(upravil sporilek 16. 11. 2015 11:47)

Téma: Tang Band W5-704D + Dexon IRT 10/80/01,8

Zbyly mi tyto dva reproduktory. Tangband se mi neosvědčil ve sloupové variantě trochu většího objemu a u Dexonu mne nijak neuchvátil zvuk z jejich vlastní konstrukce. Udělal jsem tedy pokus a použil hotové regálové bedýnky z Tesla konstrukce, bassreflex jsem vyvedl dozadu. Trochu jsem to vytlumil a nechal středobasu šanci dýchat ven do bassreflexové díry. Nejprve jsem k Tangbandu zkoušel využít docela obyčejný papírový výškáč Monacor a myslel si, že je vše v pořádku, že to hraje. Pak mi to přece jen nedalo a do bedny jsem zkusmo umístil výšku Dexon. Výsledný zvuk mne ohromil. Z beden se na mne valil hutný, sebevědomý a celistvý zvuk, čímž jsem spokojeně své experimenty ukončil. Snad budete nesouhlasit, výhybku jsem nijak neřešil. Tangband je napojen napřímo a Dexon přes kondenzátor asi 2-3 mikro. Možná je to jen náhoda, že si tyto repráky k sobě tak sedly, ale obecně, já mám rád tyhle středobasy, co jdou až skoro do 10 kHz.

Re: Tang Band W5-704D + Dexon IRT 10/80/01,8

Já jsem si taky postavil odpadní dvoupásmo, je tam středobas Magnat, a kalota RFT, taky jenom výška přes kondenzátor. A světe div se, ono to hraje líp, než další čtyři soustavy, i komerční, které tu mám. Je tam totiž ještě jedna věc: prostor.

Re: Tang Band W5-704D + Dexon IRT 10/80/01,8

K tomuto nic nepřibude? Omrkni jiné projekty tady, projekt by měl mít plnohodnotný popis s rozměry, ideálně měřením pokud je to nová věc, fotkami... Třeba je to opravdu dobře poslouchatelný, ale takhle to asi nikoho neinspiruje. hmm

Re: Tang Band W5-704D + Dexon IRT 10/80/01,8

tak tohle mi opravdu nic nerekne sad

Re: Tang Band W5-704D + Dexon IRT 10/80/01,8

Je to odpadní věc. Nemám nic odměřeno, postavil jsem to všechno z toho, co jsem vyšťoural doma. Kalota RFT, ta nejběžnější kalota s průhledným vrchlíkem, a k tomu ty středobasy od magnatu. Byly k těm kalotám ještě výhybky, na jedné jsem měnil zuhelnatělý odpor, a kondenzátory jsem koupil dole ve městě, jsou to tytéž, které koupíte v Hadexu, třeba. Popravdě, s tou výhybkou to hrálo úplně na h...o.
tak jsem ji poslal přes Aukro někomu, a prozatím to poslouchám pouze přes ten svitkáč, což bylo, jako kdybych z beden sundal deky.
Já potřebuju tohle. Od nuly, od píky se naučit měřit, ale vůbec nevím kde mám začít. Jinak dělám intuitivně, byť tu mám dvoje bedny, které přehrávají komerční, ale to je z velké části náhoda, i když jsem i k tomu musel dospět, pokus, omyl.
Potřebuju někoho, kdo mne povede za ruku, až zvládnu jeden schod, dám druhý, ale protože jsem idiot, bojím se toho. Tak.

(upravil stiglitz 9. 3. 2016 22:15)

Re: Tang Band W5-704D + Dexon IRT 10/80/01,8

I když. našel jsem taky jistý pohled na věc. Sežerete mě. Měl jsem tu bedny s vyrovnanou charkou, jak se říká. Komerční. Hrálo to na nic. Moje jsou 2x lepší. Zkoušel jsem různé zesilovače - celkem čtyři. Nic.
Někdo by mi řekl, že jsem prostě navyklý na uvřískaný, nebo jiný zvuk, a že poslouchám blbě.
A co tohle? Stojí za přečtení.
http://www.audiodrom.cz/recenze/jak-to- … erime.html

Re: Tang Band W5-704D + Dexon IRT 10/80/01,8

Suprovej článek, díky za něj. I proto, že sám dám u beden spíš na pocit a příznivec hodnocení soustav primárně podle grafů a honič "rovný charky" určitě nejsem, (už třeba z toho důvodu, že rád a dost výrazně používám EQ na vstupu zesilovače, naladěný vyloženě na ucho atd.) ale to je vedlejší.

Nicméně hned mě tam kromě spousty jiných věcí, se kterými vesměs souhlasím, zaujala hlavně jedna: Akustika poslechového prostoru, ať chceme nebo ne, je nejdůležitější komponent. Tohle bych tesal do kamene!!!

(upravil stiglitz 10. 3. 2016 21:17)

Re: Tang Band W5-704D + Dexon IRT 10/80/01,8

Tak. Jak tady už někde napsal Dohnalik, charakteristika vypoví leda o tom, kde to bude hrát, ale ne jak.
Proč, jak tam píšou, když budou různé soustavy s rovnou charkou, ani jedna nebude hrát stejně. Proč, proč...
Ocituji z výše uvedeného odkazu...
... A nemusí to být zrovna zesilovač - dva různé kabely mohou proměnit zvuk k nepoznání. Je to však měřitelné? Za ideálních podmínek, které v praxi není možné dosáhnout, ano. V praxi ale změřená frekvenční odezva ukazuje pouze změny v rozložení a síle jednotlivých frekvencí zvukového spektra. Nedozvíte se nic o zkreslení, odstupu od šumu nebo časové nekoherentnosti. Nedozvíte se nic o elementech, které jsou popisovány jako průzračnost, rychlost, čistota, drajv, rytmičnost a podobně. Je mi líto, tohle se měřením objektivizovat nedá...