Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Reprosoustavy » Špatná akustika v nové místnosti

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [18]

(upravil Deny.Kr 5. 10. 2015 19:46)

Téma: Špatná akustika v nové místnosti

Ahoj všem,

budu mít asi úplně blbou, začátečnickou otázku a očekávám kamenování, ale než se zbláznit otázkami bez odpovědí, raději to zkusím.
Vlastním stereo sloupy "VMA II" od Martina Vitvara v kombinaci se zesilovačem HYPA 10. Vím, že bedny byly konstruovány pro místnost o velikosti cca 16m2, ve stejně velké místnosti jsem je dosud používal - docela blízko, ale hrály obstojně.

No nyní jsem si koupil nové bydlení a umístil jsem je do obýváku, spojeného s kuchyní, o rozloze cca 32m2. Umístil jsem je rovně ke stěně, od pravé bedny je roh vzdálen asi 60cm, od druhé mnohem více, od zdi jsem je prvně zkusil umístit zády 30cm daleko, nyní 15 (přijde mi to asi o krapet lepší). Poslechová vzdálenost je dle možností křesla asi 3 metry. Potíž ale je, že jak sedím (bohužel výška křesla neumožňuje sedět ušima v úrovni výšek, sedím níže, snažím se to kompenzovat natočením do úhlu + nakloněním), basy jsou slabší, než by měly být. Jakmile se postavím, slyším tu "dunící melu", která stoupá směrem vzhůru. Jedná se o nové bydlení a tak je tady zatím velmi špatná akustika => zvuk se odráží, nemám tady zatím ani plnohodnotnou sedačku, která akustiku značně zlepší.

Vím, že příčin může být dle faktorů mnoho, ale dle zkušeností, může být ta absence basů v poslechové zóně způsobena dosavadně špatnou akustikou, jakmile tady bude více věcí, které budou pohlcovat zvuk, zlepší se to (například hlavně osazení nejproblematičtějších holých zdí), nebo tím kýženého výsledku nedocílím a problém je jinde?

Předem děkuji za případnou pomoc.
D.

(upravil PB 6. 10. 2015 13:28)

Re: Špatná akustika v nové místnosti

Asi by si měl napsat rozměry mistnosti,  plánek atd. Basy jsou hodně ovlivněny rozměrama místnosti a umístěním beden.

Re: Špatná akustika v nové místnosti

pokud jsi vyměnil "pouze" místnost , tak by měl být problém v místnosti, výměna  cihlového  za panelový může být další problém, no a ty rozměry jsou vodítkem

Re: Špatná akustika v nové místnosti

Je potřeba to zabydlet, v prázdné místnosti nehraje dobře nic. Textilní sedačku, na boční stěny nějaké otevřené skříňky, rovněž za sedačku skříňky nebo poličky. Doporučuji 4cm vysoký koberec z ikei s dlouhým vlasem mezi bedny a poslechové místo.

Dále můžeš pořídit úpravu beden na lepší basák VMA-II REV, jak je psáno u mě na fóru. Bedny mají pak více basů a rovněž i větší zatížitelnost, což se do velké místnosti bude hodit - kór až ji zabydlíš a budeš potřebovat větší výkon pro stejnou hlasitost.

Web

(upravil Deny.Kr 6. 10. 2015 18:07)

Re: Špatná akustika v nové místnosti

Díky kluci za reakce, i tobě Martine. Na ten upgrade pořád myslím, no s ohledem na nové bydlení pořád nemá prioritu, protože je to přeci jen nějakých 7 tisíc, které teď mohu použít na jiné věci. Vždy mi slabší podání basů kompenzoval Ekvalizér, no nyní ne. Souhlasím, že v nové místnosti nic hrát dobře nebude, akustika je tady teď opravdu špatná, no otázkou je, zda nezabydlená místnost opravdu může za to hromadění basů nad bednami u stropu.. Včera jsem alespoň částečně kompenzoval poslechovou výšku natočením beden do úhlu tak, aby poslechové místo (křeslo) bylo jakoby na špičce trojúhelníku + lehkým nakloněním směrem dopředu. Obojí velmi pomohlo, i basy jsou trošku slyšitelnější, no stále to není ono a hlavně to duní tam, kde nemá.

Obecně se teď interiér trošku hůře popisuje, nyní je obydlený kompromisně, vyvíjí se (bydlím tady asi teprve měsíc). Každopádně jsem se stěhoval z cihlového domu do cihlového, jen se změnil charakter místnosti (původní byla mnohem menší a plná). Pro představu jsem udělal malý plánek s rozměry a rozmístěním, 2 červeně označená místa ("barová" deska a pohovka) jsou v blízké době v plánu, ale zatím je ještě nemám. Pro úplnost jsem přidal i pár 3D náhledů, kuchyně není úplně aktuální, představy se vyvíjí, stejně tak výklenek na repro je zatím vymodelovaný přibližně, asi jim dám více prostoru kolem, ale pro přehled to snad stačí. Oproti Martinově doporučení bohužel akustické podmínky nikdy dokonalé nebudou, no design nechci zcela podřizovat zvuku.
Jinak poslechová vzdálenost je zhruba 3 metry.

Náhled viz.:
http://denykr.rajce.idnes.cz/Repro

(upravil mirdas 6. 10. 2015 20:10)

Re: Špatná akustika v nové místnosti

Ahoj,

urcite jeste promysli ten upgrade na peerless basaky. Mel jsem taky 2 roky dvojky s Dexonem a ted jiz rok a pul posloucham REV verzi a zpet na Dexony bych uz nesel. Nejde jen o hlubsi a mohutnejsi basy, ale dost ze zlepsil i zbytek pasma a prostorovost.
Co se tyce akustiky, tak to je vecny boj. Ja mam dvojky v 12,5m2 poslechovce, hodne zabydlene a zatlumene , a hra to vyborne. Pokud je ale posloucham ve vetsim, nezatlumenem obyvaku, napul spojenem s kuchyni, tak je to o dost horsi. Stredy jsou urvanejsi, basy plossi, prostorovost nic moc. Samozrejme s Dexonama to bylo jeste horsi.
Podle nahledu uz moc moznosti, jak umistnit repro nemas a beznym zabydlenim se podle me reprodukce basu prilis nezmeni. Pokud v miste poslechu basy nejsou a jinde je jich hodne, tak bude modem mistnosti, ktery je dan rozmery mistnosti a umistnenim repro. Navic, na plnohodnou reprodukci basu by to v 32m2 uz imo chtelo 10palcovej basak.
Muzes se jeste zkusit pohrat s umistnenim repro v tomto programku- http://www.hunecke.de/en/calculators/ro … stics.html .
Da ti to alespon pribliznou predstavu, jak se budou basy menit podle toho, kde budou repra.

Re: Špatná akustika v nové místnosti

Ahoj,

děkuji za zkušenost. Rád slyším, že upgrade udělá své, pořád to zvažuji. Martine, jak že to vychází za předpokladu kroužku + měniče + materiálu na výhybku + úprava výhybky tebou? Uvidím dle možností, ale je mi líto toho žlutého měniče, vypadá to jako B&W, které jsem měl vždy rád smile

Za ten odkaz děkuji, mrknu na to - velké změny už moc dělat nemohu, ale pokud zjistím, že o pár centimetrů bokem je to lepší, snad ještě něco vymyslím. On je problém, že se tady zvuk pořád hodně odráží. Proto si nejsem jistý, zda ty basy nedělají tento neblahý jev proto. Obecně basy stoupají vzhůru a pokud je nemá co pohltit, odrážejí se => směrový poslech je rozplizlý a na odrazových plochách to duní jako blázen. Ale těžko říct. De facto asi by mi stačilo, aby to nestoupalo tolik vzhůru, abych ty basy mohl pro poslechové místo více zesílit (což by teoreticky řešil ten nový měnič).

(upravil Deny.Kr 21. 10. 2015 21:57)

Re: Špatná akustika v nové místnosti

Kluci, měl bych ještě jeden dotaz: Tu akustiku stále trošku řeším, zkouším, co je v momentálních podmínkách nejlepší a věřím, že s přibývajícím nábytkem a celkovým pokračováním v procesu zařizování se bude zvuk jen zlepšovat. Nyní mohu řešit jen detaily, protože nebudu nic nalhávat, celek jako takový za moc nyní nestojí. Proto mě napadla asi často kladená otázka: Při volně stojících bednách na plovoucí podlaze byste z hlediska kvality zvuku doporučili spíše gumové nohy, nebo jehly? Nyní mám mosazné jehly od Dexonu, kvůli výšce bez těch podkladových kruhových destiček (misek). Mám ale i v zásobě nějaké ty gumové kruhové nohy rovněž od Dexonu. Spousta lidí tvrdí, že je to úplně fuk, mi se nechce vše převrtávat (ty gumové vyžadují větší zásah) jen pro následné rozhodnutí, zda to tak nechat, nebo vyměnit zpět. Mát někdo zkušenost, zda je to opravdu jedno, nebo je lepší jedno,či druhé řešení?

Děkuji předem.

(upravil Deny.Kr 9. 11. 2015 23:48)

Re: Špatná akustika v nové místnosti

No nic, asi to tady ani nikdo nečte, ale zkusím naposled štěstí, jestli třeba někdo odpoví..

S ohledem na mnoho aspektů jsem se rozhodl stěnu ve výklenku v bytové stěně za repro (viz. odkaz v 5. příspěvku) trošku zvednout za pomoci sádrokartonu (půjde jen o cca 10cm hloubku). Dle zkušeností, existuje nějaký postup, jak tento prostor využít třeba jako lapač basů? Ve smyslu třeba jestli pomáhá nějak prostor vytlumit, nebo jestli je to úplně jedno a bude se to chovat jako běžná zeď..?

Pokud někdo odpoví, předem díky wink

(upravil Benazi 10. 11. 2015 6:23)

Re: Špatná akustika v nové místnosti

Zapoměl jsi při stavbě zaprojektovat poslechovku,4*5 m.Tam kde je to spojený s dalšími místnostmi,vždy to dělá neplechu,již ten sádrokarton hovoří za své.Jak to asi může hrát si dovedu představit.

(upravil Deny.Kr 10. 11. 2015 18:32)

Re: Špatná akustika v nové místnosti

Já to tady neprojektoval, ani nenechával projektovat, je to 5 let stará novostavba a je, jak je smile
Každopádně zvuk je nyní studený, méně detailní a více se slévá a opravdu značně postrádá basy. Na druhou stranu ačkoli vím, že akustické podmínky tady nikdy dokonalé nebudou, aktuálně se pořád věnuji (a ještě dlouho budu) úpravám zdí a dalším spíše stavebním věcem, takže zařizování nemá prioritu, zatím to tady "nějak je". A zvuk se dost odráží i sám o sobě, takže tady dosavadní prostředí zvuk silně degraduje a dokud to nezařídím, lepší to nebude smile

Re: Špatná akustika v nové místnosti

sluchátka...zahrajou stejně v obýváku, v koupelně i na WC...

Sorry seems to be the hardest word (Elton John)

Re: Špatná akustika v nové místnosti

To jo, ale já sluchátkám nikdy neholdoval, mi to na hlavě nějak vadí

Re: Špatná akustika v nové místnosti

Ta tvoje místnost bude těžký kompromis. Osobně bych se snažil tam audio nacpat symetricky, pokusil bych se s nimi něco udělat a vylepšit akustiku stropem. To oč se snažíš měl známý taky, bylo to pořád špatné, až si vytrucoval jinou místnost.

Jestli chceš ve výklenku "lapat basy", tak akustický sádroš a za ním dost velký prostor a minerální vlna.

Web

Re: Špatná akustika v nové místnosti

To bude, bohužel si toho jsem vědom, ale jiný prostor na to nemám.. Podhled plánuji jen v KK, zbytek bude klasický.

Za ten tip na výklenek děkuji, to se může hodit. On ten prostor velký bude, ale ne moc hluboký, no snad by to mohlo aspoň trošičku pomoci. Já očekávám značné zlepšení po zařízení, navíc použiju na některých místech tapety, takže ty by mohly zvuku taky pomoci a na druhém konci místnosti budou závěsy a záclony, které leccos taky pohltí. Ideální to nebude nikdy, holt poslechovka je poslechovka, no aspoň trošku se mi to postupem času podařilo vyladit ekvalizérem, umístěním a výškou tak, abych měl v místě poslechu výškové měniče zhruba ve výšce uší. Je to mnohem lepší než ze začátku a prostor to udělat umí, jen je ten zvuk slitější a placatý bez basů, no. Otázkou je, zda za tyto problémy může místnost jako taková, nebo to, že není vybavená - pro slitost bych tipoval to vybavení, pro basy ale těžko hádat, odrážejí se na prapodivných místech, ale tam, kde mají být slyšet, nejsou, no.

Re: Špatná akustika v nové místnosti

Na tlumení basů se kdysi doporučovaly "kmitající panely", což byly desky hobry na cca 5 cm hranolcích.

Re: Špatná akustika v nové místnosti

Nebo různě děrované... http://www.grena.cz/akusticke-panely.html
a profilované "molitany" (akustické pěny apod.)...
http://www.akusticka-pena.cz/zbozi-ceny/bass-trap/
http://www.akustickematerialy.cz/absorpcni-panely/

Re: Špatná akustika v nové místnosti

No super, díky moc za doporučení smile Pořád si trošku hraju s EQ, sebemenší změna má celkem velký vliv a basy se mi konečně neztrácejí, no potíž s odrazy ve smyslu nežádoucího "basení" v určitých částech místnosti se bez něčeho podobného neobejdou.

Já bych šel asi cestou těch akustických panelů, máte-li někdo zkušenosti, jen by mě zajímalo, zda se zvuk odráží velmi snadno od všeho, či zda by panely mohly plnit úlohu i v případě, že bych na ně nalepil běžnou tapetu?

Děkuji!

Příspěvky [18]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Špatná akustika v nové místnosti

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£