Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Zdroje signálu » Výměna bipolárů

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 23]

Téma: Výměna bipolárů

Ahoj, mám tu na stole efektový procesor BBE 882i Sonic Maximizer a potřeboval bych poradit, za co vyměnit všechny ty bipoláry v audio cestách.
Jsou tam konkrétně 2 hodnoty: 10ks 2,2uF/50V a 2ks 33uF/50V.
S hodnotami 2.2uF by neměl být až zas tak velký problém, plánuji je nahradit za WIMA MKP10 nebo Jb JFX, problém my však dělají ty dva 33uF kousky.

Výměna za polypropylen o stejné kapacitě asi nepřichází v úvahu, jak kvůli velikosti, tak i ceně nebo máte někdo nějaký nápad ?

Díky

Re: Výměna bipolárů

Jo. V GME i jinde jsou k dostání klasické svitky Wima MKS s kapacitou 10uF/16V, ale viděl jsem už i 15uF a 22uF/16V. Tři desítky paralelně pokud vejdou a je to. V signálových cestách jsou MKP naprosto zbytečné - nebo tamtudy teče výkon ve wattech, aby byly nutné???
Provozní napětí 16V stačí - bipoláry jsou tam nejspíš jen na vstupech a výstupech OZ, kde není ani při poruše vyšší napětí, než 15V.
Notabene svitkový kondenzátor na 16V vydrží i dlouhodobě mnohokrát víc - stejně, jako je tomu u suchých plastových svitků obecně. Pokud nepřicházejí desetinásobné špičky, tak ustálené ss napětí může být i dvojnásobné proti údaji na štítku.
Proto svitky na 400-630V DC běžně dlouhodobě snášejí 230V AC /např. v trvale zatížených zdrojích jako srážecí z 230V/ a prorazí se až při bouřce, kdy se do sítě dostávají přepěťové špičky.
V čínských šrotech, co mají kondenzátorové napájení, používají ti sráči nejenže MKT, ale na oněch 400V a ono to opravdu nějakých pár let funguje a asi by fungovalo dál, kdyby majitel měl v domě třístupňovou přepěťovou ochranu.

Web

Re: Výměna bipolárů

O napětí a výkony ani tak nejde, např. WIMA stejně ty fólie nedělá na nižší napětí než je 50V, 63V nebo nejdou pro tak nízká napětí sehnat. Naopak jsem se chtěl verzi MKS (PET) vyhnout, protože není doporučována do audio cest a má o řád vyšší dielektrické ztráty. Samozřejmě velkou výhodou jsou nízké rozměry i relativně velká kapacita. Ideálně bych si ale představoval MKP2/4/10 nebo FKP1-4, prostě PP dielektrikum.

Jak jsou na tom vlastně s kvalitou bipoláry Nichicon, konkrétně série ES ? Ty by mi vytrhly trn z paty, ale co je v audio cestě horší, než kdejaká fólie, tak je elektrolyt...

Re: Výměna bipolárů

Má cenu v sonic mršiči řešit kvalitu kondů?

Web

Re: Výměna bipolárů

Kdyby si ten Sonic "mršič" někdy slyšel, tak bys věděl, že má...

Re: Výměna bipolárů

Slyšel jsem malý BBE.

Web

Re: Výměna bipolárů

Vidím, že to máš z internetu řádně nalité do hlavy-tady už je jakákoli rada marná, tak pokračuj za splněným snem, že MKP jsou v SIGNÁLOVÉ cestě lepší, než MKT. Hodně štěstí a žádné nervy ze zklamání v praxi.

Web

Re: Výměna bipolárů

Naopak. Rád bych věděl a znal názor na to, jestli je nějaký reálný rozdíl (nikoliv placebo) mezi fólií a elektrolytem a dále mezi PP a PET dielektriky při použití v signálové cestě. Jako náhradu za 33 uF elektrolyt jsem objednal WIMu MKS4, zde nebyla žádná jiná varianta na výběr a za 2,2 uF bipolár jsem objednal MKP10. Ale skutečně by mě zajímal rozdíl mezi různými fóliemi, tj. různými typy dielektrik.

Re: Výměna bipolárů

V nevýkonových signálových cestách není vůbec žádný. Rozdíl mezi MKP a MKT se projeví až při vyšších výkonech skrz kondenzátor, kdy MKP díky odlišné konstrukci elektrod snášejí mnohem větší PROUDY. V nevýkonových signálových cestách ale o žádné proudy nejde. Konkrétně na místech, na kterých je měníš, jde o to, že tam není žádné polarizační napětí pro klasický elektrolyt, proto jsou tam bipoláry, které jsou na provoz bez polarizace určeny, resp. určeny přímo pro střídavé proudy, kdy bipolár polarizaci nepotřebuje.
Používají se jen na vstupech a výstupech OZ, kde je vždy téměř nulové ss napětí. Někdy vadí svod bipoláru, to teď eliminuješ použitím svitků zcela beze svodu. Ale o nic jiného, než velikost kapacity na příslušném místě tam nejde. Na "kvalitu" zvuku to nemá absolutně žádný vliv.
To už zjistili i někteří soudní, poučení a moudří elektronkáři, že je zhola jedno, zda v g1 některé, třeba i výkonové elektronky bude kondenzátor MKT či MKP. Naměřené výsledky jsou naprosto shodné a to, že někomu se zdá zvuk s MKP lepší, je jen placebo efekt,
resp. efekt obrovských částek, zbytečně vydaných za MKP kondenzátory - tak to přece MUSÍ hrát líp, když jsou v tom tak drahé kondenzátory od drahých firem. Nikdo ale nerealizoval pokus s mžikovým přepnutím z MKP na MKT v hrajícím přístroji. S úžasem by zjistil, že se vůbec nic nemění - spíše naopak. MKT kondenzátory jsou fyzicky menší, je mnohem menší riziko indukce 50Hz do kondenzátoru, než u velkého MKP. V elektronkových přístrojích vše běží na vysokých impedancích a napěťově, takže riziko snadné indukce svinstva do rozměrného kondenzátoru, nebo i odporu velké ohmické hodnoty je velké.

Web

Re: Výměna bipolárů

To dává smysl, děkuji za plnohodnotnou a vyčerpávající odpověď. Škoda, že ty WIMy MKS4 se prodávají v rozteči RM5 se zastřiženýma nožičkama. Tam, kam bych je potřeboval umístit, byly kondíky s roztečí 2.5 mm, takže se tam budou dost blbě osazovat.

Re: Výměna bipolárů

Neboj, nebudou.
Wimy mají na dně u zálivky vývodů místo /prohlubeň/ pro přihnutí vývodů RM5 na menší rastr. Chce to malé, ostré ploché kleště a uděláš z toho RM2,5 dvěma pohyby..

Web

Re: Výměna bipolárů

Ono je to celkem prosté. Tam, kde je kond zapojen v obvodu s tak velkým kmitočtem a v tak velkých impedancích, že na něm nevzniká podstatný napěťový úbytek, tam bude ovlivnění dielektrikem velmi malé a uplatní se spíš další vlastnosti, jako třeba rozptylové kapacity vůči okolí a další. Je o tom už dnes dost pramenů. Pochopitelně kond s nelinearitou, způsobenou zkorodovaným vývodem, který nikdy nebyl navařen ke svitku a podobné blbosti se projeví taky a někdy velmi podstatně.

Web

(upravil sinclair 18. 10. 2015 15:06)

Re: Výměna bipolárů

To je velice relativní. Třeba polystyreny obecně, včetně TC281-283 a TGL5151 byly doporučovány do vf a to mají také vývody pouze zarolované..

Web

Re: Výměna bipolárů

Sinclaire, mohu potvrdit, že rozdíl mezi MKP a MKT ve zvuku u elektronkových zapojení není rozeznatelný. Zkoušel jsem několik různých kondů (včetně starých krabicáků, papíru v oleji, starých rusáků a elktrolytů) a pokud neměly kondy svod, nebyl mezi nimi rozdíl. Zkoušel jsem je při různé DC složce (100-300V DC) a při různé AC úrovni od mV až po V při několika kmitočtech mezi 20Hz - 20KHz. Rozdíly byly při měření minimální (měřen rozdíl výstupní úrovně při použití jako vazební kond mezi dvěmi stupni při stejné kapacitě) a ve zvuku nepostřehnutelné. Ale možná mám blbé uši a měřáky... smile

Web

Re: Výměna bipolárů

Sendy napsal:

... a uplatní se spíš další vlastnosti, jako třeba rozptylové kapacity vůči okolí a další.

Obvzláště když nahradí malej elektrolyt svitkem jako kráva smile

Re: Výměna bipolárů

Noo, on bipolár 33uF nebude zrovna malý, ale určitě čtvrtinový proti MKP i na nejmenší dostupné napětí..
Jsou to úpravy procovského charakteru s minimálně sporným přínosem. Ale pokud majiteli toho střepu nevadí zcela zbytečně utrácet za drahé MKP a pak se ládovat placebem, že to určitě hraje líp /kurva musí! - za ty prachy!/, tak jak je ctěná libost.
Já osobně bych podobnou píčovinu nedělal, ale někteří lidé jsou pod tak silným vlivem sračkových článků z internetu, že si to nenechají vymluvit, takže než si šťavit nervy sáhodlouhým vysvětlováním, tak je lepší je nechat.

Web

(upravil vigomat 20. 10. 2015 10:12)

Re: Výměna bipolárů

Ahoj,

Ptám se na to tak trochu ve svém vlákně vedle, ale tady koukám se to zrovna řeší tj prosím o radu. Mám M-Audio Transit http://img.photobucket.com/albums/v458/ … re-Mod.jpg a dotaz ke dvěma kondíkům vpravo dole vedle OP. Předpokládám správně, že jsou to signálové výstupní? Pokud ano, jaktože to nejsou bipoláry a proč na nich naměřím jen stejnosměrné napětí? Momentálně jsem tam dal low ESR kondíky stejného typu, ale mám doma jak Wimy, tak i obří svitkáče se stejnou hodnotou. Wimy bych musel dávat paralelně (mám jen poloviční hodnotu) a nebyly tam ještě ani na zkoušku. Svitkáče jsem tam měl, ale musely být vyvedené mimo krabičku na cca 4cm vývodech a hrálo to divně. Na první poslech dobré, ale hudba jakoby ostrá, unavující. Musel jsem stahovat výšky. S těmi elektrolyty nemusím na recieveru který tím krmím žádné korekce dělat a hudba se mi zdá lepší, tak nevím...

Díky
Vigo

Re: Výměna bipolárů

a když se ti to zdá s těmi elyty lepší, proč s tím chceš vůbec něco dělat?

Web

Re: Výměna bipolárů

Ahoj,

No já bych spíš chtěl pochopit jaktože na těch kondech naměřím DC napětí. To bych přeci neměl na signálu ne? Jinak ještě tam zkusím ty Wimy, ale vždycky je jednodušší se zeptat někoho, kdo tomu rozumí než zkoumat a měřit smile

Pokud ty elektrolyty jsou vážně na výstupním signálu, apk to asi není dobře, tam se přeci používají bipoláry nebo foliáky ne? Prostě tomu nerozumím a chtěl bych smile

Re: Výměna bipolárů

no jsou tam právě na odfiltrování DC složky, takže to že na něm naměříš DC složku je správně, jinak bys ji měl i na výstupu. Ono totiž ten DAC generuje signál, kde "nula" plave třeba v 2V a kolem toho kmitá signál nemůže jít do záporu, jelikož záporné napětí nemá, je tam prostě jenom 0V a 5V. Tu DC složku na výstupu nechceš, tak je tam kondenzátor a odpor (a´t už tam, nebo jako zátěž) jako horní propusť, jelikož DC má frekvenci 0, tak ho komplet odfiltruje a za konzenzátorem už to kmitá opravdu kolem nuly. Nevím jestli je to někde polopaticky dobře vysvětlené

Tahle malá napětí a proudy zvládnou i normální elyty

Příspěvky [1 až 20 z 23]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Zdroje signálu » Výměna bipolárů

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£