Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Reproduktory » Odcházející výškové repro

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [9]

Téma: Odcházející výškové repro

Nevím si rady s problémem, který mi vzniká u mojí sestavy pro ozvučování středně velkých  sálů apod. Mám reproboxy Reloop RSP-30 ( 300 W RMS PA, impedance: 4 Ohm ), jsou živené zesilovačem the t.amp TA2400 MK-X power amplifier - 2x 1200W/4 Ohms, 2x 650W/8 Ohms RMS. Hudba se mixuje na Omnitronic EX 840. Mikrofon mám bezdrátový DEXON  MBD 810.  Problém je v tom, že při hudební produkci mám zesilovač na cca 30 - 40% výkonu max. No a stane se, že v průběhu skladby, kde jsou možná díky nahrávce "ostřejší" výšky, spálí se výškové repro. Při vyjmutí repro, je na cívce viditelné spálení vinutí. Dotaz tedy je - pomohlo by mi do sestavy přidat "kompresor/ limiter"? Ten by měl, dle popisu ochránit výškové repro,  při nastavení hodnot. Díky za jakoukoliv odpověď. Mirek

Re: Odcházející výškové repro

Tak ono se není moc čemu divit že to hoří. To že jsou potenciometry na zesilovači na 30% neznamená že dodává jen 30% výkonu... je to ovládání vstupí úrovně, né výkonová brzda....takže teoreticky i zesilovač s poťákem otočeným o třeba 5% ať to přeženu, může na výstupu poslat plnej výkon, pokud je úroveň vstupního signálu dostatečná. Takže když do beden, které mají s trochou dobré vůle v PEAKu zatížitelnost možnu zhruba těch udávaných 600W, a zesilovač ti tam dá třeba i něco přes těch 1000W tak se divim, že hoří jen výšky. Ale zpět k dotazu....limiter tomu při správném nastavení dokáže zabránit.

Re: Odcházející výškové repro

jé díky za odpověď. Je mi jasné, že nastavení potenciometrů na určitou úroveň zesílení není berná mince .... ale s komponentama jsem spokojený, boxy + zesilovač mi vyhovují. Jen jsem se potřeboval ujistit, že limiter by mi mohl výšky ochránit. Nevím zda by nepomohlo ještě "nějak" vylepšit vyhýbku v boxech. V každém případě asi do limiteru půjdu. Máš nějaký typ, který by se dalo doporučit? Díval jsemse na ALESIS 3632.

Re: Odcházející výškové repro

Měl jsem čest chvilku jen s Behringerem MDX2600. V principu to všechno bude fungovat dost podobně.. Teď v mini PAčku používám pouze limiter co je integrovaný v crossoveru (CX3400 taky od Uliho) a zatím to taky stačí, ikdyž se musí stejně opatrně s poťákama, protože ten limiter nemá zrovna sametovej nástup big_smile ale zachránit situaci když je nejhůř dokáže.

Re: Odcházející výškové repro

Díky za info, mrknu tedy na nějaký limiter, chci ty bedny ochránit před další katastrofou. Jen letos jsem nechal výšky již 3x repasovat. U dvou akcí mě nechaly výšky v průšvihu v průběhu produkce .... nic moc příjemného. Zajímavé však ale je, že ostatní repro v boxu to nikdy nezasáhlo ...

Re: Odcházející výškové repro

No ono výšky jsou choulostivější. Teoreticky by se dalo uvažovat i o nějakém lepším driveru, ono to co tam je, asi nebude úplně top... Otázka je, jestli tam bude pasovat i něco jiného a jestli má smysl, se kvůli tomu předělávat s vyhýbkou a tak.

Re: Odcházející výškové repro

Asi to nejprve vyzkouším s limiterem, potom se uvidí, jaké by se nabízelo další řešení. Mám však stále obavy, jestli limiter splní očekávání.

Re: Odcházející výškové repro

Limiter zprostředkovaně "zabrzdí" vybuzení zesilovače tím, že  zabrání překročení úrovně signálu nad zvolenou hranici. Funguje v signálové cestě, nikoliv ve výkonvé... tudíž pokud je to hoření způsobeno překročením maximální zatížitelnosti bedny (jakože to tak nejspíš vypadá), pak se tomu dá takto zabránit. Druhá varianta jak tvůj problém vyřešit je, použít zesilovač, jehož maximální výstupní výkon při dané impedanci nebude vyšší (nebo alespoň né o takhle moc vyšší) než maximální zatížitelnost reprosoustavy (má to svá negativa, které ale asi můžeme tady v klidu zanedbat, ale obejdeš se bez limiteru).

Pak je tu ještě další možná příčina problému, a to v samotné bedně... nebudem si nic nalhávat, ReLoop není kdovíjaká značka, takže může bejt ne úplně správně udělaná vyhýbka ... nevim jestli to vůbec má nějakou ochranu výškáče???

Re: Odcházející výškové repro

Tady:
http://www.repromania.net/forum/viewtop … amp;t=1469
se nechá dočíst něco o tom, jak je to vlastně "kvalitní bedna" sad sad, a nebo je potřeba se spíš od srdce zasmát, jak si výrobce nechá "zaplatit" za v podstatě recyklovaný odpad, protože soudným lidem je naprosto jasné, že to prostě není k ničemu. Ta "značka" patří k těm, kterým je potřeba se raději vyhnout, aby člověk nechytil nějaké breberky... Jen to "vytahuje peníze z kapes těm, co jsou chudí tak, aby byli ještě chudší, protože chtěli ušetřit. Lidi neblbněte !!!! Kamarád také "špekuloval" a dlouho mne "zásoboval" odkazy na různé šity, až jsem to nevydržel, a řekl mu to na rovinu co asi tak bude uvnitř, a doporučil aktivky RCF. Od jejich koupě mi již poslal dvanáct děkovných emailů s ódami na kvalitu zvuku. Tož asi tak.....
Hezký večer,
Vašek

Příspěvky [9]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Reproduktory » Odcházející výškové repro

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£