Téma: Trable při oživování DPA 280

Jelikož jsem na zesilovače trotl, chtěl bych tímto požádat zkušenější, jestli by mi neporadili, kde hledat závadu při oživování DPA 280. Zesilovač mám osazený asi 15 let, ale nikdy jsem ho neoživil. Kdysi jsem všechny součástky orientačně proměřil a tranzistory, kromě koncových uui, spároval. Teď na něj konečně došlo. Jenže ouvej!
Na výstupu byl nejdřív náznak čehosi, velmi zanedbatelné amplitudy. Pojistky 1,25A ale držely (slabší jsem neměl po ruce). Zjistil jsem, že na kolektoru T7 je plné kladné napájecí napětí. To se samozřejmě dostalo až na báze T8, T9, T15 a T17. I když jsem T7 kdysi vybíral, ještě byl označený "135V", tak odešel.
Po jeho výměně se všechna stejnosměrná napětí (bez signálu) dostala na prakticky stejné hodnoty jako u druhého kanálu, který chodil na první pokus.
Jenže: Do mezivrcholového napětí cca 1V na výstupu je sinusovka celá, ale jakmile začnu napětí zvyšovat, spodky se uříznou a zbydou jen kladné půlvlny. Když odpojím bázi T17 a připojím na ni odpovídající signál z druhého zesilovače (celou sinusovku), tak na výstupu naskočí i záporná půlvlna. Takže v koncích to nebude. Myslel jsem, že mi zápornou půlvlnu žere ochrana s T11 nebo nějaký problém s T8 a T9, ale po připojení báze T17 na externí zdroj se celá sinusovka objeví i na původním přívodu k bázi T17, kde byly předtím jen kladné půlvlny. I tak jsem zkusmo ochrany i nastavení kliďáku odpojil (T8,T9,T10,T11) a žádná změna, stále jen kladné vlnky.
Ze zoufalství jsem postupně vypájel a vyzkoušel všechny tranzistory a dále diody D1, D2, D5 a D6. Nemám na tranzistory měřák, takže jen zesiluje - nezesiluje, propouští - nepropouští a nic, žádná zřejmá závada. I tak jsem zkusil tranzistory T1 až T5, T15 a T17 vyměnit za jiné kusy a zase nic.
Už se s tím morduju celý víkend, plošňák je na hadry a výsledek žádný. Mé znalosti o zesilovačích jsou velmi chabé, takže se předem omlouvám, jestli je ta blbost zřejmá na první pohled. Když bude potřeba, nafotím obrazovku osciloskopu, ale je to všude totéž: samý kopeček a žádná jamka.

PS: Elektrolyty jsem nejdřív poctivě vytahal, pomalu naformoval na jmenovité napětí a zase zapájel.

Tady je schéma. Myslím, že je to věc dostatečně stará, tak se snad Kazzatel zlobit nebude.

http://7tech.czweb.org/public/DPA280.gif

Re: Trable při oživování DPA 280

Zřejmě ti netáhne jedna půlvlna. Chce to změřit ss napětí na všech polovodičích v záporné části, změřit když tak i odpory kolem T1, T2, T4, T5 T17, T19.
T8 je tuším na chladiči, je řádně izolovaný ?
Na dálku se to blbě řeší.

Web

Re: Trable při oživování DPA 280

Ss je všude v pořádku. Oproti funkčnímu kanálu jsou tam rozdíly v desetinách voltu. A T8 jsem dokonce zkusil vyhodit a jelo to pořád stejně blbě. Ještě to zkusím proměřit stejnosměrně pod signálem. Zítra jsem mimo, tak dám pauzu. Třeba mě s odstupem něco napadne.

Re: Trable při oživování DPA 280

Jak jsi mohl za chodu vypájet T9 Ty vole? Dyť to muselo vyvalit pojistky, nebo fičelo pár ampér koncákama..Zkontroluj, jestli nemáš přepólované D7 a D8 a T10-T11 prohozené vzájemně vodivostí.

Web

Re: Trable při oživování DPA 280

Sinclair: Tomu se říká štěstí, co bdí nad pitomečky. big_smile Nic se neprovalilo, vydržely i pojistky 1,25A.
D7 a D8 jsou v pořádku, T10 a T11 jsou na svých místech. Začnu měřit průběhy proudu na jednotlivých součástkách. Někde se to musí ukázat.

Re: Trable při oživování DPA 280

Sniž tomu napájecí napětí, napájení připoj raději na měkčí zdroj, přemosti vstupní kond a kond ve ZV a dej si do vstupu pomocí potenciometru stejnosměr od +2V do -2V. Pak se dá krásně stejnosměrně trápit, jak to zesiluje v kladné půlvlně, kde jsou jaká napětí, a jak se to chová v záporu.  Osciloskopem raději na výstupu kontroluj, jestli se to někdy nerozkmitá, a voltmetrem si změříš ss napětí kdekoliv. Pak snadno zjistíš, proč co jak kde nejde.

Web

(upravil 7tech 31. 10. 2007 15:30)

Re: Trable při oživování DPA 280

Díky za rady! Už to chodí. Poctivých 2x115W/8ohm sinus. Na repráčky k PC to snad bude stačit. lol

Re: Trable při oživování DPA 280

tak cos tam zprasil ? Přiznej se... smile

(upravil opamp 31. 10. 2007 15:56)

Re: Trable při oživování DPA 280

7tech: Di do prdele s těmahle ftípkama! (ne, promiň, nemyslím to zle). Gratuluju k úspěchu. A jak to hraje? Máš nějaký pocit, třeba srovnání s něčím jiným?

Cože? 115 do osmi????

A co tomu bylo?

Web

(upravil Thales 31. 10. 2007 16:25)

Re: Trable při oživování DPA 280

Jo, přiznání je polehčující okolnost!
Tedy možná smile

Mě by také zajímalo jak to hraje a jestli se nějak projevují ve zvuku ty dva seriově zapojené staré pomalejší trandy.

Re: Trable při oživování DPA 280

Asi mě zašlapete. Měl jsem chybu na plošňáku. Chyběl mi asi 1mm spoj mezi R28 a bází T17. Kdysi jsem to maloval ručně a teď to nebylo pod nánosem kalafuny vidět. Právě si sypu na hlavu třetí popelnici.
Vyzkouším ho, až bude v nějaké krabici. Takže zatím jenom pískal. Nechtělo se mi nic bastlit, dokud nebudu mít jistotu, že poběží. Možná ještě spáruji koncová KD607-617. Mám na nich rozdíly v napětí.
Zkoušel jsem ho do čistě ohmického odporu a při napájení 2x52V skutečně dal 115W na kanál. Trafo je provizorní 480VA, ale na cestě už je toroid 300VA, který bude úplně stačit.

Re: Trable při oživování DPA 280

Gratuluju k oživení...
DPA 280 byla a je pořád velmi slušná, bylo to mý první DPA a myslím že by napráskala i dneska většině novějším zesákům s modernějšíma součástkama, měl jsem variantu s vyměřenejma KFY jak v rozkmitu tak i zdrojích proudu a dávala přes 100W do 8R v klidu. Hlavně se mi moc líbilo sériový řazení budičů a koncáků (SOA oblast bezpečná i při velkejch prudech) fascinovanej jsem byl ještě více parnější evolucí DPA1000 Mamut kerá měla sérioparalelní řazení, ten konec by šel určo modifikovat tak jak je i na větší výkony (lepší silnější budiče v TO220 a nějaký např. MJ15022/23 v TO3) součástky se sehnat dají a těch modrejch blokovacích kondíků 220uF/63V mam ještě doma pytel. Pokud to někdo chcete stavět tak doporučuju PCB vyšlo v Modrým Amáru a mechanika je jednoduchá tj: není typicky Dudkovská ale spíše Aldaxí přes L profil.

Není co dodávat...

Re: Trable při oživování DPA 280

Sériový řazení je poněkud na...zesilovač to poměrně dost zpomalí, ale je pravda, že spolehlivost je velmi dobrá. Těch Mamutů jsem udělal asi 15 a nikdy jsem koncáky neměnil...:)

(upravil marda 6. 3. 2008 0:22)

Re: Trable při oživování DPA 280

Nedá se DPA1000 zvýšit výkon? Při napájení +/- 50V je každý výkonový tranzistor namáhán 50V. Když je jich tam 8 kusů proud dodají vysoký (když chodí i do 2 ohm diky serioparalelnímu zapojení). Zdá se, ze se při zátěži 8 ohm je přidaná paralelní větev (kterou DPA280 nemá) mrháním tranzistory. Graf SOAR KD607/617 jsem nikdy bohužel neviděl, jestli jej Tesla vydala. Stačilo by zvednout výkon na 200W / 8 ohm.

Re: Trable při oživování DPA 280

Mardo stačí jen počítat a je to. SOA ke KD607/617 samozřejmě existuje a byla běžně zveřejňována v konstrukčních katalozích. Pokud s nimi chceš dělat, musíš si jej opatřit.

Web

(upravil marda 6. 3. 2008 12:18)

Re: Trable při oživování DPA 280

Velmi hrubě to spočítané mám, při napájení +/- 50V a zátěži 8 ohm mi vychází Pout na 126W. Výstupní proud 4A. Tedy pokud bych napájecí napětí zvýšil na +/- 55V, stoupla by pravděpodobně minimální zatěžovací impedance ze 2 na 4 ohm, což mi ale prakticky nevadí (otázka je překroční SOAR). Konstrukční katalog je modrá hutná kniha z roku 1988, byla jich plná knihovna. Kdy vyšel poslední, s koncem činnosti Tesly?

Snad se tu zjeví kazzatel a osvětlí nám to a prozradí mi, co to byla Porta v amfiteátru Lochotín.

Re: Trable při oživování DPA 280

Konstrukčních katalogů vyšlo několik, i dílčí, který se jmenuje jenom "Výkonové tranzistory", poslední dílčí vyšel r. 1992.
Se dvěma paralelními kaskádami si běž při 4R klidně i na 2x60V, ovšem pnp tranzistor v rozkmiťáku už nebude moci být KFY18, ale bude nutné tam dát pnp typ z řady BF47x, nebo nějakého japonce okolo 160V/0,1A/5W/100MHz.

Web

Re: Trable při oživování DPA 280

Mardo, zajeď se podívat do Plzeňské ZOO a pochopíš.

Re: Trable při oživování DPA 280

porta byl megasraz kotlíkářů smile

Re: Trable při oživování DPA 280

Portu netřeba zlehčovat, byť kotlíkářů tam bylo požehnaně.... ale bylo tam i mnoho skvělý muziky a v každým případě i senzační nálada.... Mám celou krabici nahrávek ( točených na devatenáctku na mým Revoxu ) a vzpomínám na ty doby jen dobře....