kupuje. Visaton není žádnou výjimkou. Není to však proto, že by to numěli, je to proto, že nechtějí.

Re: Stáří kondenzátoru a pokles hodnoty

Thelastunicorn:
Ahoj,
no, ani ne tak co chci slyšet ale zajímal jsem se o odborný názor a čekal jsem, že tu někdo bude umět říct, jak se věci mají.
Když někde čtu, že tovární výrobce něco udělal blbě a že to jde udělat lépe, tak čekám odpověď odborníka a ne hloupé průpovídky.
Mimochodem, Atlas nebyl až taková seriovka a ne levnota.
Tím je nechci tahat do nebes.
Ale zatím se nenašel ani jeden, co by řekl co je tam špatně, jaký to má vliv na zvuk a jak by to udělal lépe a jak to bude potom hrát. A cenu nechme stranou.
Já jsem prostě zvyklý, že když řeknu tohle je blbě, tak vím proč a tky vím, jak to udělat líp.
A to jsem čekal i zde. Inteligentní odpověď. Ne polohloupé připomínky.
Nebo to nikdo neví, což je možné a jen se to tak říká. Je to možné.
Já nevím, já jsem to nikdy ani neměřil ani nevyráběl. Jsem jen obyčejný uživatel. To je celé.

(upravil PB 30. 11. 2015 14:38)

Re: Stáří kondenzátoru a pokles hodnoty

vostok napsal:

Promiň ale takovéto odpovědí dává buď někdo, kdo tomu naprosto nerozumí, nebo naprostý blbeček, nebo obojí. Což si myslím, že je to v tomto případě obojí. Teoretické slinty má tu 99 procent. takhle může odpovědět jen imbecil, co ví kulový a chce bejt chytrej. Blbeček holt tlachá, chytrej řekne něco, co má smysl. Takže se každý podle své odpovědi může zařadit, kam patří.......

Takové výrazy sem nepatří.

(upravil zdenek00 30. 11. 2015 15:02)

Re: Stáří kondenzátoru a pokles hodnoty

vostok napsal:

.....Když to shrnu, tak na odborném fóru, třicet odpovědí ale mimo blábolů ani jedna k věci.....

Ale odpovědi na dané otázky tady už byly, a dokonce několikrát! Stačí si odpovědi pomalu a pečlivě přečíst.
1) Kondenzátory ve tvých bednách mohou, ale nemusejí být mimo toleranci, nebo mohou, ale nemusejí mít zhoršené jiné parametry. Nezáleží to jen na jejich stáří, ale i na vstupní kvalitě.
2) Náhrada bipolárů svitky i přes lepší elektrické parametry může, ale nemusí být individuálním sluchovým přínosem.
3) Levná rada typu vyměň naslepo to a to není vhodná - často následují reakce typu "jeden blbec, co tomu nerozumí, mi poradil, stálo to mě to dva tisíce a zvuk je úplně stejnej...."
4) Rozumné řešení je nechat si odborně změřit parametry kapacit ve výhybkách a podle výsledků měření se pak rozhodnout, co dál. Výhybku samotnou bych nepředělával, k subjektivnímu zlepšení zvuku nemusí dojít (myslím tím její koncepci).
Víc nevím, co bych k tomu dodal, respektive nevím, co očekáváš za odpovědi.

(upravil vostok 30. 11. 2015 16:41)

Re: Stáří kondenzátoru a pokles hodnoty

PB: Tvůj subjektivní  názor. Já si zase myslím, že sem zase nepatří tohle:

"Tak tomu nevěř, Visaton je dokonalá firma a jejich Visatonochod běhá i po Měsíci lol.

Máš pravdu, proto bež raděj na jine forum...

... proti Tesláckým výhybkám jsou ty od Visatonu zlatý.

Doufám, že tímto je ukojena tvá touha po vzdělání a teď už můžeš jít prudit někam jinam.

Mohl by jsi vypadnout na jiné fórum?"

Tohle je jen ukázka zbytečných odpovědí od diletantů, co sice neznají odpověď ale chtějí za každou cenu být zajímaví a něco napsat.



zdenek: Jak jsem psal v posledním příspěvku.
Teď se nebavím o kondenzátorech ale o celé výhybce. Co konkrétně je na original výhybce špatné a jak se to dá udělat lépe.
Cituji svůj dotaz:
"co je tam špatně, jaký to má vliv na zvuk a jak se to dá  udělal lépe a jak to bude potom hrát".
A napsat vyměň kondíky pro mě není odpověď. Ptám se, v čem bude výhybka jiná a co to změní konkretně na poslechu. A odpověď bude to lepší já prostě nějak nepovažuju za odpověď.
Znovu opakuji. Já netuším, jestli to tu vůbec někdo ví. Možná to jsou jenom obecný tlachy ale ve finále nikdo neví, jen to říká, aby byl zajímavý. Proto se ptám. Ani není nikoho povinost mi odpovídat. Jen jsem to hodněkrát četl na fórech a každý přitakával, že je to pravda, tak se prostě ptám, jestli někdo umí říct něco konkretního ale zatím se tak nestalo. netřeba za tím nic hledat. Prostě když něco nevím, tak se zeptám a čekám odpověď, která dává smysl. Ne obecný plky. A Že se to musí změřit, tak to je logický, k tomu nepotřebuju odpověď od někoho, kdo by tomu měl rozumět. To dá rozum, samo od sebe.
Přišlo mi to jako jednoduchá otázka a na ní jednoduchá odpověď. S takovou zdlouhavou diskuzí kolem a kolem  jsem tedy nepočítal........

Já ty odpovědi znovu trošku připodobním k něčemu jinému. Je to jako když za mnou přijdeš, že máš auto se sériovým motorem a že jsi slyšel, že to je blbě a že se to dá udělat lépe. A já bych odpověděl. Ne, buď v klidu, takový motory mají i na sibiři a jsou spokojený.
Nebo-no to se musí asi změřit někde na stolici a pak by se něco vyměnilo a mělo by to být lepší. No kdybych takhle odpověděl, tak bych musel být naprostý idiot.
Odpověď i bez měření, jelikož o tom něco vím, by zněla- Hele, musíš vyměnit hlavu, dát tam ostřejší vačky/s jiným časováním, odlehčenou klikovku, otevřít sání, lehčí písty, lehčí setrvačník. Tím se zvýší otáčky, sníží váha a zvýší kroutící moment. Touhle základní úpravou získáš cca 50koní.  Motor půjde víc do otáček, bude reagovat na plyn a pojede cca o 30procent rychleji.
Tohle já považuji za inteligentní odpověď někoho, kdo tomu rozumí. Výše uvedenou odpověď může říct s prominutím blb, nebo někdo, kdo neví nic. A nebo řeknu, hele to prostě nevím a ani netuším, jestli se to dá vůbec nějak vyřešit. Nic víc, nic míň. Všechno ostatní jsou jen hospodské řeči, které nemají za korunu cenu.

Re: Stáří kondenzátoru a pokles hodnoty

Víš vostoku, z tvých reakcí a příspěvků je zřejmé, že o problematice elektroakustiky nemáš ani ponětí a ani to jednoduché, co se ti tady řada lidí snažila objasnit, nejsi schopen pochopit. To je trošku jiné, než spalovací motor. Další debata nemá už asi žádný smysl, je to podobné, jako chtít vysvětlovat prodavačce ve stánku princip kvantového zesilovače.

(upravil vostok 30. 11. 2015 17:34)

Re: Stáří kondenzátoru a pokles hodnoty

No, jak vidím, nejen já ale ani Ty to nevíš. Jinak bys asi uměl odpovědět. To je tedy gól:-)Kdybych byl odborník na elktro, tak se neptám. To by Ti mělo být asi jasné.
A to není o akustice. Ale mistrně jsi svojí neznalost uklidil do autu, abys nemusel přiznst, hele, já to taky nevím. K tomu není snad ani co dodat. A vymlouvat se na moje příspěvky.......Už se neptám, neboť nic rozumného se stejně asi nedozvím. A máš pravdu, to není motor. Ten je drobet složitější, než repro:-)
......
......
Já se snad picnu, to je fakt pro zasmání. Tisíc řečí kolem, výmluvy, výmluvy, výmluvy ale obyčejná odpověď prostě nikde. To je fakt dobrý big_smile

No, nicméně z toho všeho usuzuji jednu věc. Jelikož se nenašel nikdo, kdo by onen mnohokrát se opakující výrok o tom, že originál výhybka je špatná a dá se udělat mnohem lépe, kdo by to byl schopen konstruktivně podpořit a vysvětlit, jedná se o obecný blábol, který se už asi traduje a dotyčný zmíněnou věc třeba ani neviděl ale jedna paní povídala.
Ale i takhle se člověk může dobrat výsledku.  lol

(upravil tomtom7 30. 11. 2015 17:40)

Re: Stáří kondenzátoru a pokles hodnoty

Máš tu dosť odpovedí (#16, #34 a áno aj #23), prečítaj si toto - https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=15672 , trochu si zlepši poznatky zo základnej teórie a možno si budeš vedieť aj sám odpovedať na svoje otázky. S takýmto arogantným prístupom tu nepochodíš. Myslím, že väčšina z nás ani nechápe na čo vlastne sa pýtaš, keďže ti dali relevantné odpovede a ty ich nechceš prijať - občas treba počítať aj s tým, že otázka je zle položená, stáva sa to každému.

edit: či je pôvodná výhybka zlá, resp. čo sa na nej dá vylepšiť, o tom sa dá diskutovať až po zmeraní reprosústav, takže nejakú konkrétnejšiu odpoveď čakať nemôžeš... ale aj toto už bolo napísané...

Re: Stáří kondenzátoru a pokles hodnoty

Tomtome, nechci se vzdělávat až tak exaktně, abych to věděl přesně a odborně.
To je pro mě ztráta času. Já podnikám v něčem jiném a tam věnuji energii.
A věř, že všude jinde, když se na něco zeptám, mi jsou lidi schopni dát odpověď. S tímhle co tady se běžně nesetkávám. Jsem z toho trochu v šoku.
Jinak když si přečteš celé vlákno, pochopíš, že jsem začal velmi slušně, včetně pozdravení. Což se o některých říct nedá. Trochu jinou rétoriku jsem zvolil až se někdo začal chovat jako trouba. Asi tolik k věci.
Já myslím, že jsem otázku položil zcela jasně.
Že jsem několikrát četl, že originál výhybky stojí za kulový a že se to dá udělat doma mnohem lépe.
Tak jsem se ptal co konkrétně je na original výhybce špatně a jaký to má vliv na zvuk a co se na ní dá změnit a jak se to projeví na zvuku.
To je tak složitě napsaná otázka?? Mě přijde srozumitelná i pro méně bystré.
A já netvrdím, že chci slyšet určitou odpověď.
Kdyby někdo napsal, hele, to je naprostá hovadina, jestli tohle někdo řekl, tak je to vůl a nevěř mu, protože to není pravda a věc je vyřešená a víc se neptám.

(upravil tomtom7 30. 11. 2015 18:13)

Re: Stáří kondenzátoru a pokles hodnoty

Originál výhybky sú často krát ukrátené o niekoľko súčiastok, alebo sú použité lacnejšie náhrady ako bipolárne či elektrolytické kondenzátory, cievky s nevhodným jadrom alebo z tenkého drôtu. Toto robia aj ďaleko renomovanejší výrobcovia ako Visaton ale skôr záleží na konkrétnom modely reprosústav. Pokojne aj lacnejší model, môže byť spravený poctivo. Ďalšia vec je samotná koncepcia návrhu ale to sa nedá tak ľahko vysvetliť - v jednoduchosti: výrobca použije nevhodný (ale lacnejší) reproduktor, napríklad basový, čo sa snaží dohnať výhybkou ktorú naladí napríklad na hrb +6dB na 70Hz nech to poriadne basuje. Tak sa reproduktor môže dostávať do veľkej výchylky a tým narastá veľmi jeho skreslenie pri vysokých hlasitostiach. Alebo vyrobí ozvučnicu s nevhodným objedom aby ušetril materiál, príp. splnil dizajnové požiadavky trhu.
Mnoho krát sú originál výhybky spravené nevhodného rádu, či bez kompenzácie bafflestepu s cieľom ušetriť na súčiastkách (ale práve toto sa ťažko vysvetľuje niekomu, kto nevie základy teórie).
Všetky tieto snahy o šetrenie môžu mať veľmi rôzny vplyv na zvuk, ktorý sa nedá aplikovať na každý prípad všeobecne. Preto je potrebné mať každú sústavu zmeranú aby sa dali spraviť nejaké zmeny k lepšiemu. To však nevylučuje, že niekomu skúsenému sa stačí pozrieť na schému, charakteristiky, vybraté meniče alebo konštrukciu a vidí nedostatky.
Neviem ako ti to lepšie popísať a či je to pre teba dosť konkrétna odpoveď ale aspoň som sa snažil big_smile
edit: pozerám ten Visaton - z dnešného pohľadu je to asi zastaraná koncepcia aj keď netvrdím, že zlá. Ale navrhnúť kvalitnú výhybku pre toľko meničov/pásiem nie je jednoduché (a dokonca to môže byť aj blížiace sa k nemožnému) a rovnako tažké je povedať od počítača bez meraní čo tam je zlé.

Re: Stáří kondenzátoru a pokles hodnoty

Říká se, že snaha se cení.:-)
Ale k věci. Co tedy udělá se zvukem, když si nechám vyrobit homemade lepší výhybku, která bude stát třeba /teď plácám/ 10tisíc?

Re: Stáří kondenzátoru a pokles hodnoty

Možno vôbec nič, možno to bude ešte horšie, pretože je tu jeden podstatný faktor - tvoja posluchová miestnosť ktorá to môže celé rozhodiť.
Ale pokiaľ by sa to podarilo a výhybka bude lepšia tak sa napríklad môže zlepšiť podanie celej sústavy, bude vyrovnanejšie, môže menej alebo viac smerovať (čo je tiež rôzne žiadúce), môže klesnúsť skreslenie, môže sa zvýšiť zaťaženie meničov... Ale reálna je aj situácia, že ti osobne bude znieť celá sústava ináč a nebudeš vedieť povedať či je to horšie alebo lepšie.

Re: Stáří kondenzátoru a pokles hodnoty

Tedy usuzuji, že primárně nelze říct, že tovární výhybka je k ničemu. Že určitě pomůže vyměnit součástky za kvalitnější ale že měnit celkově koncepci navržené výhybky pro ten typ bedny za jinou je blbost. /bavím se o třídě svých beden, ne o bednách z tesca za 5k/
A že zvuk bude diametrálně lepší a kvalitnější, že bedny budou o třídu výš je nesmysl.
Prostě bez měření s potřebným vybavením v akustické zkušebně, pokud někdo tvrdí, že to udělá doma na koleně, je zkrátka kravina.
No, připadá mi to jako rozumné, i když by člověk rád věřil tomu, že je to obráceně.

Re: Stáří kondenzátoru a pokles hodnoty

S tvým rozsahem vědomostí v tomto oboru (nic ve zlém) doporučuji pouze kontrolu el. kondů někým, kdo to skutečně umí. Jinak s tím nedělej nic. Pokud jsou tyto bedny v dobrých akustických podmínkách, hrají dobře. Ale co to je dobře? Někdo považuje za dobré bedny ty, které umí hrát dobře i potichu, jiný chce více výšek, další pak výrazné středy. Zkrátka 100 lidí, sto chutí. Navíc jsi nám neřekl, jakým zesilovačem to krmíš, poněvadž s běžným komerčním zesilovačem za 15 tis. ti z toho vyleze zvuk jako z nádražního rozhlasu. Na řeči nedej, věř vlastním uším.

(upravil vostok 30. 11. 2015 18:56)

Re: Stáří kondenzátoru a pokles hodnoty

Pepa: Díky za reakci. Ale já to tak nějak podle sebe i dělám. Jinak nemám důvod se zlobit. Jsem v tomto oboru laik a sám jsem to i napsal, že jsem jen blbec, co poslouchá a nevrtá se v tom. Jen jsem chtěl odpověď na něco, o čem jsem nevěděl, jestli je to pravda a nebo blbost.
Jinak ano, bedny hrajou kvalitně i potichu. Rozsah 25-30000hz, 90db. I když jsem četl, že se nemá věřit ani těmto číslům, že výrobci lžou. Takže asi všechny údaje budou nepravdivé:-). Na to se už ptát nebudu. Někomu asi vadí titanové kaloty, já je mám rád. Bedny mají silné basy, to považuju za hlavní přednost. 15palců je tam znát.
Mám velkou místnost, akusticky asi velmi dobrou. Pohon je Sony Esprit 707 ale chci pořídit onkyo integra M508, nebo 5060r.
Mám rád starý rokový zvuk.
Jinak slyšel jsem spoustu beden za několikanásobně vyšší ceny ale nehrály tak dobře.
Mj., mám kamaráda zvukaře, nebude to úplnej trouba, zvučí např. Mišíka, někdy Kolera, Druhou trávu,, aj., který říká, že hrajou naprosto špičkově. Takže já s nima problém nemám. Jen diskutuji.
A taky jsem řešil otázku stáří kondenzátoru a vlivu na kvalitu. Protože je to 19 let a tak jsem chtěl, pokud to má vliv na kondíky to oživit, aby to bylo zase OK.

Re: Stáří kondenzátoru a pokles hodnoty

Prostě bez měření s potřebným vybavením v akustické zkušebně, pokud někdo tvrdí, že to udělá doma na koleně, je zkrátka kravina.

- toto nie je pravda. S dnešnými možnosťami nie je problém odladiť doma "na kolene" aj veľmi zložité výhybky, nepochybujem o tom, že by to zvládlo aj pár ľudí z tohto fóra. Ale nemusí to mať veľký zmysel. Niekedy je lepšie postaviť všetko od nova ako napasovať výhybku na už existujúcu reprosústavu (toto by mohol byť aj prípad toho Atlasu).

Re: Stáří kondenzátoru a pokles hodnoty

tomtom7: Tomu rozumím ale to už je extrém a asi zbytečný.

Re: Stáří kondenzátoru a pokles hodnoty

Vostoku, promiň mi ten výraz, ale neustále tady něco blekotáš a vůbec nevíš, o co jde (nechte maličkých...?). Běžná komerční výhybka má třeba 4,6,8 členů, aby byla levná = prodejná a nějak to hrálo. To bylo, je a pořád bude, výjimkou jsou snad bedny s prodejní cenou v šesticiferných částkách. Členové tady na fóru, které tak urážíš, jsou schopni vymazlit si výhybku třeba o 16 členech, s prakticky vyrovnanou charakteristikou. Jsou to ale desítky a desítky hodin práce, výpočtů, měření, zkoušek, opět výpočtů, měření... Asi by tě překvapila částka za komplexní architekturu takového výrobku. Prosím tě, už nic neřeš a dál si laď své tlumiče a písty.

(upravil vostok 30. 11. 2015 19:03)

Re: Stáří kondenzátoru a pokles hodnoty

zdenek00
Teď se zase chlubíš cizím peřím a vedeš obecné nic neříkající věci. Neříkej, co kdo jiný umí. Řekni, co umíš Ty. A nikoho z těch, co něco umí neurážím. Reaguju pouze na ty, co mi píšou blbosti a to předpokládám oni co něco umí nebudou. Takže se neschovávej za um a dovednost druhých. Mluv vždy o sobě. Zapojil ses do diskuze, ani netuším proč, když odborně nerozumíš tomu, o čem jsem se bavil. já tomu sice nerozumím ale nedělám, že ano, jako Ty.. Mimo toho, že to stále obaluješ a mluvíš kolem dokola jsi k tématu neřekl nic. Nechápu....

(upravil TheLastUnicorn 1. 12. 2015 18:15)

Re: Stáří kondenzátoru a pokles hodnoty

I ty spomínaný atlasy by se samozřejmě daly ještě vypiplat. Některý věci by tam šli ještě kompenzovat (třeba roll-off středobasu), lépe zvolit strmosti atd. Použitá výhybka je sice laděná, ale jedná se o jakýsi naprostý základ a ani zdaleka nevytříská z těch měničů, co by dovedly.
Kdysi jsem měl budky Chario Reference 200, moc cca 25 tis. Osazení mělo celkem slušný potenciál (středobas byl nějaký upravený 6,5" Audax, výška SEAS 27TFF). No výrobce to trochu zabil hranatou bednou a výhybkou (cívky na feritu, jednoduchá vexle 12/18dB). Nehrálo to špatně, ale jakýkoli průměrný DIY ladič beden by z té kombinace dostal daleko víc. Proč to takový výrobce, jako Chario neudělal? Protože náklady a krom toho, jak by to vypadalo, kdyby jejich základní model za 25 litrů hrál stejně, nebo lépe, než model za 60 litrů? smile

Chceš vidět schéma a reálný fotky 3-pásmový výhybky, kterou jsem ladil já? Kombinace je speciální 15" , v koši z tesly + 6,5" Audax + pásek Fountek? big_smile