Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 4 z 6)

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Jak objednat toroidní transformátor

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 6 »»»

RSS

Příspěvky [61 až 80 z 112]

(upravil mechanik 7. 10. 2015 0:53)

Re: Jak objednat toroidní transformátor

BV, nedalo by sa zbaviť vrčania na miesto výrazne výkonnejšieho jadra aj tým že by sa dal primár navinúť ako keby na 240-250V s tým že sekundárne napätie sa dorovná tak aby odpovedalo potrebnej hodnote už pri 230V?

Re: Jak objednat toroidní transformátor

Navinutí primáru na vyšší napětí než je skutečné je totéž jako snížené sycení a o tom tu delší dobu byla řeč, je to jedna z cest jak zmenšit rozptylové pole trafa i magntostrikční hluk jádra.
Znamená to horší ekonomické využití trafa, tedy pravý opak než je moderní katování kostů, takže se to moc nedělá. Zřejmě se to dělá až v případě, když vybíravý zákazník opravdu trvá na pojmu tiché trafo a důsledně si ho vyřve.

(upravil BV 7. 10. 2015 14:03)

Re: Jak objednat toroidní transformátor

Asi tak..
2 Crashpc
Čo prúd primárom naprázdno? Je to bez špičiek?

(upravil Crashpc 7. 10. 2015 20:40)

Re: Jak objednat toroidní transformátor

Jo, je to víceméně bez špiček. Jako můj první obrázek, ale ta špička je tak čtvrtinová, pětinová. Prostě jen mírný náznak, že to půjde nahoru, a pak to v periodě zas klesá. Vpodstatě slušně na hranici.
Taky je potřeba pochopit, že čím menší sycení, tím měkkčí trafo. A to se také do krámu nehodí. Takže toto je akorát.

Co mě ale dostalo při dnešním měření je, to co se děje v síti. MAZEC jak prase. Zrovna když jsem ho chtěl poslouchat, začlo se klepat jak ratlík a vrčet JAK ZMRD. Koukám na průběh, a to se nedá popsat. Ona špička vyběhla daleko mimo rozsah, a celý tvar signálu v prdeli. Třeba dvacet vteřin, a pak se to vrátí do normálu. A takhle mnohokrát za sebou, nepravidelně, v nepravidelných intervalech. Vpodstatě si myslím, že to může udělat v síti jen nějaké nesymetrické zatížení ohromným proudem. Nenapadá mě, kdo co kde vyvádí.

Re: Jak objednat toroidní transformátor

A není to jen normálně signál HDO? ten se v době vysokýho tarifu periodicky opakuje každých pár vteřin. Když si poslechneš na něčem brum sítě, je to slyšet jako namodulovaný rušení na padesátce.

Re: Jak objednat toroidní transformátor

HDO ti nebude "klepat" a vrčet s trafem...   Já kdysi viděl síť v cementárně (výrobně cementu). Dělal jsem tam sběr dat a nechal jsem si schválně po jednom volném drátu poslat PE cca 1,5km. To jsem se divil jaký Volty byl rozdíl mezi zeměma... A sinusovka v síti nebyla sinusovka... Vono když zabraly motory s pěkně žhavou pecí tj. válcem o průměru 5mx80m délky a plnou cementovýho polotovaru a vyzdívky... tak sinus byl bramboroidní sinus...+-50V odchylky...

Třeba někdo v okolí Crashpc(ova) sídla má trochu větší odběr se špatnou regulací... smile

Re: Jak objednat toroidní transformátor

To jsou pořád stejné dojmy a výrazy, jako když u šamana bába hlásí kde ji píchá.
Nevím co je "klepat a vrčet", snad se to dá popsat nebo zaznamenat techničtěji. Pro distribuci platí specifikace ohledně zkreslení harmonickými, kolísání, četnost výpadků atd. a dá se reklamovat, i když jako drobný odběratel budeš mít dost práce s překonáváním byrokracie. Na druhou stranui nějaké brutální jevy v síti v obytné zóně by asi rozhodily spoustu spotřebičů a při soudobé nasycenosti bytů elektronikou v čínské kvalitě by si stěžovaly mraky lidí a to je už síla vůči distributorovi. Obyčejně se válovací tratě mezi rodinné domky nezapojujou.

(upravil Crashpc 8. 10. 2015 6:31)

Re: Jak objednat toroidní transformátor

Neměl jsem vůbec čas se tomu věnovat, to je jen rychlý poznatek z večera.
Tady je video, do půlky se něco děje.... Aj se zvukem toho trafa.
https://youtu.be/WNQ0ywOzTPA
První patvar na sinusovce je můj monitor, a pak ta špička co tam lítá v jedné půlperiodě, to nevím. Trafo vrčelo a klepalo se tak, že jsem ho radši vždy zas přepojil po pár málo sekundách z "napřímo" přes sériový rezistor. Bylo to opravdu zlé. Hodlám se toho samozřejmě naměřit přímo na síti, s konkrétníma hodnotama.

Re: Jak objednat toroidní transformátor

Možno by stálo za pozornosť najprv skontrolovať všetky spoje (dotiahnuť svorky) na sieťovom rozvode v byte /dome od hlavného prívodu. Ak to kolíše už na vstupe do domu, tak kontaktovať distribútora a použiť DC filter. Aká je DC zložka siete, keď je trafo hlučné?

(upravil zuki 8. 10. 2015 9:42)

Re: Jak objednat toroidní transformátor

Všimnul jsem s, že peak byl jen na jedné polaritě sítě... Čili DC složka... Chtělo by to vidět i přes víc period sítě.

Ps.: Jestlipak nebyl požadavek na "hodně tvrdé" trafo?  Zažil jsem poměrně nedávno, když jeden vývojář (teď šéf HW sekce vývoje nejmenované firmy) chtěl taky hoodně tvrdé cca 600W trafo. Navinuli mu primár s cca 1-1,5R (přesněji to už nevím) a to se pak hoodně divil co se dělo při zapnutí... To se pak rychle vyvíjel "pěkný" SooftStart... A co s tím trafem bude dělat i malá DC složka?!?...

Re: Jak objednat toroidní transformátor

Tohle není síťovým rozvodem. Ale samozřejmě budu měřit. Poslední dny jsem od rána do pozdního večera v práci...
V momentě toho krátkého průšvihu nemám najednou dost měřáků, abych změřil všechno a všechny souvislosti najednou. Každej si myslí, že mám doma laboratoř big_smile

zuki: Ano, to jsem psal. Periody byly stejné. Zkoušel jsem to. Cca 15-20 period, všechny stejné.
Hodně tvrdé trafo jsem nechtěl. S nižším sycením je malinko měkkčí. Při zapnutí se neděje nic. Velmi jemně si zavrní, a za půl sekundy je vesměs tiché. To co se dělo při té špičce bylo úplně mimo stupnici. To trafo se klepalo tak, že jsem měl fakt pocit, že odskáče do vedlejší místnosti, a po cestě se rozmotá smile

Re: Jak objednat toroidní transformátor

Nedalo by se nějakým trafem získat vzorek napětí sítě a ten zaznamenávat třeba do wave editoru zvukovkou? to co detekuješ je už zprostředkovaná odezva toho tvého trafa přes jeho magnetizační proud.
Co je to za oblast odběratelů kde to testuješ? rodinný domy, panelák, stará městská zástavba? máš představu kolik odběrných míst je na stejné větvi nn?
nenapadá mě moc možností, co by tam v tuhle hodinu mohlo tak výrazně prasit. Pojezd výtahu?
Tou silně nesymetrickou ss složkou se trafo přesytí a pak skrz to tečou ukrutný proudy, tak se nediv jestli skáče.
Rušení a prasárny v síti se dají objednat měření i s logováním, ale někdo to musí zaplatit.

Re: Jak objednat toroidní transformátor

Jo, s tím záznamem to zní zajímavě. Ale hledat v tom pak desetivteřinový moment se mi nechce. Jsem na vsi v RD, a večer je tu klídek. Odběrných míst je tak do 70.

Re: Jak objednat toroidní transformátor

No jo, to je už na tobě. Jedno je jisté, s takovou asymetrií sítě si těžko poradí jakýkoliv toroid byť by byl sebelíp na míru a dobře spočítaný.
Když bude ta asymetrie sítě vybočovat i amplitudově, tak to v nahrávce krásně vidíš, že peaky v tracku (eh, teda špičky v nahrávané stopě) přesahujou nebo nedosahujou okolí. Existuje i sw typu Soundforge který umí najít v nahrávce místo s maximální nebo minimální amplitudou a na to místo nastaví kurzor a spočítá i nějaké stastistcké parametry.
Co jsem tak koukal, třeba na Hifinázorech řešili problém rušené resp. zkreslené sítě docela maximalisticky síťovýma pračkama a podobnou soustavou orlojů, přitom kdovíjak si ty komplikované znovusinusgenerátory poradí s takovou prasárnou.

Re: Jak objednat toroidní transformátor

To zní dost dobře. Něco nainstallim, a zkusím logovat delší průběhy.

(upravil zuki 9. 10. 2015 12:54)

Re: Jak objednat toroidní transformátor

Pokud se tím budeš důsledněji zabývat, tak bych nahrával stereo a to na jeden kanál nahrál obraz sítě a na druhý proud trafa ...

Obávám se že DC posun na záznamu napětí sítě nebude moc patrný... měřil bych to proti N a přes odpory s nějakou ochranou proti přebuzení vstupu do karty (aspoň antisériově 5V zenerky, nebo asi lépe antiparalelně zelenomodré či modré LED tj. 3-4V)... Případně za zenerkama nebo LED ještě dělič tak, aby se nepřekročilo max. dovolené vstupní napětí zv. karty.

Ps.: u starého rozvodu není problém s N a PE (zemění PC), u nového se nemůže N a pE spojit, neb vypadne proudový (30mA) chránič... Takže buď malá oddělovací trafa na U a I , nebo to šikovně vymyslet...

Re: Jak objednat toroidní transformátor

DC posuv- merať cez vhodný RC filter (napr. 1M+1uF, alebo 100k+10uF), za ním pre istotu dve zenerky.

Re: Jak objednat toroidní transformátor

Podobný opruz se sítí jsem řešil i u sebe v dílně - kvůli měřákům, napájeným ze sítě. Běžně bych se tím nezabýval, ale vedle stojící výrobna cukrovinek a zákusků s elektrickým činným příkonem asi 40kW /trouby/ a dalších asi 8kVA /asynchronní motory nakrátko v zatížených univerzálních strojích a s těžkým rozběhem/ mě k tomu přinutila. Síťové napětí od 09.00 do cca 16.00 běžně lítalo +/-15V kvůli průřezu starých AlFe lan ve vedení a to všecko i přesto, že ulice není nijak dlouhá a je sesmyčkována z obou stran trafy 315kVA.
K tomu přidané pecky a zákmity od triakových či tyristorových regulací těch troub a zkreslení kvůli dalším, nekompenzovaným induktivním zátěžím, svářečkám a dalším strojům dále v ulici /dva autoservisy/.
Donutilo mne to k tomu, vyrábět si 230V, 50Hz, 300VA a při k=0,5-0,8% sám.
Sice s mizernou účinností, za to klení při vypiplávání a motání trafáků určitě půjdu do pekla smile, ale mám klid a -řekněme- použitelné údaje a výsledky z měření.
Všechno papírové bombardování vysvětlováním, prosbami, vyhrožováním, měřením, zasíláním archů papíru z jimi zapůjčeného zapisovače atd., tedy skoro válkou s příslušnou distribuční firmou jsem prohrál.
V zoufalství mě tehdy napadal už jen nějaký teroristický útok na vedení, resp. sloupy v ulici, aby jej alespoň průřezově zesílili, ale došlo mi pak, že kvůli debilům od distribuce sedět nepůjdu smile Poškodit zařízení "ve veřejném zájmu" by prý bylo natvrdo, jak jsem byl informován právníkem, jehož služby občas využívám...

Web

Re: Jak objednat toroidní transformátor

Můžeš si to namodelovat, připoj si do sítě žehličku přes 10A diodu a poreferuj smile

Re: Jak objednat toroidní transformátor

Zuki, ty malá oddělovací trafa na U, I... ty musí mít sakra rozumnou linearitu, jinak je to na kočku.

Web

Příspěvky [61 až 80 z 112]

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 6 »»»

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Jak objednat toroidní transformátor

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£