Re: Tlumení uzavřeného reproboxu

Tak to shrneme. Mluvíš o vysokém Q basáku, paramerty jsi měřil? Ono totiž pokud takovýto reproduktor dáš do bedny, vždy nějaké převýšení na basech bude a tlumením jsi schopen ubrat pouze jednotky dB. Takže pokud máš kupříkladu převýšení 5 - 6 dB, stáhneš to tlumením na +4 dB a bedna bude přebasovaná dál...

Přehledně vliv tlumení zjistíš na měření v blízkém poli (které taky souhlasí s výsledky simulací např. v Amplionu), tam si ověříš, že opravdu tlumíš pouze jednotky dB, což v tomto případě může být málo. wink

Web

Re: Tlumení uzavřeného reproboxu

Q je měřené ale je pravda, že jsem očekával od tlumení poněkud více - původní hrb cca +13 dB jsem chtěl srazit alespoň na +5 dB.
Problém je v tuhle chvíli ale spíš to, že se ten hrb kamsi poděl.
Nemám moc času na hledání jedné blbosti, tak se zeptám: jak hodně uzavřená má být uzavřená ozvučnice? Když teď zatlačím membránu basáku o 5 mm do boxu, tak trvá tak 2 vteřiny než se vrátí zpět.

Web

(upravil TheLastUnicorn 28. 6. 2015 11:38)

Re: Tlumení uzavřeného reproboxu

Uzavřená ozvučnice má být opravdu uzavřená...takže pomalé vrácení membrány je správně. Hlavně nehledej duchařinu, ale postav bednu před mikrofon a změř ten nearfield, jak Ti radili. A změř si ho s tlumením, i bez. Uvidíš, že rozdíl na hrbu bude opravdu max 3dB.
Takhle nějak by to mělo vypadat:
Monacor SPP-250, 55L closed, vytlumený, ve třípásmu s výhybkou. Jedna křivka je bez odečtenýho bafflestepu, druhá s odečteným bafflestepem.
http://img16.rajce.idnes.cz/d1602/10/10620/10620212_0a2734231bf5c1c55a77bcb7346978ef/images/nearfield.jpg?ver=0

Re: Tlumení uzavřeného reproboxu

Toš tak čerstvě změřený nearfield...
BÍLÁ = bez tlumení; FIALOVÁ = celý prostor vyplněn vatou; ČERVENÁ = totéž co modrá plus trochu napěchováno (odhadem tak 0,9 až 1,0 kg v jedné bedně).

Nějaké komentáře k měření? Mě osobně by stále zajímalo, kde je ten mega hrb z předchozího měření, který byl na 90 Hz...

http://www.imagehosting.cz/images/nearfidud.png

Web

Re: Tlumení uzavřeného reproboxu

Ten megahrb byl mistnosti, ted, kdyz mas zmereny NF, uz to vis. Takze tlumenim v bedne ten megahrb nesundas.

ruzne DIY repro

Web

Re: Tlumení uzavřeného reproboxu

To, že to je místností mě taky napadlo, ale kde v tom předchozím měření je hrb na 75 Hz, který je tam teď? Tohle je věc, která mi prostě nesedí. IMHO se hrb z předchozího měření jen posunul níž a zmenšil. Místnost navíc byla dost členitá a pokud se nepletu, tak tomu hrbu odpovídá rozměr cca 3.6 metru, což tam nikde není.

Web

Re: Tlumení uzavřeného reproboxu

V tom poslednim mereni nemas baffle step, zjednodusene, ten hrb na 75Hz si zmensi o 6dB. Podivej se na unicornovo mereni, uvidis to tam. Takze tam mas ve finale hrb mozna 3dB. Na mereni s mistnosti mas hrb 20dB. Bednu nech jak je, musis poresit mistnost nebo rozmisteni beden.

ruzne DIY repro

Web

Re: Tlumení uzavřeného reproboxu

OK, takže mi tedy tvrdíte, že ve "špatné místnosti" je velký hrb na 90 Hz a na 70 Hz žádný i přes to, že repro produkuje hrb na 70 Hz? Tzn. že ta "špatná místnost" ten malý hrb na 70 Hz potlačí? To se mi osobně zdá jako naprostá blbost.

Web

Re: Tlumení uzavřeného reproboxu

To, cos naměřil předtím i s tím vlivem místnosti považuj rovnou za nesmysl. Tak se bedny reálně neměří. Buď se měří v anechoidní komeře, nebo se pro úplné zobrazení používá spojení farfieldu (s omezením odrazů) a nearfieldu s odečteným bafllestepem. Pak získáš charku, která odpovídá skutečné amplitudové charakteristice bedny. smile Ten nearfield, cos naměřil odpovídá skutečnosti (podle toho, jak si popsal reprák a ozvučnici). Po odečtení bafflestepu zjistíš, že ve vytlumené bedně to dělá hrb cca 2-3dB na 75Hz, což je imo Ok a není potřeba s tím nic víc dělat.

Re: Tlumení uzavřeného reproboxu

Jo, pravda, musí se odečíst bafllestep, takže hrb na 75 Hz není vůči tomu megahrbu na 90 Hz moc vidět.
Každopádně díky a do finálního umístění tomu dávám zatím klid. smile

Web