Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 7 z 12)

Audioweb.cz » Projekty sloupových reprosoustav » Tesmax 61 (TESLA ARN 567, ARV 161)

  Stránky: ««« 1 ... 5 6 7 8 9 ... 12 »»»

RSS

Příspěvky [121 až 140 z 237]

Re: Tesmax 61 (TESLA ARN 567, ARV 161)

No designově je to teda pecka, měniče pěkně blízko sebe, zaoblení, výběr výšky bych sám nesvedl líp (časově jsme blízko nule smile), přesně podle mého gusta, pěkný.

Díky kluci, že jste to posunuli dál!

Re: Tesmax 61 (TESLA ARN 567, ARV 161)

Ostali mi zrenovované ARN565 z projektu TM265, ND25FW už mám zajednané, v priebehu zimy sa do toho skúsim pustiť. Vlastne len tak zo zvedavosti, čo dokáže spraviť tento typ ozvučnice.

(upravil ransom 8. 9. 2021 11:14)

Re: Tesmax 61 (TESLA ARN 567, ARV 161)

Tak už jen perlička ze stavby.
Vymýšleli jsme, jak se trefit do designu nábytku. Uvažoval jsem o laminu, ale tam je bídný výběr barev. Navíc je vždycky někde jebnutá hrana řezu, vypadá to jako skříňka z IKEA etc. Takže nalakovat. Nejdřív jsem chtěl válečkovat Denasem. Jenomže struktura je jenom bílá, odstín nenamíchají. Warnex vypadnul taky. Pak se ukázalo, že kamarád velkotruhlář si lakoval svoje vlastní dveře a okna do RAL7016 a zbyla mu barva. Není problém, klidně si to přines. Ale já měl furt dost času, takže jsem mu to donesl až těsně před srazem.
Normálně by to bylo: Nastříknout plnič, nechat aspoň dva dny vytvrdnout. Otočit na kozách, nastříknout druhou stranu, nechat dva dny. Pak obrousit a dát repete plničem. Pak zase obrousit, nastříknout záda a boky vrchní barvou, nechat týden odležet. Otočit, nastříknout čelo, nechat zase týden.
Takže ve skutečnosti to bylo během čtyřech dnů fuk-fuk, trochu zavadnout, honem otočit... Do prdele, já to donesl ve čtvrtek odpoledne na dílnu, ještě to bylo měkký jako kůže, a začal montovat. Večer to fungovalo, v pátek jsem ještě asi dvě hodiny roztržitě poslouchal na dílně při práci (to už se mi začalo líbit), a v sobotu to jelo na premiéru. Vůbec jsem netušil, co předvedou v ostrém provozu před publikem.
Dnes bych tuhle konstrukci doporučil někomu, kdo má čas a výbavu na hračičkování se dřevem, nechce proinvestovat majlant, nemá příliš velkej prostor k ozvučení a chce podlahovky. Kdo k tomu potřebuje profi truhláře, prodělá gatě a truhlář ho bude nenávidět. Já vystačil s vrchní frézkou a několika frézama (šikmá, kulatá, vrchní a spodní kopírovací), přímočarkou, sadou kvalitních vykružováků, vibrační bruskou a akušroubovákem. DTD nařezali v Hornbachu. Proti výkresu je tam vlastně jedna úprava. Na čele je před frézováním děr a hran nalepený 8mm sololit. Je hladší než DTD, překryl spáry, a zaoblení hran pak tolik nezeslabilo spoje v rozích. Bedna je jak beton.
Místo molitanových desek je 4cm rouno, podle citu je lehce přitlumený i prostor za reprákama a přechod do zadního tunelu; do zadního horního rohu je rouno nacpané víc. Výhybky jsem udělal úplně placaté, omatlané lepidlem proti vibracím a jsou plácnuté zevnitř na horní dno a celé zakryté tlumením. Vzadu jsou těsně zasunuté za dva samořezy a vepředu zajištěné třetím. Montáž primitivní, ale funkční, dají se snadno vyndat i namontovat.

(upravil kotlik 8. 9. 2021 15:07)

Re: Tesmax 61 (TESLA ARN 567, ARV 161)

antonio: Díky tobě Antonio za konstrukci..!

Hrají mi doma a parádně
Ale sám bych je dělal tak rok (ještě když jsem měl dílnu) a i tak bych musel dokoupit vercajk. A vnitřek by mi stejně musel vybavit Ransom. smile

(upravil antonio 16. 9. 2021 8:44)

Re: Tesmax 61 (TESLA ARN 567, ARV 161)

kotlik: Tak ať hezky slouží. smile

Tady k pozornosti dávám co ten kroutící se koš kolem 300 Hz dělá a umí to ještě "líp". Měřeno ve 20l boxu 28x45 cm, z 0,5 m, 4 V, z 1 m tedy cca 92-93 dB.

https://i.postimg.cc/t1spjbxQ/ARN-567-NG-1977d.png

Re: Tesmax 61 (TESLA ARN 567, ARV 161)

Po dohodě s Antoniem se ten bastl bude jmenovat Tesmax 62.

Re: Tesmax 61 (TESLA ARN 567, ARV 161)

Občas s někým řeším modifikace bedny nebo měniče, takže dávám nějaké info sem:

Simulaci jsem před stavbou nedělal, nebylo co vymýšlet, první věc bylo udělat vedení dlouhé cca 2 m, aby fáze na dostatečně nízké frekvenci (cca 40 Hz) byla na výstupu ve shodě s tou před měničem; vlnová délka je 344/40=8,6 m > 1/4 je cca 2,15 m. Protože tlumením dochází k poklesu rychlosti zvuku, reálně postačí délka kratší.

Návod na Hornresp:
- spustit/F7/Free space/Direct radiator/Transmission line/Offset port/3 segments/Conical/Conical/Conical/
- Ctrl+E/Yes


Parametry zde určují obsah plochy v jednotlivých místech a vzdálenosti, u S2 je to vnitřní šířka přední stěny (188 mm) x hloubka (cca 96 mm) = 180.
https://i.postimg.cc/wyk6Tsbc/shot003.png https://i.postimg.cc/nMy5WWPB/hornresp-tesmax61.png


Tady doplňte TS parametry.
https://i.postimg.cc/v4r1mgWq/shot004.png https://i.postimg.cc/18HQVYhx/ARN-567.png


Ap je plocha nátrubku a Lpt jeho délka. Program ale nepočítá s přilehlými stěnami (pokud jde o štěrbinu u dna), proto je tady 15 cm místo skutečných 11,6. Průběh nátrubku tak logicky na vyšších kmitočtech nebude sedět s realitou. Na další kartě je množství tlumení (lze simulovat i pozici) a na kartě Other není ve většině případů třeba nastavovat nic.
https://i.postimg.cc/LhH9QNny/shot005.png https://i.postimg.cc/BtMqrHFJ/shot006.png https://i.postimg.cc/gnjYmjy8/shot007.png


Tady jsou změřené v bedně beze změn tři reproduktory v blízkém poli: TESLA ARN 565, HiVi M8N a TESLA ARZ 669
https://i.postimg.cc/CzRV9tY4/rozdil.png


Tady je simulace vs měření TESLA ARN 565 a SEAS P17REX, úroveň vyústění (zelená) jsem posunul níž, než je skutečnost, k souboru se už ale nedostanu.
https://i.postimg.cc/DJpS1dD6/ARN-567-vs-P17-REX.png

(upravil Ingwarr 15. 2. 2022 6:58)

Re: Tesmax 61 (TESLA ARN 567, ARV 161)

ransom napsal:

Okomentuju jenom technické věci.
- Kombinace ARN56x plus ND25FW se zdá jako dost šťastná volba, i když se to vestaví do menší uzavřenky.
- ARN-ko v ozvučnici Tesmaxu předvede zajímavé kousky, jaké by bylo lze očekávat od repráků s lepším rodokmenem.

Dobrý deň chcem sa opýtať na výhybku, či bola použitá z regaloviek ktoré ste prezentovali na repromanii. Ďakujem za odpoveď.

Re: Tesmax 61 (TESLA ARN 567, ARV 161)

Ano. Je to zmíněno jak na Repromanii, tak i tady v mém prvním příspěvku.

(upravil Ingwarr 15. 2. 2022 21:44)

Re: Tesmax 61 (TESLA ARN 567, ARV 161)

Ďakujem za odpoveď , nebol som si istý, teraz môžem objednať kondenzátory a cievky & tlmivky.

Re: Tesmax 61 (TESLA ARN 567, ARV 161)

Dělám TL pro jiné osazení a objevil jsem, že stejný průběh bez rezonance mezi 100-200 Hz lze získat ozrcadlením desky. Celou zadní část se nabízí vysypat třeba drceným molitanem, v této části je lepší dát víc než míň.

před/po
https://i.postimg.cc/f3Z1cCjq/p-ed.png https://i.postimg.cc/qzPPR4tT/po.png


Krom toho lze zredukovat obsah díry - výšku místo 40 mm 25 a desku místo 100 mm 65:
https://i.postimg.cc/pmKg548n/po-mensi-dira.png

Předpokládám, že nikdo neměl problém s turbulencemi, tato úprava by omezila pronikání středů. Modrý průběh díry se zásadně mění podle množství tlumení a jeho umístění.

(upravil mechanik 20. 3. 2022 20:27)

Re: Tesmax 61 (TESLA ARN 567, ARV 161)

antonio, nechceš niekedy pre zaujímavosť nasimulovať nízkoladenú hornu pre nejaky reprák ako je 18SW115 alebo 18N862? smile Po tom BMS pokukujem už roky... Behom pár rokov by som to otestoval ak ukážeš pekné grafy smile Ladené tak na 25Hz a nižšie big_smile Pardon, asi som tu OT tak ale kam inam to dať...

Re: Tesmax 61 (TESLA ARN 567, ARV 161)

K tomu asi nikdy nedojde, horny jsem nikdy neladil, nevím jaké jsou tam možnosti. I tak ale horna nejspíš nepůjde nízko. Opět budeš potřebovat spíš TL a v tomhle případě dlouhé, třeba 3-4 m hádám.

Re: Tesmax 61 (TESLA ARN 567, ARV 161)

Ahoj, zeptám se, kdo má postavené Tesmaxy, docela rád bych je slyšel. Je někdo v rozumné vzdálenosti? Já jsem kousek za Libercem, frýdlantský výběžek. Přijel bych, výhledově.

Re: Tesmax 61 (TESLA ARN 567, ARV 161)

Mám z Hornbachu nařezané desky a chci postavit variantu ARN567 + Dayton ND25FW. Podobný projekt výše zveřejnil Ransom, prosím o radu  k zapuštění měničů. Nejraději bych zapustil ARN tak, aby ležel ušima na přední stěně a Dayton klasicky do roviny. Je to ok bez úprav výhybky http://repromania.net/forum/viewtopic.p … amp;t=7815?

Re: Tesmax 61 (TESLA ARN 567, ARV 161)

pklime, ARN můžeš zapustit jak chceš a nic významného se nestane. Čemu spíš věnuj pozornost, tak správnému podložení a dotažení, koše se kroutí a kreslí to pak všemi harmonickými.

Re: Tesmax 61 (TESLA ARN 567, ARV 161)

Zdravím, jsem tu po delší odmlce opět aktivní, rozhodl jsem postavit tento projekt. Vzhledem k tomu, že se blíží zima a bude čas zalézt do dílny...Oslovilo mě to, protože jsem zprvu hledal ,nějaký " levný projekt " do pokoje k sobě na stereo , filmy, pc kde by se dal "uplést z hovna bič" jak se říká. Nakonec postupem času, jsem zvolil variantu Tesmax 62 , když už se s tím člověk bude výhledově dělat. Ransom dobře popisuje pro koho je projekt vhodný. Nakonec to nevyjde už v této kombinaci se součástkami na výhybku tolik ekonomicky, ale věřím, že tento typ ozvučnice zafunguje. Osobně ačkoliv simulace a měření vůbec nezvládám, vždy je najít lepší odzkoušený projekt už mě naučilo, než se bez potřebný techniky a znalostí pouštět do vlastního projektu...Chci tímto poděkovat Antoniovi za práci s tímto projeketem. I přesto, že jsem sehnal Arn 565 , takto doufám, že i takto starý měnič má co říct, zřejmě opravdu lepší reprák než za éry už TVM s jimiž  některými repráky mám zkušenosti....dle data datasheetu (kdy už jsem byl schopný porovnávat ts parametry) byli pro mě zajimavé až poslední modely s polypryneovou membránou . A ty sehnat dnes už není lehký a je jich zřejmě hlavně málo.
Otázka na Antonia - takže výstupní otvor "štěrbinu " stačí zmenšit průchod na tvé uvedené rozměry a omezí se tím rezonance ? A na objemu basů, se tím nic nezmění ?
A zadní část - záda , teda nelepit molitan ale co jsi mám představit pod pojmem vysypat drceným molitanem ?
Děkuju za info.

Web

Re: Tesmax 61 (TESLA ARN 567, ARV 161)

výstupní otvor "štěrbinu " stačí zmenšit průchod na tvé uvedené rozměry a omezí se tím rezonance ? A na objemu basů, se tím nic nezmění ?

ano; ano, nezmění

A zadní část - záda , teda nelepit molitan ale co jsi mám představit pod pojmem vysypat drceným molitanem ?

"vysypat drceným molitanem" = vysypat drceným molitanem, nevím jak to víc přiblížit. Můžeš tam i naskládat vatelín.

Hlavně si všimni, že píšu o "ozrcadlení desky", tady máš inspiraci poslední verze ML-TQWT pro jiné osazení (Peerless NE180W-08). Rozměry dám až s projektem.

https://i.postimg.cc/C523TGfy/Untitled9.png

Re: Tesmax 61 (TESLA ARN 567, ARV 161)

To ransom:

Na čele je před frézováním děr a hran nalepený 8mm sololit. Je hladší než DTD, překryl spáry, a zaoblení hran pak tolik nezeslabilo spoje v rozích. Bedna je jak beton.

Nikde jsem nenašel sololit tl. 8mm. Nespletl jsi se v tloušťce nebo druhu materiálu?

Re: Tesmax 61 (TESLA ARN 567, ARV 161)

Sololit sa pouziva na zadne steny nabytku skin a ma cca 3mm

OB 4 pasmo aktiv 15" H frame ala Linkwitz | rpi4 moode + CamillaDSP | ESI GIGAPort eX | 4x HYPA10 (pasiv KEF LS50 meta | CW DAC1 | HYPA17)

Příspěvky [121 až 140 z 237]

  Stránky: ««« 1 ... 5 6 7 8 9 ... 12 »»»

Audioweb.cz » Projekty sloupových reprosoustav » Tesmax 61 (TESLA ARN 567, ARV 161)

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£