Téma: Kurzweil KS-40A moje úpravy

Pořídil jsem si tyhle lowend repro na základě celkem dobrých ohlasů http://kytary.cz/kurzweil-ks-40a/HN116570/
a protože musím všechno rozvrtat i když tomu nerozumím, zkusil jsem pár úprav. Jak to dopadlo níže, třeba se to bude někomu hodit

Co se osvědčilo:
1) Vyměnil jsem O.zesilovač uA4558 za LME49720 a k němu zapojil 100nF keramiku mezi + a - a - a zem. (slyšitelné zlepšení v dynamice)
2) Vyměnil jsem elektrolyt 2,2uF na výškovém repro (6dB výhybka) za svitkový (dohromady s výměnou kabelů to hraje víc nahlas a určitě ne hůř)
3) Vyměnil jsem komplet kabeláž uvnitř a i mezi bednami za větší průřezy. Origo byl zvonkáč
4) Vyměnil jsem elektrolyty na desce kolem zesilovačů za foliové (to nevím jestli k něčemu bylo, ale nehraje to hůř)
5) Nahradil jsem miniaturní tvrdé gumové nožičky za 5mm tlusté z gumové mechovky. Zdroj Hornbach, mechovka na hladítko. (rozdíl dost slyšitelný, bedýnky doslova plavou)
6) Zdroj zvuku, externí zvukovku M-Audio jsem přepojil tak, aby analogový kabel zvukovka-bedna byl co nejkratší (1m). Výrazné zlepšení oproti původnímu zapojení, kdy byla zvukovka u PC cca 8m daleko a těch 8m vedl analogový signál dvojlinkou i když se slušným průřezem. Teď je místo toho aktivní USB kabel. (zlepšení dost výrazné, zvýšila se i hlasitost)

Co se nepovedlo:
Podle jednoho zahraničního webu jsem se bez jakéhokoli výpočtu pokusil sestrojit Linkwitz -riley výhybky 2,2uF a 0,56mH (hodnoty doporučené přímo k těmto repro) a to sice hrálo, ale v oblasti středů to bylo mrtvé. Možná to je cesta, ale rozhodně ne tímhle způsobem bez výpočtu... Vrátil jsem tedy původní zapojení: středobas napřímo a výšky přes 2,2uF kondík.

Tyhle bedýnky jsou pro mě takový studijní materiál, na kterém se leč již nejsem student učím a testuju si nové věci. Pomáhá mi to pochopit principy atd... a když to zkazím nic drahého to není. Nicméně má smysl experimentovat třeba s osazením jiných kvalitnějších repro?

Jinak za cenu 2300-2500Kč to hraje opravdu hezky a můžu doporučit. Moc to neumí basy, tedy když se přidají zkresluje to dost šíleně, ale jinak opravdu příjemný poslech a s těmi úpravami podle mého ucha ještě lepší.

(upravil zuki 24. 9. 2015 17:47)

Re: Kurzweil KS-40A moje úpravy

Je celkem jasné, že když dáš paralelně k výškáči navíc cívku (0,56mH), tak vůči původnímu zvuku ubyde středů...  asi bys musel dát větší kond a případné navýšení hlasitosti na výškách srovnat seriovým (někdy i +paral.) odporem...

Ps.: Kdo si hraje nezlobí..., ale jak to bude hrát je bez mikrofonu otázkou smile    Ale můžeš to trochu trefit i poslechem...