Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 3)

Audioweb.cz » Ostatní technika » Měnič napětí a filtr

  Stránky: 1 2 3 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 42]

Téma: Měnič napětí a filtr

Ahoj všem, které prosím o radu a pomoc. Jelikož používám přístroje s napájením 100/110V, tak musím řešit změnu napětí pro připojení těchto mašin. V současnosti mám koupený tovární noname měnič, který mě už štve. Začal lehce bzučet a tak přemýšlím, že bych postavil vlastní měnič (v reálu v podsatě trafo s konektory ve vlastní krabici) a když už bych byl v tom, tak k nim dodělal lehkou filtraci výstupu.

Má představa je, že tento měnič bude mít 2 možná 3 výstupy s tím, že jeden by byl bez filtrace pro připojení zesilovače. No a pak si říkám, že by bylo dobré instalovat k vypínači tohoto přístroje soft start, abych pak jedním vypínačem mohl celou sestavu zapnout/vypnout - není to blbost? Filtraci bych chtěl zkopírovat a upravit ze stránek Lampizator zde a zde

Každopádně bych začal dotazem k výběru transformátoru - našel jsem tento eshop a můj dotaz zní - jaký by mělo mít trafo výkon a zda je lepší pořídit trafo s odděleným vinutím?

MacBook Pro-> Antelope Audio Zodiac DAC/Luxman PD-441 w Nottingham Analogue Ace Space & Sumiko Blue Point/Denon DN-961FA-> DIY tube AMP-> DIY speakers w Fostex FE-206ES-R & Monacor RBT95SQ

(upravil Milan_F 26. 7. 2015 8:47)

Re: Měnič napětí a filtr

To jako že v tom filtru spíná ochraný vodič u každé zásuvky a ještě navíc zvyšuje impedanci poruchové smyčky tlumivkou L4 ?!?! Životu nebezpečné tohle schéma!!! A navíc neskutečně prasácký provedení.

http://s25.postimg.cc/li3ziknl7/silk220.jpg
http://s25.postimg.cc/w3nuuktwr/DSC00029.jpg


Nalezeno zde na fóru, nebo na některé jeho starší verzi:

  napsal:

Pokud potřebuješ opravdu dobrý širokopásmový odrušovací filtr, tak doporučuji filtr WN852.02 v hliníkové krabičce, doplněný z obou stran varistory KEKO CV275K20.Varistory KEKO CV275K20 se dají koupit v Ecomu. Před odrušovacím filtrem /hlavně kvůli jeho přetížení a varistorům/ by ale měla být zpožděná pojistka, v tomto případě T 6,3A, protože filtr WN852.02 krátkodobě /po dobu 15minut/ snáší proud až 6A. Alespoň tak je to psáno v jeho popisu.


Myslím, že to můžeme uzavřít tím, že toroidy se jako oddělováky, třebaže odrušené z obou stran /ovšem nikoli filtry z PC nebo velkých CRT monitorů/, naprosto nehodí. Mají velkou šířku přenášeného pásma a všecko přes ně proleze.
Já používám na napájení dílny asi 50 let starý transformátor EI s příkonem 3,5kVA, je sice původně určen na 220V, ale má z obou stran ještě odbočky 230 a 240V. Jsou v něm neuvěřitelně hnusný plechy, naprázdno bere asi 200W, ale odrušen z obou stran průmyslovými filtry WN852.04 přes něj nepřeleze téměř nic, jen HDO. Mám to přes jednotlivé filtry /jsou jen krátkodobě na 6A/ rozděleno na několik zásuvek, z nichž nejdůležitější je ta pro měřáky. Jinak se ze sítě dostávalo přes síťová trafa měřáků takový svinstvo, že v určitou denní dobu prostě nebylo možné měřit a už vůbec ne odstupy. Kostry měřáků mám popropojované 6mm2 lanem a to je připojeno na plynovod, který má podle Terrometu proti kolíku v běžné zásuvce asi jen 2 ohmy.

A spousta dalšího povídání zde.

Re: Měnič napětí a filtr

Jak píše Milan_F. Za tohle schema by měli autora zastřelit. To kdyby viděl nějakej revizák, tak si podá žádost o předčasnej důchod sad

Web

Re: Měnič napětí a filtr

Nenazýval bych to měnič, je to zažitý název pro jiné zařízení. Z funkčního hlediska je jedno jestli trafo bude autotransformátor nebo klasický transformátor. Klasické trafo bude výhodnější protože galvanické oddělení zmenší vf rušení. Lepší (ale i dražší) řešení je EI provedení protože má nízkou kapacitu mezi primárem a sekundárem, toroid je několikrát horší. Vstup i výstup lze doplnit nějakým vf filtrem, ideálně tovární výroby(jednak je sestaven z vhodných součástek a bývá ve kovové krabičce, což je vhodné).

Web

Re: Měnič napětí a filtr

to Milan_F a sagitarius: rozumím, schématu se raději nadržet a jít jinou cestou - dík za upozornění.

to reeb: jestli to tedy dobře chápu a zjednoduším to, tak bych měl raději použít trafo v EI provedení - ztrácím se v tom, zda bude dobré s galvanickým oddělěním/dvojím vinutím nebo ne? A pak chápu, že nejjednodušší pro filtraci bude použít na výytupu tovární výrobek/filtr, třeba něco jako tohle ? Jak takový filtr vybírat? A je jedno zda se použije na výstup pro 220V nebo 110V? Mnou uvedený se zda, že lze použít...

Díky za rady

MacBook Pro-> Antelope Audio Zodiac DAC/Luxman PD-441 w Nottingham Analogue Ace Space & Sumiko Blue Point/Denon DN-961FA-> DIY tube AMP-> DIY speakers w Fostex FE-206ES-R & Monacor RBT95SQ

Re: Měnič napětí a filtr

Především vůbec nespecifikuješ co je to za "přístroje", jaká wattáž, jaké požadavky na zkreslení napájecího napětí a taky kam je přesně posazeno toleranční pole jejich napájecího napětí. 110 nebo 130 V při toleranci zdejší sítě 207-250V může hrát roli. Filtraci běžnými prostředky na sekundáru trafa bych vůbec neřešil, to je úloha přístroje samotného. Naproti tomu bych si pohlídal rezervu sycení v návrhu trafa, aby při malé nesymetrii pak neřvalo kvůli ss složce v síti. A při sumárním zapínáním celé sestavy taky nárazový proud kvůli dimenzování zásuvkového  jističe.
To dovážení spotřebičů na americkou napájecí síť se ve větším měřítku vyplácí dost problematicky...

Re: Měnič napětí a filtr

jasně, bez vstupních dat se radí těžko - tak se budu snažit říct maximum:
- momentálně mám připojený zesilovač Pioneer SA-9900 ve verzi 120V s příkonem do 500W
- přes zesilovač mám připojený gramofon Luxman PD-441 ve verzi 100V s příkonem 16W
- výstup z "měniče" jsem rozhodnutý udělat 2 - jeden nefiltrovaný pro připojení zesilovače a druhý s filtrem pro připojení jiného komponentu (CD player nebo DAC)
- budoucí možný zesilovač nebude přesahovat příkonem 500W, další přípojené komponenty zdaleka nepřekročí 50W

Dá se s těmito informacemi pracovat lépe?

MacBook Pro-> Antelope Audio Zodiac DAC/Luxman PD-441 w Nottingham Analogue Ace Space & Sumiko Blue Point/Denon DN-961FA-> DIY tube AMP-> DIY speakers w Fostex FE-206ES-R & Monacor RBT95SQ

Re: Měnič napětí a filtr

100V nebo 120V je buď pro jeden nebo pro oba spotřebiče za hranou tolerance, může to vadit i nemusí, záleží na provedení a odolnosti. U spínaných zdrojů to vadit nemusí, u lineárních dost.
Nevím, proč tak bazíruješ na tom filtru, jakákoliv audio technika předpokládá přece zapojení do rozvodné domácí sítě a s tou musí umět pracovat a vejít se do specifikace, pokud ne, patří výrobek šlehnout do SD a ne hýčkat filtrováním externě.
600 nebo 700W trafo může dělat problém při zapínání, pokud toho bude na okruhu víc nebo to zapneš v blbý moment.

(upravil Sendy 27. 7. 2015 20:24)

Re: Měnič napětí a filtr

Více filtru, více Hifi, i kdyby to měl být filtr z Chesterfieldky lol.

K US spotřebičům a spol jedině skutečné trafo, nikoliv autotrafo! A vůbec ty dovezené krámy nesplňují normy, takže může být značný problém s pojištěním atd.

Web

Re: Měnič napětí a filtr

to Crifodo: jak myslíš tu první větu prosím? Nejsem elektrotechnik, tak jí moc nerozumím. Na filtru "baíruji" čistě z toho důvodu, že pokud jej můžu zařadit do tohoto komponentu, tak to pro můj dobrý pocit chci udělat - a pro můj dobrý pocit udělat maximum, když můžu. Co se zapínání týče, tak mě samotného napadlo, že by mohl být problém zapínat všechny přístroje skrz "měnič" napřímo by nemuselo být úplně dobré, tak si říká jestli by to nevyřešil softstart?

to Sendy: skutečné trafo je které? Poraď kde pořídit...Díky

MacBook Pro-> Antelope Audio Zodiac DAC/Luxman PD-441 w Nottingham Analogue Ace Space & Sumiko Blue Point/Denon DN-961FA-> DIY tube AMP-> DIY speakers w Fostex FE-206ES-R & Monacor RBT95SQ

Re: Měnič napětí a filtr

No aby sis ověřil, jaké jmenovité napětí mají ty spotřebiče, u jednoho píšeš 100, pak zas 120. Někde byla norma 115, někde 127. 20% přepětí už může být pro některé přístroje z hlediska spolehlivosti moc.
Softstarty by měly mít slušné přístroje pokud jejich zapínací proud dosahuje nemravné hodnoty, aby nevyhazovaly jištění.
Slušně provedený circa 700W trafo, softstart, nějaká skříň, zásuvky, práce... kde je pak nějaká výhoda dovezených přístrojů na odlišné napájení?

(upravil pzwak 28. 7. 2015 8:18)

Re: Měnič napětí a filtr

pokud jsem to pochopil správně, tak Ivan chce zesilovač (120V / 500W) napájet s jiného výstupu než gramofon (100V) a případné další zařízení (CD, DAC) atp. V tom případě by to mělo být klasické trafo primár 230V (případně dle lokálních podmínek v síti - u mě např. 242V trvale), I. sekundár 120V/4A, II. sekundár 100V/1A. Celkový výkon cca 600W odpovídá EI se sloupkem 25cm2, takže docela velké hovado, rozhodně bych počítal s nějakým softstartem, i když na EI to nebude tak horké jako na toroidu. Na aukru se občas objevovalo trafo potřebných parametrů, ale teď ho tam nevidím (z nějakého zdroje s tiskárny, více sekundárních vinutí, se kterých se dalo složit potřebných 100V a 120V). A nebo nechat navinout, ale levné to asi nebude. Filtrace je podružná záležitost, dá se řešit libovolně, je toho spousta.

EDIT: hotové nové trafo požadovaných parametrů komerčně sotva seženeš, buď z něčeho recyklovat (aukro atp.) nebo nechat navinout. Napětí spotřebičů by mělo být na štítcích nebo v dokumentaci, oddělené vinutí pro koncový zesilovač a "ostatní" je rozumné i s ohledem na zemní smyčky. Toto vylučuje použití autotrafa, dalším důvodem je bezpečnost, viz to co píše Sendy.

Web

Re: Měnič napětí a filtr

ivanb_cko, pokud tomu nerozumíš, což je zjevné, vykašli se na nějaké shánění a oslov někoho, kdo tomu opravdu rozumí a je schopný to vyřešit jak bezpečně, tak lege artis.

Web

Re: Měnič napětí a filtr

Sendy, tak to samozřejmě zamýšlím, ale chci nejdříve zjistit maximum informací, abych věděl co přesně chci a jak k tomu dospět + vyčíslit na kolik to přijde. Samotné postavení bych se bál dělat sám právě kvůli bezpečnosti wink

MacBook Pro-> Antelope Audio Zodiac DAC/Luxman PD-441 w Nottingham Analogue Ace Space & Sumiko Blue Point/Denon DN-961FA-> DIY tube AMP-> DIY speakers w Fostex FE-206ES-R & Monacor RBT95SQ

Re: Měnič napětí a filtr

Na to je nejrychlejší postup ofotit typový štítky nebo stránku z technických specifikací, kde bude uveden příkon, napájecí napětí, frekvence která se musí taky zohlednit a pokud možno toleranční hranice. Do představ o filtraci je pro laika celkem zbytečné se pouštět, to vyplyne až z měření na konkrétním aparátu.
100% Lege artis znamená takový administrativní opruz, že to ekonomicky posouvá do nesmyslnosti.

Re: Měnič napětí a filtr

100% lege artis být nemusí, ale aspoň rozumný kompromis. Ono není sranda řešit třeba náhradu pojistného plnění sousedům, které vyplavili hasiči, hasící tvůj kvartýr a podobně. Není to tak dávno, co se řešila hořící plazmovka, dotažená z USA. Závěr znalce byl jednoduchý, přístroj nebyl určen pro použití v Evropě, a pojišťovna se bude hojit.

ivanb_cko, a jak z diskuze, kde píše kdejaký trotl, poznáš, co ti kdo poradí opravdu správně a co bude balast?
Zkus se optat třeba na elektrika.cz, ale asi moc velké nadšení nesklidíš.

Web

Re: Měnič napětí a filtr

Drahá zkušenost taky zkušenost. Ono by nezůstalo jen u plnění ale asi by si zarajtoval i státní zástupce s obecným ohrožením, kdyby tam byli ti sousedi.
K tomu lege artis, je smutné a symptomatické, že když ti pomůže "trh", tak nějaká žlutá tvář ti nabídne UNIVEJSÁLNI AĎAPTOJ PANĚ! DVATITÍTĚPANĚ! z chiny, tak to bude ještě víc na zahoření a potlučení a přitom to bude mít atesty dvaceti autorizovaných zkušeben a podle EU legální, ačkoliv to bude mít PE vodič 0,5 mm2 červený, provozní teplotu 150° a bude to v piksle ze zápalnýho plastu.
To radši rozumnej bastl po staru, bez razítka ale OK.

Re: Měnič napětí a filtr

pzwak to pochopil správně - tedy zesilovač má na štítku 120V a gramofon 100V, oboje 50Hz. Jestli jsem správně pochopil následující příspěvky, tak přístroje by neměli mt problém s napětím plus mínus 10%, to tedy znamená, že pokud by trafo bylo stavěné na převod 230 / 110V, tak by se dalo použít pro ob přístroje. A pokud ne, tak by chtělo nechat navinout trafo tak, aby jeden výstup byl na 100V a druhý na 120V.

Dále jsem pochopil:
- výkon trafa 700W by měl být dostatečný
- oddělené vinutí dobré kvůli zemní smyčce
- trafo použít typ EI - lepší než toroid
- použít softstart

MacBook Pro-> Antelope Audio Zodiac DAC/Luxman PD-441 w Nottingham Analogue Ace Space & Sumiko Blue Point/Denon DN-961FA-> DIY tube AMP-> DIY speakers w Fostex FE-206ES-R & Monacor RBT95SQ

Re: Měnič napětí a filtr

S tím výkonem záleží na rozvaze, co všechno na trafo hodláš v budoucnu připojovat. Zesilovač si vezme plný trvalý výkon v obou kanálech při běžném použití na doma naprosto ojediněle, takže pokud se předpokládá že ho budeš krmit konzervativním hudebním signálem jako gramotný běloch, neřkuli jako vysloveně audiofil, dalo by se s požadavkem na trvalý zatížení trafa jít o dost dolů a řešit to jednak tepelnou pojistkou na trafu a jednak adekvátním jištěním primáru.
Jinak co se ta dívám, síť 100 a 110V při 50 Hz je hodně exotická, kombinaci 100V/50Hz používá jen kus Japonska a 110V/50 Hz na celým světě pouze Jamajka, když nepočítáme nějaký ostrovy v Polynésii s agregátem.
https://en.wikipedia.org/wiki/Mains_ele … by_country
Ještě se ale mrkni na tom Pioneeru údajně mohl být dělený primár 100+120V v některých verzích. Víc by ti řekl někdo, kdo tyhle zesilovače řešil, ale vzhledem ke stáří stroje 40 let to už bude spíš pamětník (jak by řekli ti cool pablbové z vlákna vedle, nějaká bolševická mumie která patří vyhynout).
A ještě jak píšeš, že to stávající trafo začalo bzučet, to nemusí být důvod ke shánění novýho, jestli jinak vyhovuje, z 90% to bude buď uvolněná část kostřičky pro vinutí nebo armatura na stažení jádra a dá se to odhlučnit.

Re: Měnič napětí a filtr

Tak na štítku zesilovače je psané AC 120V 60Hz 500W - po odejmutí krytu zesilovače jsem na trafu samotném žádný další popisek nenašel. No a na štítku gramofonu je psané AC 100V 50-60Hz 16W - gramofo mám připojený do AC výstupu zesilovače "switched". A konečně trafo, přes které jsem momentálně přpojený je 230V 50Hz / 110V 100W - www.ges.cz/cz/menic-napeti-z-230v-na-110v-ac-mw-2p100-GES07506654.html

Uznávám, že se to nezdá vůbec v pořádku.

Co se zesilování týče, tak osobně jsem nikdy nepřesáhl hranici 2/5 možnosti zesílení (jinak by mi upadla asi hlava) a rozhodně každý budoucí zesilovač bude mít nižší příkon než současný (u těch nejmoděrnějších typů v okruhu výběru dokonce podstatně nižší!) Jediné dlší možné komponenty na připojení budou vždy už jen gramofon + DAC, což jsou příkony dohromdy max 50W. Tak kde nechat navinout trafo s výstupy 100V + 120V 60Hz s výkonem 500W ???

MacBook Pro-> Antelope Audio Zodiac DAC/Luxman PD-441 w Nottingham Analogue Ace Space & Sumiko Blue Point/Denon DN-961FA-> DIY tube AMP-> DIY speakers w Fostex FE-206ES-R & Monacor RBT95SQ

Příspěvky [1 až 20 z 42]

  Stránky: 1 2 3 »»»

Audioweb.cz » Ostatní technika » Měnič napětí a filtr

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£