Téma: Tuning AM antény

Zdravím,
potřeboval bych radu ohledně vylepšení chytání signálu na AM anténě. Je to taková ta čtvercová anténa, kterou dnes dostanete ke každé ,,hifině". Nikdy jsem to nepotřeboval a nezapojoval, ale nedávno mě babička poprosila abych jí to rozchodil, že chce chytat rádio s dechovkou. Na jedný čínský věži jsem nechytil nic, na už o dost lepší věži Pioneer jsem chytil o něco víc, ale pořád to k ideálu má hodně daleko. Napadlo mě na tu anténu namotat více závitů drátu a umístit jí ven. Pomohlo by to?

Web

Re: Tuning AM antény

Rádio Dechovka na 1233 pro Čechy vysílá kousek u Prahy s 10 kW a do Jablonce to bude mít vždycky k ideálu daleko.
Nevím jaká čtvercová anténa se dneska prodává ke každé hifině, věžičky se vyskytujou buď s vnitřní feritkou, nebo se dvěma svorkami (pro AM) ANT a GND. Jako příslušenství jsem viděl něco jako smyčkovou anténu, na plastový kostře circa 15 cm délka strany.
V citlivostech rádií na AM vestavěných ve věžičkách jsou dost velké rozdíly. Některý starý tranzistorák s velkou feritovou anténou může mít vlastnosti podstatně lepší.
Na středních vlnách je jedno, jestli máš rámovou anténu nebo feritku doma a nebo venku, jde spíš o odstup od rušících zařízení. Těch je strašně moc: úsporky, počítače, TV, LEDky na síťové napětí, jakákoliv elektronika se spínaným zdrojem. Naštěstí většina ruší na půlmetru, ne víc.
Záleží každopádně na nasměrování (azimut). Vezmi si nějaký slušný přenosný rádio na MW  a prověř si to sám.
Na těch 1233 kHz běží rádiu Dechovka synchronní síť několika vysílačů, takže večer si budou při slabém místním signálu navzájem "dýchat" - fading.

Re: Tuning AM antény

Na obou věžích je právě ten konektor a do něj se zapojuje právě ta smyčková anténa. Nechám jí tak jak je a zkusím jí různě natáčet. Od zdroje rušení by to mělo být daleko, to by problém být neměl. I tak jsem měl problémy naladit skoro cokoliv, proto jsem si myslel jestli ta anténa není špatná.

Web

Re: Tuning AM antény

nemám tu věšteckou kouli a nevím jaký "právě ten konektor". Spíš jsem vídal tlačné svorky, obdoba repro svorek, pro připojení odizolovaného drátu.
nemáš to nějaký konektor pro připojení včetně napájení pro smyčkovou anténu s předzesilovačem?
Zkoušel sis ověřit jak je na tom signál žádaných stanic s prokazatelně dobrým tranzistorákem s feritovou anténou??

Re: Tuning AM antény

Rozhodně tu smyčku neprodlužuj. Anténa je laděný LC obvod, naladěný na určitou rezonanční frekvenci, na které je nejcitlivější- nejlépe tam přijímá. Na obě strany se citlivost snižuje. Smyčkové antény mají dost úzké ladění, takže kolem rezonanční frekvence citlivost klesá dost strmě. Pokud ji prodloužíš, nebo zkrátíš, posuneš její rezonanční frekvenci jinam a chytneš toho na požadovaný frekvenci pak podstatně míň. Otázkou je, jak je od výrobce postavená- jestli opravdu ladí tam, kde má, nebo zda je to jen ozdobnej doplněk namotanej odhadem v nějaký čínský garáži.

Web

(upravil maxell 4. 8. 2015 7:06)

Re: Tuning AM antény

AM anténa rámovka přibalená z fabriky je provizorium a spíš sběrač okolních poruch a šumů, nejlépe natáhnout venku 10-20m ocel pozink drátu jak v dobách krystalek, bude to hrát o 50% lépe a víc stanic zachytí.

Sorry seems to be the hardest word (Elton John)

Re: Tuning AM antény

Nevím jestli tazatel chce přijímat víc stanic. Podle dotazu to vypadalo, že mu jde o jednu (Radio Dechovka) na circa 80 km, z vysílače 10 kW na severním okraji Prahy. Takže využije směrový účinek feritky nebo rámu a nastaví ji jednou.
Drátová anténa OK, ale je tu problém s odstíněním svodu od rušení (stačí plynové kotle  v 50 m okolí), poud není na svém pozemku tak problém se stavbou a event. odpovědností za škody, no a  přes léto kruciální problém s přepětím...
Průměrná rámovka je znatelně lepší než feritka, velká rámovka o hodně lepší než feritka a problémy s přepětím neexistujou.
O vlastnostech konkrétních komponentů tazatele ale nevíme nic. Kromě antény samozřejmě podstatné jsou vlastnosti přijímače. Novodobé věžičky mají někdy AM díl velice odfláknutý, přitom silně záleží jak na citlivosti vstupu, tak na šumu a průběhu křivky propustnosti mezifrekvence. Najdou se věžičky které nechytnou skoro nic i přístroje skoro špičkové, jedna hraje na měřicí šňůra jak divá, druhá mlčí jak partyzán, jiná hraje jak z praku na vestavěnou feritku.
Teď jsem dal dohromady snad 50 let staré rádio Orionton nalezené na chodníku rozházené na pár metrech na několik kusů, naštěstí feritka byla vcelku, ladicí kond se dal přihýbáním desek napravit, taky hraje jak divé.
Některá novodobá rádia si ruší na AM taky sama sebe, digitální částí.

Re: Tuning AM antény

Ten konektor co mám na mysli je cca 0.5x0.5 cm velký a je stejný na všech věžích. Zapojuje se do toho právě jen ta rámová anténa která je taky pro všechny věže +-stejná. S dobrým tranzistorákem je problém, to nemáme a nevím o nikom kdo by měl. Všichni to vycházeli a nahradili mnohem ,,lepšími " přístroji z Číny.
Dnes jedu k našim, anténu nebudu nijak upravovat ale pohraju si s naladěním na místě. Pokud to nepůjde tak zkusím postavit nějakou anténu dle schémat na internetu. Pokud ani to nepůjde tak vyzkouším nějaký poctivý tranzistorák z dob, kdy se am poslouchalo o 106.

Web

(upravil jik 4. 8. 2015 13:26)

Re: Tuning AM antény

Napíšu teď něco, o co jsem se shodou okolností zhruba před měsícem zajímal a studoval jsem tyhle věci.

Pojem "rámová anténa" se používá pro rám (je ale nevhodný), lépe kříž, na kterém je navinuto přesný počet závitů a hlavní její smysl je, když je laděná. To znamená na konce vinutí se připojí ladicí kondenzátor např. kapacity 380pF nebo 500pF, je to vcelku jedno, ale kapacita ladicího kondenzátoru a počet závitů musí tvořit rezonanční obvod, který překryje středovlnné pásmo, to znamená cca od 500kHz do 1700kHz.
Je to poměrně choulostivé zařízení na vnější vlivy, jako je mezizávitová kapacita, která snižuje přeladitelnost a zhoršuje činitel jakosti, závity musí mít mezi sebou mezery (např. 1 mm), dále se nedoporučuje vinout závity na rám, protože i dřevo se podepisuje na činiteli jakosti, vhodnější je kříž a vinutí je tím pádem z valné většiny ve vzduchu.
A aby toho nebylo málo - aby byl zachován co nejlepší poměr plochy antény vůči délce vinutí - to znamená odporu vinutí na daných kmitočtech, (při velkých kmitočtech jde o nezanedbatelnou velikost impedance), lepší je kříž osmiúhelníkový než čtvercový.

Používá se tak, že na tranzistoráku naladím slabou stanici, kterou chci slyšet lépe a samozřejmě tranzistorák natočím co nejlépe. Teď vezmu rámouvou anténu a přiblížím ji k tranzistoráku souose s jeho vnitřní feritovou anténou a začnu ladit ladicí kondenzátor na rámové anténě. Až najdu rezonanci, signál se zesílí a to dost podstatně. Ladění je velmi ostré.
Pokud se taková naténa použije pro zařízení, které má vstupy pro anténu, přivine se několik centimetrů daleko od hlavního vinutí např. jeden závit, který se připojí do zařízení. Jestli Tvá věž má vhodnou vstupní impedanci, mohlo by to fungovat i Tobě.

Chci si ji totiž pro vyzkoušení už nějakou dobu postavit. Pravděpodobně zvolím rozměry kolem 600 x 600 mm, ladicí kondenzátory jsou k mání ve vracích rádií, radiobudících, radiokazeťácích apod.

Tady ji jeden člověk stavěl, od samého začátku bez znalostí a jeho vlákno v radio-forum končí úspěšnou stavbou funkční rámové antény.

http://www.radio-forum.cz/viewtopic.php … A9na#p5797

Až ji budu stavět já (pokud vůbec budu), zvolím ale asi osmiúhelníkovou.

Edit:

Ještě užitečné informace:

http://www.dx.cz/modules.php?name=News& … mp;sid=151

Tady jsou skvosty ze světa, na druhé fotce má maník i vazební vinutí do vstupu rádia:

http://www.mtmscientific.com/amcust.html

Za ten přibližně měsíc jsem toho nastudoval celkem dost, už si samozřejmě napamatuju všechny stránky, které jsem za tu dobu navštěvoval... Hledej - klíčové slovo přece znáš: "ramova antena" nebo !loop antenna"

(upravil DPecka 5. 8. 2015 9:23)

Re: Tuning AM antény

Tak jsem s původní anténou hýbal a nenaladil jsem nic. Dám se zítra do stavby této antény.
http://mujweb.cz/pjenicek/radio/navodyj1/ramant8.html
Akorát musím sehnat ladící kondenzátor a vf lanko, to snad nebude takový problém.

Web

Re: Tuning AM antény

Dej sem aspoň typové číslo toho přijíimače na kterým to zkoušíš, ať se můžem zkusit podívat na technickou specifikaci.
I na podprůměrným přijímači se nemůže stát, že nenaladíš na rozsahu středních vln NIC. Jestli fakt nepřijímá nic, nemá smysl pořizovat jinou anténu.

(upravil DPecka 5. 8. 2015 9:23)

Re: Tuning AM antény

http://hi-fi-systemy.heureka.cz/pioneer-x-hm10/

Špatně jsem se vyjádřil, naladil jsem to co naposledy a natáčení antény nemělo vliv. Naladil jsem nějaké vysílání Českého rozhlasu(jednu stanici) a ještě jednu hodně slabou stanici.

Web

Re: Tuning AM antény

Jo. Tím jsi měl začít. Stáhl jsem si service manual, tedy spíš parodii na manual. Specifikace k rádiu obsahujou je frekvenční rozsah a počet předvoleb. Nějaké citlivosti, impedance, hodnoty součástek jim nic neříkají. Servisák se podle toho zřejmě předpokládá letmo cvičený šimpanz, co zvládne objednat podle katalogu celé funkční bloky.
Takže destička toho "rádia"  - RADIO_PCB_ASSY má vývod na konektor CON703, kam fakt patří smyčková anténa, podle vzhledu to vypadá jako ta bílá sračkoidní kostička kterou se interně propojuje dvoupólové audio. Tam se ti bude slušná externí anténa zapojovat blbě.
Podle schématu vede přívod tím konektorem z antény symetricky na vstupní vf trafo T701, před ním je ze dvou antiparalelních diod omezovač a před ním dvojice kondů C704, 705 na vf kostru. Diody i kondy mají místo uvedení hodnoty "NC" takže možná ani nejsou osazeny. Druhé vinutí vf tráfa vede nesymetricky na ten "tuner" což je nějaký IC701.
Takže bych asi zkusil připojit nějakou tu jinou smyčkovou anténu a pokud nic, vůbec bych se tímhle "rádiem" nezabýval. Ještě můžeš zkusit tu přiloženou smyčku zkusit proměřit ohmmetrem jestli není přerušená. Oba piny toho vstupního konektoru by měly taky ukázat šlus.

(upravil DPecka 5. 8. 2015 14:08)

Re: Tuning AM antény

To je škoda, už jsem začal shánět díly na tu anténu a stavět jí. Teď už to asi dodělám... Co by bylo lepší než tohle? Mám u přítelkyně rádio Tesla Domino 2, mohlo by to být lepší? Smyčkovou anténu proměřím ale fungovat by měla, bez ní to bylo mrtvý úplně.

Web

Re: Tuning AM antény

Domino 2 jsem měl, na AM rozsazích nebylo špatné - pokud si pamatuju. Právě na rozsazích FM to ale nemělo bůhvíjakou citlivost. A CCIR byl omezený tuším do 104 MHz, naštěstí Ö3 (okolo 100MHz) to chytalo, ale s citlivostí na hranici použitelnosti (někdy lépe, jindy hůře). A měl celkem svérázně vyřešené korekce v potenciometru hlasitosti - na jednu stranu od středu normálně a na druho stranu s potlačenými basy.

Pokud budeš tu rámovou anténu stavět, navineš ji, připojíš kondenzátor - tedy budeš ji používat jako laděnou, musíš počítat s tím, že napoprvé třeba ani nebude hrát z důvodu že jsi mimo pásmo. V tom případě budeš muset přidat nebo ubrat nějaký ten závit. Z toho mám trochu strach i já, až ji (pokud vůbec někdy) budu stavět. Je to v podstatě klasický LC rezozanční obvod a bez měřicí techniky pro VF nezbyde než se držet přesného popisu a s velkou praděpodobností se připravit i na zmíněné případné korekce indukčnosti.

(upravil Crifodo 5. 8. 2015 19:40)

Re: Tuning AM antény

Nikdo ti nedokáže říct co by bylo lepší než tohle, protože nikdo na dálku neví, v jakým stavu je tohle a jaké to má parametry. To je na tobě abys to otestoval. Ve stručnosti jakýkoliv průměrný přijímač na středních vlnách musí zachytit přes den několik stanic, z toho ČRo Dvojka kdysi Praha na 639 kHz v dominantní síle s jejím anténním stožárem a 1MW.
Večer je pásmo zaplněné. Mám tu různé přijímače různého stáří a všechny zachytí bez problému ty tři privátní AM stanice s jejich skromným výkonem (R. Dechovka, Impuls a Country Radio). S pořádnou rámovkou na slušný přijímač lidi přijímají signály NDB vysílačů z celé Evropy což jsou AM vysílače pár stovek W nebo jednotek kW do celkem malých vysílacích antén.
Ty bych nikdy neřekl, že bude problém někde posbírat odložený tranzistoráky Tesla, dederonský nebo ruský a naladit co je potřeba na AM. Není to tak dávno, co se toho všude válelo a na aukru se to nedalo prodat za padesátikorunu. A měl jsi hned porovnávací etalon k nějaký pochybný věžičce.
jik: v tom servisním manuálu-nemanuálu k tomu jeho Pioneeru jsou kresleny dva kondy na piny smyčky s uzemněným druhým vývodem, čili jakoby v sérii, akorát nikdo neví jestli jsou tam fakt osazeny.

(upravil jik 5. 8. 2015 19:58)

Re: Tuning AM antény

Crifodo: To s těmi starými tranzistorovými rádii je pravda.

A já jsem se zrovna nedávno spálil, když jsem koupil celkem slušně vypadající a mechanicky provedený Roadstar TRA-2973/N. Koupil jsem ho hlavně kvůli rozprostřeným pásmům krátkých vln. Hned první večer jsem poznal, že jsem šlápl vedle. Selektivita úplně, ale fakt úplně na hovno. Večer jsou běžné 2, 3 nebo 4 stanice přes sebe. A starý dobrý radiokazeťák hraje úplně v pohodě. Teda až na to nepohodlné ladění rozsahu SW v jedné stupnici. Ale selektivita několika starších radiokazeťáků a toho Roadstaru se nadá vůbec srovnat. A pokulhává i na středních vlnách.

Vyhozená pětistovka za úplně nové rádio. Tak jsem ho rozdělal a zjistil jsem, že je postavené na TA2003P. Možná zkusím zdvojit keramický filtr mezifrekvence. To je jediné, co zmůžu. Ale moc si od toho neslibuji. Pokud jsou dokurvené vstupní obvody, tak to nepomůže. Prostě AM záležitosti v nových věcech spotřební elektroniky jsou moc špatné. V tom souhlasím.

Edit: S těmi kondezátory vůbec nevím, ale s takovouhle je docela možné, že mu ta rámovka třeba ani nepomůže. Ještě mě napadlo ji přece jenom vyrobit a píchnout do té věže napřímo jako neladěnou. Už kvůli větší ploše cívky oproti té srandaanténičce, které se přibalují k věžím.

Re: Tuning AM antény

Na KV byly dobrý starý ruský tranzistoráky - VEF, OKEAN apod. Na AUKRO je jich dost, ale většinou vypadají jako za sběrného dvoru a o funkčnosti prodejce nepíše.

Re: Tuning AM antény

jik napsal:

Hned první večer jsem poznal, že jsem šlápl vedle. Selektivita úplně, ale fakt úplně na hovno. Večer jsou běžné 2, 3 nebo 4 stanice přes sebe.

No je to china, tak se na to musíš dívat ne? a ještě zmaštěná do jedný krabičky AM i FM. Od toho bych nečekal vůbec nic.
Ten mf filtr může být špatný, ale hlavně na KV bez dvojího směšování se nedá čekat velká selektivita tedy vůči zrcadlům nikdy, k tomu ti žádný mf filtr nepomůže, na to je třeba poctivě řešený vstup s triálem a dobrá linearita preampu a směšovače. Kdo dneska udělá preselektor s triálem, haha? myslím komerční přijímač, ne komunikační. To měly snad ruský Meridian a tak.

K tazatelovu problému, jestli tam měly být ty kondy pak to možná ladilo někam do rezonance a jestli má ta smyčka mizerný Q, tak docela ploše. Jinak tam může zkusit ten ladičák ještě k původní smyčce, rozholit tu přívodní tkaničku a připojit na vývody a zkusit ladit.
Napřed je ale třeba otestovat, co se tam fakt dá přijímat spolehlivě. Někde jsou dobře armované panely a tam fakt pak nehraje pořádně nic.

(upravil jik 5. 8. 2015 20:29)

Re: Tuning AM antény

Hippo007: Ten VEF mi radši ani nepřipomínej (myslím to v dobrém). Protože před několika lety mi VEF206 donesla známá v pěkném stavu, po prvotní zkoušce fungoval. Jenže AM rozsahy mě nezajímaly a tak jsem ho odkrytoval a když jsem uvnitř uviděl ty ruské tranzistory MP... a podobné, dále ty červené kondenzátory, ten karusel s kontakty, o kterých jsem se mylně domníval, že jsou taky pochybné atd., tak jsem ho prostě zrušil. A to byla velká chyba. Dodnes toho lituji. Mohl jsem mít VEF206 ve slušném stavu. 

Schoval jsem si akorát vzduchový ladicí kondenzátor a nějaké mechanické díly.

Edit:

Crifodo,
Než jsem stačil dopsat odpověď Hippovi007, tak jsem pak teprve přečetl Tvůj. Dva příspěvky za sebou se nesmí, proto to dávám jakoedit. Doufám, že to najdeš. Prosím Tě, Ty zřejmě vysokofrekvenční technice rozumíš, jak vidím. Sice je to vlákno DPecky, ale možná bys mohl pomoci i mě: Mám se v tom Roadstaru na něco konkrétního zaměřit? Filtr bude asi dobrý, protože když jsem vývody 4 a 7 toho TA2003P přemostil kondenzátorem, hraje dohromady úplně všechno, silnější stanice vítězí. Na středních vlnách je ladění o mnoho tupější a večer hraje taky skoro všechno najednou a silnější stanice vítězí.
Prosím Tě, může to být třeba španým návrhem plošného spoje (porušením nějaké VF zásady) a proniká něco někam kam by nemělo?

Protože s tím dvojím směšováním a trojnásobným kondenzátorem - to je pravda - to je jasné, ale takové rádio nemám žádné. A přesto ty staré radiokazeťáky odlaďují jednu stanici od druhé jedna radost.