Téma: Modifikácia výhybky RTF B 3010 HIFI

Pekný deň želám! Chcel by som nanovo postaviť výhybky k RTF B 3010. Na webe som našiel niekoľko návrhov, ale neviem, ktorý uprednostniť. Prosím, poraďte mi, ktoré z modifikácií pôvodnej výhybky majú zmysel, a ktoré sú naopak zbytočné. Tu je celá story:

RTF B 3010 som dostal darom. Rozobral som ich - meniče sú v poriadku, ale jedna z výhybiek bola odtrhnutá a zlomená, cievky sú tiež v poriadku a chcem ich použiť na stavbu nových výhybiek. Hoci neovládam nemčinu, nejako som sa na stránkach RTF dočítal, že je možné ich trochu modifikovať, vynechať cievku 0,1 mH a rezistor 3,3R nahradiť nižšou hodnotou 1,8R. Potom som objavil a s pomocou prekladača prečítal vlákno na nejakom maďarskom fóre, v ktorom ich niekto modifikoval ešte viac. Napríklad znížil indukčnosť cievky pred basovým reproduktorom z 0,9 na 0,75 mH (a následne dokonca ešte viac), a tiež znížil hodnoty kondenzátorov. Následne návrh ešte niekoľkokrát zmenil. Pozrel som si tie schémy, ale mám v tom chaos. Nemám elektrotechnické vzdelanie, moje vedomosti sú okrajové a nedokážem rozpoznať dôvod, prečo tak urobil, a či to má nejaké opodstatnenie. Napr. ak by bolo k niečomu znížiť indukčnosť cievky pred basákom, mohol by som to skúsiť, mám práve bokom cievky 0,75 mH a 0,61mH z tesláckych reproduktorov. Ak je to zbytočné, nechcem sa tým zbytočne zaoberať. Preto som sa rozhodol poradiť sa tu. Pripájam link, kde som ich našiel, druhý link sú tie schémy. Možno už niekto z vás túto výhybku repasoval / modifikoval a hravo mi poradí. Vopred vďaka.

http://retronom.hu/node/34101?size=thumbnail
http://www.yogile.com/jbhnw68v#41m

Re: Modifikácia výhybky RTF B 3010 HIFI

Nikdo se k tomu nemá a já mám chvilku času smile.
Problém této výhybky nevidím ani v odporech, ani v cívkách.
Zásadním a kritickým problémem je přítomnost elektrolytických kondenzátorů. Ty je nutno vyměnit za svitkové s polypropylénovým dielektrikem. To by mělo vyčistit výšky. Je to za víc peněz ale vyplatí se to, pokud jsou reproduktory v pořádku.
Ve SR znám z dodavatelů bohužel jen profi firmu Prodance, která tam má pobočku.
Odkaz na E-shop: http://www.prodance.cz/kondenzatory
Kondenzátory si kup menší velikosti, např. namísto 4,7 uF  třebas kombinaci 3,3uF + 0,68 uF + 0,68 uF, jednak proto, že se při paralelním zapojení sčítají jejch hodnoty (to asi znáš) a za druhé můžeš pak experimentovat s ubíráním kapacity.

Re: Modifikácia výhybky RTF B 3010 HIFI

Vďaka za reakciu. Tie kondenzátory, samozrejme, vymením. Pravdepodobne tam nechám tie pôvodné hodnoty - snáď to bude v pohode tak, ako to súdruhovia v DDR vymysleli. Tá cievka 0,1 mH je tam, ako mi poradil niekto na inom fóre na stiahnutie chvosta výškového spektra. Niekde som čítal, že je tam naschvál, lebo zosilňovač, ktorý k tomu patril nebol na tom najlepšie so šumom, tak to chceli asi takto nejako vykompenzovať. Už viackrát som čítal, že je tam tá cievka navyše, tak uvidím, čo to urobí, keď ju dám preč.

Re: Modifikácia výhybky RTF B 3010 HIFI

Je fakt, že ta cívka 0,1mH je tam oproti teorii navíc. Nevzdával bych se představ o manipulaci s hodnotou kondenzátorů (hlavně 4,7) protože výhybka je komplexní obvod a odstranění jedné cívky může vše na výškovém pásmu rozházet.

Re: Modifikácia výhybky RTF B 3010 HIFI

Ta bezhlavá výměna bipolárů za svitky, co se všude dokola doporučuje se mi nelíbí. A samozřejmě umím doložit, že to nemusí být vždy ke prospěchu věci. Bipolár vykazuje se stoupající frekvencí vyšší odpor (třeba já naměril u jedný výhybky nad 10kHz rozdíl až 4dB), avšak toto může být součástí ladění. Takže výměna vadných kondů ano, ale ne vždy lze doporučit výměnu elytů za svitky.

Re: Modifikácia výhybky RTF B 3010 HIFI

Ty kondenzátory budou už v kopru, měl jsem pár těchhle beden, a všechny kondenzátory byly pryč. Ale je zajímavý, že všechny, co jsem vytahal z beden, měly vyšší kapacitu, než uvedenou. Některý téměř dvojnásobně. Logicky by tomu mělo být naopak.

Re: Modifikácia výhybky RTF B 3010 HIFI

Mně výměna bipolárů, natož elektrolytů za polypropylénové připadá jako vhodná.
Pokud tam někdo dá namísto nich vrazí polyesterové (např. Tesla TC 205-9 a jejich pohrobky), naměří velké úbytky.
U polypropylénového dielektrika je úbytek v jednotkách promile na 10 kHz.

Re: Modifikácia výhybky RTF B 3010 HIFI

O tom se nehádám. Jen jestli Tě nenapadlo, že ty úbytky mohou být součástí naladění výhybky. Pokud Ti odladím výškovou sekci s bipolárem, tak s polypropylénem to rozhodíš. Může se stát např. to, že tomu o ty 4dB zvedneš ocas.