(upravil right13 27. 10. 2007 8:33)

Téma: "zosik"

zdravim ,ked som sa hrabal v starych amaro,narazil som na tento zosik,
http://i80.photobucket.com/albums/j177/ … /zosik.jpg 
a rad by som vedel ci ta konstrukcia stoji za zaujem,nechcem to pouzivat na seriozne pocuvanie! len tak,len akosi mi tam nesedi DC Umax= 100mV na vystupe.a este, tym trimrom sa nastavuje kludovy prud? a od neho sa vyvyja skreslenie? mam pravdu? poprosil by som borcov o nejaky jednoduche rozobratie toho zosiku,aby som sa niecomu priucil.dakujem.ide mi viac menej o to

Web

(upravil opamp 27. 10. 2007 8:40)

Re: "zosik"

Ano, offset max. 100 mV je pro tato jednoduchá zapojení (podobná je TESLA AZS222/223 a tolik diskutovaný Federmann) typický.
Ano, trimr je na kliďák a správné nastavení mění zkreslení na 20 kHz v rozsahu 10:1.
Je to typická struktura "výkonového operačního zesilovače", pěkný výklad je třeba v knize pana Punčocháře Operační zesilovače. Je to jednoduchý ale spíš na pokec než psaný elaborát.
Ne, neser se s tím, objednej si stavebnici SPS50, je podobně jednoduchá ale bez potíží ji oživíš, vydrží a bude hrát.

Web

Re: "zosik"

chcel som sa vlastne z tym len hrat(testy a tak),len som chcel vediet nejaky pokec k nemu,nieco podrobnejsie.teraz pocuvam na 3886 a zatial mi to bohate staci.cin by sa dali nahradit tie konce?

Web

Re: "zosik"

Ty konce jsou darlingtony. Náhrada - musel bych se podívat na rychlost, ale snad BDW83/84.
U těchto zapojení, kde je konec "vláčený" odporama, se při vyšších úrovních signálu objevují mnohé nectnosti. Lepší je použít místo těch odporů zdroj proudu. Navíc to má dost mizerné potlačení vlivu napáj. napětí, stejně jako AZS222/223, DC ofset (pěkně lítá s buzením) atd.
S tímhle jsem si kdysi taky hrál, pár týdnů po tom, co to vyšlo a co jsem ty trandy sehnal, a je to spíš taková konstrukce na naučení základů obvodařiny, než na provoz.

Web

Re: "zosik"

Sendy: 100% souhlas.

Web

Re: "zosik"

ako a ktore odpory nahradit zdrojom prudu? pridat tam dalsi tranzistor? sak prave preto som vybral tuto schemu,lebo som bol v tom,ze je to tak jednoduche,ze to nemoze hrat nejak kvalitne,ale mohol by som sa nieco na tom priucit

Web

Re: "zosik"

To není tak easy. Touhle změnou Ti vyroste zesílení rozkmitovýho stupně a pravděpodobně budeš muset měnit kompenzace, abys to udržel na uzdě.

Web

(upravil right13 27. 10. 2007 10:25)

Re: "zosik"

dobre,ak si ochotny(dufam ze budes kedze citam pana F) tak by si mi to mohol rozobrat,
1-rozkmit
2-kompenzacia
3-prudovy zdroj
a najlepsie od zaciatku,co ho tvori a podobne,kompenzacia by mala byt pridavanie kondikov malinkatych hodnot paralerne k odporu v s5nej vazbe.mam pravdu?a sledovat na skobku ci nezakmitava pri obdlzniku...nestaci na testy sinus? aj ked je pravda ze obdlznik da viac zabrat koncovym trandikom

Web

(upravil opamp 27. 10. 2007 10:37)

Re: "zosik"

Kompenzace řeší průsery nad horním okrajem ak. pásma. Často jde o MHz. Buď můžeš měřit kmitočtovou (amplitudovou i fázovou smile) charku přelaďovaným sinusovým generátorem (třeba od 10Hz do 10MHz) což zabere čas anavíc z výsledku ani já často nepoznám, jde li o průser nebo "hrbeček bez vlivu" - nebo použiješ obdélník 20kHz s malou amplitudou (vybuzení cca na 1% výkonu) a sleduješ, co se objeví na výstupu. Je to rychlejší, výsledek vidíš hned, tvar překmitů či zákmitů napoví moc.

Typický příklad nepřípustnýho zjdenodušení je věta o těch malých kondíkách paralelně ke zpětnovazebnímu odporu. To je jedna z mnoha možností a má závažný nevýhody - viz zmínku kazzatele o chování Federmannova zesu v limitaci.

Víš, já nemám rád "nalejvárny" typu proudový zdroj je když. Je nutno začít fakt studovat elektroniku od základů, aby to k něčemu bylo. Jinak nikdy s ničím novým nepřijdeš a asi Tě to i brzo přestane bavit.

Umíš anglicky? Na proudový zdroje bych někde asi vyhrabal docela použitelný link.

Nechci se vytahovat ani ostatní ponižovat, prostě vnímám to jako jedinou cestu - jít od základů. Zpětnovazební obvody, jejich stabilita a chování se učí podrobně až ve třeťáku na cvut-fel smile

Web

Re: "zosik"

viem po anglicky,aj ked len trochu,mohol by si mi ho sem prosim ta hodit? ako je na tom kniha od BEN tranzistorove zosilnovace? stoji za nieco si ju precitat? inac,tak ma napadlo,ako dostat zo sin,obdlznik pri rovnakej frekvencii? nieco jendoduche by sa dalo spravit?

Web

(upravil opamp 27. 10. 2007 10:45)

Re: "zosik"

Na obdélník si vyrob generátor - multivibrátor ze dvou trandů, tří kondíků a čtyř odporů smile

Jak dostat ze sinusu obdélník? Zkus na to přijít sám, podívej se třeba do federmannova threadu na jeden obrázek, co jsem tam postnul smile

Od BENu si kup knihy Vzorce v elektronice (neznám autory) a Operační zesilovače od Punčocháře. nebo aspoň Operační zesilovače pro obyčejné smrtelníky od Belzy.

Mimochodem, Belzu doporučuju obecně, umí zjednodušovat aniž by lhal. To neumí každý smile

EDIT

Přečti si tohle:

http://sound.westhost.com/amp_design.htm

A mysli u toho, ne všechno je pravda smile ale princip proudovýho zdroje tam je použitelný.

A tohle:

http://www.dself.dsl.pipex.com/ampins/ampins.htm

Web

Re: "zosik"

skusim zohnat tie knizky,dakujem opamp.nieco o tranzistoroch sa budeme ucit teraz v druhaku,uz to mam precitane,ale stoji to zahovno.zo sin obdl. neviem ci je to pravda,ale slo by to nejak silne limitovat nejaky dvojtranzistorovy bastl? inac,ten multivibrator je dobry napad.dakujem este raz.

Web

(upravil opamp 27. 10. 2007 10:59)

Re: "zosik"

Ano, silná limitace!
Nejlíp Ti poslouží integrovanej obvod - komparátor (vpodstatě to je operák s rozpojenou smyčkou zpětný vazby, ovšem optimalizovanej na rychlost) - reference bude 0V a výstupní napětí blízký napájecímu - čili ještě potenciometr na výstup.

Web

(upravil right13 27. 10. 2007 11:04)

Re: "zosik"

no,nad IO akosi rozmyslat.ved vecsina OZ bezi okolo 50Mhz,alebo myslis pouzit nejaky vykonovy IO? napriklad 2030? komparator nie je nahodou porovnavac? ako z rozpojenou s5 smyckou,? ved s5na vezba tvori dva odpory a blokovacie kundy,a ked tam nebudu,tak IO bude mat nekonecne zosilnenie nie? alebo prave o to ide?

Web

Re: "zosik"

Jde o řetězec R9-R10 + bootstrapový kondenzátor C6.
Tak, jak to je, to nějak funguje, po instalaci zdroje proudu asi nastanou komplikace. Bude to háklivější na provedení plošáku, rychlost součástek atd.
Vzhledem k napájecímu napětí atd. to bude možná "málo destuktivní" a dalo by se na tom "bastlířzky" zkoušet kompenzace, různé formy "empirického zatloukání" atd., hrál jsem si s tím před 20 lety asi půl roku a snad se dost naučil (tehdy s mizivou znalostí teorie), byl to takový živý simulátor. Chce to samozřejmě trochu slušný osciloskop, zátěže a zdroj signálu.

Web

Re: "zosik"

mam osciloskop BM550
generator  NFG 21
zataz len odporovu,nie komplexnu.
je dost mozne ze to niekedy postavim a zahram sa z nim,len teraz pracujem na niecom inom

Web

(upravil opamp 27. 10. 2007 11:22)

Re: "zosik"

right: Myslel jsem přímo součástku, která si říká komparátor. Ale ten generátorek Ti udělá lepší službu a máš ho za hodinu hotovej.

Těch 50MHz operáků je spíš pomálu než většina.

Web

Re: "zosik"

jj,ten multivibrator si zbastlim,diky za nakopnutie:)

Web

Re: "zosik"

Ten NFG21 neumí obdélník ? Já měl pocit, že mi kdosi tvrdil, že se s ním dá udělat mix obdélník + sinus mnohem vyššího kmitočtu, ale nesynchonně, bohužel. Já ho nemám, nesehnal jsem ho.

Web

Re: "zosik"

az tak hlboko som ho neskumal,nehadam sa,mozno to je na nom mozne,ale neviem ako

Web