Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Nezařaditelné » Praskání ve vejškáčích u dvou různých aparatur

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [8]

Téma: Praskání ve vejškáčích u dvou různých aparatur

Zdravím, mam problém, u dvou různých aparatur mi praská ve vejškáčích při vyšších hlasitostech a konkrétních pasážích konkrétních písniček (písnička je v pořádku, v dobrý kvalitě a ve sluchátkách neni žádnej problém)

aparatura 1.: v autě, repráky ve dveřích komponentní 60 W dvoupásma pioneer s originálníma výhybkama 12dB/okt (vejškáč s 28mm kalotou a 46mm magnetem), u který mam vejškáč přeplej na -3dB, buzení 4 kanálovym 4x 100W Dčkovym zesilovačem pioneer, nějakou písničku tam můžu pustit tak, že mě vejškáč řeže do uší, že po dohrání písničky skoro neslyšim, a při jiný písničce v tom vejškáči strašně praská, že to vubec nejde zesílit na ani z daleka ne takovou hlasitost jako u tý první písničky. Zkoušel sem si k autu natáhnout prodlužovák a ty přední repráky budit teslou 820A místo toho pioneera a problém byl uplně stejnej, nezměnilo se vubec nic (ta tesla má 2x 30W a ten pioneer 2x 100W na obou kanálech, takže nedostatkem výkonu to nebude), taky sem to v autě zkoušel projet frekvenčnim generátorem a u žádný frekvence sem nenašel žádnej průser...

aparatura 2.: doma, bedny elektronika praha RS224 s ARN6604 + ARV 3604 a taky 12dB/okt výhybka, zesilovač tesla 820A, problém více méně stejnej, při zvyšování hlasitosti mě zarazí praskání ve vejškáči, při tom basák by šel ještě dál ale přes to praskání ve vejškáči se to nedá, tady už tolik na konkrétní písničce nezáleží, nicméně ta jedna se kterou mam problém v autě, tak s ní je stejnej problém i tady...

budu rád za každý rady, dík.

Re: Praskání ve vejškáčích u dvou různých aparatur

Ap1 - reproduktory nevydržely. Zkus vyměnit elyty ve výhybkách a míň to tavit.
Ap2 - v bledě modrým to samý.

Re: Praskání ve vejškáčích u dvou různých aparatur

už vim čim to praskání bylo způsobený v autě sem přešel na tri amp s aktivní výhybkou a už je mi to jasný, zkrátka středobas přetěžoval zesilovač a jeho limitace byla znát hlavně ve vejškáči smile to je celý zkrátka do středobasu de víc jak 50% výkonu a navíc má relativně malou citlivost, takže jako první většinou začne zesilovač limitovat právě on, záleží samozřejmě na písničce, jak má rozložený frekvenční spektrum mezi středobas a vejškáč...

Re: Praskání ve vejškáčích u dvou různých aparatur

Limitace středobasu byla znát hlavně ve vejškáči? To uplně nevím, jak si tohle vysvětlit, o to víc pokud jde o aktivně dělenou soustavu.
Každopádně, pokud některé pásmo jde do limitace výrazně dřív než ostatní, pak je zřejmě špatně dimenzované a degraduje tak celý systém na jeho úroveň (ten je tak silný jako nejslabší článek).

Re: Praskání ve vejškáčích u dvou různých aparatur

auto repráky neznám
u těch RS224 bych risknul a doporučil výměnu ohraných výškáčů (dokud jsou dostupné) v prvním kroku elytů jak psáno výše

Sorry seems to be the hardest word (Elton John)

(upravil Otas 24. 6. 2016 15:19)

Re: Praskání ve vejškáčích u dvou různých aparatur

Jinak obdobný problém jsem řešil v profi, za QSA 1200 byly zapojeny třípásmové bedýnky, při zvýšení hlasitosti nad určitou mez v nich začalo chrastit, cvakat. Skončilo to tak, že tam shořel střeďák a dokonce i kondenzátor Tesla TC 205 na 100V (63 V střídavých) se proměnil v nevábný černý škvarek. Tak mi to konečně docvaklo, všude jsem nainstaloval kondenzátory na 160 V Bennic. Protože takto cvakalo i ve druhé bedně, došlo i tam na rozebrání a výměnu 100V kondů za Bennic 160 V. Chrastit, cvakat přestalo. Ony ty Tesly řady TC205 mají schopnost samoregenerace, není snadné je zlikvidovat přetížením.
QSA  (krmí 4 bedny) se před zásahem občas přehříval, nyní je naprosto bez potíží.

Cvakání ve výškáčích (v jiných případech) jsem zažíval při jejich velkém "překrmení". Jednou také i při otočené fázi k bedně.

(upravil DaVidsob's 24. 6. 2016 15:48)

Re: Praskání ve vejškáčích u dvou různých aparatur

u aktivně dělený soustavy samozřejmě chrastí jen ten středobas, jenže když to byla pasivní soustava tak s nim zároveň chrastil i vejškáč, ale mě to přišlo že chrastí jen vejškáč, a ten středobas nechrastil protože by nestíhal, ale protože zesilovač nestíhal, už to chápeš ?

Re: Praskání ve vejškáčích u dvou různých aparatur

a proč by to třeba taky nemohly dělat kondíky ve výhybce viz výše, ty krabicáky co tam jsou origo jsou dost často KO. A nebo prostě drhnou vejškáče.
Rozpojit, proměřit a výsledek bud eznámej za chvilku, všechno co potřebuješ asi máš doma a nebo na netu, teď se to řešilo v sousedním tématu...

Příspěvky [8]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Nezařaditelné » Praskání ve vejškáčích u dvou různých aparatur

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£