Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Smetiště » "Disko světla"-náhrada světelného zdroje

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [3]

Téma: "Disko světla"-náhrada světelného zdroje

Tak mám na stole opět "špek".Pro kamaráda z práce opravuji klasickou "diskoatrakci",tři otáčející se koule s barevnými sklíčky.Závada byla nalezena vcelku jednoduše.Na hřídeli která s koulemi otáčí je přechod přívodu napájení pomocí uhlíků,což je klasické řešení.Problém je ve faktu.že v koulích jsou halogeny a ty vcelku solidně žerou.Následkem procházejících ampér se uhlíky zahřívají,matlou se na dráhu a pružinky ztrácí pružnost.Takže je cítit smrad,poté vidět kouř,a vynechávání světel.Uložení uhlíků se taktéž vypaluje.Uvažuju proto o nějaké energeticky méně náročné alternativě,třeba v podobě diod.Proto bych poprosil o nějaký typ kde co objednat.Díky z případnou reakci.

(upravil Otas 9. 10. 2015 18:25)

Re: "Disko světla"-náhrada světelného zdroje

Sice neodpovím na dotaz, ale podobný problém (2*150W/24 V přes uhlíky) jsem vyřešil jejich náhradou za "uhlíky" do dynama. Nevím, jestli jsou ještě k sehnání, ale byly zásadně odolnější, původní uhlíky a za cca 300 akcí jsem je nemusel měnit.

Co se týká halogenů, jsem skeptik. Pokud jsem správně porozuměl, jedná se o typ "mina" a tam to potřebuje svítit všemi směry, rep. alespoň 270 °. To se s LED neudělá. A pořádnou LED (alespoň 10 W, aby šok ze ztráty svítivosti nebyl moc velký) v uzavřené kouli neuchladíš.

To už raději napájení 3*nominál halogenů, halogeny v sérii, snížit tak proud na třetinu a tepelné namáhání na uhlíku na devítinu. Není to ideální (rozptyl v příkonu halogenů nadělá paseku), ale je to cesta.

Re: "Disko světla"-náhrada světelného zdroje

Díky za reakci.Dokud svítily dvě koule,tak to bylo v poho.Jakmile jsem zprovoznil třetí,už to jelo.Je tam taky 24V.S těmi diodami jsem to tušil.Použil jsem uhlíky zřejmě traky do nějakého dynama,nicméně to bude chtít zpevnit základnu pro držák(je to jen kus plechu co pruží),sehnat pořádný pružiny a maximálně využít dráhu-co největší uhlíky...

Příspěvky [3]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Smetiště » "Disko světla"-náhrada světelného zdroje

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£