Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Schéma KB503

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 40]

Téma: Schéma KB503

Ahoj, potřeboval bych recenze na tohle schéma: http://www.jerrycb.wz.cz/schemata/nfzs03.htm má na to někdo odkaz, nebo ho doma rovnou vlastní a potvrdil by mi funkčnost tohoto schématu? Děkuji moc smile

Re: Schéma KB503

Proč dneska stavět prastarý zesilovač, který ani nemá ochranu proti zkratu na výstupu?

(upravil Swenky 16. 11. 2015 22:51)

Re: Schéma KB503

Protože doma mám 4 KD503, které mají narozdíl od dnešních křišťálový zvuk a to co do nich pustíš to pustí i ven. Neořezávají pásmo.

A nějaká ta pojistka se tam klidně může přidat ne? smile

(upravil cestmir 16. 11. 2015 23:18)

Re: Schéma KB503

Swenky napsal:

které mají narozdíl od dnešních křišťálový zvuk a to co do nich pustíš to pustí i ven. Neořezávají pásmo.

Nič v zlom, ale s podobným mentálnym rámcom je to na iný web (alebo inštitúciu), toto je skôr technické fórum.

Re: Schéma KB503

Tak k věci. Ptal sem se na recenze, nebo jestli to má někdo odzkoušené smile

Re: Schéma KB503

cestmirova připomínka byla ale k věci.

Fungovat to bude, má to ale nejedno velké ALE.

Re: Schéma KB503

Fungovat to nebude, jsou tam chyby v zapojení.

(upravil cestmir 17. 11. 2015 0:47)

Re: Schéma KB503

@danhard: narážaš na T5 v tej prekreslenej schéme z webu, alebo sú nejaké zjavné boty už v pôvodnom zapojení z AR?

@Swenky: aj v úplne ideálnom prípade, že všetko pôjde ako po masle, bude výsledkom stále len priemerný kvazoš á la 70. roky. Navyše ak máš len 4 KD503 (a nepochádzajú zrovna z iného vykuchaného funkčného kvazoša s podobným Ucc a Po), je veľmi otázne, či pôjde o kusy, vhodné do zosilňovača.

Re: Schéma KB503

Mám to odzkoušené, je to ale dávno. Byli tam nejaké chyby.
Jak již bylo psáno, je to staré, poplatné dobe nedostatku, nejen pomerančú a hajzlpapíru, jištení prosté, levné a zaroveň komplikované.
Tak do kytarového komba, to ješte šlo.
Do aplikace produkčního racku, to po čase velmi krátkém, vždy chcíplo.
Replikanti z amára, byli vždy dúslední, nebo taky ne.
První problém, je trafo. Nemelo by být tvrdé, toroid to asi bude zabíjet rychle. Diody usmernovací, když jedna umřela umírala i část zesilovače. Následne i repráky. napetí které je uvedeno +-36V, je tak trochu na hrane. Zapomíná se tam jaksi na pojistky. Replikanti v euforii, na ne zapomínali také. Při oživování doporučuju použít na obe vetve napájení žárovky, jako omezovač proudu, 24V21W 2x v serii.
Když máš doma zátež, osciloskop, generátor, neznamená to, že to oživíš a když to oživíš, neznamená to, že to bude fungovat HiFi.
To že je tam "jen pár součástek", múže uvést mnohé v zdání, nebo omyl, že je to jednoduché a snadno sestavitelné.
Podobné problémy se dotknou často nekoho, kdo má v šuplíku nekolik EL34 a v představách vidí krásný zesilovač.
Jak se píše na oné stránce.
Před stavbou jakéhokoliv zařízení popisovaného v těchto článcích je každý povinen seznámit se s veškerými riziky spojenými s konstrukcí i provozem těchto zařízení, zda jejich provoz není v rozporu se zákony ČR, a jestli jejich stavba nezpůsobí škody nebo újmu na zdraví osob či zvířat.
Nekdy se stane zázrak, neco jako zjevení, které se pak traduje a chtejí ho zažít i ostatní. To se objevuje pak i v amáru... Přeji ti mnoho zdaru a nenech se odradit, protoze stavba, pokud i nebude ideální, nebo se nepovede, bude poučením pro budoucnost.

Re: Schéma KB503

No minimálne ten biasový tranzistor treba zapojiť tak, aby naozaj nastavoval bias. Ale veď na to možno tiež v rámci oživovania príde...

(upravil Otas 17. 11. 2015 8:42)

Re: Schéma KB503

Zapojení vstupního diferenčáku je zcela zmršené, kondíkem 5j6 bez ochrany proti vf z reprovýstupu si to koleduje o nenadálé problémy (bude stačit zapnout mobil, nebo policajtské pojítko). Samozřejmě souhlas s T5, trimr je také blbě, vždy patří mezi bázi a emitor T5. To jen tak zběžně rychlým okem amatéra, bez propočtů smile.
A myslím si, že hrát to bude dost blbě, určitě ne křišťálově čistě, KD 503 jsou podle mého názoru líný potvory, dobré tak na subwoofer, budiče KD337/8 jakbysmet. Proto se nakonec rychlejší trandy dělají. Což bude pro některé účastníky AW zřejmě slovo do pranice smile.

Re: Schéma KB503

V 84. roce žádný mobily nebyly a když zabublalo v zesilovači policajtské pojítko, tak byly problémy vždycky smile

(upravil sinclair 17. 11. 2015 13:47)

Re: Schéma KB503

Tak to předpětí v každém případě-je to blbě překreslené s další chybou navíc proti AR.
Stavěli jsme to jednomu muzikantovi na basu. Byly problémy s nestabilitou, za což mohla hlavně blbá původní deska, blbé kompenzace na blbých místech. KC809 na vstupu měl autor asi nějakou skvělou, my to tehdy neriskovali a použili dvě KC507 spojené měděným plíškem - běžně prodávaná KC809 se při zapnutí musí prostřelit. Všecky KFY a KF minimálně na Uce 90-100V, totéž budiče - některé KD337 neměly ani 70V. Kond 5p6 z nfb musí pryč, kond 15p zvětšit na 47p, mezi kolektory diferáku 220p+4k7,C3 zmenšit na 100uF/35V, nejlíp dva bipolárně, tam 47uF bohatě stačí. S tímhle gigovým kýblem při zapnutí membrány letí jedním směrem, bere to pět ampér asi tak dvě sekundy,než se ten gigový kýbl nabije a připálená kmitka se vrátí do mg. obvodu.
Jako předpěťový obvod jsme tehdy museli použít násobič Ube z jednoduchého důvodu: jeden přechod v předpětí prostě tři přechody BE teplotně neudrží a kliďák letí s teplotou nahoru. Násobič je třeba zablokovat 100n kondem, stejně jako kýbl v nfb. Na šíny je třeba pověsit aspoň 47uF kondy se samostatnou zemí 1, na zem 1 ještě boucherot a napájení reference - vedeno samostatně ke společné GND svorce desky, druhá samostatná zem 2 musí být kýbl nfb, kond 1n, odpor 56k a zem vstupu, zem 2 přes odpor 10R opět samostatně na hlavní GND. Radikálním zmenšením kýblu v nfb to stejnosměrně přestane střílet až natolik, že se při zapnutí membrána sotva pohne a je to bez lupanců. Ty dovolená napětí tranzistorů jsou tam ale gró úspěchu - prostě bez výběru to chodit nebude. Běžně prodávané KD503 taky nebyly zrovna svaté, některé měly i dost pod 80V a tehdy, v r.1984 stály tuším 130,-Kč/ks.
Ten zesilovač jsme nakonec tehdy ke spokojenosti majitele rozchodili, ale na jinak nakreslené desce. Měnily se odpory 56k ve vyvážení diferáku na 33k, vstupní kond tuším na 1u svitek.
Ten zesilovač myslím kreslil nějaký hňup ze Slovenska a v pozdějších číslech vycházely v rubrice "Čtenáři nám píší" početné stížnosti na odpaly či kmitání spojené s odchodem konců a dík blbým zemím původní desky i stížnosti na brum. Redakce k tomu tehdy diplomaticky nic nenapsala, požádala o vyjádření autora a ten odepsal něco v tom smyslu, že kdo nemá zkušenosti, ať to raději nestaví.

Existuje spousta dokonalejších zapojení a i s méně součástkami, která se chovají korektně a drží.
Jedno výborné a léty ověřené pro KD503, KD337/338, KFY18/46 a dvěma dvojitými KC je prostě to klasické vrábelské, pro které existují i ověřené desky buď pro jeden či pro dva paralelní páry. Desku pro 1 pár lze vzít z AZK210, nebo kteréhokoli Disca 240, pro dva páry z AZK220. Má to fungující nadproudovku, výborně to drží ofset a po drobném vyladění to má i těch 22V/us, kterých je pro 20Vef na výstupu třeba jako soli:-) proti původním cca 12V/us. K obraně vrábelských nutno podotknouti, že to měli zkompenzované tak, aby takto zapojené konce bez potíží pracovaly i do velmi těžkých induktivních i kapacitních zátěží /výstupní transformátory v AUJ637 beze změn kompenzací, včetně zcela klidné smyčky paralelního chodu/.
Správně nakreslené zapojení z roku 84 je zde, Punčochář - OZ v elektronice. Ani tady není obvod předpětí správně, ale kýbl už je 100uF.
http://ulozto.cz/xnMQkqjH/puncochar100w-kd503-jpg

Další zapojení je jednodušší, méně obvyklé, ale bezvadně funkční, opět bez protizkratu - jde o modul do aktivky - Krutílek/Včelař
KD503 mají Rbe jen 33R, budou poměrně dost napěťově odolné. S budiči KD607/617 a dobrým zdrojem to má neuvěřitelně "tvrdý" zvuk, basy jak rány kladivem. Napájecí napětí +/-35V je zřejmě myšleno při plném buzení, bez buzení by mělo být +/-40V. Kýble 500u na šínách je možno zmenšit na 100u bez vlivu na stabilitu. Toto zapojení jsem osobně ověřoval s těmito budiči: KD139/140, KD237/238, KD337/338, BD441/442, BD711/712 a KD607/617. Nejlepší výsledky na výškách s prvním párem, na basech s posledními dvěma. KF517A-B je třeba nahradit KFY46, co snesou 100V, případně nevybíranými KCY40. Je to zapojení, kde přes nepříliš obvyklé zapojení dávají KD503 asi subjektivně i uživatelsky nejlepší výsledky, zapojení má skvělý zvuk.
http://ulozto.cz/xE4c5eDP/elhn100w-kd503-jpg

Další zapojení je modul koncového stupně ze zesilovače Regent R2011-R2013 i s jednoduchou DC ochranou a zpožděným připojením, dobře fungující protizkrat. Monolitický čtyřtranzistor je možno nahradit dvěma dvojicemi KC639 či lépe BC639, horní dvojice spárovaná a tepelně spojená. Dolní dvojice jsou jen proudové zdroje. Toto zapojení v továrním provedení je odzkoušeno v mnoha prekérních situacích, vždy obstálo se ctí a zvuk taktéž vůbec nemá špatný. Napájení konce je v továrním provedení C-trafem 220VA s 25A alternátorovými diodami a čtyřmi kondenzátory 4.700/63V, napájecí napětí je bez buzení +/-42V. Celý finální zesilovač i s logaritmickými indikátory je jakoby dual mono se dvěma C-trafy, dvěma grecy i dvojí filtrací, výkonové země jsou odděleny, ale signálové země jsou na vstupu spojeny kvůli možnosti přepnutí na můstkový invertor pro výkon 200W/8R. Pasivní chlazení.
Mutace tohoto zesilovače s označením R2023 měla C-trafa 300VA se stejným napětím, ale těmto, zcela shodným koncovým stupňům tam bylo dovoleno pracovat v můstku i do 4R s výsledným výkonem 300W, daným zřejmě vhodně zvolenou tvrdostí traf. Aktivní chlazení malým, velmi tichým ventilátorkem s jakýmsi gramofonovým synchromotorem 1.480 ot/min.
V případě zájmu o toto a další zapojení dopíšu podrobnosti ke vhodným náhradám NDR součástek.
http://ulozto.cz/xyLDN5Ke/r2021-100w-kd503-jpg

Poslední zapojení pochází rovněž z Klingenthalu, je to výřez zapojení koncového zesilovače malého, šestivstupého mixpultu Regent R1060, který je ve fyzickém provedení doplněn vypínatelným, dobře fungujícím limiterem, rovněž protizkratovky pracují velice dobře - těchto přístrojků se zde v ČSSR poflakovalo velmi mnoho, opravoval jsem je, ale paradoxně nikdy koncové stupně s našimi KD503, které jsme soudruhům do NDR vyváželi, aby si je tam mohli volně prodávat za EVP 22,-M. To bylo přes ofiko kurs 60Kč, zatímco u nás v téže době stála KD503 ještě stále 130,-Kč. Byly tam v lepších prodejnách běžně k dostání, takže jsme je nakupovali či nechávali nakupovat tam.
Napájecí zdroj tohoto konce je řešen C-trafem 200VA, plastovým 3A grecem a 2 kondy 4.700uF/63V, napětí na zdroji bez buzení +/-40V. I zde jsou poměrně malé Rbe odpory, které svižně odbuzují koncové tranzistory, které s nimi navíc mají větší rezervu Ucemax a zvyšují tak jejich odolnost proti přepětí - rychlé rekuperační diody je určitě vhodné při individuálním návrhu desky přidat.
Ochranný obvod proti DC ve výstupu přístroj nemá a bohužel? mi není znám případ, že by koncový stupeň tohoto přístroje, kterému mladí často dávali velmi, velmi zakouřit, zničil DC napětím nějaký reproduktor.
Buzení trpělivě hlídá docela hbitý limiter s fetem, pasivní chlazení též bohatě dostačující. Výkres se schématy je datován 1984.
I tady rád poradím s nutně přesnými náhradami NDR součástek i drobnými vylepšeními, které přispívají ke komfortnějšímu nastavení DC ofsetu, klidového proudu, ale i výměnu součástek proudové ochrany, přestavitelné tak pro méně výkonné tranzistory či opačně, případně dodám popis úprav pro zásadně jiné - vyšší napájecí napětí, např. pro využití nadbytečných KD3773 a získání výkonu okolo 150W/4R. S původními hodnotami součástek strojek spolehlivě pracuje, je stabilní a ani nekreslí už od nějakých 2x8 až 2x10V a až do cca 2x55V, kdy už začíná být W-ztráta některých prvků blízko hranice spolehlivosti - a je tedy vhodné některé odpory přepočítat.
Toto zapojení pro KD503 osobně pokládám za amatérsky nejschůdnější, nezáludné, přehledné s rozumnou složitostí, dobrou stabilitou, spolehlivou ochranou proti zkratu a možností přeměřeného šuplíkového, ale i jinak laciného osazení. To vše ovšem jen při korektním návrhu desky, kde vůbec není nutno bazírovat na TO3 na desce - ve finálním Regentu jsou totiž chladiče s KD503 připojeny k malé destičce KS až 20cm dlouhými špagáty, ale patřičného průřezu. Při připojení soustav s velkými indukčnostmi 6dB/okt se sice koncový stupeň choval jakoby nervózně, protože je relativně rychlý /SD340, 350!/, ale nenapadlo jej zakmitávat či se rozkmitat, takže toto:
Chování koncového zesilovače továrního přístroje se velmi zklidnilo použitím dodatečné robustní výstupní tlumivky, zapojené až u dvou paralelních výstupních jack 6,3mm konektorů přístroje. Fabrika VEB Musikelektronik Klingenthal, tedy všechny známé Regent-Vermony, totiž až do nástupu modelů zesilovačů a komb, označovaných na začátku písmenem R, vždy používala na reprovýstupech DIN reprozásuvky a to až do výkonu 100W /Regent Vermona 1000H, 1000G, 1000HS/, téměř vždy dvě paralelně, dlužno ale podotknout, že dobře postříbřené a že jsem nikdy neviděl jedinou vypálenou - vždy pouze rozbité, protože bakelit.
Tlumivka tedy provedena jako vzduchová, vnitřní průměr 12mm, 30z drát 1,5mm Cu2L, s paralelně připojeným metaloxidovým odporem MLT-2 6R8, navlečeným do PVC bužírky se sílou stěny 1mm a zasunutým téměř těsně do dutiny tlumivky.
Tyto nezničitelné ruské odpory jasně rudého lakování mají mosazné/nemagnetické čepičky a měděné postříbřené vývody. Celek tlumivky s odporem vpájen do výstupního 1,5mm2 lanka po jeho předchozím rozštípnutí poblíž výstupu a vše zasmrštěno tlustší smrštěnkou, jakoby to tam mrštil sám výrobce.
http://ulozto.cz/xJdWbpY2/r1060-100w-kd503-jpg

Myslím, že tohle by mohlo k tématu o využití KD503 zatím stačit. Tovární zapojení desek Tesly Vráble si vyhledá jistě každý sám - já mohu přispět zapůjčením hotového filmu na výrobu klasické desky pro buzení jednoho páru KD503 /ala řada Disco 240, Discomix 8-480, AZK210, komba AZK181-AZK183 a další/, film k deskám AZK220 pro 2 páry bohužel nemám - ale mohu poskytnout omezené množství továrně osazených a plně funkčních desek do zesilovače AZK052, tedy též pro 2 paralelní páry KD503. Velmi podobná deska, ale prodloužená o obvod ss ochrany je k vidění ve 100W/100V modulu AUJ637.

Web

Re: Schéma KB503

sinclair napsal:

... Správně nakreslené zapojení z roku 84 je zde, Punčochář - OZ v elektronice. Ani tady není obvod předpětí správně, ale kýbl už je 100uF.
http://ulozto.cz/xnMQkqjH/puncochar100w-kd503-jpg
...

Tu knížku doporučuji všem, co to s elktronikou myslí alespoň trochu vážně. Mám ji doma a je zde spousta dobrého čtení zaměřeného z části i na NF techniku.

Re: Schéma KB503

Swenky:
Kdyby sem ještě chodil Honza (Jan 16), tak bych ti doporučil, aby ses na něj obrátil, má vymazlené schéma s 4*KD3773 včetně plošného spoje (a včetně zkušeností ze stavby několika kusů). V podstatě odpovídá poslednímu odkazu od Sinclaira, jen doplněno antisaturační obvody podle DPA od Kazzatele a o fintu zabraňující hlubokému sepnutí (nasycení) výkoňáků v mínusové - kvazi smile straně (aby se to celé zrychlilo). Stačilo by jen neosadit jeden pár, přepočítat nadproud (s tím nemám problém) a zvolit vyšší hodnoty zatloukacích kondenzátorů. Se zvukem byl úplně nadšen, s těma 503 by to ale bylo pomalejší a horší.
Škoda.

Re: Schéma KB503

Emitor prostředního tranzistoru musíš zapojit dolů, jinak bude na výstupu 36V a tranzistory vybrat aby vydržely 80V.

(upravil zuki 17. 11. 2015 14:50)

Re: Schéma KB503

S KD503 to nemusí být až tak zlé smile  Sám mám jednu verzi kvazikompl. s KD503 cca z 1985r., stále hrající stereo (2x 80-100W dle trafa) s šířkou pásma nad 80kHz... Samozřejmě nad cca 60W(pro trafo viz níže) šlo zkreslení nahoru ( u zátěže 4R už začíná limitace konce), ale jinak dle mě slušný zesík. Chystám se to sch trochu oprášit, ale nějak není čas...
Na obr. je měření s trafem 220/2x25VAC. Sch je cca identické jak to staré, jen jsou jiné tranzistory v rozkmitu (je to na původní desce, co z té doby zbyla neosazená). Obr. se liší jen drobnou úpravou sch...
http://zuki.hw.sweb.cz/schemata/Audio/o … U2_AMP.pdf

Re: Schéma KB503

sinclair napsal:

/SD340, 350!/

To je co ???

Re: Schéma KB503

Tranzistory z Colortronů, vypadají jako KD140

Re: Schéma KB503

Ty znáš nějaký SD350 ???

Příspěvky [1 až 20 z 40]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Schéma KB503

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£