Téma: Dolby B

Zdravím mám kotoučák tesla B 116 A .
Poradíte mi prosím jaké dolby B mám ho sehnat a nebo vyrobit ???
Díky .

(upravil jula1967 23. 8. 2015 18:54)

Re: Dolby B

k čemu tam potřebuješ dolby B,116 A má měkké hlavy ty vyměn za tvrzené
mám B 115  hraje to pefektně nějaky šum neslyším v nahrávce,pásky  maxell UD 25-120,dají ještě víc výšek,když je stroj perfektně seřízen,neni potřeba něco dělat.tyto magnetofony se docela povedly

Re: Dolby B

zlepší odstup cirka o 7 db.Návod a schéma vyšlo za hluboké totality v amáru.

Re: Dolby B

jeden se takový ted nedávno prodával na aukru.a k čemu to je ??rozdil si myslim o ničem

Re: Dolby B

jak k čemu?potlačí šum.

(upravil jula1967 23. 8. 2015 19:00)

Re: Dolby B

vím že to je na šum,ktery na magnetofonu při nahravce ani neni slyšet,jen ti to ubere vyšky.kolikrát si myslím že poslech z magnetofonu je lepší než cd.

(upravil Benazi 23. 8. 2015 19:18)

Re: Dolby B

Amatérské radio A (červené)   Potlačovač šumu DOLBY B    94    3/1990
Amatérské radio A (červené)   Potlačovač šumu DOLBY B    372    10/1976

přečti si jak funguje dolby B.Dnes již zastaralý systém.
pokud nemá odstup aspon 60 db tak to šumí dost.použij dbx  koupíš na ebay
https://www.youtube.com/watch?v=hy3MlaWn-tw

(upravil jula1967 23. 8. 2015 19:21)

Re: Dolby B

ono poslech anolog z pásku má něco do sebe,to kouzlo tam je.dolby nepotřebuji,magnetofon mám dobře seřízen a kvalitní pasky.většínou muziku pustím přes kvalitní zesilovač.dobrý video,pak jen každou chvíli do toho rýpat a kroutit každou nahrávku.

(upravil Benazi 23. 8. 2015 19:33)

Re: Dolby B

jestli myslíš 116 tak nic moc,už v době produkce zaostával jako prase. Maxell ud je dobrý pásek, ale nový, nebo málo jetý,výhoda nešpiní hlavy,sám  je mám a také ok.Tak já to mám jiné,pustím pásek a zvuk jak řemen po celou dobu,
http://s23.postimg.cc/qp8jlex1j/004.jpg

(upravil maxell 23. 8. 2015 20:05)

Re: Dolby B

podívej, jakostní pásek (RMG, Maxell...) a rychlost 19.05 cm/s žádnej prznitel dolby B nepotřebuje a ten bazmek dvoji modifikací signálu odstup spíš zhorší, použito leda v Akai GX 600 DB sám nevím proč, spíš šlo
o marketing než užitnou hodnotu, to je můj mázor

Sorry seems to be the hardest word (Elton John)

Re: Dolby B

Díky Díky Díky panové za reakce jde mi jen odtup signal šum

Re: Dolby B

To, co píše Benazi o zaostávání už v době produkce, je pitomost. Jedině co mohlo být lepší, byl design. Po stránce parametrů to byl ve své třídě vynikající aparát. Tím chci rovněž říci totéž co v předchozím - cpát tam nějaké Dolby znamená pouze zhoršení.
Když jsem magnetofon pečlivě seřídil na druh pásku, který jsem používal, tak při rychlosti "19" nebylo možno při nahrávání zaznamenat sluchově nějaký rozdíl při přepínání příposlech - odposlech. Ještě při rychlosti "9" byla nahrávka vynikající a pouze když člověk hodně "špicoval" uši, tak podle druhu pásku mohl postřehnout nějaký šum. Pokud má někdo u této řady mgf jinou zkušenost, tak neměl mgf správně seřízený.

Re: Dolby B

do jaké třídy bys ho zařadil?

(upravil kudlibabka 24. 8. 2015 19:34)

Re: Dolby B

presne tak,B116 byl zvukove vyborny...pri prepinani source/tape je slyset mirne zvyseni sumu i pri preciznim serizeni,ale pouze velmi nepatrne...co je ale vzdy problem u ctvrtstopeho zaznamu na rychlost 19 jsou preslechy z "druhe strany" pasku,ty byvaji v tichch pasazich rusive,ja si ke ctvrtstopemu Revoxu sveho casu poridil DBXII a bylo po problemu,nakonec jsem stejne pouzival pro rychlost 19 pulstopy zaznam...
co se dolby B tyce,tak jedna verze Revoxu A77 mela vestavene dolby B

(upravil Benazi 24. 8. 2015 19:39)

Re: Dolby B

budicí tranzistory stály za prd,velký šum......
unášeče mizerná životnost.
hlavy mizerná životnost.
potenciometry ani nemluvě. jasně bolševická spotřebka,zaostavály asi 10-15 let.
každoroční servis.
je to na dlouhé povídání.

Re: Dolby B

no je fakt,ze co se tyce mechniky,byvaly s B116 dost trable,hlavne kdyz clovek hodne hral...

Re: Dolby B

Také jsem byl kdysi majitelem B-116 bez A, takže s tvrzenými hlavami. Těch záporů bych tu napsal mraky, ale člověk byl rád, že něco má. Mechanika byla prakticky z dob B-70 apod beze změn. Pásek díky tomuto uspořádání dostával řádně na prdel. Navíc se u 18 cm cívek často stávalo, že i když brzdy byly hodně volné, tak docházelo často k rozkmitání transportu pásku a krásnému tremolu ve zvuku. A pravda, každý rok do servisu na seřízení.
Tvrzené hlavy byly bohužel hodně špatné. Ty obyčejné dávaly lepší výsledky i co se týče zvuku. Tvrzené se hodně nepravidelně obrušovaly a navíc byly nepřesně vyrobené. Elektronika byla poplatná době vzniku. Co se týče zapojení, tak si tesla vzala velký příklad z magnetofonu Grundig TS 945 kde opráskla co se jí hodilo.

Re: Dolby B

Mně tvrdil spolužák někdy kolem r. 85, že ty tvrzené hlavy byly druhojakostní AKAI, akorát přeznačené. Prý viděl pod lupou i kus, co měl vyloženě trhliny v magnetické mezeře. Ono by se nebylo čemu divit, kde by totiž komanč tak narychlo k tvrzené hlavě přišel a navíc, my jsme vždycky byli tak nějak sběrný dvůr Evropy... Já to říkám furt, za bolševika jsme kvalitně dělat neuměli a dnešní svět má technologie, materiály, ale kvalitu dělat nechce...

Re: Dolby B

Doma mi leží desky na dolby B vyndané z SM 260, jestli je chceš jsou tvoje za 100,- obě.

Re: Dolby B

Orhore: tvrdíš úplné nesmysly - asi jsi neviděl nikdy mechaniku B70 a její poslední vývojový stupeň v této řadě mgf. Mechanika v B70 byla zcela nepovedená, hlavně kvůli brzdám spojek. Jelikož to nešlo pořádně nastavit, tak zakoupené mgf končily v reklamacích a dodnes mám v paměti, jak jich byly plné druhojakostní prodejny. V řadě B73 již nastalo zlepšení a závěrečná řada už byla dobrá. Dále nebyl nejmenší problém cokoliv, co ev. odešlo, zakoupit v prodejně v Uh. Brodu.
Benazi: tuto řadu mgf řadím mezi lepší střední třídu. Pokud pominu prodeje v Tuzexu, tak tady nebyl na trhu (ani v okolních státech) lepší přístroj. Polská (vesměs licenční) produkce i když třeba v některých případech vypadala vzhledově lépe, se po stránce parametrů nemohla Tesle vyrovnat. A pokud se týká mechaniky u polských strojů, tak také byla proti této  řadě Tesla daleko horší a choulostivější na nastavování.
Pokud se týká Tuzexu, tak tam bylo také mnoho modelů krásných na pohled, ale s ubohými parametry.