Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 3)

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Aky lacny 6,5" stredobas do 10l ozvucnice?

  Stránky: ««« 1 2 3 »»»

RSS

Příspěvky [21 až 40 z 59]

Re: Aky lacny 6,5" stredobas do 10l ozvucnice?

Já jsem to odhadl podobně, jen jsem to naznačoval a nenapsal tak otevřeně smile viz : Takže jsou zde i projekty bez měření.  Samozřejmě s různými výsledky. Jinak to bez měření nejde.... Závěr si udělej (dle svých možností, zejména času) sám.

Re: Aky lacny 6,5" stredobas do 10l ozvucnice?

Nechápu,bedna s irb sviští jak o život.Něco je zle,zesák si kup pořádný.

Re: Aky lacny 6,5" stredobas do 10l ozvucnice?

check napsal:

Spíš radši kup kvalitnější 5,5" středobas, ten ti zabasuje líp než IRB 16 a hlavně tam dodělej bassreflex.

hmm len diera je 145mm . keby som mal menit prednu stenu tak sa to rozpadne . a BR tam pchat nechcem. cele by sa to zkomplikovalo  .. a BR duni a podobne ..

to meranie by som nejak zvladol , len to zabera moc casu a vela studovania a clovek ma milion vaznejsich starosti .A ked som nikdy nemeral a nenavrhoval vyhybky je tazke sa do toho hecnut.. myslim ze v 1990 nik nemeral a nenavrhoval bedne na didaktiku alebo commodore s limp a arta ...a  dalo sa to navrhut aby to hralo dobre ..  tak som myslel ci sa to neda nejak zjednodusit s uspokojivym vysledkom ..

ten HADEX je co ? nejaka schopnejsia Ciiina ? nieje do vyhodenych 10e/kus ? nemaju 8ohm a vystup mam min. 6 ...

Re: Aky lacny 6,5" stredobas do 10l ozvucnice?

1. Nevidím dôvod, aby správne navrhnutý BR dunel
2. V časoch Commodorov síce ARTA nebola, no to neznamená, že firmy nenavrhovali za pomoci meraní. A kto navrhoval doma za pomoci vzorčekov a odhadov, tak tomu to dobre nehralo. Z tej doby pochádzajú tvrdenia, že doma sa slušná sústava urobiť nedá.

Tu si môžeš vybrať:
http://www.dtelektronik.sk/kategoria/oz … er-165-mm/
A urob to tak, ako Ti napísal Antonio.

Re: Aky lacny 6,5" stredobas do 10l ozvucnice?

z tych dbs a sal mam nejak obavu.. ziadne charakteristiky ,ziadne parametre ...  chcel by som tam dat nieco normalne na co by sa mi casom oplatilo dorobit vyhybku a merat ich.... do vtedy by hrali bez vyhybky ... ked tam supnem sal alebo dbs asi sa mi koli nim do toho nebude chciet pustit..

takze nic ine v tej cene IRB 16? Pre SPM165 je  10L asi malo ..



BR mne osobne netreba . Krajsi zvuk je bez neho.Skoda kazit bednu dierov a potom to upchavat papiermi ako ten maly, nepodareny sub creative co mam....

Re: Aky lacny 6,5" stredobas do 10l ozvucnice?

Kazit zvuk s BR?
Myslis ze BR sa dava do bedni aby duneli a v zasade to kazi zvuk? Parametre menicov si aj tak treba zmerat takzze ak ich vyrobca/predajca neuvadza neznamena to ze sa ich treba obavat. Charakteristiky zmerane vyrobcom su ti na dve veci lebo ich potrebujes zmerat v svojej bedni aj s fazou. Inak je to vsetko triafanie na slepo.
Este raz z hovna byc neupleties a bez vedomosti tiez nie. Kasli na tie budku z preglejky ci z coho su ...
Bud si nechaj poradit alebo si to sprav podla seba ale tom nebud prekvapkany ze je to na hovno.

Re: Aky lacny 6,5" stredobas do 10l ozvucnice?

Vidím to taky tak, aby je dále využil.

Myslím si, že odpovědi  by měly být v souladu s úrovní požadavku, který waikikibounty ve vlákně má. Totiž podobnou partyzánštinu jsem mimochodem už hodně dávno sám dělal s věží AIWA. Už ji dávno nemám.   

Bedničky „sa mu páčia, utesnil ich akrylovým tmelom“, další tlumení ještě přidá… Tuhost 12 mm stěny při těchto malých rozměrech je s přimhouřením oka ještě akceptovatelná - výztuhy už tam nedá, když už to má vylepené kobercem, takže to berme jako fakt…

Ale s těmi IRB16 to musí hrát. Sám je mám (ikdyž ve větším objemu). Ale pokud chce levnější variantu, taky to vidím na styl, který nastínil Antonio.

První podmínku má tak nějak splněnou a to je, že pokud použije aspoň trochu normální reproduktor, tak objem 10 litrů je pro 6,5“ bez bassreflexu akorát. Jistěže 6,5“ je terminus technikus - důležitá je plocha membrány a ne jmenovitý rozměr reproduktoru.

K subjektivně dobrému výsledku se dá dopracovat i bez měření a simulací. Použil bych ale alespoň výhybku 1. řádu. A pak k dopracování se k poslouchatelnému výsledku si nachystat nějaké odpory pro experimentování zatlumení výškáče a připájet nejvhodnější. To, že to nebude odpovídat správným klišé co by měla správná reprobedna mít, to je jasné. Ale pro tuto kategorii reprobeden a asi i poslechu by to vyhovět mělo. A až se mu to za měsíc rozehraje i do větších hloubek, tak si myslím že bude spokojen. Jenom jaký šikovný reproduktorek pro tuto aplikaci z těch nejlevnějších vybrat? To nevím. Orientovat se průměrem cívky, velikostí magnetu z fotky (ale i to je zavádějící – kvalita magnetu je různá), závěsy, něco málo pobrat z technických parametrů - příkon ale určitě ne. Tam vlastní hlavou uvážit, že bude něco okolo 20W, citlivost a frekvenční charakteristiku také brát s rezervou…

Re: Aky lacny 6,5" stredobas do 10l ozvucnice?

http://s19.postimg.cc/jmaelm7vz/bic.jpg


Do budoucna rychlý kód:

[url=http://postimg.cc/image/jmaelm7vz/][img]http://s19.postimg.cc/jmaelm7vz/bic.jpg[/img][/url]

Re: Aky lacny 6,5" stredobas do 10l ozvucnice?

waikikibounty: Ak o tom vieš viac ako my, prečo sa nás pýtaš? Naše rady Ťa evidentne príliš nezaujímajú, prišiel si, aby sme Ťa potľapkali po pleci a odsúhlasili Tvoje riešenie. Rob si, ako uznáš za vhodné, mne je to fuk.
Btw. SBX1620 rozhodne nie je horší reproduktor, ako SPM-165.

(upravil jik 25. 5. 2015 17:39)

Re: Aky lacny 6,5" stredobas do 10l ozvucnice?

(Edit: pro příspěvek Antonio)

To je pravda.

Na druhou stranu ale když nepoužije hovno (to nechceme) a nebude z něho chtít hned uplést bič (což doufám neočekává), tak věřím, že se najde dost věcí mezi tím hovnem a bičem. Pro někoho bude po pokusu o upletení výsledek pořád hovno a někdo si řekne: "Upletl jsem bič".

Re: Aky lacny 6,5" stredobas do 10l ozvucnice?

Tak jistě není jedna univerzální kvalita biče. Bič z hoven bude na hovno, z lepších surovin už ne úplně... I z těch, zdánlivě, hoven typu Hadex nebo SAL, by (věřím) mohl jít uplést (za předpokladu vhodného přístupu) bič poměrně kvalitní.

Re: Aky lacny 6,5" stredobas do 10l ozvucnice?

ja chcem len tie bednicky vyuzit ked uz su  .. nieco rozumne a lacne tam osadit a dosiahnut aby to nejak schopne hralo ...  najprv chcem dat do hromady tieto, ked ich uz mam a su pouzitelne .12mm hrubka je nic moc , su sice oblepene kobercom ale pripadne vystuzenie vsperami je mozne este spravit dodatocne .. chcel som len poradit vhodne repro do nich za ludovu cenu no nieco lepsie ako povodne osadenie . Tie vysky ht 22 mam skoro zadara a su celkom schopne a urcite lepsie ako povodne. No a nieco schopne este do tej vacsej diery smile ...  K tomu vyhybku (ale aby to nedopadlo tak ze ju budem odtial vyhydzovat lebo bez nej to hra lepsie).Takze ak tym nic nepokazim kludne by som tam dal na zaciatok 6db/6db vyhybku. A skor ci neskor by mi to nedalo a ked by som mal na to cas , pustil by som sa do toho merania a navrhovania  vyhybky..

Urcite v buducnosti postavim nejaky hotovy navrhnuty projekt (cyburgs needle sa mi celkom pacia , jednoduche,skoro zadara, visaton ma toho dost ... )
No nechcem stavat nieco nove kym mam v kute hotove bednicky ,ktore mozem vyuzit a spravit z nich dostatocne dobre hrajuce repro ...
takze ak su pouzitelne aj tie Sal ,kludne ich tam dam . su o polovicu lacnejsie ako IRB ..
Chcel som sa na ne povodne vykaslat a mam nachystany matros na stavbu niecoho ineho(mam haldu DTM a hranolcekov a podobne ,takze stavat je z coho kedykolvek), ale proste nedalo mi to len tak ich nechat tak ,ked ich mozem pouzit a nemusi to byt zle... preto som sem dal dotaz co do nich aby som tam nepchal sprostost a neposkladal vyhybku ktora by mi tam bola na nic ...

(upravil rayer 14. 10. 2015 3:48)

Re: Aky lacny 6,5" stredobas do 10l ozvucnice?

Ja bych to tak nehrotil. Myslim, ze v takove situaci bude skoro cokoliv ve dreve lepsi nez naka plastova shitka. Nebal bych se ani repraku TVM ci starsich Tesel, taky sem je leta poslouchal. Nema cenu zas utracet moc penez kdyz to jde do takove tenkostenne male skrinky. S vyhybkou bych se taky nesral, civka+kondik, nakych par dB rozdil citlivosti stejne uchem moc nepozna nebo stahne SW equalizerem. Kdyz se to nebude poustet moc nahlas, tak ani ten vejskac nemusi tolik zkreslovat. Ale myslim ze i ARV104 kalota by byla lepsi nez nakej papirovej kornout. Dalsi moznost je se na to vyprdnout a donyst si pri trose stesti od popelnic nake vyhozene Tesly s hotovou vyhybkou, hrat to bude podobne...

Jinak s IRB16 sem celkem spokojenej za ty penize, samozrejme si uvedomuju, ze to je velkej kompromis, ale je to
vicemene docasny reseni nez budu mit nakej vetsi prostor, kde bych si mohl dovolit umistit poradny sloupace, tak nemelo cenu za to vyhazovat moc penez...

Web

Re: Aky lacny 6,5" stredobas do 10l ozvucnice?

Na tie bedničky som sa vybodol.. jedna padla zo stola a už to nemalo význam... pracuje sa na nových.

Mám W200S-8 k tomu tie HT22 a bude poupravená kópia WLM La Scala monitorov v Breze+ vosk , s výhybkou 12dB/12dB ktorá v simulácii vyzerá okej ,prípadne 24dB na výškach ktorá vyzerá skvele a zvýšila by sa zaťažitelnosť ,no prikláňam sa k jednoduchšej výhybke . Momentálne zháňam firmu čo by mi vyfrézovala hlinníkové krúžky na meniče ako majú všetky WLM ,ale nieje to lukratívna zákazka tak je trochu problém kde budú ochotní... v každom prípade to tie bedne dosť predraží ,pýtajú za také veci cca 80e-100e. Do 400e sa asi určite so všetkým nezmestím . Ešte uvažujem v akej cene sa oplatia kodenzátory na to HTéčko .Zvažoval som Jantzen-y Superior ,možno úplne zbytočné pre ne..
Foto sa sem dá vkladať asi len uploadnutím niekam .. tak zatial foto nič . Zrovna idem zliepať odýhované korpusy a potom vyrezávať predné/zadné steny . Celé je to dosť problematické,keď si musím požičiavať náradie ´´aj s majitelom´´ ..


Papierové kornúty netreba zatracovať ,niektoré sú skvelé .O HTčku som sa nič negatívne nedozvedel. Uznávam ,že niekto proste nemá papierové výšky rád,nemá rád ich zvuk a uprednostní akúkolvek kalotu(ako ja nemám rád Diesel,či je dobrý či je zlý-je to traktor). Mňa  napadajú len dve negatíva- vysoká smerovosť a nepotiahnu tak vysoko ako kaloty.No majú príjemneší a prirodzenejší zvuk. + napríklad ja som na ne zvyknutý.
WLM používajú len papierové výšky (tiež lacné TW70) a Troel Gravessen má papierové výšky tiež celkom v oblube ..
Keď je niečo 20-30 rokov ´´out ´´ neznamená to ,že je to zlé. Ten človek by asi nezkupoval papierové LE26 na ebay po 50-80 dolárov keby stáli všetky papierové výšky za hovno...

´´ I'd rather have a large dome with an upper limit of 15 kHz compared to most modern 1" domes doing well up to 20 kHz, but not particularly well below 3 kHz. Yes, I know some domes go below even 1 kHz, but they don't sound good - to my ears. The LE26 does well up to 15-17 kHz, more than enough. The current trend of claiming 30-40 kHz is ridiculous. We should rather worry about what our tweeters do between 3 and 12 kHz where "treble" is.´´

http://www.troelsgravesen.dk/JBL_LE26.htm

Re: Aky lacny 6,5" stredobas do 10l ozvucnice?

Nie všetky paierové výšky musia byť zlé, ale ak sa bavíme o monacore HT-22, tak to je k tomu visatonu hodne neadekvátny partner. Je to skôr také núdzové riešenie, alebo replace v nejakých starých úplných low-endoch.  Porovnanie papierová výška/kalota a zážihový/vznetový motor je trochu z cesty, ale budiž.
Osobne, ak by som vyžadoval kónickú výšku, tak by som sa poobzeral po nejakom slušnejšom 2-3,5" širokopásme.

Re: Aky lacny 6,5" stredobas do 10l ozvucnice?

prirovnanie bolo ,že niekto proste niečo nemá rád ,nech to je aké chce ,či už sa jedná o to ,alebo o to...

Neviem či sa dá s istotou povedať ,že Tw70 je nejak lepší od HT22 ,TW nemám doma . Len tá chrómová prachovka na monacore kazí imidž. Ale keď porovnám zvuk z HT a druhej biednej papierovej výšky rozdiel je  počuť  . No TW 70 aj HT 22 sú skoro zadarmo..TW by sa aspoň vizuálne hodilo k w200s viac. Ale to by už bola úplná kópia WLM ,len cievka na výške naviac..

Uvažoval som aj o malom širokopásme, konkrétne Tang Band 871b . Aspon charakteristika vyzerá skvele . No výzorovo sa mi nehodí k w200s .
Bolo by to potom na sposob visaton stella light...
A výška je výška a širokopásmo je širokopásmo ...  ak by som mal použiť TB 871, spravím cyburg needles .

Re: Aky lacny 6,5" stredobas do 10l ozvucnice?

Nuž, urob si  to tak, ako uznáš za vhodné. Čo naša ARV168 (ARV089)? Ja tie papierové výšky od tesly nejak extra nemusím, ale v tomto prípade by som ich celkom nezatracoval. Neverím, že budú horšie, ako HT-22/8.

Re: Aky lacny 6,5" stredobas do 10l ozvucnice?

Akejkolvek tesle by som sa radšej vyhol. Neviem či som našiel spravny SPL graf tej ARV 168,ale vyzerá to dosť zle...

Všetky testy s HT22 čo som objavil sú dosť dobré. Jasné .že to nieje žiadny highend .Ale je  dosť podceňovaný,
asi ,že je monacor a stojí 3euro. No je možné,že je to lepší papierák ako napríklad visaton tw70. Oba sú vyrábané hlavne
ako lacná náhrada do starých bední.Záleží aj na kombinácii, papierová výška sa dá použiť asi najlepšie s papierovým stredobasom.
S Al/Karbon/Kevlar stredobasom by to asi dobre neznelo(ani nevyzeralo dobre).
Nájsť dobrú papierovú výšku je problém, hlavne v cz/sk. Slabý trh,slabý dovoz,malý výber,
nepopulárnosť papierových výšok....
ht22 a tw70 sú jediné dostupné čo som objavil s dobrými testami, recenziami a ohlasmi. Je ich viac ale problém je ich zohnať.

(S tým malým širokopásmom ma napadlo zaujímavé trojpásmo. Malý 3´´ fullrange a k nemu nejaká kalotka čo by docinkala úplný vrch ,
s deličkou niekde medzi 10-15 kHz a bassák s deličkou niekde 200-500Hz.Neviem či by to bol dobrý nápad a či by to malo význam. Nič podobné som
nevidel.)

Re: Aky lacny 6,5" stredobas do 10l ozvucnice?

Ak si myslíš, že skutočný amplitúdový priebeh HT-22 bude od ARV161/168 lepší, tak sa pravdepodobne dosť mýliš. Zabudni jednak na to, že to, čo uvádza monacor je realita, jednak v Tvojej bedni bude zpravidla každá charka vyzerať inak, ako datasheet. Som si takmer istý, že po zmeraní v reálnej ozvučnici na tom nebude tá tesla horšie ani amplitúdovkou, ani skreslením.
Nepopulárnosť papierových kónických výšok spočíva samozrejme v ich neduhoch.
Čo sa týka spomenutého trojpásma...prednedávnom som také malé trojpásmo postavil. ARN5604 + SPX-30M + TWT19TA02. Delenie 900/9000Hz...

Re: Aky lacny 6,5" stredobas do 10l ozvucnice?

pri HT vychádzam z charakteristík meraných napríklad Klang+ton a iných .. (Niesú výrazne rozdielne od tej monacoráckej..)
Výhybka 2.-3.-4. rádu to ešte skonsoliduje, s tým w200s sa ht aj tw dá krásne zrovnať  . Vychádzam aj z toho,že projektov s w200s alebo podobnými papierovými stredobasmi +ht22/tw70 je dosť a nikto čo ich reálne počul o nich netvrdí nič zlé ,práve naopak .
Problém je spomínaná smerovosť . Hlavne vertikálne mimo os je to bieda (vyššími rádmi sa to zlepšuje)  a horizontálne mimo os to
rapídne padá nad 10kHz.
No každý čo to lacné HT počul tvrdí ,že hrá dobre . Ja ho doma mám a ono naozaj znie dobre. v porovnaní s inou  papierovou výškou
to je úplne niečo iné . Čo sa papierových výšok týka, HT aj TW  patria medzi tie lepšie čo sa v súčastnosti vyrábajú a dávajú ich zadarmo.

- Hmm,také trojpásmo by som niekedy skúsil postaviť . Len si netrúfam nájsť trojicu repro podla vlastného uváženia. ktoré budú spolu fungovať dobre.

SPX-30M + TWT19TA02 vyzerajú,že deliť ich na cca9kHz je ideál... (Ja by som skor niečo čo by sa delilo vyššie , naozaj to širokopásmo len docinkať niekde úplne hore a ktomu basák najlepšie do200Hz čo by doplnil úplný spodok. Celok by hral ako fullrange doplnený o sub a decente doladený výškou) ale aspoň viďím,že také trojpásmo  nemusí byť zlý nápad.

Příspěvky [21 až 40 z 59]

  Stránky: ««« 1 2 3 »»»

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Aky lacny 6,5" stredobas do 10l ozvucnice?

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£