Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Dílna » Epoxy 1200

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [14]

Téma: Epoxy 1200

Dochází mi balení ještě z 90. let a když se teď dívám na webu, nabízí to milion výrobců nebo spíš distributorů v plastových kyblících. Je to identické složením a vyrábí to ještě původní výrobce Spolchemie Ústí? klasické balení byla plechovka 300g, tužidlo v plastové lahvičce, kapátko a odměrný polyamidový kelímek s ryskou.

(upravil zdenek00 23. 10. 2015 13:12)

Re: Epoxy 1200

Kde se to teď dělá, nevím, kupoval jsem tuto soupravu někdy loni na podzim a zdá se mi ve všech ohledech stejná, jak ty staré české. Je teď sice plno modernějších lepidel, ale 1200 taky občas používám, většinou na zalévání něčeho. Myslím, že se prodává i větší balení, pro mně je toto malé vyhovující.
http://www.express-color.cz/products/ch … rava-1200/
Na běžné lepení používám nejčastěji rychletuhnoucí epoxidy Alteco v tubách, mám s nimi dobré zkušenosti, jsou ale dost drahé.

Re: Epoxy 1200

Prodával se v tubách Lepox Tempo, což byla 1200 a v druhé tubě tužidlo zároveň s urychlovačem. Viděl jsem to i v PE nádobkách jako větší balení. Ještě před ním byl Lepox Rapid, ale ten jsem už neviděl.
Na zalévání je spíš vhodnější ten ChS polyester 1400 co používají na lodě vodáci, nebo se to používá na různé laminovací operace. Je tekutější a při míchání vzniklé bublinky tak vyplavou nahoru a prasknou, je třeba po rozmíchání chvilku se zaléváním počkat.
Dentacryl ani Duracryl už se nedělají, to je velká škoda.

Web

Re: Epoxy 1200

Polyester je sice tekutější,ale vhodný spíše na laminování a podobné věci v slabých vrstvách...rozhodně bych nikomu nedoporučoval něco do toho zalévat v silnější vrstvě !!! Tepelná reakce je o hodně silnější a rychlejší než u té 1200.

(upravil sinclair 24. 10. 2015 18:11)

Re: Epoxy 1200

Já nevím - mně to nepřišlo, že by to bylo teplejší, než s běžnou 1200. V každém případě se v zalévaném obvodu s 28 pasivními i aktivními součástkami nic neposralo /blok bezkontaktního zapalování pro Jawu 50-21/ a už asi deset let to jezdí..s výhradně českými součástkami vč. výkonových.
A to jsem do toho ještě zamíchal malířskou práškovou rumělku, ať to vypadá zajímavěji a není vidět to vrabčí hnízdo uvnitř smile

Web

Re: Epoxy 1200

No,já také nevím,ale už jen vrstva v horní části víčka plechovky,což je asi 1 cm dokázala ten plech pěkně žárem prohnout...
A to ještě existují i polyestery kde se kromě iniciátoru přidává i urychlovač.Různá plniva tu reakci sice částečně utlumí,ale ne nějakým zásadním způsobem...no,na druhou stranu,hasiči také musí mít nějakou činnost  smile

Re: Epoxy 1200

díky pánové za názor. zkusím to zdenkovo doporučení. klasika 1200 mi připadá pevnější mechanicky než lepox a než různé jiné rychlejší pryskyřice, ale objektivně jsem to nijak neměřil ani pro občasné použití nemíním. Že jsou různé jiné zajímavavé preparáty vím, používám třeba od Havel Composites na laminování nebo zalévání ale mám dojem že to už není na fest pevnost... kromě Lepoxu metal který byl ale černý jak (v Eurosvazu nejmenovat).
Dentacryl se nedá sehnat taky? ani nevím, mám dojem že známá laborantka pro dentální praxi pořád smradí s dentakrylem, možná se to jen jinak jmenuje.

(upravil pzwak 25. 10. 2015 16:22)

Re: Epoxy 1200

Crifodo, pro dentální použití se to jmenuje Spofacryl, ale cena je krutá... ostaně jako u všeho pro dentální laboratoře. Jak dalece se to liší od Dentacrylu netuším, ale smrdí a funguje to stejně smile

Web

(upravil sagitarius 25. 10. 2015 18:13)

Re: Epoxy 1200

Proč by se neměl dát sehnat Dentacryl? Pořád se dělá i prodává. Jen je ukrutně drahej, kupoval jusem ho před měsícem- 100g prášku + 100ml tvrdidla 290,-Kč, 1kg prášku + 1l tvrdidla 999,-Kč. Proto ho taky prodejny většinou neberou na sklad, nehledě na to, že za menší peníze lze sehnat dneska modernější zalévací hmoty, třeba v Elchemcu.

Web

Re: Epoxy 1200

http://tmely-silikony-lepidla.heureka.c … yrice-1kg/

Web

Re: Epoxy 1200

Na lepení je asi po všech stránkách lepší Lepox (praktické míchání 1:1, pro pružnější spoj až 2:1, větší pevnost) než stará 1200. Mám na mysli ten prapůvodní Lepox, co se prodával v 70. a 80. letech (mám rok výroby 1981 a pořád se zdá být dobrý), ale snad se vyrábí dodnes. Potřeboval jsem totiž nějak v té době slepovat duralové plechy a po mnoha pokusech se ukázal jako nejpevnější právě Lepox. Shodou okolností pak o něco později vyšel v tehdy oblíbeném T-magazínu nějaký test lepidel, a tam dospěli ke stejnému zjištění jako já - Lepox o něco pevnější než E 1200. Pro laminování je 1200 absolutně nevhodná, na to jsou určeny jiné epoxydy stejného výrobce, ale asi bych se zajímal o Letoxit, který vyrábí, resp. nabízí fa. 5M z Kunovic, menší balení budou mít pravděpodobně některé modelářské prodejny. Polyester - fuj! Se zalévacími hmotami zkušenosti nemám, sám bych potřeboval něco na zalévání cívek pro detíky kovů.

Re: Epoxy 1200

Zalévání cívek bez potřeby demontáže? tam by snad stačilo něco od Havel composites s rychlou dobou tuhnutí.
Lepox pamatuju ten v papírové černo-červené krabičce dvě tuby, praskal po čase jedna radost.
Tak jsem obešel pár drogerií, odmítl nabídky kilových a pětikilových balení a koupil 400g set Epoxy 1200 od Kitfortu. Věrná náhrada plechovky plastovou "jakoplechovkou" včetně jakozapertlovanýho okraje okolo víčka, tužidlo v plastové lahvičce. Žádná odměrná nádobka, žádný kapátko. Pryskyřice smrdí úplně jinak než ta ze Spolchemie, tužidlo smrdí podobně čpavkem jako klasika epoxy. Poměr mísení 100:6.5 hmotnostních dílů, ale kdo má navažovat pro lžičkový objemy hmotnosti? neví někdo ten poměr v objemových jednotkách? naměřil bych to injekční stříkačkou.

Re: Epoxy 1200

Jo, to míchání, resp. jednoduché a přesně definované dávkování složek mě taky sere, že to ještě nikdo vhodně nevyřešil. Nejblíž to opravdu bylo u toho starého Lepoxu, prostě standart 1:1 a basta.

Web

Re: Epoxy 1200

Našel jsem na nějakých modelářských stránkách odkaz na http://www.mojehobby.cz/diskuze/informa … idforum=25
tak jsem to namíchal a zdá se to OK. Nakonec jsem našel na webu, že Kittfort vyrábí i balení včetně kapátka, tyčinky a míchací nádobky - takže vlastně jako za bolševických časů. Něčemu se říká souprava a pak je s kapátkem, něčemu se říká "set" a je to jen pryskyřice a tužidlo. A hlavně při té šíři kombinací to pak stejně drogerine nevedou na skladě. Kup si kilovku za pár stovek, nebo 100g balení s kapátkem a kelímkem za sedm pětek přes eshop a k tomu stopade poštovné.
To co modeláři píšou o dávkování stříkačkou je kurva pravda: tužidlo způsobí drhnutí pístu, takže to nepozornému krásně vycákne do nádobky a vzhledem k tomu, že je to diethylentriamin s pH 10, je pak veselo.

Příspěvky [14]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Dílna » Epoxy 1200

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£